Από τη μηχανοκίνητη πορεία στον Βόλο |
Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε για άλλη μια φορά καλλιέργειες στη Λάρισα, ιδιαίτερα σε Τύρναβο και Φάρσαλα.
Η χαλαζόπτωση ήρθε να προσθέσει νέες ζημιές σε αυτές που προκλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τον παγετό, αλλά και στα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από τα προηγούμενα χρόνια στην αγροτική παραγωγή. Ετσι οι αγρότες του νομού, που ζουν διαρκώς την αγωνία της επιβίωσης, έχοντας να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές για την πλειοψηφία των προϊόντων τους, βλέπουν ξανά τον κόπο τους να πηγαίνει χαμένος και βρίσκονται για άλλη μια φορά μπροστά στον κίνδυνο να μείνουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου που έχει ήδη ξεκινήσει.
Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου, «αυτά είναι τα αποτελέσματα της κατάργησης της αντιχαλαζικής προστασίας, ειδικά μια τέτοια χρόνια δύσκολη για τους παραγωγούς που είδαν τις παραγωγές τους να καταστρέφονται για ακόμη μια φορά φέτος. Μετά από δύο παγωνιές και ένα χαλάζι ήρθε και το δεύτερο να ολοκληρώσει την καταστροφή».
Μεγάλες οι καταστροφές από το χαλάζι |
Μόλις πριν λίγες μέρες άλλωστε ο Στέλιος Τσικριτσής, δήμαρχος Τυρνάβου εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα με θέμα την αντιχαλαζική προστασία στον δήμο Τυρνάβου επισήμαινε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ενεργοποιηθεί το σχετικό πλάνο από τον ΕΛΓΑ για την εφαρμογή μέτρων καταστολής των χαλαζοπτώσεων, με σκοπό την προστασία των καλλιεργειών στον δήμο. Ζητούσε παράλληλα, άμεσα από το αρμόδιο υπουργείο να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, ώστε το επόμενο διάστημα να ενεργοποιηθεί η αντιχαλαζική προστασία.
Το ίδιο απαίτησε και χθες ο δήμαρχος Τυρνάβου από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Χρ. Κέλλα, ο οποίος επισκέφτηκε τις καλλιέργειες της περιοχής, χωρίς όμως να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα αιτήματα των αγροτών. Παράλληλα, ο Στ. Τσικριτσής τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει με πολιτική απόφαση στην αποζημίωση στο 100% της ζημιάς για όλους όσοι επλήγησαν, με δεδομένο ότι με ευθύνη της δεν υπάρχει φέτος αντιχαλαζική προστασία με εναέρια μέσα. Συμπλήρωσε δε ότι θα πρέπει να δοθεί και προκαταβολή στους πληγέντες αγρότες, με δεδομένο ότι υπάρχουν ζημιές από τον περασμένο παγετό και τις τρεις χαλαζοπτώσεις.
Και στην Ημαθία προκλήθηκαν νέες καταστροφές σε δενδρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση της Πέμπτης και της Παρασκευής, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα συνεργεία του ΕΛΓΑ δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τους ελέγχους για τις ζημιές από τον προηγούμενο παγετό! Οι ζημιές σε πολλές περιπτώσεις είναι μεγάλες, φτάνοντας το 100%, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μένουν χωρίς εισόδημα, ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα έχουν ήδη γίνει.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας καταγγέλλει την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην εφαρμογή της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας και την έλλειψη υποδομών για την προστασία των αγροτών από τα καιρικά φαινόμενα, ενώ επισημαίνει την ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται πλήρως για τις ζημιές, χωρίς καθυστερήσεις και περιορισμούς. Η Ομοσπονδία ζητά επίσης την άμεση χρηματοδότηση των αποζημιώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική χρεοκοπία των πληγέντων παραγωγών.
Στην Αιτωλοακαρνανία, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων απαιτεί την άμεση αποζημίωση των παραγωγών από την τελευταία χαλαζόπτωση, η οποία έπληξε καλλιέργειες ελιάς και εσπεριδοειδών στα Σταμνά Μεσολογγίου και σε άλλες περιοχές του νομού. Θυμίζει μάλιστα ότι η ίδια περιοχή είχε χτυπηθεί και και τον περασμένο Σεπτέμβρη από χαλάζι.
Στο μεταξύ, την Πέμπτη οι βιοπαλαιστές αγρότες του νομού Μαγνησίας ξεσήκωσαν για άλλη μια φορά την πόλη του Βόλου με τη μαχητική μηχανοκίνητη πορεία που πραγματοποίησαν. Παρά την έντονη βροχόπτωση, με διάφορα σημεία προσυγκεντρώσεων σε χωριά του νομού κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ελευθερίας, όπως είχαν αποφασίσει στη μαζική σύσκεψη που πραγματοποίησαν στη Ζαγορά. Εκεί τους υποδέχτηκαν αντιπροσωπείες μαζικών φορέων της πόλης, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματα των αγροτών.
Η κινητοποίηση οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και τους Αγροτικούς Συλλόγους Ζαγοράς, Πουρίου και Μακρυράχης, με τους βιοπαλαιστές αγρότες να διαδηλώνουν την αγανάκτησή τους για τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς στην απώλεια μεγάλου μέρους της παραγωγής, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και του καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού, ήρθαν να προστεθούν οι ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τον παγετό του προηγούμενου διαστήματος. Κατήγγειλαν ταυτόχρονα ότι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και δυσκολίες από τις κατεστραμμένες υποδομές, που σχεδόν δύο χρόνια μετά τις καταστροφές του «Daniel» δεν έχουν αποκατασταθεί. Ενδεικτικά, όπως οι ίδιοι επεσήμαναν, το κεντρικό οδικό δίκτυο Βόλου - Ζαγοράς δεν έχει επισκευαστεί, ούτε το δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής.
Με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση απαίτησαν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ξεχωρίζοντας την αναπλήρωση του εισοδήματός τους για την παραγωγή που χάθηκε το περσινό καλοκαίρι και δεν καλύπτεται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, καθώς και την άμεση έναρξη των εργασιών μόνιμης αποκατάστασης των κατεστραμμένων υποδομών στον νομό. Ακόμα, οι αγρότες της περιοχής διεκδικούν να γίνει άμεση εκτίμηση ζημιών από τον παγετό, ώστε να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς για όσους επλήγησαν, αλλά και την ένταξη των μήλων Μαγνησίας στα μέτρα ενίσχυσης που ισχύουν για τις υπόλοιπες μηλοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας. Τέλος, ζητούν να θεσμοθετηθεί ετήσια οικονομική ενίσχυση ανά στρέμμα για τους μικροκαλλιεργητές του Πηλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί το εισόδημά τους και να μπορέσουν να παραμείνουν στα χωράφια τους.
Σε κινητοποίηση με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στον κόμβο Μαντουδίου αύριο Τετάρτη, στις 9 π.μ., καλεί ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, απαιτώντας να προχωρήσουν άμεσα αποστραγγιστικά έργα και έργα αγροτικής οδοποιίας.
Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις της Περιφέρειας και της δημοτικής αρχής δεν έχουν προχωρήσει οι εργασίες για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του αποστραγγιστικού δικτύου στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής.
Παράλληλα τονίζει ότι αποτελούν σοβαρό πρόβλημα η κατάσταση των αγροτικών δρόμων και η πρόσβαση των αγροτών της περιοχής στα χωράφια τους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ιρλανδική διάβαση στη θέση Πορτάρα του δρόμου Μαντουδίου - Κυμασίου, που καταστράφηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν «φούσκωσε» ο ποταμός Κηρέας. Οπως μάλιστα αναφέρει ο Σύλλογος υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την κυκλοφορία μεγάλων αγροτικών οχημάτων, που μετά την καταστροφή της ιρλανδικής διάβασης θα πρέπει να κινηθούν μέσα από την πόλη του Μαντουδίου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, με την αυξημένη κίνηση.
Στο πλαίσιο της αυριανής κινητοποίησης σχεδιάζεται να γίνει αποκλεισμός της κυκλοφορίας των οχημάτων προς το λιμάνι του Κυμασίου, με τον Αγροτικό Σύλλογο να απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και διεκδίκησης επιτάχυνσης των αναγκαίων έργων.
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην πύλη |
Οι εργαζόμενοι, δίνοντας νέο αγωνιστικό ραντεβού στη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, κατήγγειλαν ότι ελλείψεις υπάρχουν τόσο σε γιατρούς όσο και σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το οποίο συνεχώς μειώνεται λόγω συνταξιοδοτήσεων. Και απαίτησαν εδώ και τώρα μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών.
Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων, αναδεικνύοντας την τραγική κατάσταση, η οποία «σπάει τη μαγική εικόνα που προσπαθεί να μας δείξει η κυβέρνηση, ότι όλα βαίνουν καλώς στο δημόσιο σύστημα Υγείας».
Ελλείψεις πάνω από το 50% στο παραϊατρικό προσωπικό κατήγγειλε και η Ουρανία Παγίδου, μέλος του σωματείου και προϊσταμένη του παραϊατρικού προσωπικού. «Δεν μπορούμε να λειτουργούμε διαρκώς με όρους ασφαλείας. Υπάρχει πρόβλημα στο να μπορούν οι άνθρωποι να πάρουν τα ρεπό τους και αν κάποιος αρρωστήσει δεν υπάρχει άνθρωπος να τον αντικαταστήσει. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού είναι άνω των 55 ετών, ενώ το προσωπικό είναι εξαντλημένο».
Αποκαλυπτικό των ελλείψεων είναι το παράδειγμα του ακτινολογικού τμήματος, όπου οφείλονται στους εργαζόμενους συνολικά 800 ρεπό, αφού λειτουργεί με μόλις 9 άτομα προσωπικό, από τα οποία 4 είναι επικουρικό. «Εχουμε ξεπεράσει τα όριά μας. Είμαστε τόσο εξαντλημένοι που δεν μπορούμε πλέον να λειτουργήσουμε κανονικά», ήταν τα λόγια της τεχνολόγου ακτινολογίας Ελένης Οικονόμου, η οποία δουλεύει στο τμήμα εδώ και 33 χρόνια.
«Εκπέμπουμε SOS», είπε η επίσης τεχνολόγος Γεωργία Σιώγκα. «Αυτήν τη στιγμή λειτουργούμε πέρα από τα όριά μας. Λιμνάζουν λόγω έλλειψης προσωπικού τα περιστατικά, οι νοσηλευόμενοι δεν μπορούν να πάρουν σειρά για εξέταση, παρατείνεται η νοσηλεία τους, εμείς θα καταρρεύσουμε. Κινδυνεύει η υγεία και ασφάλεια».