ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ»
Εγκαινιάστηκε η έκθεση Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία προχτές Τετάρτη τα εγκαίνια της κοινής έκθεσης Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών στην Κωνσταντινούπολη με τίτλο «Κάτω απ' τον ίδιο ουρανό, γύρω απ' την ίδια θάλασσα».

Πρόκειται για συνεργασία της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt και του Κέντρου Πολιτισμού «Ναζίμ Χικμέτ» με αφορμή τα δεινά του πολέμου και με συμμετοχή 25 καλλιτεχνών. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη έως και τις 21 Αυγούστου, ενώ θα συνεχιστεί έπειτα σε Θεσσαλονίκη και Μόναχο.

Στα εγκαίνια παρουσιάστηκε η διαδραστική performance «Το κουτί», με θέμα τα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Η ομάδα Β+6 παρουσίασε ένα χορευτικό δρώμενο με θέμα τον πόλεμο και το κυνήγι του κέρδους.

Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου, ανάμεσα στους οποίους και η ανιψιά του Ναζίμ Χικμέτ, γλύπτρια Αϊσέ Γιαλτιρίμ.

Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt αποτελείται από καλλιτέχνες που ζουν στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση ενώνονται με τους Τούρκους συναδέλφους τους για να πολεμήσουν ενάντια στο υπάρχον εκμεταλλευτικό σύστημα και να οικοδομήσουν μαζί ένα ειρηνικό μέλλον, μέσα από κοινή δράση και σκέψη, και σύμφωνα με αυτόν τον σκοπό δημιουργούν τα έργα τους.

Από την performance των εγκαινίων
Από την performance των εγκαινίων
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Χαρά Αμοιρίδου, B +6 ομάδα χορού, Safiye Baσar, Seda Boy, Νίκος Γαλαζούδης, Ευγένιος Γκαλκίν, Εμπρου Γιουσούφ, Αναστασία Καλτσή, Levent Karaoglu, Γιώργος Κιτσούκης, Omer Kocag, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Χρύσα Κοφίνα, Νεφέλη Κυριάκου, Ευπραξία Μπαντάζου, Δέσποινα Shekine Nainti, Αρχοντία Παπαγεωργίου, Γιάννης Πρώιος, Χαράλαμπος Τουμπέκης, Μάρκος Τραϊτοράκης και Νάσος Χαλκίδης.


«Πέρσες» του Αισχύλου από την Ομάδα «Σημείο Μηδέν»

Η Ομάδα «Σημείο Μηδέν» συνεχίζει την έρευνά της στα θεμελιώδη κείμενα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας παρουσιάζοντας αυτήν τη φορά την παλαιότερη σωζόμενη τραγωδία, τους «Πέρσες» του Αισχύλου.

Πρόκειται για την πρώτη τραγωδία που αντλεί τη θεματολογία της από ιστορικά γεγονότα (και μάλιστα μόνο κατά επτά χρόνια προγενέστερα από την παρουσίασή της στο κοινό), καθώς πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται για τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα, μάχη στην οποία είχε λάβει μέρος ο ίδιος ο συγγραφέας. Συχνά αναφερόμενη ως «αντιπολεμική», η τραγωδία του Αισχύλου «Πέρσες» στέκεται κριτικά απέναντι σε κάθε είδους υπεροψία και επεκτατισμό, σεβόμενη τον θρήνο των ηττημένων και αποδοκιμάζοντας την αλαζονεία των νικητών.

Συντελεστές: Μετάφραση - Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία - Σάββας Στρούμπος. Σκηνική εγκατάσταση, κοστούμια - Κατερίνα Παπαγεωργίου. Φωτισμοί - Κώστας Μπεθάνης. Μουσική - Ζήσης Σέγκλιας. Δραματολόγος - Μαρία Σικιτάνο. Κατασκευή κοστουμιών - Ελένη Χασιώτη. Μακιγιάζ - Βιργινία Τσιχλάκη. Βοηθός σκηνοθέτη - Σπύρος Μπέτσης.

Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Κορυφαία Χορού - Ρόζυ Μονάκη. Ατοσσα - Εβελυν Ασουάντ. Αγγελιαφόρος - Μπάμπης Αλεφάντης, Αννα Μαρκά Μπονισέλ. Δαρείος - Ελλη Ιγγλίζ. Ξέρξης - Ντίνος Παπαγεωργίου. Χορός - Η ομάδα.

Σταθμοί της καλοκαιρινής της περιοδείας: Πέμπτη 11/8 Πήλιο, Θέατρο Αλώνι. Σάββατο 13/8 Κατερίνη, Αρχαίο Θέατρο Δίου. Τετάρτη 17/8 Καβάλα, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Τετάρτη 24/8 Καλαμάτα, Κάστρο. Πέμπτη 1/9 Αρτα, προαύλιο Παρηγορήτισσας. Δευτέρα 12/9 Πετρούπολη, Θέατρο Πέτρας.


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Αφιέρωμα στον Γιώργο Μητσάκη

Λαϊκή συναυλία αφιερωμένη στον Γιώργο Μητσάκη, το Σάββατο 30 Ιούλη, στις 9.30 μ.μ., στο θεατράκι της Κρήνης, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων.

Η κομπανία του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ Πάτρας - Αχαΐας, με αφορμή τη συμπλήρωση 100+1 χρόνων από τη γέννηση του Γιώργου Μητσάκη, θα παρουσιάσει ένα δίωρο πρόγραμμα με τα πιο γνωστά τραγούδια του, ενώ στη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρξουν αναφορές στη ζωή του και θα προβάλλονται πληροφορίες και στίχοι για τα τραγούδια που θα ακούγονται.

Τη Λαϊκή - Ρεμπέτικη κομπανία του ΠΚΕ ΟΤΕ Πάτρας - Αχαΐας απαρτίζουν οι: Γιάννης Σταμάτης (μπουζούκι), Τάκης Αργυρόπουλος (κιθάρα/τραγούδι), Νίκος Φορλίδας (κρουστά), Γιώργος Κανελάκης (τραγούδι / μπαγλαμά), Παναγιώτη Τομαρά (ακορντεόν), Μαρία Μυλωνά και Σωτήρη Τασσόπουλο (τραγούδι).

Επιμέλεια κειμένων και παρουσίασης: Γιώργος Κανελάκης. Τα κείμενα διαβάζει η Ελένη Τασσοπούλου. Στον χειρισμό του υπολογιστή η Σπυριδούλα Γεωργίου.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Κινητοποίηση για τις αμοιβές των έκτακτων μουσικών στη Λυρική

Σε συμβολική κινητοποίηση χτες βράδυ σε παραγωγή της Εθνική Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) που παρουσιαζόταν στο Ηρώδειο προχώρησε αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί η διοίκηση της Λυρικής αρνείται να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα του σωματείου.

Οπως κατήγγειλε ο ΠΜΣ σε ανακοίνωσή του, που μοιράζονταν στη χτεσινή κινητοποίηση και διαβαζόταν και από την ντουντούκα, η ΕΛΣ «ακολουθεί πρακτική χαμηλών μισθολογίων για το έκτακτο προσωπικό, προωθεί την "εργολαβοποίηση" της δουλειάς μας». Και προσθέτει ότι «αυτοί οι όροι εργασίας δεν συνάδουν με τη φύση της εργασίας μας, μιας εργασίας που απαιτεί χρόνια μελέτης και προετοιμασίας. Δεν επιτρέπεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή (φορέα εποπτευόμενο από το ΥΠΠΟΑ) να αντιμετωπίζει τους συναδέλφους μας μουσικούς με αυτόν τον τρόπο».

«Συνεχίζουμε κλιμακώνοντας για όλους τους έκτακτους μουσικούς στα Ορχηστρικά Σύνολα. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να κάνουμε αυτόν τον αγώνα δική μας υπόθεση», είναι το κάλεσμα του ΠΜΣ που ξεκαθαρίζει: «Δεν είμαστε εργολάβοι, είμαστε εργαζόμενοι καλλιτέχνες και διεκδικούμε αυτά που μας αξίζουν για να ζούμε αξιοπρεπώς».


Αξιόλογο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Από την παράσταση «Αγριος Σπόρος»
Από την παράσταση «Αγριος Σπόρος»
Μια αξιόλογη διοργάνωση που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη βδομάδα ήταν το 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμου Μονεμβασίας. Μια προσπάθεια που προωθεί τον πολιτισμό και που την έχει αγκαλιάσει πλήθος ανθρώπων στην περιοχή, διαφόρων ηλικιών, οι οποίοι με πολλύ προσωπική προσπάθεια αλλά και κέφι αναλαμβάνουν κάθε χρόνο τη διοργάνωση και τη φιλοξενία των συμμετεχόντων, που κατακλύζουν το αμφιθέατρο του Λυκείου Μολάων για να παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις και να δώσουν το βραβείο κοινού.

Οπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ συγκέντρωσε ένα μεγάλο πλήθος από ερασιτεχνικούς θιάσους που δήλωσαν συμμετοχή για να παρουσιάσουν το έργο τους. Πιο συγκεκριμένα, 38 θίασοι δήλωσαν συμμετοχή και οι 12 από αυτούς επιλέχθηκαν να παρουσιάσουν το έργο τους στη διάρκεια του φεστιβάλ. Φέτος επιπρόσθετα διοργανώθηκε και ο 1ος πανελλήνιος διαγωνισμός πρωτοεμφανιζόμενου θεατρικού συγγραφέα, στον οποίο συμμετείχαν 66 συγγραφείς.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού είναι:

Α' βραβείο καλύτερης παράστασης, αλλά και βραβείο κοινού: «Αγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου (Θεατρική Ομάδα «Επέκεινα» Συλλόγου Μικρασιατών Πτολεμαΐδας). Για την ίδια παράσταση βραβείο σκηνοθεσίας πήρε η Νικολέτα Σιώμου, βραβείο α' ανδρικού ρόλου πήρε ο Κώστας Ιωαννίδης, βραβείο α' γυναικείου ρόλου πήρε η Αλεξάνδρα Βαλαή και ειδική διάκριση Ηχητικού Σχεδιασμού (Sound Design) πήρε ο Κώστας Σιδηρόπουλος.

Β' βραβείο καλύτερης παράστασης: «Ντόκτωρ Τσέχωφ» του Νιλ Σάιμον (Θεατρική Ομάδα «ΠΡόΒΑ» - Μεσολόγγι). Για την ίδια παράσταση έπαινο πήρε η Γεωργία Δροσοπούλου για την ερμηνεία της.

Γ' βραβείο καλύτερης παράστασης: «RES», της Αφροδίτης Φλώρου (Θεατρική Ομάδα «ΚΛΕΨύΔΡΑ» - Αθήνα). Η παράσταση πήρε και βραβείο σκηνικών, ενώ η Θεατρική Ομάδα πήρε Επαινο Ερμηνείας Συνόλου (ensemble).

Για την παράσταση «Η Χειραφέτησις» του Γεωργίου Σουρή (Θεατρική Σκηνή Βαρνάβα Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα) βραβείο κοστουμιών πήρε η Τίνα Βασιλοπούλου, βραβείο μουσικής επιμέλειας πήρε ο Γιάννης Ψειμάδας και έπαινο πήρε η Θεατρική Σκηνή Βαρνάβα για την παρουσίαση ελληνικού έμμετρου έργου με ιδιωματικό λόγο.

Για την παράσταση «Η Ταράτσα» του Ζαν - Κλοντ Καριέρ (Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας») βραβείο β' ανδρικού ρόλου πήρε ο Ντίνος Νικολάου, βραβείο β' γυναικείου ρόλου πήρε η Ελένη Μαυραγάνη, Τιμητική Διάκριση για την πολυετή προσφορά του στο ερασιτεχνικό θέατρο πήρε ο Νίκος Κωνσταντέλλος και έπαινο πήρε το Κορινθιακό Θέατρο «Βασίλης Ρώτας» γιατί συστήνει ένα γαλλικό έργο σε πανελλήνια πρώτη.

Ειδική Διάκριση Σχεδιασμού Φωτισμών πήρε ο Κώστας Ιωαννίδης για την παράσταση «Του Νεκρού Αδερφού» (Θεατρική Ομάδα «Επέκεινα» Συλλόγου Μικρασιατών Πτολεμαΐδας).

Για την παράσταση «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη, έπαινο πήρε η Θεατρική Ομάδα «Παντός Καιρού» του Εκπολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Ανθούσας για τη συνάντηση επί σκηνής τριών διαφορετικών γενεών και ο Αλέξης Καϊμάκης για την ερμηνεία του.

Επαίνους πήραν ακόμα το Θεατρικό Εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια» για ερμηνεία σε ντουέτο στην παράσταση «Lebensraum - Ζωτικός Χώρος» του Θανάση Τριαρίδη, η Θεατρική Ομάδα «Art-ώ» του Συλλόγου Νέας Μάκρης «Πολιτιστικές Απόπειρες» για την επιλογή ενός έργου σύγχρονου κοινωνικού προβληματισμού («Το Χελιδόνι», του Γκιλιέμ Κλούα), ο Θεατρικός Ομιλος Πάφου για την παρουσίαση σύγχρονου νεοελληνικού έργου («Μην περιμένεις ποτέ το τελευταίο λεωφορείο», της Ειρήνης Παππά).

Για τον διαγωνισμό πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα από τα 66 έργα που υποβλήθηκαν, βραβεία απονεμήθηκαν στα: 1ο - «Φίλεμα», του Μάνου Κουνουγάκη, 2ο - «Κέντρο 21», του Ιωάννη Σιδέρη, 3ο - «Η Χαμένη Ευχή», της Στέλλας Τσίγγου. Επαινοι απονεμήθηκαν στα: «Αργεί, άρα θα 'ρθει!» του Αλέξανδρου Βαλσαμή, «Κούκλα στο πατάρι» της Μιράντας Χρυσομάλλη, «Lucy in the sky with diamonds» της Βαλασίας Βατζόλα, «Ασκληπιός» του Κωνσταντίνου Σπηλιώτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ