ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Φλεβάρη 2015 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Αντιδράσεις για τις συμφωνίες με τη Ρωσία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

«Η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου (σ.σ. έτσι αποκαλεί το ψευδοκράτος προκλητικά την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας) υπογράφοντας μονομερώς αυτές τις συμφωνίες δεν έμεινε μόνο στην αρμοδιότητα εντός των συνόρων της αλλά, ταυτόχρονα, δεν υπολόγισε καθόλου τις ευαίσθητες ισορροπίες στον περίγυρο του νησιού», δήλωσε χτες ο Ντερβίς Ερογλου από τα Κατεχόμενα, αντιδρώντας για τις συμφωνίες που υπέγραψε η Λευκωσία με τη Μόσχα.

Ο Ερογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σημαντικός παράγοντας στη διεθνή σκηνή, θα ενεργεί πιο «ισορροπημένα» απέναντι στις δύο «ίσες πλευρές» στην Κύπρο, έχοντας συνείδηση της ευθύνης της διεθνούς κοινότητας στο θέμα αυτό. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι χώρες που προχωρούν σε τέτοιου είδους συμφωνίες με την κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να ξέρουν ότι αυτές οι ενέργειες ενισχύουν την «αδιαλλαξία» της.

Θυμίζουμε ότι, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στη Ρωσία, υπογράφτηκαν μια σειρά συμφωνίες σύσφιξης της ρωσο-κυπριακής συνεργασίας, σε τομείς της οικονομίας και όχι μόνο. Αυτή που συζητιέται ιδιαίτερα αφορά τις «διευκολύνσεις» που θα παραχωρούνται στο εξής ώστε ρωσικά πολεμικά πλοία να ελλιμενίζονται στα κυπριακά λιμάνια, στο πλαίσιο -όπως δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος- της συμμετοχής τους στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της πειρατείας».

Η ρωσο-κυπριακή «προσέγγιση» αποτελεί βασικό θέμα στον αστικό Τύπο μιας σειράς χωρών, όπως η Βρετανία και η Τουρκία, καθώς προσθέτει νέα δεδομένα στην «εύφλεκτη» περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οπως αναμετάδοσαν κυπριακά ΜΜΕ, Βρετανοί βουλευτές χαρακτήρισαν τη συμφωνία για τον ελλιμενισμό των ρωσικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια ως «ανησυχητική και απογοητευτική». Ο βουλευτής των Συντηρητικών Ρίτσαρντ Οταγουεϊ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, υποστήριξε ότι «ο Πούτιν προσπαθεί να βάλει σφήνα μεταξύ των χωρών της ΕΕ» δημιουργώντας ένα «φιλορωσικό μπλοκ» στην Ευρώπη, με «προεξάρχουσες» τις Κύπρο, Ελλάδα και Ουγγαρία.

Η κυπριακή αποστολή αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στη Λευκωσία, ενώ χτες ο Νίκος Αναστασιάδης είχε μια σειρά επαφές στην Αγία Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ).

Στο μεταξύ, την τελευταία βδομάδα εντείνονται οι επαφές της ηγεσίας του ψευδοκράτους στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την άρση της διεθνούς «απομόνωσής» του. Ο υποτιθέμενος «υπουργός Εξωτερικών» Οζντίλ Ναμί βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία και το Ομάν, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους επιχειρηματικών οργανώσεων και συζήτησε σχέδια επενδυτικών συνεργασιών.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΛΑΝΤ ΣΤΙΣ ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
«Ανοιγμα» του γαλλικού κεφαλαίου σε Ν/Α Ασία και Ενέργεια

ΜΑΝΙΛΑ.--

Τα σχέδια της γαλλικής πλουτοκρατίας να ενισχύσει την «παρουσία» της στη γοργά αναπτυσσόμενη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας αλλά και να προλάβει τις κινήσεις ανταγωνιστών στις επενδύσεις που συνδέονται με «την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών» σηματοδότησε η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στις Φιλιππίνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως τόνιζαν ΜΜΕ των Φιλιππίνων, ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου ηγέτη στη συγκεκριμένη χώρα της Ασίας.

Πηγές από τη γαλλική προεδρία δήλωναν στη γαλλική «Λιμπερασιόν» ότι το συγκεκριμένο ταξίδι αποτελεί μέρος της συνολικής πολιτικής που το Παρίσι προωθεί στην Ασία και της προτεραιότητας που δίνει στις Φιλιππίνες ειδικά, «μια χώρα με μεγάλη δυναμική στην ανάπτυξη και τη δημογραφική εξέλιξη».

Από όλο το ταξίδι, τα ΜΜΕ στάθηκαν ιδιαίτερα στην «Εκκληση της Μανίλα» που υπέγραψε ο Ολάντ με το Φιλιππινέζο ομόλογό του, Μπενίνιο Ακίνο, απευθύνοντας γενικό κάλεσμα για να διασφαλιστεί μια «παγκόσμια, δίκαιη και φιλόδοξη κλιματική συμφωνία», αναφερόμενοι στην Παγκόσμια Διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές που θα γίνει στο Παρίσι τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Την αύξηση των επενδύσεων σε συναφείς επιχειρηματικούς τομείς ανέδειξε και η παρέμβαση του Ολάντ σε προχτεσινή συνάντηση με Γάλλους και Φιλιππινέζους επιχειρηματίες, στην οποία υπογράμμισε ότι οι Φιλιππίνες χρειάζονται σήμερα μεγάλες επενδύσεις στην ανανεώσιμη Ενέργεια και την εκπαίδευση, τομείς «για τους οποίους η Γαλλία είναι εδώ να βοηθήσει».

Επίσης, γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στο επίκεντρο των επαφών αναμενόταν να βρεθεί το γαλλικό «ενδιαφέρον» για την επέκταση του μετρό στη Μανίλα. Σήμερα, οι βασικότερες γαλλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις Φιλιππίνες είναι οι «Λαφάργκ» (κατασκευές), «Τόταλ» (Ενέργεια), «Λ' Ορεάλ» (φάρμακο - καλλυντικό).

Χτες, ο Ολάντ βρέθηκε στην περιοχή Γουιουάν, μία από αυτές που το 2013 έπληξε ιδιαίτερα ο τυφώνας Χαγιάν. Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε τη χορήγηση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ στη γαλλική ΜΚΟ «ACTED» που δραστηριοποιείται για τη στήριξη των πληγέντων από τον Χαγιάν. Προχτές, είχε δεσμευτεί για την παροχή δανείων ύψους 50 εκατ. ευρώ για την «αποτροπή» φυσικών καταστροφών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ενα «νέο στρατηγικό όπλο» ανακοίνωσε πως χρησιμοποίησαν οι «Φρουροί της Ιρανικής Επανάστασης» στη διάρκεια των φετινών ναυτικών και αεροπορικών γυμνασίων μεγάλης κλίμακας στα στενά του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο, δίχως να δώσουν άλλες διευκρινήσεις. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιρανικής τηλεόρασης, το νέο όπλο δοκιμάστηκε επιτυχώς και αναμένεται πως θα παίξει «αποφασιστικό ρόλο σε ναυτικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και πολέμους».

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, παρουσίασε χτες πρόγραμμα με το οποίο δίνονται στην Ουαλία ευρύτερες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ευθύνης για τη συγκέντρωση των πόρων χρηματοδότησής της. Η Ουαλία, όπως η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία, εκλέγει τους αντιπροσώπους για το δικό της τοπικό κοινοβούλιο, καθώς και για το κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ. Εχει προϋπολογισμό ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων στερλινών (23,1 δισεκατομμύριο δολάρια) ετησίως.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι «δραστηριότητες» της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα είναι «λογικές και νόμιμες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, προσθέτοντας ότι η χώρα του δείχνει «αυτοσυγκράτηση» και «υπευθυνότητα», ως απάντηση στην προχτεσινή, νέα παρέμβαση της Ουάσινγκτον σχετικά με τις τις αξιώσεις του Πεκίνου στην περιοχή. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τζέιμς Κλάπερ, έκανε λόγο για «υπερβολικές» διεκδικήσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-- Η αστυνομία συνέλαβε έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη ύποπτο, καθώς απειλούσε να ενεργοποιήσει βόμβα. Αργότερα, η «Χουριέτ» μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι τελικά ο άνδρας δεν είχε βόμβα. Οδηγήθηκε για ανάκριση, ωστόσο η εφημερίδα ανέφερε ότι μάλλον ήταν «διανοητικά ασταθής».

ΣΟΦΙΑ.-- Δύο κατασκευαστικές εταιρείες πυρηνικών σταθμών, μία από το Κουβέιτ και μία από τις ΗΠΑ, ενδιαφέρονται για την υλοποίηση του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», ανακοίνωσε χτες ο αναπληρωτής πρόεδρος του κεντροαριστερού κόμματος της Βουλγαρίας ABV, Ρούμεν Πέτκοφ.

ΣΑΝΑΑ.-- Ενοπλοι, πιθανώς τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα που δρουν στη Νότια Υεμένη, έστησαν φονική ενέδρα σε στρατιωτικό φορτηγό αργά το βράδυ της Πέμπτης στη νότια επαρχία Λάχτζ, σκοτώνοντας τους τέσσερις στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτό.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Ενας μετανάστης υπέστη σοβαρά εγκαύματα όταν το κατάστημά του τυλίχθηκε στις φλόγες από επίθεση Νοτιοαφρικανών καταστηματαρχών στο Σοβέτο, το βράδυ της Πέμπτης, σε πολυσύχναστη εμπορική συνοικία της νοτιοαφρικανικής πόλης. Οι δράστες απαιτούσαν από το μετανάστη να κλείσει το κατάστημά του και να επιστρέψει στην πατρίδα του. Η αστυνομία συνέλαβε εννιά άτομα ως ενεχόμενα στην ξενοφοβική επίθεση.

ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Ξεκινάει ο β' γύρος συζητήσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ο δεύτερος γύρος των συζητήσεων ανάμεσα στην Κούβα και τις ΗΠΑ ξεκίνησε χτες στην Ουάσιγκτον. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Κούβας, υπεύθυνη για τις ΗΠΑ, Χοσεφίνα Βιδάλ, είναι η επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας, που, όπως δήλωσε πριν τη συνάντηση, η χώρα της βλέπει την προσέγγιση με τις ΗΠΑ με πνεύμα σεβασμού και κατανόησης και τις συζητήσεις με επικοικοδομητική διάθεση. Δήλωσε, ταυτόχρονα, ότι η χώρα της θα επαναφέρει το αίτημα να διαγραφεί η Κούβα από τον κατάλογο των χωρών που έχουν καταρτίσει οι ΗΠΑ με τις χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία, να επιστραφεί η ναυτική βάση του Γκουαντάναμο που κατέχουν οι ΗΠΑ και να τερματιστεί ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός που πλήττει τη χώρα για πάνω από 50 χρόνια. Οσο για το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Βιδάλ σημείωσε ότι η Κούβα έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα και πρόσθεσε ότι το ζήτημα μπορεί να συζητηθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, που διευκρίνισε ότι «για τη χώρα της σημαίνει αμοιβαίο σεβασμό για το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα της κάθε χώρας, χωρίς καμία επέμβαση στα εσωτερικά της άλλης χώρας ή απειλές σε οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά στοιχεία των δύο χωρών».

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ είναι η Ρομπέρτα Τσάκομπσον, υπεύθυνη για ζητήματα Δυτικού Ημισφαιρίου. Θυμίζουμε ότι η προσέγγιση των δύο χωρών σημειώθηκε μετά το ταυτόχρονο διάγγελμα των Προέδρων των δύο χωρών Κούβας και ΗΠΑ, Ραούλ Κάστρο και Μπαράκ Ομπάμα, στις 14 Δεκέμβρη 2014 για την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. Στις 22 Γενάρη φέτος έγινε ο πρώτος γύρος συζητήσεων στην Αβάνα, όπου μπήκε το γενικότερο πλαίσιο που θα οδηγήσει στη δημιουργία πρεσβειών. Η όλη αυτή προσέγγιση, όπως δηλώθηκε ανοιχτά και από τον Ομπάμα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η νέα τακτική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που έχει τον ίδιο στόχο, τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα που έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό.

ΚΟΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΠΑ – Ν. ΚΟΡΕΑΣ
Στόχος η ενίσχυση της «κοινής επιχειρησιακής ικανότητας»

ΣΕΟΥΛ.--

Ξεκινούν στις 2 Μάρτη οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που κάθε χρόνο πραγματοποιούν ΗΠΑ - Νότια Κορέα, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στην περιοχή της Ασία - Ειρηνικού. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Ναυτικού της Νότιας Κορέας, «αναμένουμε να δώσουμε ώθηση στην κοινή επιχειρησιακή ικανότητα μεταξύ Σεούλ και Ουάσινγκτον και να εδραιώσουμε μια ισχυρή κοινή αμυντική στάση».

Σύμφωνα με διεθνή και νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, οι ασκήσεις συνολικά θα διαρκέσουν οκτώ βδομάδες και σε αυτές θα πάρουν μέρος 200.000 Νοτιοκορεάτες στρατιώτες και 3.700 Αμερικανοί στρατιώτες.

Η Νότια Κορέα είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ η «αμυντική» τους συνεργασία αποτελεί σταθερό εργαλείο υπεράσπισης ιμπεριαλιστικών συμφερόντων και σχεδιασμών πολλαπλά επικίνδυνων για τους λαούς της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, «αξιοποιούνται» και οι διαπραγματεύσεις για την «αποπυρηνικοποίηση» της ΛΔ Κορέας. Σε αυτές αποτυπώνεται η υποκρισία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που δήθεν θέλουν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο ενός «πυρηνικού πολέμου», όταν οι ίδιες και διατηρούν και αναπτύσσουν συνέχεια το δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ