ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΟΣΔΕΠ
Αντιδραστικό πλέγμα θέσεων

Δυνάμεις των ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΝΔ υπερασπίζονται το πνεύμα και το γράμμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων από τη θέση της ηγεσίας της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών

Τη βδομάδα που μας πέρασε, ο αστικός Τύπος «αγκάλιασε» - αφιερώνοντας πολύ χώρο και με εγκωμιαστικά σχόλια - τις θέσεις της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ υπέρ των αναδιαρθρώσεων στα Πανεπιστήμια. Το γεγονός δεν προκαλεί έκπληξη. Ηταν κάτι αναμενόμενο από τα συγκροτήματα του Τύπου, που για καιρό πριν το συνέδριο της Ομοσπονδίας, υποδείκνυαν ουσιαστικά στους πανεπιστημιακούς να «αλλάξουν σελίδα» στην Ομοσπονδία, να στηρίξουν δηλαδή τις δυνάμεις εκείνες που στέκονται ακραιφνώς υπέρ των αναδιαρθρώσεων.

Τώρα λοιπόν, τα ίδια έντυπα «χαιρετίζουν» την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ και τις θέσεις της. «Η εκλογή νέας ηγεσίας στην ΠΟΣΔΕΠ αποτελεί θετική εξέλιξη (...) θα είναι κρίμα αυτή η ευκαιρία να μείνει αναξιοποίητη, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγκαίες αλλαγές στα ΑΕΙ. Η κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να ανταποκριθούν...» υποδείκνυε την περασμένη Παρασκευή στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της η «Καθημερινή».

Θυμίζουμε ότι η νέα ηγεσία συγκροτήθηκε από δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και από μια παράταξη της Ιατρικής που έχει αναφορές και στα δυο κόμματα του δικομματισμού. Ειδικά για το ΣΥΝ χρειάζεται να σημειώσουμε ότι, με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του την περασμένη Πέμπτη όπου συζητήθηκε το θέμα της ΠΟΣΔΕΠ, ξεκαθάρισε πως και οι δυνάμεις του που συνδιοικούν την ΠΟΣΔΕΠ είναι ...«αίμα» του και δεν τίθεται θέμα καταστατικών μέτρων ή αντιπαράθεσης μαζί τους. Πώς να τεθεί άλλωστε τέτοιο θέμα, όταν οι δυνάμεις αυτές πορεύονται με βάση τις επίσημες θέσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (βλέπε τροπολογίες στο νόμο - πλαίσιο που κατατέθηκαν στη Βουλή)..;

Θεσμικός συνομιλητής και συνεργάτης της κυβέρνησης

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας, με ένα δισέλιδο κείμενο και μια συνέντευξη Τύπου την περασμένη Τρίτη, έδωσε το στίγμα του: Αποκαθιστά τους διαύλους επικοινωνίας με το υπουργείο Παιδείας. Συμμετέχει στο ΕΣΥΠ. Συνεργάζεται για διαμόρφωση κοινών θέσεων με τη σύνοδο πρυτάνεων. Συγκροτεί ομάδες εργασίας για να συζητάει τα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα των πανεπιστημίων και θα διοργανώσει σχετικά θεματικά συνέδρια και ημερίδες.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι αντί για συνδικαλιστικό, διεκδικητικό όργανο, η ΠΟΣΔΕΠ διεκδικεί ρόλο θεσμικού συνομιλητή και συνεργάτη της εκάστοτε κυβέρνησης. Νομιμοποιεί και επιλέγει ως συμμάχους όργανα που τοποθετούνται υπέρ της κυρίαρχης πολιτικής, στήνει διάφορα τραπέζια «διαλόγων», αντί να ενδιαφέρεται για την οργάνωση της αντίστασης των πανεπιστημιακών στην επίθεση που δέχονται τα ιδρύματα από τις αναδιαρθρώσεις.

Σ' αυτό το πνεύμα η ΠΟΣΔΕΠ διεκδικεί ενεργό συμμετοχή στο σχεδιασμό των εθνικών προγραμμάτων ενίσχυσης της έρευνας. Ερευνα, όμως, σημαίνει - εκτός των άλλων - και τεράστια κονδύλια. Οπως τεράστια είναι τα κονδύλια των κοινοτικών προγραμμάτων που διατίθενται για συγκεκριμένες δράσεις στα ανώτατα ιδρύματα. Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, λοιπόν, διεκδικεί λόγο και ρόλο στο ...μοίρασμα της πίτας.

Δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίζει την αύξηση της χρηματοδότησης ως αναγκαία (αλλά όχι ικανή) συνθήκη για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Στο ερώτημα «γιατί όχι ικανή;», απαντάει ουσιαστικά ότι η χρηματοδότηση πρέπει να πηγαίνει παράλληλα με την εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων.

Εξάλλου, το προεδρείο της ΠΟΣΔΕΠ δηλώνει ρητά και χωρίς δισταγμούς ότι είναι υπέρ της Διαδικασίας της Μπολόνια και όλων των αναδιαρθρώσεων που αυτή συνεπάγεται. Είναι υπέρ των νόμων που έχουν ψηφιστεί σ' αυτή την κατεύθυνση, υπέρ των μέτρων που προσδένουν όλο και πιο στενά τα Πανεπιστήμια στις απαιτήσεις των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.

Στο πνεύμα και το γράμμα των αναδιαρθρώσεων

Είναι χαρακτηριστική ως προς αυτό η τοποθέτηση του προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ Ν. Σταυρακάκη, που ζήτησε να επιταχυνθεί η αξιολόγηση και να συνδεθεί με τη χρηματοδότηση, ώστε οι καλοί να γίνουν καλύτεροι, να γίνουν κέντρα αριστείας και αυτοί που δεν είναι καλοί ...να χρηματοδοτηθούν με διασφάλιση ότι η χρηματοδότηση δε θα πάει στον πάτο. Παραδέχτηκε, δηλαδή, ότι η «αξιολόγηση» θα είναι μοχλός κατηγοριοποίησης των ιδρυμάτων, θα οξύνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΑΕΙ. Η ανάπτυξη της επιστήμης, όμως, απαιτεί απόλυτη συνεργασία. Ο ανταγωνισμός, οι πατέντες στην έρευνα κλπ. πνίγουν πραγματικά την ανάπτυξη της επιστήμης. Και, φυσικά, όταν συζητάμε για ανάπτυξη της επιστήμης, το πρώτο και κύριο ερώτημα είναι «προς όφελος ποιου».

Η έννοια της «αριστείας» των ιδρυμάτων, όπως ορίζεται στις αποφάσεις της ΕΕ και αξιοποιείται στη χώρα μας κυρίως από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αυτό που καταλαβαίνει κανείς ακούγοντας τον όρο. Φτάνει να θυμηθούμε την πρόσφατη είδηση, για το πόρισμα της έρευνας του Κέιμπριτζ (που κατατάσσεται πρώτο στις «αξιολογήσεις» των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων), ότι ...οι χρηματιστές των οποίων το παράμεσο δάχτυλο του χεριού είναι μακρύτερο από τον δείκτη βγάζουν τα περισσότερα χρήματα, για να καταλάβουμε ότι η «αριστεία» τους μπορεί να καταντάει και εντελώς ...αστεία.

Στην πραγματικότητα, τα κέντρα αριστείας είναι τα ιδρύματα που θα καταφέρνουν να παίρνουν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των κονδυλίων, θα είναι εκείνα που θα προτιμούνται από τους μονοπωλιακούς ομίλους για να συμβάλλουν στις μπίζνες τους.

Ολα αυτά, όμως, είναι φανερό ότι δεν κυοφορούν τίποτα θετικό για το λαό και τη νεολαία, τίποτα θετικό για την ίδια την ανάπτυξη της επιστήμης.

Στο Πανεπιστήμιο που οραματίζονται δε χωράει καμιά μορφή αγώνα

Πολύς λόγος έγινε και για τη θέση του προεδρείου σχετικά με τη «βία» μέσα στα ιδρύματα και το άσυλο. Κάνουν λόγο για πράξεις βίας και απειλές άσκησης βίας που με την κάλυψη του ακαδημαϊκού ασύλου καταλύουν τις λειτουργίες των συλλογικών οργάνων και διακόπτουν το διδακτικό και ερευνητικό έργο. Το πρόβλημά τους είναι η διακοπή του ερευνητικού έργου. Εκεί βρίσκονται τα λεφτά. Γι' αυτό και ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ είπε ότι αυτή η κατάσταση στο ακαδημαϊκό περιβάλλον είναι εις βάρος της ανάπτυξης της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής. Τάχθηκαν, δε, υπέρ του νόμου - πλαισίου και σε αυτό το θέμα.

Η ουσία είναι αυτό που έχουμε πει πολλές φορές: Σε ένα Πανεπιστήμιο που λειτουργεί σαν επιχείρηση δε χωράει άσυλο, δε χωρούν καν αγώνες. Ασυλο θα έχουν μόνο οι επιχειρήσεις να μπαινοβγαίνουν στις σχολές και να παραγγέλνουν έρευνες και αποφοίτους, να υποδεικνύουν ακόμα και το περιεχόμενο των σπουδών.

Σ' αυτό το πνεύμα, ο Ν. Σταυρακάκης είπε ότι η κατάληψη ως μορφή πάλης είναι ένα πρόβλημα σε σχέση με το άσυλο, γιατί δήθεν περιορίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Δεν εντοπίζει όμως το ίδιο πρόβλημα όταν μια εταιρεία παραγγέλνει μια έρευνα για τα συμφέροντά της... Διαστρεβλώνεται έτσι πλήρως το νόημα του ασύλου που θεσμοθετήθηκε στα ιδρύματα ακριβώς για να τα προφυλάξει από την επιβολή της εκάστοτε εξουσίας.

Μπορεί, τελικά, από το κείμενο θέσεων του προεδρείου να αφαιρέθηκε το σημείο εκείνο που χλεύαζε την απεργία ως μορφή πάλης για τους πανεπιστημιακούς, στο πνεύμα όμως των θέσεών τους που καταγράφουμε παραπάνω (ότι αντίκειται τάχα στο άσυλο κάθε διακοπή του διδακτικού και ερευνητικού έργου), είναι φανερό ότι δε χωράει καμιά μορφή πάλης ούτε για τον ίδιο τον κλάδο των πανεπιστημιακών.

Να πάρουν απάντηση

Είναι φανερό ότι όλη αυτή η προσπάθεια, να μπουν στη ...φορμόλη τα Πανεπιστήμια και το κίνημα εντός τους, χρειάζεται να πάρει σθεναρή απάντηση. Είναι φανερό ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ είναι οι μόνες που μπορούν να συσπειρώσουν τους πανεπιστημιακούς εκείνους που τα συμφέροντά τους δε χωρούν σ' αυτό το Πανεπιστήμιο. Γιατί λένε ξεκάθαρα «όχι» στις επιταγές της ΕΕ. Γιατί οραματίζονται την ανάπτυξη της επιστήμης και των ιδρυμάτων μέσα σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της ίδιας της κοινωνίας και της οικονομίας που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες κι όχι τις ανάγκες του κεφαλαίου.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
«Σε τούτα δω τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει»

Ετούτες τις μέρες παρακολουθούμε να αναπτύσσεται πανευρωπαϊκά μια συντονισμένη προσπάθεια κατασυκοφάντησης του κομμουνισμού. Η άρχουσα τάξη, θέλοντας να χτυπήσει αλύπητα τις εργατικές και δημοκρατικές κατακτήσεις και να ξαναφέρει τον εργασιακό μεσαίωνα, αγωνίζεται, με νύχια και με δόντια, για να απομονώσει τις πηγές αντίστασης του λαού. Κύριο μέλημά της και πρώτος στόχος, βέβαια, είναι οι μαρξιστικές ιδέες, οι οποίες καθοδηγούν τους λαούς για κοντά 200 χρόνια.

«Σε τούτα δω τα μάρμαρα», βέβαια, «κακιά σκουριά δεν πιάνει». Η Ελλάδα δεν είναι Τσεχία, ούτε Λιθουανία. Φωνές, όπως αυτή του Πάγκαλου, χτυπάνε σε ντουβάρια. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει πως ο κάθε αγύρτης θα μένει ασχολίαστος. Η περίοδος που περνάμε δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό. Το παιχνίδι έχει χοντρύνει. Τα αντεργατικά και αντιδημοκρατικά μέτρα που παίρνονται, και αυτά που ακολουθούν, τόσο σε πανευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, είναι ακραία. Ακραίες, λοιπόν, είναι και οι συμπεριφορές!

Η προσπάθεια εξομοίωσης του ναζισμού με τον κομμουνισμό δεν αφορά μόνο τους κομμουνιστές. Για την ακρίβεια, δεν αφορά καθόλου τους κομμουνιστές! Κανένα ψήφισμα και καμία απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δε θα λυγίσει, έστω και στο ελάχιστο, τη θέλησή μας. Ξέρουμε τη γνώμη τους για εμάς η οποία μας είναι παντελώς αδιάφορη. Το αντίθετο, μάλιστα! Αν είχαν άλλη άποψη και άλλες σκέψεις για εμάς, θα ψαχνόμασταν. Οι όποιες αποφάσεις, λοιπόν, παρθούν, οι οποίες βέβαια θα είναι ταξικές, αφού τέτοια είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και το κοινοβούλιό της, θα στρέφονται σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών στο σύνολό τους. Των ευρωπαϊκών λαών που σήμερα βρίσκονται σε χειρότερη περίοδο από κάθε άλλη φορά.

Ο καθένας ας αναλάβει, λοιπόν, τις ευθύνες του! Υπερασπιζόμενος τον κομμουνισμό, υπερασπίζεται το οκτάωρο! Υπερασπιζόμενος τον κομμουνισμό, υπερασπίζεται το δικαίωμα στην εργασία, στη σύνταξη, στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στην ελεύθερη και δωρεάν Παιδεία. Η προσπάθεια καταδίκης του κομμουνισμού, η εξομοίωσή του με το ναζισμό, στοχεύει στο να χτυπηθούν οι ιδέες του, οι οποίες έφεραν στο προσκήνιο την εργατική τάξη. Την έφεραν στο προσκήνιο και την έκαναν να πιστέψει πως μπορεί να πάρει την τύχη της στα χέρια της. Σκοπός των Ευρωπαίων και ντόπιων πρακτόρων είναι να λυγίσουν τη λαϊκή αντίσταση, να σπείρουν την ηττοπάθεια και το φόβο. Να ελαχιστοποιήσουν τις λαϊκές αντιδράσεις στα έκτακτα μέτρα που παίρνουν. Να λυγίσουν την εργατική τάξη. Να την κάνουν να πιστέψει πως τέλειωσε ο ιστορικός ρόλος της, που είναι η αλλαγή του κόσμου. Η δημιουργία της παγκόσμιας αταξικής κοινωνίας.

Ποιος άμυαλος θα δεχτεί - και θα αποδεχτεί - ότι μέσα στις πυρκαγιές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, μέσα στις αλλεπάλληλες διεθνείς συσκέψεις και στις καθημερινές διεθνείς συναντήσεις, όπου οι αρχηγοί της Ευρώπης αγωνίζονται - υποτίθεται - να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα, υπάρχει χρόνος για «δευτερεύοντα» ζητήματα. Για αποφάσεις «ρουτίνας». Η καταδίκη του κομμουνισμού και η εξομοίωσή του με το ναζισμό δεν είναι μια ακόμα παράπλευρη ταξική κίνηση, είναι κορυφαία στιγμή και κορυφαία κίνηση του ευρωπαϊκού καπιταλιστικού μορφώματος. Τώρα που μπαίνει η θηλιά, τώρα πρέπει να χτυπηθεί η ελπίδα του κόσμου.

Απομονώνοντας - όπως ελπίζουν - τον κομμουνισμό, θέλουν να περάσουν την αντίληψη, την οποία στη συνέχεια θα αγωνιστούν να την κάνουν γενική συνείδηση, πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Δεν υπάρχει άλλο οικονομικό σύστημα που να μπορεί να αλλάξει την παγκόσμια εικόνα. Είναι καθαρό, λοιπόν, για όσους βλέπουν καθαρά πως η συκοφάντηση του κομμουνισμού δεν είναι μια τυχαία στιγμή, ένα αντικομμουνιστικό ξέσπασμα κάποιων χοντρόπετσων φασιστοειδών. Είναι μια συντονισμένη και καλά οργανωμένη πολιτική εκστρατεία!

Καθοριστική, λοιπόν, στιγμή! Ο καθένας θα κριθεί από τη στάση του. Από τη μια μεριά μπαίνει το παρελθόν και από την άλλη το μέλλον! ΄Η αφήνουμε τον κόσμο να βουλιάξει ή τον βγάζουμε από το αδιέξοδο και τον οδηγούμε στο μέλλον. ΄Η με τα μέτρα ή ενάντια στα μέτρα. ΄Η με το κεφάλαιο ή με τον κομμουνισμό!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ