ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Επιταχύνεται το παζάρι, με ορίζοντα τετραετίας

INTIME NEWS

Επιτάχυνση του παζαριού στα Ελληνοτουρκικά αναμένεται από τον νέο χρόνο, πάνω στον «Οδικό Χάρτη» διευθέτησης των «διαφορών» ο οποίος χαράχτηκε από μια σειρά ΝΑΤΟικές αποφάσεις και παρεμβάσεις για τη θωράκιση της ευρωατλαντικής συνοχής στην Ανατολική Μεσόγειο και με τα σχέδια συνεκμετάλλευσης «ανά χείρας», σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Μετά το πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο στην Αθήνα, τη σκυτάλη παίρνουν οι επόμενες συναντήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου Πολιτικού Διαλόγου, της «Θετικής Ατζέντας» και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ολα «τρέχουν» υπό την επίβλεψη των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ ό,τι αποφασιστεί στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα επικυρωθεί από τους Μητσοτάκη - Ερντογάν σε δύο φάσεις: Την προσεχή άνοιξη στη συνάντησή τους στην Αγκυρα και λίγο αργότερα, το καλοκαίρι, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον.

Η πρεμούρα να «τρέξουν» επαναβεβαιώνεται με κάθε αφορμή. Χαρακτηριστικά, μιλώντας προ ημερών στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, εστίασε στις 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις που υπογράφτηκαν πρόσφατα στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) των δύο μερών στην Αθήνα: «Οταν θα έχουν εφαρμοστεί οι 15 συμφωνίες (...) τότε εγώ θα ήθελα να προχωρήσουμε. Και θέλω να σας πω ότι θα ήθελα να προχωρήσουμε κατά τη διάρκεια της παρούσας βουλευτικής περιόδου», τόνισε, παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στο Συνυποσχετικό προς τη Χάγη.

Εβαλε άλλωστε ανοιχτά ζήτημα ότι «έχει έρθει ο χρόνος να συζητήσουμε και τα μείζονα, τα μεγάλα, εκείνα τα οποία αποτελούν τις ουσιώδεις διαφορές μας. Και η υποκείμενη διαφορά μας είναι ο καθορισμός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας». Επεσήμανε δε ότι «αυτό και μόνο μπορεί να αχθεί σε διεθνή δικαιοδοσία», αφήνοντας ορθάνοιχτο το ποια άλλα και ουσιαστικά ζητήματα από αυτά που βάζει η τουρκική αστική τάξη μπορούν να παζαρευτούν και να διευθετηθούν διμερώς.

Εξάλλου και τα όσα είπε για «οποιοδήποτε άλλο θέμα τίθεται, π.χ. οι συνέργειες για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ή η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών εντάσσονται στο πλαίσιο του Πολιτικού Διαλόγου» επιβεβαιώνουν ότι στο ιμπεριαλιστικό παζάρι βρίσκονται θέματα που ακουμπούν τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Την ίδια ώρα παρέκαμψε το ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων, λέγοντας πως «στον χρόνο κατά τον οποίο θα κρίνει η ελληνική πολιτεία ότι είναι σκόπιμο να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα, θα το πράξει». Ταυτόχρονα, επέμεινε ότι «όπως και εμείς, έτσι και η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συμβάλλει παραγωγικά και στην πρόοδο του Κυπριακού».

Στο μεταξύ ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας, επισκεπτόμενος την Τρίτη την Αίγυπτο για την ενίσχυση άλλης μιας ΝΑΤΟικής κοπής λυκοφιλίας, στις δηλώσεις του έδειξε ως «παράδειγμα» την υπογραφή της Συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ Αιγύπτου - Ελλάδας το 2020. Θυμίζουμε ότι η Συμφωνία είναι μερικής διευθέτησης και δεν καλύπτει τον χώρο ανατολικά της Ρόδου μέχρι το Καστελόριζο, αφήνοντάς τον για παζάρεμα με την τουρκική αστική τάξη, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον.


Πατριδογνωμόνιο
Κλονίζοντας τους κλώνους

Αγιες μέρες. Αγιοι τόποι. Λίγο ακόμα και η λέξη άγιος-α-ο θα προξενεί μεγάλη ανατριχίλα. Κι είμαστε στον εικοστό πρώτο αιώνα κι έχουμε πάλι σφαγή των νηπίων στους τόπους όπου γεννήθηκε κι ανδρώθηκε το θείο βρέφος των ημερών, σωσμένο και προστατευμένο από έναν γενναίο και φτωχό Ιωσήφ, που δεν του πέρασε από το μυαλό ότι η Μαρία ήταν παρένθετη μητέρα, και η κηδεμονία μπορούσε να συγκρουστεί με το αιματολογικά ιδιόκτητο τέκνο και την κοινωνικά στην εποχή του πατρική εξουσία. Γιατί κακά τα ψέματα, σύντροφοι, η νέα γενιά είναι ίσως αυτήν τη στιγμή ο νούμερο 1 στόχος των διαφεντευτών της κυρίαρχης αστικής τάξης. Το μυαλό τους κι οι γνώσεις τους δύσκολο να ελεγχθούν, όπως και οι πληροφορίες στον αιώνα της τεχνολογικής εξέλιξης που φτάνει ως την τεχνητή νοημοσύνη. Μπορούν όμως να αιχμαλωτιστούν, κυριολεκτικά να αλυσοδεθούν, ορατώς τε και αοράτως, από τα μεγάλα συμφέροντα που επιδιώκουν να την καναλιζάρουν και να την φορμάρουν στην εξυπηρέτηση των ιδιαίτερών τους σκοπών.

Το βασικό εργαλείο για μια εκπαίδευση ταξικά ελεγχόμενη είναι η ιδιωτικοποίησή της, ακόμα κι αν ενδύεται τη μάσκα του φιλάνθρωπου, φιλεκπαιδευτικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού - χορηγού. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια που εξαγγέλθηκαν με φανφάρες και στη χώρα μας, κι όπως αποδεικνύεται προστατεύονται λιγότερο από το Σύνταγμα απ' ό,τι οι εφοπλιστές, γίνονται, κατά τη διεθνώς καπιταλιστική πεπατημένη, «επιχειρήσεις παραγωγής συμφέρουσας ιδεολογίας». Κι εδώ ίσως έχει εξαιρετική σημασία απέναντι στην προχειρότητα αντιμετώπισης της ρηχής σκέψης που τη λέμε αβασάνιστα «οι ψεκασμένοι», να αντιτάξουμε την επιδίωξη του Γληνού «η επιστήμη να σκέφτεται ανθρώπινα και κάθε άνθρωπος να σκέφτεται επιστημονικά».

Πέρα από την καινοτόμο πρωτοβουλία του Κόμματος και του Γραμματέα να αναστήσουν κυριολεκτικά μες στον εσμό της πολιτικής λάιφ στάιλ το έργο και την προσωπικότητα του Δ. Γληνού, ενός διανοούμενου που έχει τοποθετηθεί από την UNESCO μεταξύ των εκατό σημαντικότερων στον κόσμο, πρέπει όλοι μας τώρα να αναρωτηθούμε τι κάνουμε για τη διανόηση των νέων. Εντός εκτός πανεπιστημίων. Εντός εκτός σχολείου. Πόσο βαρύ καθήκον είναι να προάγουμε τη σκέψη, τη μαρξιστική σκέψη, το ήθος και την προσωπικότητα μιας νέας γενιάς που σε λίγο δύσκολα θα διακρίνει την ίδια της την πραγματικότητα από την... προσφερόμενη ως πραγματικότητα.

Ας αρχίσουμε μ' ένα, κατά την ταπεινή μου γνώμη, θεμελιώδες ερώτημα για το μέλλον της σκέψης. Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη να σκεφθεί ανθρώπινα; Κι επομένως μπορεί η επιστήμη να μην αποκτηνώνει; Το ποια χέρια κρατάνε ποια μαχαίρια, ξανατίθεται επί τάπητος καθώς έχουμε ήδη απίστευτες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή πρακτική και τις περισσότερες απ' αυτές τις αγνοούμε. Το διεθνές καπιταλιστικό κατεστημένο με μόνο κριτήριο το κέρδος από τη μείωση του εργατικού κόστους μπορεί να σκέφτεται νόμους και να χτίζει πρακτικές για τον πλήρη έλεγχο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ομως, εμείς με πολιτική σκέψη, ακόμα και χωρίς καμία ικανότητα να κατανοήσουμε τον τρόπο λειτουργίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, πρέπει να δουλέψουμε κι αν χρειαστεί να επαναστατήσουμε, ώστε αυτό το «ιερό τέρας» της τεχνολογικής εξέλιξης να μη μείνει στα χέρια άλλων από τη λαϊκή εξουσία, και την αξιοποίησή του ως δημόσιου αγαθού.

Είμαστε τόσο πίσω ως χώρα ώστε από τους φονικούς αλγορίθμους δεν θα μας σώσει κανείς. Κι εδώ έρχεται ο κομμουνιστής, με εφόδιο τουλάχιστον έναν Γληνό. Οπότε ο αγώνας πρέπει να είναι οπωσδήποτε και βαθιά πνευματικός. Η πραγματικότητα λέμε οι παλιοί δημοσιογράφοι, όπως εγώ, ξεπερνά τη φαντασία. Διαβάζω: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για 2.000 κάμερες σώματος στους αστυνομικούς και 400 στα περιπολικά. Θα μας σώσουν από τους κακούς, λένε οι αγοραστές και οι φυτευτές των καμερών. Διαβάζω: Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν, φυλακισμένος, απευθύνθηκε σε συγκέντρωση μεγάλου πλήθους οπαδών του με έναν κλώνο του. Είπε τις βασικές του θέσεις στον δικηγόρο του. Αυτός τις πήγε σε μια εταιρεία. Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης ένας ολόφρεσκος Χαν μίλησε ολοζώντανα και κανείς μα κανείς δεν μπορούσε να πει ότι ήταν κλώνος!...

Ενας νέος διανοούμενος σήμερα που πρέπει όχι απλώς να αφουγκραστεί, αλλά να στοιχηθεί και με τους νέους όπου Γης, που σηκώνουν κεφάλι κι αμφισβητούν τα δοτά όρια αμύνης και τα περί τρομοκρατίας στη Γάζα κι όχι μόνον, έχει δικαίωμα να μη σκεφτεί τι όψη θα 'χει και ποιος ακριβώς θα είναι ο... κακός καταγεγραμμένος στην κάμερα του αστυνομικού; Ηρθε η ώρα να κλονίσουμε τους κλώνους και μαζί με τον αγώνα για το ψωμί, τη δουλειά και την προκοπή, να μην αφήσουμε κανέναν με την νόησή του είτε άδεια από ανθρωπιά είτε επιστημονικά ιδιοποιημένη και φριχτά κενή.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Εκτεταμένη διαρροή στα ΕΛΠΕ καταγγέλλουν εργαζόμενοι

Motion Team

Περιστατικό «εκτεταμένης διαρροής στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο» την Πέμπτη 21 Δεκέμβρη αναφέρει σε ανακοίνωσή του το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων» στα ΕΛΠΕ και με αυτήν την αφορμή καταγγέλλει ανεπαρκή μέτρα πρόληψης και συντήρησης.

Η διαρροή «εκδηλώθηκε σε γραμμή υαλοδείκτη δοχείου της μονάδας αποθείωσης U-4000, εκλύοντας στην ατμόσφαιρα υδρόθειο και εκρηκτικά αέρια. Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από το προσωπικό λειτουργίας, η μονάδα οδηγήθηκε σε έκτακτη αποπίεση και σταμάτημα, ενώ όλοι οι συνάδελφοι είναι καλά στην υγεία τους».

Επισημαίνει ότι είναι η πολλοστή φορά που οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με επικίνδυνα περιστατικά και «αποδεικνύεται ότι τα μέτρα πρόληψης των εγκαταστάσεων, αλλά και η συντήρησή τους, είναι ανεπαρκή».

Φαίνεται, επισημαίνει, «πως αυτά είναι τα προαπαιτούμενα για τα κέρδη δισεκατομμυρίων της εταιρείας, αλλά και της επικείμενης περαιτέρω ιδιωτικοποίησης - μετοχοποίησης. Γι' αυτό, μετά τη συντήρηση του Σεπτέμβρη του 2022 στον Ασπρόπυργο, έχουν υπάρξει σοβαρά περιστατικά αλλά και εντοπισμένες διαρροές οι οποίες δεν επισκευάζονται, αφού αυτό απαιτεί σταμάτημα των μονάδων».

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν στην πρώτη γραμμή τη διεκδίκηση μέτρων υγείας και ασφάλειας, να πιέσουν το σωματείο για περισσότερες σχετικές παρεμβάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ