ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η Γενική Συνέλευση στην ΕΘΕΛ αποφάσισε απεργία

Αύριο Πέμπτη 31 Γενάρη

Αποψη από τη χτεσινή συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ

Eurokinissi

Αποψη από τη χτεσινή συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ
Μέσα από μια πάρα πολύ μαζική Συνέλευση, που ολοκληρώθηκε αργά χτες το βράδυ, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία (ΕΘΕΛ) αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και απεργία για αύριο, Πέμπτη 31 Γενάρη.

Οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία συνέχιζαν και χτες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν ξεκινήσει την περασμένη Πέμπτη.

Στη χτεσινή συνέλευση ψήφισαν 1825 εργαζόμενοι.

Η μαζικότατη συμμετοχή στη ΓΣ και στην ψηφοφορία καταδεικνύουν τη διάχυτη διάθεση των εργαζομένων να κλιμακώσουν τους αγώνες τους, παρά την ένταση του κυβερνητικού αυταρχισμού, αλλά και τους ελιγμούς των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που στόχο έχουν να φρενάρουν τους αγώνες του κλάδου.

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό της αγωνιστικής διάθεσης των εργαζομένων ήταν οι τοποθετήσεις που έγιναν στη ΓΣ, τις οποίες χαρακτήριζε η αποφασιστικότητα για κινητοποιήσεις.

Η ΔΑΣ, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, έβαλε εξ αρχής τη μόνη ολοκληρωμένη πρόταση από άποψη μορφών και περιεχομένου. Πρότεινε απεργία στις 31 Γενάρη και την 1η Φλεβάρη με νέα ΓΣ την Παρασκευή και θέμα τη συνέχιση του αγώνα και τις μορφές του. Σε περίπτωση επιστράτευσης, να γίνει άμεσα συγκέντρωση στο σωματείο και ΓΣ για κήρυξη απεργίας. Παράλληλα, οι ταξικές δυνάμεις έχουν ήδη ζητήσει από τη ΓΣΕΕ να πάρει από τώρα απόφαση για Πανελλαδική Πανεργατική απεργία σε περίπτωση επιστράτευσης.

Ως προς το περιεχόμενο του αγώνα, η ΔΑΣ προβάλλει τα εξής αιτήματα: Αρση της επίταξης στα μέσα σταθερής τροχιάς. Υπογραφή ΣΣΕ με βάση τα επίπεδα των μισθών που ίσχυαν στις 31 Δεκέμβρη του 2009. Οχι στην ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών. Αμεση κρατική χρηματοδότηση για την επισκευή των παροπλισμένων, λόγω βλαβών, 600 οχημάτων της ΕΘΕΛ. Μείωση της τιμής του εισιτηρίου για όλους τους επιβάτες, κατάργησή του για τους άνεργους.

Από την άλλη, η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ πρότειναν απεργία την Πέμπτη και να εξουσιοδοτηθεί το ΔΣ για περαιτέρω δράση, αφαιρώντας έτσι από τους εργαζόμενους τη δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιοι την πορεία του αγώνα τους. Εκ των υστέρων, και κάτω από την πίεση των εργαζομένων, αναγκάστηκαν να συμπληρώσουν την πρότασή τους για την πραγματοποίηση ΓΣ στα μέσα Φλεβάρη.

Η τρίτη πρόταση ήταν για απεργία σήμερα και αύριο και μεθαύριο με νέα ΓΣ την Παρασκευή, την οποία κατέθεσαν από κοινού παρατάξεις που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και διάφορα «ανεξάρτητα» σχήματα. Και αυτή η πρόταση εστίαζε αποκλειστικά στη μορφή του αγώνα. Ετσι, το περιεχόμενό του περιορίζεται αναγκαστικά στο ζήτημα της μείωσης των μισθών, αποσπασμένο από τις αιτίες που το γεννούν και τη συνολικότερη αντεργατική πολιτική που είναι ενταγμένο.

Η πρόταση της ΔΑΣ έλαβε 586 ψήφους, η δεύτερη 758 και η τρίτη 428 ψήφους.

Στη διάρκεια της συνέλευσης, αλλά και με δηλώσεις στελεχών των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ήταν φανερή η συνολική πρόθεση της πλειοψηφίας να βρουν τρόπο να σταματήσουν την κινητοποίηση. Καλλιεργούσαν συστηματικά την αυταπάτη του ... καλόπιστου διαλόγου που δήθεν θα ωφελήσει τους εργαζομένους. Στη συνέλευση όταν εκτίμησαν ότι υπάρχει η περίπτωση να μην περάσει η πρόταση των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ έκαναν ό,τι μπορούσαν να καθυστερήσουν τη διαδικασία, ώστε να εκφυλιστεί. Σχεδιασμό που αχρήστευσε η αποφασιστικότητα των εργαζομένων να πάρουν απόφαση για αγώνα.

  • Σε ένδειξη αλληλεγγύης η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ έχει αποφασίσει να κάνει απεργία αύριο 31 Γενάρη και η ΑΔΕΔΥ τρίωρη στάση εργασίας (12 το μεσημέρι - 3 μ.μ.)

ΤΑΞΙΚΑ
Γερές ΚΟΒ στους τόπους δουλειάς

Ενας «όρος (σ.σ. για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος), το ξεπέρασμα της καθυστέρησης στην οικοδόμηση γερών και μαζικών Κομματικών και ΚΝίτικων Οργανώσεων στους μεγάλους τόπους δουλειάς, σε κλάδους και βιομηχανικές ζώνες, που έχει τη ρίζα της πρωταρχικά σε ιδεολογικές και πολιτικές ανεπάρκειες, αλλά συνδέεται και με ελλείψεις στην οργανωτική πολιτική στη διάταξη δυνάμεων, στελεχών, μελών και ΚΟΒ», όπως αναφέρει η Απόφαση της Πανελλαδικής Κομματικής Συνδιάσκεψης για τη «δουλειά του Κόμματος στην εργατική τάξη και στο συνδικαλιστικό της κίνημα».

Στα τρία χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από όταν έγινε η Συνδιάσκεψη, έγιναν βήματα στην παραπάνω κατεύθυνση και βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα, όπως αποτυπώνουν και οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο. Μεταξύ άλλων, οι Θέσεις αναδεικνύουν:

  • Την ανάγκη να δυναμώσουν οι προσπάθειες για την αναδιάταξη δυνάμεων και τη νέα διάρθρωση του Κόμματος, «που δεν αποτελούν ένα στενό οργανωτικό μέτρο, αλλά μέτρο προσανατολισμού δράσης με βάση το χαρακτήρα και τη στρατηγική του Κόμματος».

Τα βήματα αυτά συνδέονται με την ενίσχυση του Κόμματος ως επαναστατικού - εργατικού κόμματος, που παλεύει για την επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, κόμματος όχι γενικά του λαού αλλά της εργατικής τάξης που είναι η πρωτοπόρα κοινωνική δύναμη, κόμματος που δεν παλεύει αόριστα για την ανακούφιση του λαού (που άλλωστε κι αυτή είναι αδύνατη χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια και την εξουσία τους) αλλά έχει και την κατάλληλη στρατηγική για την ανατροπή όσων εμποδίζουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Είναι βήματα απαραίτητα για να ενισχυθεί η εργατική σύνθεση του Κόμματος, να πυκνώσουν οι γραμμές του με εργάτες.

  • Οι Θέσεις υπογραμμίζουν ακόμα πως «Η αναδιάταξη έφερε ακόμα πιο καθαρά στην επιφάνεια τις δυσκολίες προσανατολισμού των Οργανώσεων στην εργατική δουλειά και στην Κοινωνική Συμμαχία. Παραμένουν ισχυρές επιβιώσεις και λαθεμένες αντιλήψεις που καλλιεργήθηκαν τη μακρόχρονη περίοδο όπου ο κύριος όγκος των κομματικών δυνάμεων είχε προσανατολισμό δράσης με εδαφικά κριτήρια και όχι συνδυασμένα κοινωνικοταξικά. Ανάμεσα στα άλλα, επικράτησε η αντίληψη ότι η δράση του Κόμματος για την εκλογική ενίσχυσή του, για τη διεύρυνση του κύκλου επιρροής διευκολύνεται με κριτήριο τον τόπο κατοικίας, κάτω και από τις δυσκολίες που αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην προσέγγιση των εργατοϋπαλλήλων στο χώρο εργασίας...».

Η ανάγκη να ενισχυθεί η παρέμβαση στο χώρο κατοικίας δεν αναιρεί την πρωταρχική σημασία που έχει η παρέμβαση στον κλάδο, στο χώρο δουλειάς. Την επίμονη και καλοσχεδιασμένη δουλειά που χρειάζεται για να συνδέει ο εργάτης τις εξελίξεις στη ζωή του με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την κυριαρχία των μονοπωλίων στην οικονομία. Οι δεσμοί που αναπτύσσονται με εργατικές μάζες στη γειτονιά πρέπει στοχοπροσηλωμένα να τροφοδοτούν την παρέμβαση του Κόμματος κατά κλάδο. Για παράδειγμα, οι επαφές που καταγράφονται στις εργατογειτονιές της Αττικής με μεταλλεργάτες πρέπει να τροφοδοτούν τη δράση των κομματικών δυνάμεων στο Μέταλλο. Γεννούν αυξημένα καθήκοντα αλλά και νέες δυνατότητες για να προχωρά η διάδοση πιο πλατιά της πρότασής μας για την ανάπτυξη του κλάδου του Μετάλλου, την ανάδειξη των επιπτώσεων που έχει το κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους, πώς η ένταση του ανταγωνισμού οδήγησε σε διάλυση τα ναυπηγεία, σε ξεπούλημα σημαντικές μονάδες, όπως τη ΛΑΡΚΟ, σε κλείσιμο μια σειρά χαλυβουργεία κ.τ.λ. Ετσι θα δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε σε έναν κλάδο στρατηγικής σημασίας να διαμορφώνεται μια πρωτοπορία που θα αποκτά συνείδηση της ταξικής της θέσης και των συμφερόντων της, διαμετρικά αντίθετων με αυτά των μονοπωλίων.

  • «Η κομματική οικοδόμηση απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης στις πλατιές εργατικές μάζες, κυρίως εκείνες που υποφέρουν περισσότερο από την καπιταλιστική κρίση, σχέδιο δράσης που αντιμετωπίζει - όσο εξαρτάται από τον υποκειμενικό παράγοντα - τους ανασχετικούς παράγοντες για τη στρατολογία, αλλά και εξαντλεί μέχρι κεραίας τις δυνατότητες που περικλείει η δυναμική δράση του Κόμματος και η στρατηγική του».

Οι απαιτήσεις για τη συσπείρωση εργατικών μαζών, ειδικά εκείνων που πλήττονται περισσότερο από την αντιλαϊκή πολιτική και άρα έχουν μεγαλύτερο συμφέρον να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ, γίνονται όλο και πιο σύνθετες. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση για να απαντηθούν αυταπάτες και αντιλήψεις που γεννούν οι ίδιες οι αντικειμενικές συνθήκες που διαμορφώνουν τη ζωή τους. Π.χ., στην περίπτωση των νέων που δουλεύουν με ολιγόμηνες συμβάσεις πότε στον έναν και πότε στον άλλο χώρο, χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη ότι λίγο - πολύ τέτοια παιδιά θεωρούν αυτονόητο να μην έχουν σταθερή εργασία. Οι χαμηλές τους προσδοκίες να γεννούν ακόμα και ευγνωμοσύνη απέναντι στην εργοδοσία («δε λες που με κρατά στη δουλειά, ούτε το όνομά μου δε λέω...») ή στην κυβέρνηση για τα προγράμματα που δίνουν στις επιχειρήσεις φτηνό εργατικό δυναμικό. Δεν αρκεί η επισήμανση ότι αυτές οι συνθήκες δουλειάς είναι σκέτη εκμετάλλευση. Χρειάζεται να αναδεικνύεται γιατί και πώς, σε συνθήκες μονοπωλιακού καπιταλισμού, ούτε αυτό το πενιχρό και περιστασιακό μεροκάματο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ