ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
Να καταδικαστεί το αντικομμουνιστικό «πογκρόμ» της πολωνικής κυβέρνησης

Ερώτηση του ΚΚΕ στο Ερωκοινοβούλιο

Το «πογκρόμ» διώξεων που εξαπέλυσε η πολωνική κυβέρνηση με βάση τα πολιτικά φρονήματα των πολιτών, καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, με Ερώτησή του προς το Συμβούλιο της ΕΕ, σχετικά με τον αντικομμουνιστικό νόμο που επιβάλλει δηλώσεις «φρονημάτων» και την τιμωρία των πολιτών για τις πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις τους, παραβιάζοντας κατάφωρα την ελευθερία της σκέψης και έκφρασης.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ, ο νόμος που από κοινού εισηγήθηκαν ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση της Πολωνίας, με τον οποίο πάνω από 700.000 πολίτες, διαφόρων επαγγελμάτων, όπως εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, καθηγητές, διευθυντές σχολείων, πολιτικοί, διπλωμάτες, νομικοί, δημοσιογράφοι κ.ά., που έχουν γεννηθεί πριν την 1-8-1972, υποχρεώνονται να υποβάλλουν δηλώσεις "φρονημάτων" στο ονομαζόμενο "Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης", ώστε να ελεγχθεί και "αποκαλυφθεί οποιαδήποτε συνεργασία τους με τις μυστικές υπηρεσίες" κατά τη διάρκεια της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης της χώρας. Οποιος κριθεί "ένοχος" από το Ινστιτούτο αυτό, αντιμετωπίζει την ποινή της απόλυσης από την εργασία του και τον 10ετή αποκλεισμό του από κάθε δημόσια θέση και αξίωμα.

Ποια είναι η θέση του Συμβουλίου για το αντιδημοκρατικό αυτό νομοθέτημα, που θέτει σε εφαρμογή ένα κράτος - μέλος του;

Συμφωνεί το Συμβούλιο με αυτά τα νομοθετικά μέτρα που παραβιάζουν κατάφωρα την ελευθερία της σκέψης και έκφρασης και εισάγει την αρχή της τιμωρίας των πολιτών για τις πολιτικές και ιδεολογικές αντιλήψεις τους;».

Για την υπόθεση αυτή, με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, διακινείται στο Ευρωκοινοβούλιο κείμενο που καταδικάζει αυτή την πρακτική και το οποίο υπογράφουν ευρωβουλευτές από όλες τις Ομάδες. Τις επόμενες μέρες το κείμενο αυτό θα δοθεί στη δημοσιότητα.

ΑΡΑΒΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Συναίνεση εντός, αντιδράσεις εκτός

Από τη χτεσινή εισβολή στην Τζενίν

Associated Press

Από τη χτεσινή εισβολή στην Τζενίν
ΡΙΑΝΤ.--

Με επαναβεβαίωση της συναίνεσης όλων των αραβικών ηγεσιών στην προώθηση του σαουδαραβικού σχεδίου ειρήνευσης με το Ισραήλ και με έκκληση για «τερματισμό της κούρσας εξοπλισμών ιδιαίτερα με όπλα μαζικής καταστροφής στην περιοχή», αλλά και με «αναγνώριση του δικαιώματος κάθε χώρας σε ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα» ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. Δεν έλειψαν, όμως, οι «παράπλευρες απώλειες».

Η εναρκτήρια ομιλίας του οικοδεσπότη Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντουλάχ, που μίλησε για «ξένη κατοχή στο Ιράκ που στερείται νομιμοποίησης» και για «ξένες, προς την περιοχή, δυνάμεις που επιδιώκουν να χαράξουν το μέλλον της», προκάλεσε την αντίδραση της Ουάσινγκτον. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, εξέφρασε «έκπληξη» και συμπλήρωσε ότι θα «ζητηθούν εξηγήσεις» από την «καλή σύμμαχο», καθώς οι ΗΠΑ «φυσικά δε συμφωνούν με αυτήν την εκτίμηση, αλλά ίσως οφείλεται σε παρερμηνεία ή αλλοίωση». Αναστάτωση στις ΗΠΑ, αναμφιβόλως, προκάλεσε και η δήλωση του Ιρακινού Προέδρου Ταλαμπανί, ο οποίος, χωρίς να αναφέρει τις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι «η επιχείρηση για την ιρακινή απελευθέρωση έχει μετατραπεί σε μια κατοχή με σοβαρότατες συνέπειες για το Ιράκ»!

Διαβάζοντας το τελικό ανακοινωθέν, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, τόνισε ότι «ο αραβικός κόσμος τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης και συνολικής ειρήνης με το Ισραήλ που θα βασίζεται στην αρχή της ανταλλαγής γης για την ειρήνη». Η σύνοδος αποφάσισε, επίσης, έναρξη τακτικών επαφών με το Ισραήλ που θα τις αναλάβουν ομάδες εργασίες, η σύνθεση των οποίων θα αποφασιστεί στο εγγύς μέλλον.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος κάλεσε το Ισραήλ να «αποδεχτεί το αραβικό σχέδιο για να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία», ενώ ο Ιορδανός μονάρχης δήλωνε ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στον κύκλο της βίας και του μίσους ή σε μια βιώσιμη δίκαιη ειρήνη». Το ανακοινωθέν καλεί τις ΗΠΑ και την ΕΕ να «προσεγγίσουν το Ισραήλ για να αποδεχτεί το σχέδιο».

Οι πρώτες ισραηλινές αντιδράσεις, πάντως, ήταν μάλλον επιφυλακτικές. Το Τελ Αβίβ δεν απέρριψε εξαρχής την πρόταση, όπως είχε πράξει το 2002 όταν πρωτοδιατυπώθηκε, αλλά αρκέστηκε να τη χαρακτηρίσει «ενδιαφέρουσα», αφήνοντας τα περαιτέρω «σε προσεκτική μελέτη». Ταυτόχρονα χτες έγινε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν, όπου δολοφονήθηκε ένας Παλαιστίνιος.

ΡΩΣΙΑ
Κριτική Πούτιν για Ιράκ, «ασπίδα»

ΜΟΣΧΑ.--

Εκκληση προς τους συμμετέχοντες στην αραβική Σύνοδο Κορυφής στο Ριάντ απεύθυνε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, να προσδιοριστεί μία ακριβής ημερομηνία για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, προκειμένου να αποφευχθεί ένας «εμφύλιος πόλεμος» και η αποσύνθεση της χώρας. Στο γράμμα - έκκλησή του ο Ρώσος Πρόεδρος απέδωσε σημασία «στη συνεισφορά του αραβικού κόσμου στο κτίσιμο μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης και τη διπλωματική αποκατάσταση της κρίσης». Ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε ενάντια στην «πολιτική της μονομερή χρήσης της βίας και την πρόθεση να μονοπωληθεί η αποκατάσταση της κρίσης», ασκώντας έτσι μια συγκαλυμμένη κριτική προς τις ΗΠΑ.

Σε μια επισκόπηση της εξωτερικής πολιτικής που δόθηκε στις αρχές της εβδομάδας στη δημοσιότητα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ενάντια σε μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράν, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει έναν «πόλεμο πολιτισμών». Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαναβεβαίωσε το κάλεσμα της Ρωσίας για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης.

Αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ

Στο μεταξύ, το θέμα της εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Ευρώπη ήταν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνδιάλεξης ανάμεσα στον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζορτζ Μπους και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη. Ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι το συγκεκριμένο σύστημα δε στρέφεται ενάντια στη Ρωσία και του πρότεινε να εξετάσουν μαζί το θέμα.

Παράλληλα, ο στρατηγός Πάτρι Ο' Ράιλι, υποδιοικητής της Υπηρεσίας Πυραυλικής Αμυνας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χτες ότι η Ρωσία θα προσκληθεί στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Απρίλη για να μελετήσει λεπτομερώς το αμερικανικό σχέδιο.

Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, υποστήριξε χτες ότι οποιαδήποτε πιθανή απόφαση των χωρών - μελών της ΕΕ να συμμετάσχουν στα αμερικανικά σχέδια, δε θα πρέπει αποτελέσει απειλή στην ασφάλεια της ΕΕ και πρόσθεσε ότι μια τέτοια εγκατάσταση μπορεί να «επηρεάσει τις σχέσεις μας με τρίτες χώρες, όπως με τη Ρωσία».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται η υποκρισία

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Περαιτέρω «πλήγμα» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις θεωρείται η απόφαση που η επιτροπή διεθνών σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε χτες «διά βοής», και περιέχει μια φραστική καταδίκη της δολοφονίας του Αρμένιου - Τούρκου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Το κείμενο δεν περιέχει κάποια αναφορά στην Αρμενική γενοκτονία - η αναγνώριση της οποίας από το Κογκρέσο θα δυσχεράνει περισσότερο την κατάσταση - πάντως η επιτροπή κάλεσε την Τουρκία «να τιμήσει την κληρονομιά της ανεκτικότητας». Στελέχη της κυβέρνησης Μπους έχουν επανειλημμένως καλέσει το Κογκρέσο να μη χαρακτηρίσει τη σφαγή των Αρμενίων γενοκτονία, προειδοποιώντας για «σοβαρές συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις.

Η «παράδοση» της «ανεκτικότητας» τιμήθηκε εκ νέου αυτές τις ημέρες με την απαγόρευση της κυκλοφορίας της κουρδικής εφημερίδας «Αζαντίγια Ουελάτ» για 20 ημέρες για «ενθάρρυνση εγκλημάτων», «δραστηριοτήτων του ΡΚΚ», «εξύμνηση εγκλημάτων και εγκληματιών», και «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης». Αυτά ενώ - τουλάχιστον - 22 δημοσιογράφοι παραμένουν έγκλειστοι σε τουρκικές φυλακές βάσει του διαβόητου άρθρου 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα.

  • Εκρηξη δεξαμενής φυσικού αερίου τα ξημερώματα χτες σε ξενοδοχείο στην Αττάλεια είχε ως αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν 10, μεταξύ αυτών και τουρίστες.
ΣΟΜΑΛΙΑ
Σκληρές μάχες

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Ασφαλές καταφύγιο μακριά από το Μογκαντίσου αναζητούσαν χιλιάδες άμαχοι της σομαλικής πρωτεύουσας εξαιτίας σφοδρών συγκρούσεων που μαίνονταν χτες μεταξύ αιθιοπικών στρατευμάτων και Σομαλών ισλαμιστών. Ο πρώτος απολογισμός των αιματηρών συγκρούσεων και εναέριων βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών ανέφερε χτες τουλάχιστον 15 νεκρούς (οι περισσότεροι άμαχοι) και πάνω από 50 τραυματίες. Παράλληλα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανέβαζαν σε τουλάχιστον 57.000 τους κατοίκους του Μογκαντίσου που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους μόνο μέσα στον τελευταίο μήνα...

Ωστόσο, ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Μέλες Ζενάουι, σε χτεσινό διάγγελμά του υποστήριξε ότι αποχώρησαν από τη Σομαλία τα 2/3 των δυνάμεων κατοχής και ότι κατάφεραν ήδη «να σπάσουν τη ραχοκοκαλιά των εξτρεμιστών» μολονότι στην πραγματικότητα οι Σομαλοί ισλαμιστές αντάρτες έχουν πυκνώσει τις επιθέσεις τους κατά των Σομαλών μισθοφόρων και των ξένων αφρικανικών στρατευμάτων στη Σομαλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ