ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αναβλήθηκε η εκδίκαση της προσφυγής του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ

Από αριστερά διακρίνονται οι Κριουτσκόφ, Γκαριφουλίνα, Γκριγκόριεφ, Τιούλκιν
Από αριστερά διακρίνονται οι Κριουτσκόφ, Γκαριφουλίνα, Γκριγκόριεφ, Τιούλκιν
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Χθες, στο δικαστήριο Ταγκάνσκ της Μόσχας έπρεπε να εκδικαστεί η προσφυγή του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας -Επαναστατικού Κόμματος των Κομμουνιστών (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ) κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το οποίο έχει αρνηθεί να επανακαταγράψει αυτό το κόμμα, σύμφωνα με το νόμο για τα πολιτικά κόμματα.

Ωστόσο η καθορισμένη ώρα έναρξης της δίκης περνούσε, αλλά η δίκη δεν ξεκινούσε. Περιμέναμε πολλή ώρα. Στο δικαστήριο μάς εξήγησαν ότι η δικαστής είναι απασχολημένη με άλλες δίκες. Πέρασε μισή ώρα, μια ώρα. Επωφελούμενοι της ευκαιρίας οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν για την ουσία της προσφυγής του κόμματος κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης. «Το υπουργείο Δικαιοσύνης αιτιολόγησε την άρνησή του για επανακαταγραφή του κόμματός μας με το ότι ο όρος "επανάσταση" σημαίνει βίαιη ανατροπή των κοινωνικοπολιτικών σχέσεων και πέρασμα της κρατικής εξουσίας από την άρχουσα τάξη σε άλλη κοινωνική -προοδευτική. Αυτά τα επιχειρήματα είναι, τουλάχιστον, ανόητα. Εμείς ερμηνεύουμε τη λέξη "επανάσταση", όπως όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Η επανάσταση σημαίνει ριζική αλλαγή, ποιοτικό άλμα, πέρασμα από την ποσότητα στην ποιότητα. Μπορεί να είναι βίαιη ή μη βίαιη, αρμονική, "βελούδινη" κλπ. Γι' αυτό, ο ίδιος ο όρος επανάσταση δεν περιέχει τίποτα το απαγορευτικό. Κάτι περισσότερο, έχουμε τη γραπτή ερμηνεία της πιθανής χρησιμοποίησης αυτού του όρου από το ίδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου υποστηρίζεται ότι στη λέξη αυτή δεν υπάρχει τίποτα το στασιαστικό», εξήγησε ο συμπρόεδρος του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ Βίκτορ Τιούλκιν. Και πρόσθεσε: «Και ξαφνικά στο υπουργείο Δικαιοσύνης άλλαξαν τη γνώμη τους και αρνήθηκαν την επικύρωση. Πρόκειται εδώ για ένα βρώμικο παιχνίδι, την πρόθεση να εμποδίσουν το κόμμα μας να συμμετάσχει στην προεκλογική εκστρατεία το 2003. Θεωρούμε ότι η οργάνωσή μας είναι αρκετά γνωστή. Κάτι περισσότερο, είναι η πρώτη πολιτική δύναμη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών το 1995 και 1999 έξι κόμματα μπήκαν στην Κρατική Δούμα και αμέσως μετά απ' αυτά ακολουθούμε εμείς. Μας ψηφίζουν εκατομμύρια ψηφοφόροι. Γι' αυτό θεωρούμε την άρνηση ως επιθυμία να εμποδιστεί το κόμμα από τη συμμετοχή στη δημόσια νόμιμη πολιτική».

Μετά από μιάμιση ώρα αναμονής οι Τιούλκιν, Κριουτσκόφ και Μπαμπούριν κλήθηκαν στο δικαστήριο και μετά ανακοινώθηκε σε όλους τους παραβρισκόμενους ότι η εκδίκαση της προσφυγής αναβάλλεται για τις 22 Οκτώβρη 2002. Πώς σχολίασαν την απόφαση του δικαστηρίου:

Βαλεντίν Κριουτσκόφ: «Δε μας έδωσαν καμία εξήγηση. Την ανέβαλαν απλώς. Ελάτε τον Οκτώβρη, μας είπαν».

Σεργκέι Μπαμπούριν: «Για να είμαι ειλικρινής δεν απόρησα ότι η προσφυγή αναβλήθηκε για τρεις μήνες. Λάθεψα λίγο στην πρόβλεψη. Πριν από μια ώρα είπα στο συνάδελφο Κριουτσκόφ ότι εφόσον το ΚΕΚΡ-ΕΚΚ είναι μια οργάνωση πολλή λαμπρή και δεν υπάρχουν νομικοί λόγοι να μην ικανοποιηθεί η προσφυγή, μάλλον, το δικαστήριο θα την αναβάλει για ένα μήνα. Θεωρώ ότι υπάρχει μια εμπαθής στάση απέναντι σ' αυτή την πολιτική οργάνωση».

Βίκτορ Τιούλκιν: «Νομίσαμε ότι δεν τα πάνε καλά με το μυαλό, αλλά αποδείχτηκε ότι δεν έχουν καθόλου συνείδηση. Ενεργούν κυνικά, προσβλητικά. Η ουσία είναι ευνόητη: θέλουν να εμποδίσουν το κόμμα να συμμετάσχει στη δημόσια ζωή. Η αναβολή της επανακαταγραφής για τρεις μήνες περιπλέκει την κατάσταση. Ηδη φρενάρισαν τη δουλιά μας, τη ζωή μας. Στην προκειμένη περίπτωση μπορούν να κάνουν φυσικά αδύνατο για το κόμμα να εκπληρώσει όλες τις διαδικασίες. Αποτανθήκαμε στο Ανώτατο Δικαστήριο, στη γενική εισαγγελία, δεν έχουμε απάντηση. Αύριο θα αποτανθούμε εκ νέου σε όλες τις ιεραρχικές αρχές. Θα αγωνιστούμε».

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν πρωτόκολλο κατά των βασανιστηρίων!

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Την ψήφιση διεθνούς πρωτοκόλλου για την ενίσχυση της διεθνούς σύμβασης κατά των βασανιστηρίων, το οποίο υιοθετήθηκε απ' τα Ηνωμένα Εθνη τον περασμένο Απρίλη στη Γενεύη επιχειρούν να μπλοκάρουν τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Το πρόσχημα της Ουάσιγκτον είναι ότι η ορολογία που χρησιμοποιείται στο πρωτόκολλο θα μπορούσε «να επιτρέψει τις επισκέψεις»(!) εκπροσώπων ή αξιωματούχων διεθνών και ανεξάρτητων οργανισμών σε αμερικανικές φυλακές και στα κρατητήρια του τρόμου που έχουν δημιουργήσει οι Αμερικανοί για τους αιχμάλωτους Ταλιμπάν και άλλους κατηγορούμενους για «τρομοκρατία» στη στρατιωτική βάση του Γκουαντανάμο στην Κούβα!

Η ψήφιση του πρωτοκόλλου ενίσχυσης της διεθνούς συνθήκης κατά των βασανιστηρίων είχε προγραμματιστεί να γίνει αργά χτες βράδυ στην έδρα του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ (γνωστό ως ECOSOC), όμως, μετά την αντίδραση των Αμερικανών που προέκυψε μόλις ένα 48ωρο πριν την ψηφοφορία, αναμένεται να οδηγήσει σε αναβολή...

«Ο μηχανισμός και το πλαίσιο επισκεπτηρίων που περιγράφεται στο πρωτόκολλο είναι ασύμβατο με το αμερικανικό Σύνταγμα, όσον αφορά στο ζήτημα της ισορροπίας εξουσίας», δήλωσε ένας ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος που επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα πρόσθεσε:«Οταν μιλάς για την είσοδο επιθεωρητών στις κρατικές φυλακές, αυτό συνιστά διαχωρισμό των ζητημάτων εξουσίας (μεταξύ ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του κυβερνήτη μίας πολιτείας) και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεμβληθεί στα δικαιώματα μίας πολιτείας»... Ο ίδιος αξιωματούχος κατέληξε, λέγοντας πως το πρωτόκολλο «θέτει ζήτημα πρόσβασης διαφόρων ατόμων» στις φυλακές του Γκουαντανάμο, όπου κρατούνται οι Ταλιμπάν και άλλοι κατηγορούμενοι, απ' τις ΗΠΑ, για τρομοκρατία. Δεν εξήγησε, βεβαίως, γιατί αντιδρά σε κάτι τέτοιο η κυβέρνηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, εφόσον η Ουάσιγκτον δεν έχει, τουλάχιστον επίσημα, παραδεχτεί πως οι εκεί κρατούμενοι υφίστανται βασανιστήρια παντός τύπου...

Ούτως ή άλλως πάντως, η όψιμη αντίδραση της Ουάσιγκτον στην ψήφιση ενός 15σέλιδου πρωτοκόλλου που στοχεύει στην ενίσχυση της προ δεκαετίας σύμβασης του ΟΗΕ για την απαγόρευση των βασανιστηρίων δημιούργησε εύλογα τις αντιδράσεις αξιωματούχων οργανώσεων του ΟΗΕ, αλλά και μη-κυβερνητικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα προάσπισης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και που σημειώνουν πως μόνον πέρσι σημειώθηκαν βασανιστήρια ή κακομεταχείριση κρατουμένων σε 111 χώρες του πλανήτη, μεταξύ αυτών, βεβαίως, και στις ΗΠΑ...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Πνίγηκαν στη λάσπη 16 άνθρωποι

ΑΓΚΥΡΑ.- Τουλάχιστον δεκαέξι είναι τα θύματα από τις πλημμύρες που ακολούθησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων δυο ημερών στην Τουρκία, κυρίως στην επαρχία Ριζέ, στη Μαύρη Θάλασσα. Από τα θύματα τα έξι ήταν παιδιά, ανάμεσά τους τέσσερα αδέλφια που πνίγηκαν μαζί με τη μητέρα τους όταν τα νερά κάλυψαν το σπίτι τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, οι πλημμύρες, η σφοδρή βροχόπτωση και οι θυελλώδεις άνεμοι κατέστρεψαν εκατοντάδες σπίτια και οικοτεχνίες, προκάλεσαν εκατοντάδες θανάτους ζώων και κατέστρεψαν καλλιέργειες.

ΗΠΑ
Ψηφίσματα για άρση μέτρων κατά της Κούβας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που ίσχυαν για τους Αμερικανούς πολίτες που ήθελαν να μεταβούν στην Κούβα τα τελευταία σαράντα χρόνια ψήφισε χτες με 262 ψήφους υπέρ και 167 κατά, η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το ψήφισμα αυτό ζητεί επίσης την άρση των εμποδίων που ίσχυαν έως τώρα στην πώληση τροφίμων και φαρμάκων από τις ΗΠΑ στην Κούβα, αλλά και την άρση των περιορισμών για την αποστολή χρημάτων Κουβανο-Αμερικανών σε συγγενείς τους στην Κούβα. Εντούτοις, απερρίφθη (μολονότι με μικρότερη διαφορά από όλες τις προηγούμενες σχετικές ψηφοφορίες στο Κογκρέσο, με 226 κατά και 204 ψήφους υπέρ) η πρόταση του γερουσιαστή Τσαρλς Ράνγκελ (του Δημοκρατικού Κόμματος) για πλήρη άρση του πολύχρονου οικονομικού εμπάργκο που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ κατά της Κούβας.

Οι παραπάνω αποφάσεις, πάντως, θα μπορούσαν να μην οδηγήσουν πρακτικά στην άμβλυνση των κυρώσεων κατά της Αβάνας εφόσον ο πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους ασκήσει βέτο...

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Η κατάθεση του Ρ. Μάρκοβιτς

ΧΑΓΗ.-

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσήλθε χτες και κατέθεσε, αφού μεταφέρθηκε από φυλακή του Βελιγραδίου, ο πρώην επικεφαλής των σερβικών μυστικών υπηρεσιών Ράντε Μάρκοβιτς.

Ο Μάρκοβιτς κατέθεσε πως οι όποιες διαταγές έπαιρνε ήταν απ' το υπουργείο Εσωτερικών και δη απ' τον τότε υπουργό Βλάικο Στολίκοβιτς (που αυτοκτόνησε τον περασμένο Απρίλη μετά την ψήφιση στη Γιουγκοσλαβική Βουλή νόμου για τη συνεργασία Βελιγραδίου με το Δικαστήριο της Χάγης) και όχι απ' τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον οποίο, όπως είπε, «ενημέρωνε μόνον όταν απαιτούνταν».

Ο Μάρκοβιτς εκτίει ποινή κράτησης ενός έτους σε φυλακή του Βελιγραδίου, επειδή κρίθηκε ένοχος για την καταστροφή απόρρητων κρατικών αρχείων τον Οκτώβρη του 2000, οπότε σημειώθηκαν οι κινητοποιήσεις της τότε αντιπολιτευόμενης πολυκομματικής συμμαχίας (και σημερινής σερβικής κυβέρνησης), με αποτέλεσμα την ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απ' την εξουσία. Η εισαγγελική αρχή του δικαστηρίου της Χάγης κλήτευσε τον Μάρκοβιτς να καταθέσει με την προσδοκία πως η μαρτυρία του θα στοιχειοθετούσε το κατηγορητήριο περί της λεγόμενης εντολής και γνώσης του Μιλόσεβιτς σε σφαγές Κοσσοβάρων Αλβανών το διάστημα 1998-99. Προφανώς, η προσδοκία έμεινε ανεκπλήρωτη...

Η δίκη του Μιλόσεβιτς θα διακοπεί την Παρασκευή λόγω θερινών διακοπών και θα επαναληφθεί στις 26 Αυγούστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ