ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Στο πάνθεον ο Μπολτ, νταμπλ για Μο Φάρα

Η ανδρική ομάδα στη σκυταλοδρομία 4χ100 μ. της Τζαμάικα, χάρη στο βαρύ χαρτί της, Γιουσέιν Μπολτ, κατάφερε να μπει σφήνα και να σπάσει την κυριαρχία των ΗΠΑ στο αγώνισμα (κατέκτησαν όλες τις υπόλοιπες) κατακτώντας την πρώτη θέση στον τελικό. Η Τζαμάικα με τελευταίο σπρίντερ τον Μπολτ (προηγήθηκαν οι Πάουελ, Μπλέικ και Ασμιντ), τερμάτισε σε 37.27, με δεύτερη την Ιαπωνία (37.60) και τρίτη την ομάδα του Καναδά με 37.64, θέση που αρχικά είχαν πάρει οι ΗΠΑ με 37.62, αλλά ακυρώθηκαν.

Οσον αφορά τον Μπολτ, με το μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4χ100 μ., έγινε ο πρώτος αθλητής που κατακτά τρία χρυσά σε τρεις συνεχείς διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων (νίκησε και στα 100 και 200 μ)., αφού είχε πάρει το χρυσό στα ίδια αγωνίσματα, το 2008 στο Πεκίνο και το 2012 στο Λονδίνο. Παράλληλα, με τα 9 χρυσά συνολικά που έχει κατακτήσει σε Ολυμπιακούς Αγώνες έπιασε στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας τον Φινλανδό αθλητή μεσαίων αποστάσεων Πάαβο Νούρμι και τον Αμερικανό σπρίντερ και άλτη Καρλ Λιούις.

Σπουδαία επιτυχία σημείωσε και ο πολιτογραφημένος Βρετανός αθλητής μεγάλων αποστάσεων Μο Φάρα αφού μετά τη νίκη του στα 10 χλμ. κατάφερε να πάρει την πρωτιά και στα 5 χλμ. με χρόνο 13.03.30. Μάλιστα, αυτό ήταν το δεύτερο συνεχόμενο «νταμπλ» για τον Μο Φάρα αφού την ίδια διπλή επιτυχία είχε σημειώσει και στο Λονδίνο το 2012. Στα 5 χλμ. δεύτερος τερμάτισε ο Πολ Κιπκεμόι Τσελίμο (ΗΠΑ) με 13.03.90, αλλά ακυρώθηκε κι έτσι το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Χάγκος Γκεμπρχιβέτ (Αιθιοπία) με 13.04.35, ενώ το χάλκινο πήρε ο Αμερικανός Μπέρναρντ Λάγκατ (πρώην Κενυάτης), στον τελευταίο αγώνα της σπουδαίας καριέρας του, με 13.06.78.

Η νίκη στην σκυταλοδρομία 4Χ100 της Τζαμάικα χάρισε στον Μπολτ το τρίτο χρυσό στην διοργάνωση του Ρίο

Eurokinissi

Η νίκη στην σκυταλοδρομία 4Χ100 της Τζαμάικα χάρισε στον Μπολτ το τρίτο χρυσό στην διοργάνωση του Ρίο
Στα 800 μ. των γυναικών η Νοτιοαφρικανή Κάστερ Σεμένια κατέκτησε το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην καριέρα της τερματίζοντας σε 1.55.28, με δεύτερη την Φρανσίν Νιγιονσάμπα (Μπουρούντι) με 1.56.49 και τρίτη την Νιαρέρα Μάργκαρετ Γουαμπούι (Κένυα) με 1.56.89.

Στον ακοντισμό των ανδρών την πρωτιά κατέκτησε ο Γερμανός Τόμας Ρόλερ με καλύτερη βολή στα 90,30 μ., ενώ δεύτερος ήταν ο Κενυάτης Τζούλιος Γιέγκο με 88,24 μ. και τρίτος ο Κέσορν Γουόλκοτ (Τρίνιταντ & Τομπάγκο) με 85,38 μ.

Μια ακόμα σπουδαία επιτυχία και μάλιστα στα 37 της χρόνια πρόσθεσε στο ενεργητικό της η Ισπανίδα άλτρια Ρουθ Μπεϊτία, που πρώτευσε σε έναν συναρπαστικό τελικό, όπου και οι τρεις αθλήτριες του βάθρου είχαν ως καλύτερο άλμα τα 1,97 μ. και κρίθηκαν βάσει προσπαθειών. Δεύτερη ήταν η Βουλγάρα Ντιμιτρίεβα και τρίτη η Βλάσιτς από την Κροατία.

Σπουδαία έκπληξη έγινε στον τελικό των 1.500 μ. ανδρών, με τον Αμερικανό Μάθιου Σέντροβιτς να πρωτεύει με 3.50.00 αφήνοντας πίσω τον Ταουφίκ Μαχούφι (Αλγερία) με 3.50.11 και τρίτο τον Νίκολας Γουίλις (Νέα Ζηλανδία) με 3.50.24.

Κυριαρχία των ΗΠΑ υπήρξε στις σκυταλοδρομίες των 4χ400 μ. ανδρών και γυναικών. Στους άνδρες οι Χολ, Μακ Κουάι, Ρόμπερτς, Μέριτ πήραν το χρυσό με χρόνο 2.57.30 με δεύτερη την Τζαμάικα (Μάθιους, Αλεν, Ντάνκλεϊ, Φράνσις) με 2.58.16 και τρίτες τις Μπαχάμες (Ράσελ, Μάθιου, Γκάρντινερ, Μπράουν) με 2.58.49.

Στις γυναίκες την πρωτιά πήραν οι Αμερικανίδες Οκόλο, Χέιστινγκς, Φράνσις, Φίλιξ με 3.19.06 με δεύτερη την Τζαμάικα (Μακ Φίρσον, Μακ Λόγκλιν, Τζάκσον, Γουίλιαμς - Χιλ) με 3.20.34 και τρίτη τη Βρετανία (Ντόιλ, Ονουόρα, Ντάιαμοντ, Οχουρουόγκου) με 3.25.88.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Χρυσό και ... ρεβάνς για Βραζιλία

Οι Βραζιλιάνοι πανηγυρίζουν τη σπουδαία τους επιτυχία στον τελικό του ποδοσφαίρου

Eurokinissi

Οι Βραζιλιάνοι πανηγυρίζουν τη σπουδαία τους επιτυχία στον τελικό του ποδοσφαίρου
Μια άτυπη ρεβάνς για τη βαριά ήττα με 7-1 πριν δυο χρόνια στο Μουντιάλ πήρε η Βραζιλία απ' τη Γερμανία, που επικρατώντας με 5-4 στα πέναλτι κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ποδοσφαιρικό τουρνουά των ανδρών. Η κανονική διάρκεια και η παράταση είχε βρει τις δυο αντιπάλους ισόπαλες με 1-1 χάρη στα γκολ του Νεϊμάρ (26') για τους οικοδεσπότες και του Μάιερ (59') για τους Γερμανούς. Στη διαδικασία των πέναλτι, μια κρίσιμη απόκρουση του Βραζιλιάνου πορτιέρο Γουέβερτον στην εκτέλεση του Πέτερσον και η ευστοχία του Νεϊμάρ στο επόμενο πέναλτι ήταν ουσιαστικά αυτά που έκριναν τη διαδικασία.

Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Νιγηρία, που στο μικρό τελικό επικράτησε της έκπληξης του τουρνουά, Ονδούρας, με 3-2.

ΒΟΛΕΪ
Τρίτη και καλή για τους οικοδεσπότες

Η τρίτη συνεχόμενη παρουσία σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων κάθε άλλο παρά φαρμακερή αποδείχτηκε για την εθνική ανδρών βόλεϊ της Βραζιλίας, η οποία επικρατώντας στον τελικό της Ιταλίας με 3-0 σετ, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Μάλιστα, με τη νίκη αυτή οι οικοδεσπότες έβαλαν τέλος στη δυσμενή παράδοση, καθώς και τις δυο προηγούμενες φορές σε Πεκίνο (2008) και Λονδίνο (2012) είχαν μείνει με την παρηγοριά του ασημένιου μεταλλίου. Τα σετ (πρώτη η τυπικά γηπεδούχος Ιταλία): 22-25, 26-28, 24-26.

Το χάλκινο μετάλλιο πήραν οι ΗΠΑ, που μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα στο μικρό τελικό του τουρνουά, νίκησαν τη μέχρι πρότινος κάτοχο του τίτλου απ' το 2012 Ρωσία με 3-2 σετ. Μάλιστα, η νίκη των Αμερικανών ήρθε με σημαντική ανατροπή, αφού βρέθηκαν να χάνουν αρχικά με 2-0 σετ (23-25, 21-25), ανακάμπτοντας στη συνέχεια και κατακτώντας τα τρία επόμενα (25-19, 25-19, 15-13).

ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Η Κίνα την πρωτιά

Η Κίνα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο γυναικείο τουρνουά βόλεϊ αφού στον τελικό νίκησε τη Σερβία με 3-1. Οι Κινέζες, αν και αιφνιδιάστηκαν απ' τις αντιπάλους τους και βρέθηκαν να χάνουν με 1-0 σετ, στη συνέχεια βελτιώθηκαν κυρίως στο μπλοκ και πήραν τα επόμενα φτάνοντας στη νίκη. Τα σετ: 19-25, 25-17, 25-22, 25-23.

Στο μικρό τελικό, οι ΗΠΑ επικράτησαν της Ολλανδίας με 3-1 κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Ανετη πρωτιά για ΗΠΑ

Δείχνοντας ίσως τον πλέον σοβαρό τους εαυτό απ' την αρχή των αγώνων, οι ΗΠΑ μετέτρεψαν σε παράσταση για ένα ρόλο τον τελικό του μπάσκετ ανδρών, νικώντας άνετα τη Σερβία με 96-66 και συνέχισαν τη νικηφόρα παράδοσή τους, φτάνοντας τα τρία συνεχόμενα χρυσά μετάλλια μετά τα αντίστοιχα σε Πεκίνο (2008) και Λονδίνο (2012). Μάλιστα, αυτή ήταν η 76η σερί νίκη για την ομάδα των ΗΠΑ σε διεθνή διοργάνωση (Ολυμπιακοί Αγώνες, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα), που συμπλήρωσε μια δεκαετία αήττητη. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ήττα των Αμερικανών ήταν απ' την Ελλάδα το 2006 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας. Πρωταγωνιστής των νικητών ήταν ο Κέβιν Ντουράντ, που κάνοντας το καλύτερο παιχνίδι του στη φετινή διοργάνωση σημείωσε 30π.

Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Ισπανία, που σε ένα συναρπαστικό σε εξέλιξη μικρό τελικό νίκησε την Αυστραλία με 89-88.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Και πάλι ΗΠΑ

Κάτι αντίστοιχο με το τουρνουά ανδρών συνέβη και σε αυτό των γυναικών, με τις ΗΠΑ να επικρατούν εύκολα της Ισπανίας με 101-72 και να παίρνουν το χρυσό μετάλλιο. Το χάλκινο πήρε η Σερβία, που νίκησε τη Γαλλία με 70-63 στο μικρό τελικό.

ΜΕΤΑΛΛΙΑ
ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Κίνα στο... βάθρο

Οι ΗΠΑ κατέκτησαν την πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, κατακτώντας 121 μετάλλια συνολικά, εκ των οποίων 46 χρυσά, 37 ασημένια και 38 χάλκινα. Δεύτερη ήταν η Μ. Βρετανία με 67 μετάλλια στο σύνολο (27 χρυσά, 23 ασημένια, 17 χάλκινα) και τρίτη η Κίνα με 70 μετάλλια στο σύνολο (26 χρυσά, 18 ασημένια, 26 χάλκινα). Στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης και παρά το γεγονός ότι δεν κατέβασε αποστολή στίβου λόγω της τιμωρίας απ' την IAAF, ενώ και σε άλλα αγωνίσματα υπήρξαν αποβολές αθλητών, βρέθηκε η Ρωσία με 56 μετάλλια στο σύνολο (19χ, 18α, 19χ).

Κατά τ' άλλα, η οικοδέσποινα Βραζιλία ήταν στη 13η θέση της γενικής κατάταξης με 19 μετάλλια στο σύνολο (7χ, 6α, 6χ), ενώ η Ελλάδα με τα 6 μετάλλια (3χ, 1α, 2χ) ήταν στην 26η θέση απ' τις 87 χώρες που κατέκτησαν κάποιο μετάλλιο στη διοργάνωση.

ΠΟΛΟ
Η Σερβία το ντέρμπι

Μπορεί στη φάση των προκριματικών να μην είχε πείσει με τις εμφανίσεις της, ωστόσο η Σερβία το καλύτερο το φύλαγε για το τέλος, αφού στον τελικό του τουρνουά πόλο ανδρών επικράτησε της Κροατίας με 11-7, έπειτα από σπουδαία εμφάνιση. Οι Σέρβοι στο ντέρμπι με τους γείτονές τους είχαν το πάνω χέρι εξαρχής και δεν απειλήθηκαν, φτάνοντας στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, το οποίο έλειπε απ' την κατά τ' άλλα πλούσια συλλογή τους τα τελευταία χρόνια (2 παγκόσμιους τίτλους, 3 ευρωπαϊκούς).

Τα οκτάλεπτα (με πρώτη την Κροατία): 2-3, 1-3, 2-3, 2-2

Η Ιταλία (που απέκλεισε την Ελλάδα στην οκτάδα) κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο νικώντας στο μικρό τελικό το Μαυροβούνιο με 12-10.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ
Κουβανική κυριαρχία

Κουβανική κυριαρχία υπήρξε στις κατηγορίες των 56κ. και 75κ. στην πυγμαχία των ανδρών. Στην πρώτη ο 22χρονος Ρομπέισι Ραμίρες διατήρησε τον τίτλο που είχε πάρει στο Λονδίνο το 2012, επικρατώντας στον τελικό του Αμερικανού Σακούρ Στίβενσον με 2-1. Στο τρίτο σκαλοπάτι του βάθρου των νικητών ανέβηκαν ο Ρώσος Βλάντιμιρ Νικίτιν (δεν κατέβηκε στον ημιτελικό με τον Στίβενσον λόγω τραυματισμού) και ο Ουζμπέκος Μουροντιόν Ακχμανταλίεφ.

Στον τελικό της κατηγορίας των 75 κιλών του Ολυμπιακού τουρνουά πυγμαχίας, ο Αρλέν Λόπεζ νίκησε με 3-0 τον Ουζμπέκο Μπεκτεμίρ Μελικούζιεφ, κατακτώντας το χρυσό. Μάλιστα, αυτή ήταν η δεύτερη νίκη μέσα σε ένα χρόνο του Κουβανού επί του Μελικούζιεφ, αφού οι δυο τους είχαν συναντηθεί και στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος του 2015, με τον Λόπεζ να επικρατεί και τότε. Στην τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο περιορίστηκαν οι Καμράν Σακσουβαρλί (Αζερμπαϊτζάν) και Μίσαελ Ουζιέλ Ροντρίγκεζ (Μεξικό).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ