ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2022
Σελ. /28
Σε αγωνιστική ετοιμότητα και απεργιακούς ρυθμούς στη ΛΑΡΚΟ

Τη συμμετοχή τους στη μεγάλη απεργία στις 6 Απρίλη προετοιμάζουν τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, αναμένοντας παράλληλα την απόφαση του δικαστηρίου για τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων, αλλά και τις εξελίξεις στους διαγωνισμούς εκποίησης, όπου για σήμερα έχει οριστεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Χτες το πρωί εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας το αίτημα που υπέβαλε η κυβέρνηση, μέσω του «ειδικού εκκαθαριστή», για ανακοπή της προσωρινής διαταγής «παγώματος» των ομαδικών απολύσεων, φτάνοντας στα επίπεδα αθλιότητας να εκβιάζει εργαζόμενους και Δικαιοσύνη. Μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν είχε εκδοθεί απόφαση, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των ημερών.

Στα δικαστήρια βρέθηκαν οι διοικήσεις των Σωματείων και εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και δίπλα τους, για μια ακόμη φορά, στάθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων και εργαζόμενοι από την Αθήνα, συνεχίζοντας την έκφραση πλατιάς εργατικής αλληλεγγύης στον αγώνα που δίνουν ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Σήμερα, Πέμπτη, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στους δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων, που διενεργούν το ΤΑΙΠΕΔ και ο «ειδικός εκκαθαριστής». Η κυβέρνηση μέχρι τώρα συνδέει αποκλειστικά το μέλλον και τη βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ με την πορεία των διαγωνισμών εκποίησης. Ωστόσο, από φιλοκυβερνητικά μέσα διαρρέεται ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τους δύο διαγωνισμούς και από τους έξι αρχικούς υποψήφιους μόνο ένας αναμένεται εκτός απροόπτου να καταθέσει δεσμευτική προσφορά.

Οι διαρροές αυτές, εκτός από τον χαρακτήρα του εκφοβισμού προς τους εργαζόμενους για να συναινέσουν στις απολύσεις τους, διαμορφώνουν το κλίμα για το ενδεχόμενο να κριθούν άγονοι τόσο οι διαγωνισμοί που «τρέχουν» όσο και οι επαναληπτικοί, ανοίγοντας τον δρόμο για την πτώχευση της ΛΑΡΚΟ και το ξεπούλημα της περιουσίας του λαού κομμάτι κομμάτι.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη ΛΑΡΚΟ στη διάλυση και το κλείσιμο. Τονίζουν τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την εκτίναξη της τιμής του νικελίου και καλούν την κυβέρνηση να ακυρώσει τα εγκληματικά της σχέδια, να διασφαλίσει τη λειτουργία, την αύξηση της παραγωγής, τη λήψη μέτρων ασφάλειας, όλες τις θέσεις εργασίας.

Ξεκαθαρίζουν ότι «από τις εργασίες, τα σπίτια μας δεν πρόκειται να βγούμε» και δηλώνουν αποφασισμένοι, μαζί με τις οικογένειές τους και την αλληλεγγύη ολόκληρου του λαού να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στη διάλυση τις ΛΑΡΚΟ, που αφήνει στον δρόμο πάνω από 1.200 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, μαραζώνοντας ταυτόχρονα ολόκληρες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ περιμένουν την απόφαση του δικαστηρίου και τις εξελίξεις στους διαγωνισμούς προκειμένου να προγραμματίσουν βήμα βήμα τις επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους.

Ηδη προετοιμάζονται για τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Απρίλη, όπου μαζί με την εργατική τάξη ολόκληρης της χώρας θα προσθέσουν έναν ακόμη σταθμό στον αγώνα που δίνουν και παράλληλα θα φωνάξουν ότι δεν πάει άλλο με την ακρίβεια, τα μεροκάματα φτώχειας, την εργασιακή ζούγκλα, τις επιπτώσεις και τους κινδύνους από τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και τη συμμετοχή της χώρας μας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Δυναμώνει την πάλη για κλαδική Συλλογική Σύμβαση με σταθμό την απεργία

Δεσμεύτηκε η εργοδοσία να καταθέσει πρόταση για τη Σύμβαση, που έχει να υπογραφεί από το 2010

Στο εργοστάσιο της «Boehringer»
Στο εργοστάσιο της «Boehringer»
Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για το ζήτημα της κλαδικής Σύμβασης και την προετοιμασία της απεργίας οργάνωσαν χτες και προχτές η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), το κλαδικό Συνδικάτο στην Αττική και επιχειρησιακά σωματεία.

Με αφορμή τη διαδικτυακή συνάντηση που έγινε χτες με τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ), η Ομοσπονδία απηύθυνε πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση με τη συμμετοχή τους στην απεργία. Στο πλαίσιο αυτό, παρεμβάσεις έγιναν σε ΦΑΜΑΡ, ΒΙΑΝΕΞ, DEMO, «Boehringer - Ingleheim», ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, ELPEN και ΠΕΙΦΑΣΥΝ. Με τα πανό και τις ανακοινώσεις τους η Ομοσπονδία και τα σωματεία συζήτησαν για την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη για την υπογραφή Σύμβασης με αυξήσεις, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που ο μισθός εξανεμίζεται με τις τεράστιες αυξήσεις στην Ενέργεια και στα βασικά αγαθά. Στην ημερήσια διάταξη βρέθηκαν επίσης το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία και οι προβληματισμοί γύρω από τις συνέπειες και τους κινδύνους που φέρνει για τους εργαζόμενους και τον λαό.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας στηλίτευσαν το γεγονός ότι οι εργοδοτικοί φορείς επικαλούνται τον κορονοϊό για να μην πραγματοποιηθεί διά ζώσης συνάντηση, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι δουλεύουν κανονικά στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις αποθήκες και τα γραφεία, όπως έκαναν και όλο το διάστημα της πανδημίας. Στη συνάντηση κατέθεσαν στους εργοδότες την πρόταση της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, υπογραμμίζοντας ότι το πάγιο αίτημα για Σύμβαση μένει ανεκπλήρωτο από το 2010, δηλαδή εδώ και 12 χρόνια. Κάτω από την πίεση των συνδικαλιστών οι εκπρόσωποι των εργοδοτών αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν την ανάγκη να υπάρξει Σύμβαση στον κλάδο και δεσμεύτηκαν να καταθέσουν έως τις αρχές Μάη τη δική τους πρόταση γι' αυτή.

Στον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ
Στον ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ
Η Ομοσπονδία, μπροστά και στην εξέλιξη αυτή, καλεί όλους τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα και δυνάμωμα του αγώνα, με επόμενο σταθμό την απεργία στις 6 Απρίλη. «Να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν υποχωρούμε από τη διεκδίκηση όλων όσα μας ανήκουν με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες και συμφέροντα! Να δώσουμε το μήνυμα στους φαρμακοβιομήχανους ότι όσο κι αν έχουν προσπαθήσει όλο αυτό το διάστημα, δεν έχουν ξεμπερδέψει με την υπόθεση της κλαδικής ΣΣΕ!», είναι το κάλεσμα που απευθύνει.

Αυξήσεις διεκδικούν οι εργαζόμενοι στη «Μινέρβα»

Ομόφωνη η απόφαση για απεργία στις 6 Απρίλη

Τη μάχη για να αποσπάσουν αυξήσεις στους μισθούς και να κατοχυρώσουν μια σειρά εργασιακά δικαιώματα δίνουν οι εργαζόμενοι στην εργοστάσιο της «Μινέρβα» στο Σχηματάρι. Οι εργαζόμενοι, με την εργοστασιακή επιτροπή και το κλαδικό τους σωματείο, την Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, έχουν επεξεργαστεί Σχέδιο Σύμβασης στο οποίο συνοψίζονται οι διεκδικήσεις τους.

Παλεύουν για αυξήσεις 7% στους μισθούς, κατώτατο μισθό 1.135 ευρώ, επαναφορά των τριετιών από το τρέχον έτος, μόνιμη δουλειά για όλους μετά από δύο μήνες εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Χτες έγινε νέα συνάντηση με την εργοδοσία και στη συνέχεια οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε συνέλευση για να συζητήσουν και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. Ηδη η Γενική τους Συνέλευση έχει αποφασίσει ομόφωνα συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη και στις συγκεντρώσεις στον Πειραιά και στη Χαλκίδα.

Τα προηγούμενα χρόνια οι εργαζόμενοι και στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς φορτώθηκαν στην πλάτη τους τις συνέπειες της επίθεσης των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας, με εκ περιτροπής εργασία, προγράμματα «εθελούσιας εξόδου», «πάγωμα» στους μισθούς, εντατικοποίηση. Αλλά και την τελευταία διετία, ενώ οι τζίροι είναι σημαντικά ανεβασμένοι και η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά δύο επιχειρήσεων, η κατάσταση για τους ίδιους δεν έχει βελτιωθεί.

Τους προηγούμενους μήνες η εργοστασιακή επιτροπή και το σωματείο έθεσαν επί τάπητος μια σειρά αιτήματα για προστασία του προσωπικού από την πανδημία, ενίσχυση του εισοδήματος απέναντι στο κύμα ακρίβειας, πρόσληψη εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο δουλειάς. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, που έφερε ως αποτέλεσμα την ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων, ήρθε στο προσκήνιο η ανάγκη να παλέψουν οι εργαζόμενοι για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Μέσα από συνεδριάσεις της εργοστασιακής επιτροπής αλλά και Γενικές Συνελεύσεις, οι εργαζόμενοι συζήτησαν πάνω στο Σχέδιο Σύμβασης, είπαν τη γνώμη τους και μετέφεραν τις προτάσεις τους, συμπλήρωσαν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις. Οπως εξηγούν οι ίδιοι, από τα μέσα Φλεβάρη έχουν πραγματοποιηθεί τρεις Γενικές Συνελεύσεις, ενώ παράλληλα οργανώθηκαν από την εργοστασιακή επιτροπή συζητήσεις στα διαλείμματα, στα πόστα, στις αλλαγές βάρδιας. Το αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής ήταν να εμπλουτιστεί το τελικό Σχέδιο, να γίνει κτήμα των εργαζομένων, να συζητηθεί η ανάγκη να διεκδικήσουν με αγωνιστικές πρωτοβουλίες την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Στην τελευταία τους συνέλευση, την προηγούμενη βδομάδα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία, δίνοντας μια πρώτη μάχη για τα αιτήματά τους και συνδέοντας τον αγώνα τους με την πάλη όλων των εργαζομένων για τους μισθούς και τα δικαιώματά τους.

ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ