ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μεγαλώνει η εσωτερική αντιπαράθεση στους Σοσιαλδημοκράτες

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), λίγες μέρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) για συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, με αφορμή το δημοψήφισμα που θα γίνει μεταξύ των περίπου 450.000 μελών του κόμματος για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Η νεολαία του SPD (JUSO) και η «αριστερή πτέρυγα» του κόμματος, που αντιτίθενται στη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού, διεξάγουν εκστρατεία εγγραφής νέων μελών, με στόχο να υπερισχύσει το «όχι» στο δημοψήφισμα. Χτες η ηγεσία του SPD ανακοίνωσε πως στις αρχές της επόμενης βδομάδας θα καθορίσει μια ημερομηνία και όσοι γράφτηκαν μέλη μετά από αυτή δεν θα έχουν το δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα. Πάντως ο πρόεδρος της Νεολαίας, Κέβιν Κιούνερτ, με άρθρο στην «Handelsblatt», προειδοποιεί την ηγεσία του κόμματος να μην υποτιμήσει το δημοψήφισμα, γιατί υπάρχουν πολλά μέλη του SPD που θεωρούν το μεγάλο συνασπισμό έναν «φθηνό συμβιβασμό».

Οι επικριτές ενός ακόμη μεγάλου συνασπισμού (θα είναι ο τρίτος αν συμφωνήσουν) δεν διαφωνούν με την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που εφαρμόζουν τα κόμματα που συγκυβερνούν, αλλά ανησυχούν για την πολιτική επιβίωση και την εκλογική φθορά της σοσιαλδημοκρατίας από τις δύο συμμετοχές σε μεγάλο συνασπισμό (2005 και 2013). Προτάσσουν την ανάγκη το SPD να παραμείνει στην αντιπολίτευση, να ανανεώσει την ηγεσία του και να επανέλθει σαν πιο χρήσιμη και αξιόπιστη εναλλακτική του κεφαλαίου τα επόμενα χρόνια.

«Η ανανέωση του SPD χρειάζεται χρόνο και σε καμία περίπτωση δεν θα τελειώσει με την απόρριψη του μεγάλου συνασπισμού», λέει ο Κ. Κιούνερτ, ενώ η βουλευτής της «αριστερής πτέρυγας», Χίλντε Ματάις, προσθέτει: «Πριν ένα χρόνο ο Μάρτιν Σουλτς (σ.σ. πρόεδρος του SPD) είχε τόσο μεγάλη δημοτικότητα, ακριβώς επειδή θεωρήθηκε ως εναλλακτική λύση στο μεγάλο συνασπισμό». Αναφέρεται στο γεγονός ότι ο Μ. Σουλτς επελέγη για την ηγεσία του SPD επειδή είχε διατελέσει για χρόνια ευρωβουλευτής και δεν είχε αναλάβει υπουργικές θέσεις στους μεγάλους συνασπισμούς.

Η Μαλού Ντράιερ, μία εκ των αντιπροέδρων του SPD, άσκησε κριτική στην πρακτική εγγραφής νέων μελών, λέγοντας πως «όποιος εγγράφεται θα πρέπει να μοιράζεται τις αξίες του κόμματος και να συμμετέχει ανάλογα σε αυτό».

Πάντως δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα αρχίσουν και πόσο θα διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό. Σήμερα έχει προγραμματιστεί συζήτηση στην ηγεσία του SPD και οι συνομιλίες ενδέχεται να ξεκινήσουν την Παρασκευή. Σε μια δήλωσή της η υπηρεσιακή καγκελάριος και πρόεδρος της CDU, Αγκελα Μέρκελ, υπαινίχθηκε πως θα επιθυμούσε οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί έως το καρναβάλι (8 Φλεβάρη).

Στο μεταξύ, χτες ο γγ της CSU, Αντρέας Σόιερ, απέρριψε το αίτημα του SPD για επαναδιαπραγμάτευση της οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων, δικαίωμα που έχει ανασταλεί από πέρυσι το Μάρτη. Στη συμφωνία των διερευνητικών συνομιλιών των δύο πλευρών προβλέπεται ότι το δικαίωμα θα επανέλθει από την ερχόμενη άνοιξη, όμως θα ισχύει για μέχρι 1.000 πρόσφυγες το χρόνο. Το SPD, στο πλαίσιο της «σκληρής διαπραγμάτευσης» που υποτίθεται ότι θα διεξάγει για να μπει σε μεγάλο συνασπισμό, ζητά επαναδιαπραγμάτευση για πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις. «Για την CDU και την CSU δεν υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις», δήλωσε. Πάντως ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πρωθυπουργός του Σλέσβιχ - Χόλσταϊν, Ντάνιελ Γκίντερ, δήλωσε υπέρ της οικογενειακής επανένωσης - χωρίς να αναφέρει αν θα πρέπει να αλλάξει η συμφωνία των διερευνητικών - λέγοντας πως βοηθά στην ενσωμάτωση των προσφύγων.

ΓΑΛΛΙΑ
Συνάντηση των θυτών της τραγωδίας στην Υεμένη

Η φτώχεια και η δυστυχία διευρύνονται στην Υεμένη με την ιμπεριαλιστική επέμβαση

Copyright 2017 The Associated

Η φτώχεια και η δυστυχία διευρύνονται στην Υεμένη με την ιμπεριαλιστική επέμβαση
ΠΑΡΙΣΙ.--

Σχέδια για τις επόμενες φάσεις της φονικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης, που πραγματοποιούν από το Μάρτη του 2015 η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στην Υεμένη, σε μία προσπάθεια να φρενάρουν την αύξηση της περιφερειακής γεωπολιτικής επιρροής του Ιράν, επεξεργάστηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης, στη βρετανική πρεσβεία στο Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντάλα μπιν Ζαγέντ, και Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, με πρωτοβουλία του Foreign Office.

Οι υπουργοί Εξωτερικών υποστήριξαν, αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, πως συζήτησαν τα περιθώρια για την εξεύρεση «ειρηνικής λύσης» για τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο, δεν αποκάλυψαν το παραμικρό από τις υποτιθέμενες «ειρηνευτικές» προσπάθειες, σε μία περίοδο που οι Σαουδάραβες ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους εξακολουθούν να αιματοκυλούν το λαό της Υεμένης, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε όλες τις υποδομές της χώρας, πάνω από 12.500 νεκρούς, εκατοντάδες χιλιάδες τραυματίες και εκατομμύρια υποσιτισμένους, μεταξύ των οποίων πολλά βρέφη και παιδιά.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, που ήταν και ο διοργανωτής της υπουργικής συνόδου για την Υεμένη, ισχυρίστηκε ότι τόσο στην περίπτωση αυτής της χώρας, όσο και στην περίπτωση της Συρίας, «δεν μπορεί να τερματιστεί ο πόλεμος με στρατιωτική λύση, αλλά με μία πολιτική, προσεκτικά σχεδιασμένη διαπραγμάτευση». Στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είχε πρόσβαση στην παραπάνω υπουργική σύνοδο, υποστήριξε ότι συζητήθηκαν και μέτρα για διευκόλυνση της «ανθρωπιστικής βοήθειας».

Το ίδιο 24ωρο, ενώσεις μονοπωλίων της διεθνούς ναυτιλίας, όπως η Διεθνής Ενωση Πλοιοκτητών Δεξαμενόπλοιων (Intertanko), το «Βαλτικό και Διεθνές Ναυτιλιακό Συμβούλιο» (BIMCO) και το «Διεθνές Επιμελητήριο Ναυτιλίας» μετά από υποδείξεις της ιμπεριαλιστικής «αντιπειρατικής» ναυτικής αποστολής της EE (EU NAVFOR), που δρα εδώ και χρόνια ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, εξέδωσε νέες οδηγίες για τη διέλευση εμπορικών σκαφών. Οι οδηγίες προτείνουν ασφαλέστερες πορείες διέλευσης μεταξύ των στρατηγικών στενών της Υεμένης, Μπαμπ αλ Μαντέμπ, και τη νότια Ερυθρά Θάλασσα, ώστε να αποφευχθούν ή να μειωθούν οι κίνδυνοι για τα εμπορικά σκάφη από νάρκες θαλάσσης και υποθαλάσσιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δεν είναι αναβολή του Brexit η μεταβατική περίοδος λέει ο Ντέιβις

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η μεταβατική περίοδος που θα ακολουθήσει την (προγραμματισμένη για το Μάρτη του 2019) αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ «δεν συνιστά αναβολή του Brexit», δήλωσε χτες ο αρμόδιος Βρετανός υπουργός, Ντέιβιντ Ντέιβις, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ο Ντέιβις δήλωσε ότι η σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ «θα είναι ακριβώς η ίδια» κατά τη διάρκεια της (πιθανώς) διετούς περιόδου, ώστε να προετοιμαστούν η διαδικασία φύλαξης των συνόρων, η πραγματοποίηση εμπορικών συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων και η προώθηση πολιτικών που θα ρυθμίσουν όσα ζητήματα προκύψουν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Σημείωσε ωστόσο ότι όσα μένει να πραγματοποιηθούν στη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους διαπραγματευτές της ΕΕ μέσα στο επόμενο δίμηνο.

«Κάνουμε μια μετάβαση από το ένα καθεστώς σε ένα άλλο (...) Μπορείτε να το χαρακτηρίσετε όπως θέλετε, αλλά δεν πρόκειται για υποτέλεια», είπε. Παραδέχθηκε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα συνεχίσει να έχει δικαιοδοσία μετά τη μέρα του Brexit, στις 29 Μάρτη του 2019, τονίζοντας ότι αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι η μελλοντική σχέση της Βρετανίας με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε επίπεδα ρεκόρ οι εξαγωγές όπλων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η σημερινή απερχόμενη κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού (CDU/CSU - SPD) έχει εγκρίνει την περασμένη τετραετία πωλήσεις όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού ύψους 25,1 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερες από κάθε άλλη κυβέρνηση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Η έκθεση που δημοσιοποίησε το γερμανικό κανάλι ARD, αξιοποιώντας στοιχεία μετά από σχετική Ερώτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο, δείχνει πως η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται προς χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (14,48 δισ. ευρώ). Επίσης σημειώνεται πως τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και ενδέχεται να έχουν αλλάξει προς τα πάνω.

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας γερμανικών όπλων είναι η Αλγερία, αγοράζοντας όπλα αξίας 1,36 δισ. ευρώ, και ακολουθούν χώρες της Μέσης Ανατολής όπως η Υεμένη, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ