ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
«Ναι» της Τουρκίας στον ευρωστρατό

Η Αγκυρα εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις διαβεβαιώσεις που έλαβε για τη συμμετοχή της στον ευρωστρατό

Κορυφώνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις που στόχο έχουν την ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων, προκειμένου η Αγκυρα να μην υπονομεύσει τη διαδικασία συγκρότησης του ευρωστρατού, που έχουν συμφωνήσει οι εταίροι της ΕΕ. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καλείται από Αμερικανούς και άλλους Ευρωπαίους «συμμάχους» να επιδείξει για μια ακόμη φορά την απαραίτητη... κατανόηση στις τουρκικές απαιτήσεις, οι οποίες, αν τελικά υιοθετηθούν, θα επιβεβαιώσουν τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας για το Κυπριακό και το Αιγαίο.

«Ο ευρωπαϊκός στρατός δε θα παρεμβαίνει σε διενέξεις στις οποίες εμπλέκεται χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ». Αυτή είναι, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», η «εγγύηση» που δόθηκε στην Αγκυρα, στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας.

Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει ότι «στη συμφωνία συνέβαλε η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας Ζοσίας φαν Αρτσεν (Jozias van Aartsen)» και προσθέτει ότι η επιστολή «και οι τηλεφωνικές επαφές που ακολούθησαν, οδήγησαν στην επίλυση του προβλήματος, πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 6-7 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες».

Σύμφωνα με το «Ανατολή», το πρόβλημα λύθηκε «όταν η Ευρώπη έδωσε την εγγύηση ότι σε διενέξεις που εμπλέκεται χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, ο ευρωπαϊκός στρατός δε θα λαμβάνει μέρος, αναφέροντας ιδιαίτερα την Ανατολική Μεσόγειο».

Το πρακτορείο επικαλείται «διπλωματικές πηγές» και αναφέρει ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά σχεδιάζει να ενταχθεί το 2003 στην ΕΕ και να θέσει στη συνέχεια θέμα επέμβασης του σχεδιαζόμενου ευρωπαϊκού στρατού, με τη δικαιολογία ότι τα εδάφη της βρίσκονται υπό κατοχή». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «με τη συμφωνία που επήλθε, θα είναι ανενεργοί και οι ελιγμοί της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι τουρκικές διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι «τα θετικά της συμφωνίας αυτής είναι περισσότερα από τα αρνητικά της και για το λόγο αυτό έγινε αποδεκτή» από πλευράς Τουρκίας.

Τέλος, το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ ενημέρωσε τους ομολόγους του στις ΗΠΑ και την Αγγλία σχετικά με τη συμφωνία, αφού προηγουμένως αυτή εγκρίθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αγκυρα.

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ και Ντεβλέτ Μπαχτσελί, οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου και Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, καθώς επίσης και ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουσεΐν Κιβρίκογλου. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη, υπογραμμίστηκε ότι «το αποτέλεσμα που υπήρξε στις τριμερείς συνομιλίες», δηλαδή τις συνομιλίες της Τουρκίας, με τις ΗΠΑ και την Αγγλία, στο θέμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, αποτελεί «συγκεκριμένη βάση που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε όλους τους τομείς». Μετά τη σύσκεψη, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, είχε δηλώσει ότι «κατά τις συνομιλίες έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό ικανοποιηθεί τα αιτήματά μας».

Στην Αθήνα

Για την πορεία των διαβουλεύσεων ρωτήθηκε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Το θέμα της ευρωπαϊκής ταυτότητας άμυνας και ασφάλειας, είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, είναι ένα θέμα που αφορά στην ανάπτυξη της αυτόνομης παρουσίας της ΕΕ στη διεθνή σκηνή. Είναι ένα θέμα που αφορά τα 15 κράτη - μέλη και τις σχέσεις τους με το ΝΑΤΟ. Δεν είναι ένα θέμα - και το έχουμε επανειλημμένα πει - διμερές, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ακόμη ότι για το θέμα αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου είχε το Σαββατοκύριακο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με αυτή την υπόθεση, επανέλαβε ότι «οι αποφάσεις στο θέμα αυτό, πρέπει να κινηθούν μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία εξαίρεση εδαφικών ζωνών και κυρίως εδαφικών ζωνών ιδιαίτερης εθνικής ευαισθησίας. Το θέμα αυτό ετέθη και στο Βέλγο πρωθυπουργό».

Λ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
Θα πάμε ακόμα και στο Αφγανιστάν...

Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας περιγράφοντας την πολιτική της κυβέρνησης είπε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας»

Την πίστη και την υποταγή της ελληνικής κυβέρνησης στις «αρχές» και τις «αξίες» του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λ. Αποστολίδης κλείνοντας το Σάββατο τις εργασίες της 11ης Διεθνούς Διάσκεψης της «Ελληνικής Ενωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία» και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στρατιωτικά ακόμα και στο Αφγανιστάν.

«Εχουμε πει, ανέφερε ο υφυπουργός Αμυνας, ως ελληνική κυβέρνηση, ότι, και στο Αφγανιστάν, γενικά όπου θα απαιτηθούν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, θα είμαστε πανταχού παρόντες. Και αυτό διότι θέση μας είναι ότι, αν πιστεύεις σε αξίες και αρχές, παλεύεις παντού για αυτές και δε βλέπεις μόνον το μικρόκοσμό σου. Ασφαλώς, επίσης, αυτές οι αρχές και αξίες δεν μπορεί να εννοούνται με βάση την αρχή "και ο σκύλος χορτάτος και η πίτα σωστή", όπως θέλει η παροιμία. Θα πρέπει να τιμούμε, μέσα στους θεσμούς όπου μετέχουμε, τις υποχρεώσεις μας και να ανταποκρινόμαστε στα καθήκοντά μας».

Ο υφυπουργός Αμυνας αναφερόμενος στη σχέση ΝΑΤΟ και Ευρωστρατού είπε ότι σήμερα «το θέμα δεν τίθεται στη βάση "ποιος είναι με το ΝΑΤΟ και ποιος δεν είναι με το ΝΑΤΟ", γιατί, σε μία τέτοια περίπτωση, βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος». Και πρόσθεσε: «Είναι αναγκαία η ευρωπαϊκή ταυτότητα άμυνας και ασφάλειας και το εγχείρημα θα προχωρήσει πέραν από επιμέρους πολιτικές βουλήσεις». Επιβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία στρατιωτικοποίησης της ΕΕ είναι παράλληλη με αυτή της ΟΝΕ είπε: «Από την 1-1-2002, για να σταθεί στα πόδια του το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ, χρειάζεται, όπως προκύπτει και από την παγκόσμια ιστορική εμπειρία, και μια αυτόνομη ταυτότητα ασφάλειας και άμυνας».

Θέτοντας το ερώτημα αν η αυτόνομη ευρωπαϊκή ταυτότητα ασφάλειας και άμυνας, σημαίνει σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, αυτό είπε δε στέκει γιατί «πρόκειται για μία συμπληρωματική παρουσία και πορεία, "χέρι - χέρι", για να το πω απλοϊκά, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ μπορούν να επιβάλουν, να διαμορφώσουν, επί το ορθότερο, αυτήν την ομπρέλα ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας».

Μάλιστα προσπέρασε το ρόλο του ΝΑΤΟ, παρόλο που θυμήθηκε τον εαυτό του φοιτητή όταν, όπως είπε, «ήμουν κι εγώ με τα συνθήματα και τις φωνές μου, κατά της τότε συμπεριφοράς του ΝΑΤΟ» για να ισχυριστεί ότι «το ΝΑΤΟ έπαιξε σημαντικό ρόλο, για το Δυτικό κόσμο, σαν ομπρέλα ασφάλειας και ειρήνης στον ευρωπαϊκό χώρο, στο πλαίσιο του τότε διπόλου, απέναντι στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού».

Εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Γούβας

Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή, 9/12, στις 11.30 το πρωί, στην πλατεία Πλυτά για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Η τρίτη ηλικία αντιπαλεύει τους πολέμους της Νέας Τάξης

Η Επιτροπή κατά του πολέμου Κερατσινίου συνδιοργανώνει αντιπολεμική εκδήλωση με το Γ' ΚΑΠΗ Κερατσινίου αύριο Τετάρτη, στις 10 το πρωί, στα γραφεία του ΚΑΠΗ (Αεροπαγίτου 16 και Π. Τσαλδάρη) με θέμα: Οι επιπτώσεις του πολέμου στην καθημερινή ζωή, τα συνταξιοδοτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Οι κίνδυνοι για την ειρήνη στην περιοχή μας.

Ομιλητής θα είναι ο Δ. Μαυραδόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ παρεμβάσεις θα κάνουν η Αγγ. Μελλά, γιατρός και πρόεδρος του ΚΑΠΗ και η Ευδ. Λειβαδά οικονομολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κερατσινίου. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ