ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πιέσεις υπέρ Αμπάς, ζυμώσεις για διαπραγματεύσεις...

Ο Μ. Αμπάς μετά τη συμμετοχή του στην προσευχή της Παρασκευής

Associated Press

Ο Μ. Αμπάς μετά τη συμμετοχή του στην προσευχή της Παρασκευής
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Εντονες πιέσεις σε Παλαιστίνιους αξιωματούχους και ηγετικά στελέχη παλαιστινιακών οργανώσεων (ιδιαίτερα στη Φατάχ...) με επιρροή στον ανεξάρτητο υποψήφιο (φυλακισμένο ηγετικό στέλεχος της Φατάχ και υπέρμαχο της Ιντιφάντα) Μαρουάν Μπαργούτι ασκούν τις τελευταίες μέρες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Για παράδειγμα, χτες, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος. Σε σειρά επαφών που είχε με την ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία δεν έκρυψε πως ζήτησε απ' όλες τις πλευρές την παροχή «κάθε υποστήριξης και διευκόλυνσης» της υποψηφιότητας του προσωρινά προεδρεύοντος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Αναφέρθηκε δε στην υποψηφιότητα Μπαργούτι χαρακτηρίζοντάς τη «λάθος», εκφράζοντας μάλιστα την «ελπίδα»... πως «θα την αποσύρει πριν τις εκλογές της 9ης Γενάρη».

«Η Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, «θα περιμένει τον Μαχμούτ Αμπάς στρώνοντάς του το κόκκινο χαλί», θεωρώντας πως αυτός είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος «για να τερματιστεί η ιντιφάντα» και να αναβιώσει, σε ήρεμο κλίμα, η ειρηνευτική διαδικασία για τη Μέση Ανατολή. Απευθυνόμενος στη γνωστή θέση της ισραηλινής κυβέρνησης Σαρόν για αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας είπε πως αυτή δε θα έχει νόημα εάν γίνει μεμονωμένα... «Θα πρέπει να αποτελέσει μέρος του ειρηνευτικού οδικού χάρτη» είπε ο Μορατίνος (πρώην απεσταλμένος της ΕΕ για τη Μ. Ανατολή).

Επαφές με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους θα έχει αυτό το Σαββατοκύριακο σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ με στόχο «την εξέλιξη της ειρηνευτικής διαδικασίας»...

Μεσολαβητής δηλώνει η Ιορδανία...

Ομως, τη συνέχιση της «ειρηνευτικής διαδικασίας» στη Μ. Ανατολή θυμήθηκε χτες και η Ιορδανία. Ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα απέστειλε επιστολή στη Συρία γνωστοποιώντας την ετοιμότητα του Αμάν να «αναλάβει μεσολαβητική δράση» σε περίπτωση που Συρία και Ισραήλ αποφασίσουν να πραγματοποιήσουν συναντήσεις και ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις...

Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν πως από διάφορες πλευρές (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία κλπ.) εκδηλώνεται έντονη (σε προσκήνιο και παρασκήνιο) δραστηριότητα με στόχο την επανέναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ιδιαίτερα μεταξύ Συρίας - Ισραήλ. Μάλιστα σε ανάλυση ισραηλινών εφημερίδων («Τζερούσαλεμ Ποστ») η Συρία εμφανίζεται πλέον να προσανατολίζεται σε αλλαγή της πολιτικής της (προς το διαλλακτικότερο) έναντι του Ισραήλ «με γνώμονα τα σημερινά γεωπολιτικά δεδομένα και με δεδομένη την επανεκλογή του Τζ. Ου. Μπους στην προεδρία των ΗΠΑ»...

«Αναμοχλεύσεις» σε Φατάχ...

Πάντως, οι πιέσεις για «αποδυνάμωση» της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Μπαργούτι (που φαίνεται να έχει ισχυρή επιρροή στη νέα γενιά της Φατάχ και εν γένει στους υποστηριχτές της Ιντιφάντα) αντανακλάστηκαν χτες και εντός του κινήματος της Φατάχ.

Ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, ανάμεσά τους και ο εκπρόσωπος της ΚΕ του κινήματος, Ταγιέμπ Αμπντούλ Ραχίμ είπε πως εάν δεν αποσυρθεί εγκαίρως η «ανεύθυνη υποψηφιότητα» του Μαρουάν Μπαργούτι τότε αυτός «θα πρέπει να περιμένει μέτρα» (δηλαδή διαγραφή και αποπομπή από την οργάνωση).

Σε ανάλογη δήλωση προέβη χτες και ηγετικό στέλεχος της «Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Αλ Αξα» στη Λωρίδα της Γάζας επιμένοντας στη θερμή υποστήριξη της υποψηφιότητας του προεδρεύοντος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς...

Για την ιστορία, η επίσημη λίστα των 10 υποψηφίων για τις παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές της 9ης Γενάρη έχει ως εξής:

Μαχμούντ Αμπάς (υποψήφιος της Φατάχ), Μαρουάν Μπαργούτι (ανεξάρτητος), Μουσταφά Μπαργούτι (ανεξάρτητος), Αμπντέλ Σατάρ Κασέμ (ανεξάρτητος), Μπασάμ Κχάλεντ (Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), Αμπντέλ Καρίμ Σχμπιέρ (ανεξάρτητος), Χασάν Κρεϊσχέχ (ανεξάρτητος), Αμπντέλ Χαλίμ αλ Ασκαρ (ανεξάρτητος), Αλσαϊέντ Μπαράκα (ανεξάρτητος).

ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ
Ρωσική προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων

Λίγες βδομάδες μετά την επίσκεψη Πούτιν στη Βενεζουέλα και την ανταπόδοση της επίσκεψης από τον Τσάβες, ο Ρώσος πρόεδρος κατευθύνθηκε στην Ινδία, μια ακόμη χώρα με την οποία η Ρωσία έχει διαμορφώσει στενές σχέσεις, ιδιαίτερα στα ζητήματα της στρατιωτικής συνεργασίας. Η Ινδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικών όπλων. Το 2003 το ποσοστό των αγορών της έφτασε στο 39% των ρωσικών όπλων που πουλήθηκαν στο εξωτερικό, αξίας πάνω από 2 δισ. δολάρια. Η επίσκεψη Πούτιν έχει στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων με την Ινδία, που δοκιμάστηκαν από την προηγούμενη ινδική κυβέρνηση, που πολιτικά βρέθηκε «πιο κοντά» στις ΗΠΑ, ενώ άνοιξε και το «κανάλι» αγοράς όπλων από το Ισραήλ.

Στην «ατζέντα» των συναντήσεων θα βρεθούν τόσο τα θέματα της αγοράς όπλων και της προσπάθειας της Ρωσίας να ενταχθεί στον ΠΟΕ, όσο και ζητήματα που αφορούν την ενεργειακή συνεργασία, αφού η Ινδία έχει εκφράσει τη διάθεσή της να αγοράσει κομμάτι της επιχείρησης «Γιούκος». Εταιρίες της Ινδίας έχουν επενδύσει 1,7 δισ. δολάρια στο επενδυτικό σχέδιο εξόρυξης φυσικού αερίου και πετρελαίου «Σαχαλίνη 1», ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται στρατηγική συνεργασία με τη ρωσική «Γκαζπρόμ», για την από κοινού κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από το Ιράν προς την Ινδία.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η επιδίωξη συνεργασίας της Ρωσίας με την Ινδία στο διαστημικό τομέα. Η Ρωσία έχει προτείνει τη συμμετοχή της Ινδίας στο σχέδιο «GLONASS», το οποίο είναι ένα σύστημα «δορυφορικής ναυσιπλοΐας», που είχε ακόμη σχεδιαστεί επί ΕΣΣΔ. Είναι ένα σύστημα που σε περίπτωση λειτουργίας του θα γίνει ανταγωνιστικό προς το σημερινό ανάλογο αμερικανικό σύστημα «GPS», που λειτουργεί, αλλά ελέγχεται πλήρως από το αμερικανικό Πεντάγωνο.


Ι.Π.- Ε.Β.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
«Πρωθυπουργός» ένας δυνάμει καταζητούμενος...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ο 36χρονος Ράμους Χαραντινάι, είναι από χτες (και με απόφαση της «Βουλής») ο νέος «πρωθυπουργός» του Κοσσυφοπεδίου. Πρόκειται για έναν από τους θερμότερους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της περιοχής και ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα «στελέχη» των πρώην αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ. Και ας υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να του απαγγελθούν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου το διάστημα 1998-99 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία. Και ας ήρθε τρίτη η παράταξή του («Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου») στις «εκλογές» του περασμένου Οκτώβρη (παίρνοντας περίπου 8%)...

Οι «επιφυλάξεις» ΟΗΕ, ΕΕ κλπ. ενδιαφερόμενων για την ποιότητα της νέας 11μελούς «κυβέρνησης» στο Κοσσυφοπέδιο αγνοήθηκαν πάντως από το 120μελές «Κοινοβούλιο», καθώς ψήφισαν τον Χαραντινάι 71 βουλευτές από τους 108 παρόντες.

Ο «Δημοκρατικός Σύνδεσμος Κοσσόβου» του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα μολονότι είχε έρθει πρώτος στις «εκλογές» (περίπου 45%) μπορεί να μην έβγαλε πρωθυπουργό, εξασφάλισε εντούτοις την ανανέωση της θητείας του αρχηγού του στην «προεδρία» με ψήφους 64 υπέρ και 32 κατά...

60 χιλιάδες οι αυτοκτονίες στη Ρωσία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κέντρου της κοινωνικής και δικαστικής ψυχιατρικής «Σέρμπσκι», η Ρωσία σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση στον κόσμο μετά τη Λιθουανία σε αριθμό αυτοκτονιών.

Το 2003 αυτοκτόνησαν περίπου 60 χιλιάδες Ρώσοι, δήλωσε η Τατιάνα Ντιμίτριεβα, διευθύντρια του κέντρου, μιλώντας στο πρώτο εθνικό συνέδριο της κοινωνικής ψυχιατρικής. Ο αριθμός των αυτοκτονιών μεταξύ των γυναικών, σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, πέντε φορές πιο κάτω από τις αυτοκτονίες των ανδρών. Στο μεταξύ, όπως γράφει η «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», τα τελευταία πέντε χρόνια στη Ρωσία έχουν αυτοκτονήσει πάνω από 14.000 ανήλικοι. Κάθε χρόνο περίπου 2.800 παιδιά αυτοκτονούν στην ηλικία 5 μέχρι 19 χρόνων.

Ομως, σύμφωνα με τα λόγια της Τ. Ντιμίτριεβα, τα ψυχολογικά προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στις αυτοκτονίες. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στην ψυχολογική εξάρτηση από τα τυχερά παιχνίδια.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ