ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Σκληρή πολύνεκρη μάχη στο Τικρίτ

Κατοχικοί προσπαθούν να ελέγξουν περιοχή που έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση

Associated Press

Κατοχικοί προσπαθούν να ελέγξουν περιοχή που έχει δεχτεί επίθεση από την ιρακινή αντίσταση
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ισχυρό «πλήγμα» κατά των ανταρτών διατείνονται ότι πέτυχαν οι ιρακινές δυνάμεις μετά από πολύωρες και σκληρές μάχες έξω από το Τικρίτ. Οπως ανακοινώθηκε από τις ιρακινές αρχές, κοντά στη λίμνη Θάρταρ, μεταξύ των επαρχιών αλ Ανμπάρ και Σαλαχεντίν, εντοπίστηκε στρατόπεδο εκπαίδευσης ανταρτών.

Η επιχείρηση ξεκίνησε από τους άνδρες «των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού» και οι μάχες φέρονται να διήρκεσαν τουλάχιστον 17 ώρες, και περίπου στο μέσον αυτού του χρονικού διαστήματος κλήθηκαν αμερικανικές ενισχύσεις. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναφέρουν ότι σκοτώθηκαν 80 αντάρτες και 12 άνδρες των «ιρακινών ειδικών δυνάμεων». Ισχυρίζονται, επίσης, ότι συνελήφθησαν «αρκετοί» αντάρτες, εκ των οποίων πολλοί δεν είναι Ιρακινοί. Οπως, επίσης, διευκρινίζεται «οι ιρακινές ειδικές δυνάμεις αποτελούνται από πρώην στελέχη του ιρακινού στρατού» οι οποίοι, αν και δε θεωρούνται τόσο έμπιστοι λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς τους, εκτιμάται ότι είναι το πλέον αξιόμαχο κομμάτι του λεγόμενου νέου ιρακινού στρατού.

Πολλές συλλήψεις, όμως, ανακοίνωσαν και οι κατοχικές δυνάμεις μετά από «ευρεία επιχείρηση» στην περιοχή της Μοσούλης. Τέλος, στη συνοικία Αμαρίγια, της δυτικής Βαγδάτης, μία 11χρονη μαθήτρια σκοτώθηκε και μία 13χρονη τραυματίστηκε από έκρηξη όλμου σε σχολείο. Δεν έγινε γνωστό ποιος ευθύνεται για την επίθεση, καθώς στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία και δεν υπήρχαν καθόλου στρατιώτες.

Λάθη και μηνύσεις

«Η συμμαχία των προθύμων ήταν παντελώς απροετοίμαστη για το ενδεχόμενο αντίστασης και αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή». Αυτό συμπεραίνει σε σχετική επίσημη έκθεσή της η επιτροπή Αμυνας του βρετανικού κοινοβουλίου, κρίνοντας ότι η έλλειψη προετοιμασίας και σχεδιασμού οδήγησε σε αλλεπάλληλα τραγικά λάθη στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι, στην παρούσα φάση, οι νεοσύστατες ιρακινές δυνάμεις δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγξουν τη χώρα και προβλέπεται ότι το πλέον πιθανό είναι τα βρετανικά στρατεύματα να παραμείνουν στο Ιράκ μέχρι το πέρας του 2006.

Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, 5 μέλη των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού ναυτικού και η σύζυγος του ενός από αυτούς κατέθεσαν μήνυση σε βάρος του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Associated Press» και του δημοσιογράφου του, στο Σαν Ντιέγκο, Σεθ Χετένα. Οι 5 κατηγορούν το πρακτορείο και τον δημοσιογράφο ότι «εξέθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους και ότι παραβίασαν την ιδιωτική τους ζωή», ενώ φέρονται να ζητούν και τεράστια χρηματική αποζημίωση.

Αφορμή είναι οι φωτογραφίες των 5 που τους δείχνουν χαμογελαστούς δίπλα σε ματωμένους και δεμένους Ιρακινούς κρατουμένους, μετά από επιδρομές σε σπίτια, οι οποίες έφεραν ημερομηνία του Μάη του 2003 και εκτίθονταν σε ηλεκτρονική σελίδα μιας από τις συζύγους των στρατιωτικών. Στη μήνυση υποστηρίζεται ότι οι φωτογραφίες «ήταν προσωπικά δεδομένα» και ότι μετά την ευρεία παρουσίασή τους στα ΜΜΕ (και των αραβικών χωρών) οι στρατιωτικοί βρίσκονται σε κίνδυνο γι' αυτό και ζητούν να αποσυρθούν οι φωτογραφίες ή να μη φαίνονται τα πρόσωπά τους. Εκπρόσωποι του ειδησεογραφικού πρακτορείου χαρακτήρισαν «ανυπόστατες» τις κατηγορίες τονίζοντας ότι τα γεγονότα ενός πολέμου «δεν είναι ιδιωτική ζωή αλλά δημόσιο θέμα».

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Αυξάνεται η ένταση...

Σειρά κινήσεων για την καταστολή της απόπειρας της αντιπολίτευσης να πετύχει η «Λεμονί Επανάσταση»

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κιργιστάν διέλυσαν χτες βίαια μια ομάδα περίπου 200-300 οπαδών της αντιπολίτευσης που συγκεντρώθηκαν για πορεία εναντίον της καταγγελλόμενης «νοθείας» της παράταξης του προέδρου Ασκάρ Ακάεφ στις πρόσφατες εκλογές (σε δύο γύρους, 27/2 και 13/3), και συνέλαβαν 20-30 εξ αυτών. Την ίδια ώρα, ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Κενέσμπεκ Ντουσενμπάγιεφ --που διόρισε ο Ακάεφ καθαιρώντας τον προκάτοχό του για την «αδυναμία» του να ελέγξει την κατάσταση στο νότο-- διαμήνυσε ότι οι αρχές «ενδέχεται να κάνουν χρήση βίας» για να καταστείλουν τις «εξεγέρσεις» στην Τζαλάλ-Αμπάντ και την Ος. Ο Ντουσενμπάγιεφ δήλωσε, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες: «Πρώτιστος στόχος μας είναι η αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης σε όλες τις περιοχές, αλλά τηρώντας αυστηρά το σύνταγμα... ο νόμος μάς δίνει κάθε δικαίωμα να αναλάβουμε δράση, περιλαμβανομένης της σωματικής βίας, ειδικών μέσων και πυροβόλων όπλων... δε θα επιτρέψουμε εφόδους, καταλήψεις και απόπειρες ανατροπής στο Μπισκέκ».

Ο Ντουσενμπάγιεφ είναι ο πρώην αστυνομικός διευθυντής της Μπισκέκ, και θεωρείται ότι διαδραμάτισε «καθοριστικό» ρόλο στο να αποτραπεί η εξάπλωση των διαδηλώσεων από το νότο στην πρωτεύουσα. Αντικατέστησε τον Μπακιρντίν Σουμπανμπέκοφ στο θώκο για τους προφανείς λόγους: Ο Πρόεδρος Ακάεφ δε θέλει να έχει τη μοίρα των Προέδρων της Γεωργίας και της Ουκρανίας, και παράλληλα με την αναζήτηση συμφωνίας με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη φροντίζει να «ελέγξει» την κατάσταση. Στο πλαίσιο των κινήσεων αυτών εντάσσεται και η καθαίρεση του γενικού εισαγγελέα Μικτίμπεκ Αμπντιλντάγιεφ, που αντικαταστάθηκε από τον Μουράτ Σουταλίνοφ, που σε δηλώσεις του αντήχησε τα σχόλια του νέου ΥπΕσ δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση «λαμβάνει πολλές εκκλήσεις από πολίτες που απαιτούν να αναλάβουμε αποφασιστική δράση».

Στο πλαίσιο των κινήσεων της κυβέρνησης Ακάεφ εντάσσεται και το κύμα συλλήψεων που έχει εξαπολύσει εναντίον στελεχών της αντιπολίτευσης. Τουλάχιστον πέντε στελέχη της, οι Μπολότμπεκ Μαρίποφ, ο Εντίλ Μπαϊσάλοφ, η Εμιλία Αλιέβα, ο Τοπτσούμπεκ Τουργκουνάλιεφ και ο Ζιπάρ Ζεκτσέγιεφ, έχουν τεθεί υπό κράτηση.

ΗΠΑ και Ρωσία -- οι οποίες, ας σημειωθεί, διαθέτουν αμφότερες στρατιωτικές βάσεις στο Κιργιστάν -- παρενέβησαν και πάλι στην κρίση, καλώντας με παρόμοιους τόνους για «ηρεμία». Ωστόσο, αυτό είναι το μόνο κοινό των παρεμβάσεών τους. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας καλούσε την «υποτιθέμενη αντιπολίτευση θα έχει αρκετή λογική, ώστε να αντλήσει από το εσωτερικό της τη δύναμη για την αποκατάσταση της ηρεμίας και για να οδηγήσει την κατάσταση στο δρόμο του πολιτικού διαλόγου». Οι ΗΠΑ καλούσαν, αντίθετα, την κυβέρνηση Ακάεφ να εισέλθει σε διάλογο.

Μια είδηση με ενδιαφέρουσες διαστάσεις που μεταδόθηκε χτες είναι ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να δημιουργήσει μιαν υπηρεσία που επίσημα θα είναι επιφορτισμένη με τις «πολιτιστικές σχέσεις με τις ξένες χώρες» και θα έχει ως στόχο την αποτροπή «βελούδινων επαναστάσεων» στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Την είδηση «έβγαλε» η Κομερσάντ.

ΚΡΟΑΤΙΑ
Το νέο «τελεσίγραφο» της ΕΕ...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΖΑΓΚΡΕΜΠ.--

«Η Κροατία πρέπει να ικανοποιήσει τους όρους ένταξης στην ΕΕ, όπως σεβασμό του αιτήματός μας για παράδοση και απέλαση των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου», δήλωσε χτες ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπεν Μποτ, αναγγέλλοντας την αποστολή ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ που θα «ερευνήσουν» την πορεία της συνεργασίας της Κροατίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και θα υποβάλουν σχετική έκθεση τον ερχόμενο Ιούνη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή...

Η εξέλιξη σημειώνεται λίγες μέρες μετά την άρνηση της ΕΕ στις 17 τρέχοντος να δώσει στην Κροατία το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, προβάλλοντας την απαίτηση για τη σύλληψη και απέλαση του Κροάτη ε.α. στρατηγού Αντε Γκοτόβινα στο ΔΠΔ της Χάγης...

Το νέο, θερινό, τελεσίγραφο της ΕΕ στο Ζάγκρεμπ χαιρετίστηκε απ' τον Κροάτη πρωθυπουργό Ιβο Σαναντέρ που έσπευσε να δηλώσει αφοσίωση στη στενή, όπως είπε, συνεργασία με το κλιμάκιο αξιωματούχων της ΕΕ...

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ο Κοσούμι «πρωθυπουργός» στο Κοσσυφοπέδιο

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Νέο «πρωθυπουργό» απέκτησε χτες και επίσημα το Κοσσυφοπέδιο. Η 120μελής «Βουλή» ενέκρινε με 71 ψήφους υπέρ και 36 κατά την άνοδο του 45χρονου Μπαϊράμ Κοσούμι στον πρωθυπουργικό θώκο του προτεκτοράτου.

Ο Κοσούμι είχε προταθεί από τον προκάτοχό του Ράμους Χαραντινάι τη μέρα της παραίτησής του (8 Μάρτη) λόγω της παραπομπής του σε δίκη για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη. Επιπλέον, ο Κοσούμι (αντιπρόεδρος του Κόμματος για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου) προωθήθηκε και από τον «πρόεδρο» Ιμπραήμ Ρουγκόβα, που θέλησε να εξασφαλίσει την απομάκρυνση του κόμματος αξιωματικής αντιπολίτευσης των Κοσσοβάρων Αλβανών (παράταξη του πρώην αρχηγού των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χασίμ Θάτσι) από κάθε ενδεχόμενο άσκησης (υποτυπώδους ούτως ή αλλιώς...) εξουσίας σε μία κρίσιμη περίοδο για το Κοσσυφοπέδιο και την ευρύτερη περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ