ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Φλεβάρη 2020 - Κυριακή 1 Μάρτη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Μεγάλοι «παίκτες», μεγάλοι κίνδυνοι για τους λαούς

Ενδεικτικές οι δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ, Γαλλίας και για την «προσοχή» που απαιτεί η αντιμετώπιση της Τουρκίας

Από τη συνάντηση της γαλλικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής την υπουργό Αμυνας Φλοράνς Παρλί με την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη Δευτέρα

INTIME NEWS

Από τη συνάντηση της γαλλικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής την υπουργό Αμυνας Φλοράνς Παρλί με την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη Δευτέρα
Τη βδομάδα που πέρασε, νέες παρεμβάσεις εκπροσώπων ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων επιβεβαίωσαν ότι η περιοχή αποτελεί βασικό πεδίο στους σφοδρούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμών που εξελίσσονται, όπως επιβεβαιώνουν και οι ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία.

Ο αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, σε συνέντευξη που έδωσε στα «ΝΕΑ», ενόψει της συμμετοχής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τα λέει «έξω από τα δόντια»: «Η σχέση με την Τουρκία αποτελεί πρόκληση τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις ΗΠΑ και κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό σε συνεργασία, να φτάσουμε σε ένα καλύτερο σημείο και να διατηρήσουμε την Τουρκία αγκυροβολημένη στο ΝΑΤΟ και τη Δύση». Και αποδίδοντας εύσημα στις ελληνικές κυβερνήσεις για τις υπηρεσίες που προσφέρουν για τη... συγκράτηση της Τουρκίας όσο το δυνατόν πιο μακριά από αντιπάλους των ΗΠΑ (βλ. Ρωσία αλλά και Κίνα), συνέχισε: «Εκτιμούμε τη δέσμευση της Ελλάδας για διάλογο και για ειρηνική διαχείριση των περιστατικών με την Τουρκία και επιδοκιμάζουμε την Ελλάδα και την Τουρκία που επανέρχονται σε συνομιλίες, προκειμένου να συμφωνήσουν σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Η πάγια θέση μας για την περιοχή είναι ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να επιλύονται διπλωματικά, ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν περαιτέρω προκλήσεις και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε».

Μάλιστα, καλώντας σε σωστή προετοιμασία για συμβιβασμό στα Ελληνοτουρκικά και ενθαρρύνοντας ακόμα και την προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, τόνισε: «Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν ισχυρό συμφέρον να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα παραμείνει αγκυροβολημένη στην ατλαντική κοινότητα και σε οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ. Είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και γι' αυτό επαινούμε την Ελλάδα και την Τουρκία για τη συμφωνία επανεκκίνησης των συνομιλιών για τα ΜΟΕ. Εκτιμούμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να αποκλιμακώσει και να ομαλοποιήσει τη σχέση της με την Τουρκία και να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας... Οι αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων κρατών είναι ανώφελα προκλητικές».

Και η Γαλλία στο «παιχνίδι»

Η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, μετά την επίσκεψή της στην Κύπρο και με φόντο την άφιξη του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» στην περιοχή, τόνισε ότι φιλοδοξία της κυβέρνησής της είναι «να ενισχύσει τη ναυτική της παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο», ότι η ελληνογαλλική στρατιωτική συνεργασία θα επεκταθεί και «στον εναέριο χώρο», μάλιστα η Γαλλία φέτος θα πάρει μέρος και στην άσκηση «Ηνίοχος 2020».

Σημειωτέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Παρλί, η γαλλική πλευρά επανέφερε αίτημά της για «μόνιμη αεροπορική παρουσία» στη χώρα μας, «σε θέση που να εξυπηρετεί τις επιχειρησιακές τους ανάγκες». Αίτημα που «κουμπώνει» και με τον γαλλικό σχεδιασμό για την Κύπρο, όπως ανέδειξε και η πρόσφατη επίσκεψή της στο νησί. Ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης (που συμμετείχε σε δεξίωση στο «Ντε Γκολ») έφερε στο προσκήνιο τις «συνεχιζόμενες (γαλλο-κυπριακές) προσπάθειες αναβάθμισης της ναυτικής βάσης στο Μαρί», στην επαρχία Λάρνακας, ενώ μια σειρά από δημοσιεύματα υπενθύμισαν και τις επανειλημμένες επισκέψεις Γάλλων εμπειρογνωμόνων στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», μιλώντας για «κάποια διαδικαστικά ζητήματα» που εκκρεμούν, αλλά και υποστηρίζοντας ότι δεν αποκλείονται σύντομα επίσημες ανακοινώσεις.

Χαρακτηριστική ήταν όμως και η συνέντευξη που έδωσε η Παρλί στο «ΒΗΜΑ», αναδεικνύοντας και την ετοιμότητα για κάθε ωφέλιμο παζάρι, ακόμα και με την Τουρκία. Σε ερώτηση για το αν το Παρίσι εξετάζει «πιο δυναμικά μέτρα» απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο, η Γαλλίδα υπουργός απάντησε ότι «δεν επιδιώκουμε επ' ουδενί την κλιμάκωση», αλλά και ότι «η Τουρκία είναι εταίρος. Δεν θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση...». Κατά τ' άλλα, είπε βέβαια ότι «θα συνεχίσουμε να ασκούμε με συνέπεια τα δικαιώματά μας και να βοηθάμε τους εταίρους μας στην άσκηση των δικών τους» και σ' αυτό το πλαίσιο «σχεδιάζουμε λοιπόν να ενισχύσουμε τη ναυτική μας παρουσία στη Μεσόγειο».

Συνεχίζοντας, βέβαια, η Γαλλίδα αξιωματούχος προχώρησε ακόμα παραπέρα στη «γενική εικόνα» μέσα στην οποία αξιοποιούνται και τα παζάρια με την Τουρκία: «Την τελευταία δεκαετία γίναμε μάρτυρες μιας βαθιάς αμφισβήτησης των στρατηγικών, οικονομικών και στρατιωτικών ισορροπιών. Οι εξελίξεις αυτές είναι βαθύτατα αποσταθεροποιητικές. Ο ανταγωνισμός μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις. Συνάγουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει αυξημένο μερίδιο της δικής της ασφάλειας... Δεν μπορούμε να είμαστε παθητικοί μάρτυρες αυτών των εξελίξεων. Μια αδύναμη Ευρωπαϊκή Ενωση θα μας καταδίκαζε σε αδυναμία... Η Γαλλία δεν συμβιβάζεται με την ιδέα μιας παρακμής της Ευρώπης».

Και στο βάθος ...Κύπρος

Από τη δική της μεριά, η Τουρκία εξακολούθησε τις προκλήσεις, ξεκαθαρίζοντας βέβαια ότι δεν είναι διατεθειμένη να αποκλειστεί από διεργασίες και συμβιβασμούς που θα μπορούσαν να της αποδώσουν οφέλη. «Είμαστε αποφασισμένοι. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να επέμβει στην ιδιοκτησία μας και στα δικαιώματά μας», δήλωσε αυτήν τη φορά ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ, που την ίδια στιγμή, βέβαια, επέκρινε την «ελληνοκυπριακή διοίκηση» ότι «συμπεριφέρεται σαν να είναι η μόνη που έχει λόγο στο νησί», «παραπονέθηκε» ότι «αυτή η συμπεριφορά δεν είναι σωστή» και αναρωτήθηκε «γιατί λέτε (σ.σ. οι Ελληνοκύπριοι) "όχι" στην πρόταση για δίκαιη μοιρασιά του υποθαλάσσιου πλούτου;».

Εξάλλου, ενόψει και των «προεδρικών εκλογών» στα Κατεχόμενα (τον Απρίλη) επανέρχονται συστάσεις για κλιμάκωση των παζαριών στο Κυπριακό. Αυτό δείχνουν και οι προτάσεις για δημιουργία «κοινής (σ.σ. Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων) επιτροπής» για τους υδρογονάνθρακες που με τη μία ή την άλλη μορφή επανέρχονται όλο και πιο συχνά, όπως και οι αντίστοιχες προτάσεις για τους όρους «ανοίγματος» των Βαρωσίων. Ανάμεσα σ' άλλα εμφανίστηκαν και (τουρκοκυπριακές) προτάσεις για «μια εδαφική αναπροσαρμογή», αν προχωρήσει μια συμφωνία «κυριαρχικής ισότητας» δύο ισότιμων μερών στο νησί...

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έγινε γνωστή και η επιστολή (με ημερομηνία 19/2/20), με την οποία η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη απέρριψε τις διεκδικήσεις που η Τουρκία προβάλλει στη Μεσόγειο, μέσα και από το σύμφωνο Σάρατζ - Ερντογάν. Σημειωτέον, τη βδομάδα που πέρασε τουρκικά μαχητικά έκαναν νέες υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.


Α. Μ.


ΙΣΡΑΗΛ
Νέες εκλογές, στο φόντο του αμερικανικού σχεδίου για το Παλαιστινιακό

Σχέδια ανέγερσης συνολικά 4.300 κατοικιών για Εβραίους εποίκους στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης παρουσίασε την περασμένη Τρίτη και Πέμπτη η κυβέρνηση του Ισραηλινού υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγες μέρες πριν από τις τρίτες μέσα σε 11 μήνες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, στις 2 Μάρτη. Ο στόχος δεν είναι μόνο η προφανής ψηφοθηρία στους φανατικούς Εβραίους εποίκους από το δεξιό «Λικούντ» του Νετανιάχου. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο ευρύτερων σχεδιασμών που δρομολογεί η δημοσιοποίηση του προκλητικού αμερικανικού σχεδίου, το οποίο εμφάνισαν ως «συμφωνία του αιώνα» στις 28 Γενάρη και επιχειρεί νέο παζάρι σε βάρος των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού, καθώς και νομιμοποίηση και θωράκιση της κατοχής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που τα δύο σχέδια για την ανέγερση των χιλιάδων νέων κατοικιών Εβραίων εποίκων ουσιαστικά κόβουν τα παλαιστινιακά εδάφη στη μέση.

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις παρουσίαζαν μία εικόνα παρόμοια με εκείνη που εμφάνισαν οι κάλπες του περασμένου Απρίλη και του περασμένου Σεπτέμβρη. Δηλαδή το «Λικούντ» του Νετανιάχου και το - επίσης δεξιό - «Μπλε και Λευκό» μπλοκ του στρατηγού ε.α. Μπένι Γκαντς φαίνεται πως θα παραμείνουν στις δύο πρώτες θέσεις με διαφορά μίας ή το πολύ δύο εδρών (35-34). Την τρίτη θέση, και αυτήν τη φορά, αναμένεται να διατηρήσει η «Κοινή Λίστα» Οντέχ, που απαρτίζεται κυρίως από αραβικά κόμματα και το ΚΚ Ισραήλ και εμφανίζεται να παίρνει 14 βουλευτές.

Δυνάμεις παρόμοιες με τα αποτελέσματα των εκλογών του Σεπτέμβρη αναμένεται να διατηρήσουν στην Κνέσετ και τα υπόλοιπα πέντε κόμματα που φαίνεται πως θα υπερπηδήσουν άνετα το πλαφόν του 3,25%. Το μπλοκ συνεργασίας Εργατικών - Γκεσέρ και «Μέρετζ» υπολογίζεται στις 8 έδρες, ενώ τα τρία εθνικιστικά κόμματα των Εβραίων εποίκων, SHAS, «United Torah Judaism» και «Yisrael Beytenu», αναμένεται να πάρουν τα δύο πρώτα από 8 έδρες και το τρίτο τουλάχιστον 6.

Σε κάθε περίπτωση, αναμένονται νέα παζάρια για το σχηματισμό της επόμενης αστικής κυβέρνησης, ενώ εκκρεμεί στις 17 Μάρτη η δίκη του Νετανιάχου για τρεις υποθέσεις διαφθοράς. Ταυτόχρονα, κοινό πεδίο για όλες τις αστικές δυνάμεις είναι η στήριξη των ντόπιων μονοπωλίων στην Ενέργεια και την εκμετάλλευση των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» στην ισραηλινή ΑΟΖ, που αυξάνει τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών ενώ οι εργαζόμενοι φορτώνονται με νέα βάρη από τη δεδομένη αντιλαϊκή πολιτική.


Δ. Ο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ