ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Προεδρικές εκλογές εν μέσω συγκρούσεων

Από τις χτεσινές εκλογές στη Συρία
Από τις χτεσινές εκλογές στη Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Παρά τις προσπάθειες ηγετών ιμπεριαλιστικών χωρών και του γγ του ΝΑΤΟ να υποβαθμίσουν τη σημασία των χτεσινών προεδρικών εκλογών στη Συρία και τις προτροπές της «αντιπολίτευσης» για μποϊκοτάρισμα, εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι ψηφοφόροι προσήλθαν στα εκλογικά τμήματα σαν να συμμετείχαν σε γιορτή: Κρατώντας σημαίες και φωτογραφίες του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, που είναι ένας από τους τρεις υποψηφίους και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του ηγέτη τους.

Ο Ασαντ, που προεξοφλείται από όλους ως ο βέβαιος νικητής των εκλογών, προσδοκά ένα μεγάλο ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία, παρά την κλιμάκωση των συγκρούσεων στα μέτωπα του πολέμου, που συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Το χορό των απαξιωτικών δηλώσεων για τις συριακές προεδρικές εκλογές έσυρε, χτες, πρώτος ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, που τις χαρακτήρισε «τραγική φάρσα», ισχυριζόμενος ότι οι Σύροι «έχουν να επιλέξουν μεταξύ του Μπασάρ και του Μπασάρ...». Επανέλαβε ότι «στόχος αυτών που θέλουν δημοκρατία στη Συρία είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας», λέγοντας ότι αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω συνομιλιών με στελέχη της συριακής κυβέρνησης αλλά όχι με τον Πρόεδρο Ασαντ, τον οποίο χαρακτήρισε «αντικειμενικό σύμμαχο ακραίων ισλαμικών ομάδων», παρότι τον πολεμούν.

Στις Βρυξέλλες, ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, χαρακτήρισε «φάρσα» την εκλογική διαδικασία στη Συρία, λέγοντας ότι καμία από τις χώρες - μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα γιατί «δεν σέβονται τα διεθνή πρότυπα της διαφάνειας και της ελευθερίας».

«Μπούμερανγκ» η δράση ακραίων ισλαμιστών

Αντίθετα με τους Φαμπιούς και Ράσμουσεν, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, είχε χτες άλλες «ανησυχίες» σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία, καθώς η Γαλλία, αλλά και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις νιώθουν σιγά σιγά πως γυρνά μπούμερανγκ η τρομοκρατική δράση ακραίων ισλαμιστών μισθοφόρων που πηγαινοέρχονται μεταξύ Συρίας και δυτικών χωρών. Ο Βαλς αποκάλυψε χτες ότι περισσότεροι από 800 Γάλλοι ή αλλοδαποί εγκατεστημένοι στη Γαλλία έφυγαν για να πολεμήσουν στη Συρία ή σκέφτονται να το κάνουν, υποστηρίζοντας ότι ποτέ στο παρελθόν το Παρίσι δεν βρέθηκε αντιμέτωπο «με μια τέτοια πρόκληση που είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη απειλή». Προφανώς ο Βαλς είχε υπόψη τις περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστές μισθοφόρους, όπως τον Μοχάμεντ Μερά, που σκότωσε τέσσερις Εβραίους και τρεις στρατιωτικούς το 2012 στην Τουλούζη ή τον επίσης Γάλλο ισλαμιστή εξτρεμιστή Μεχντί Νεμούς, που είχε πολεμήσει στη Συρία και εξαπέλυσε προ ημερών φονική τρομοκρατική επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών...

Την «πικρή» γεύση της εκπαίδευσης, του εξοπλισμού και της προώθησης ακραίων ισλαμιστών στα πολεμικά μέτωπα της Συρίας νιώθουν πλέον και η μία μετά την άλλη οι αραβικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Μετά τη Σαουδική Αραβία που χαρακτήρισε παράνομες ορισμένες από τις εξτρεμιστικές οργανώσεις ισλαμιστικών ομάδων που μάχονται το συριακό στρατό και την κυβέρνηση Ασαντ στη Συρία, χτες και η Τουρκία συμπεριέλαβε την εγκληματική οργάνωση «Μέτωπο Νούσρα», που θεωρείται παρακλάδι της «Αλ Κάιντα», στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Τουρκία έχει κατηγορηθεί πολλάκις στο παρελθόν ότι έκλεινε τα μάτια στην εγκληματική δράση του «Μετώπου» και άλλων ακραίων οργανώσεων στα σύνορά της με τη Συρία, ακόμη και ότι τους παρέχει βοήθεια ή τις εξοπλίζει. Η πιθανώς ανεξέλεγκτη εγκληματική δράση των εξτρεμιστών φαίνεται τώρα πως δεν είναι χρήσιμη...

Ας σημειωθεί πάντως πως οι χτεσινές εκλογές έγιναν παράλληλα με ένταση των συγκρούσεων στα πεδία των μαχών, ενώ ακόμη και σε ορισμένες συνοικίες της Δαμασκού έπεσαν οβίδες από «αντικαθεστωτικούς», με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο ατόμων. Τέλος, εξαιτίας της μαζικής προσέλευσης στις κάλπες ως το απόγευμα, παρατάθηκε κατά πέντε ώρες η ψηφοφορία, που αρχικά επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 19.00.

ΛΙΒΥΗ
Διαπάλη αντιμαχόμενων ομάδων αστών

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Ενοπλοι ισλαμιστές, που στηρίζουν την εκλογή του νέου «μεταβατικού» πρωθυπουργού Αχμεντ Μάιτικ από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» και άλλους ισλαμιστές που ελέγχουν το «Γενικό Κογκρέσο» στην Τρίπολη, κατέλαβαν χτες το πρωθυπουργικό μέγαρο προκειμένου ο νέος ηγέτης να αναλάβει καθήκοντα, δίχως καν να περιμένουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αύριο (Πέμπτη), σχετικά με το εάν τηρήθηκε η νόμιμη διαδικασία για την εκλογή του ή όχι, καθώς αυτή αμφισβητείται από τον προκάτοχό του Αμπντάλα αλ Θίνι.

Η κατάληψη του πρωθυπουργικού μεγάρου έγινε χωρίς να σημειωθεί ανταλλαγή πυρών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της αγγλόφωνης «Libya Herald», οι ένοπλοι ισλαμιστές έδειξαν στη φρουρά των στρατιωτικών (που είχε την ευθύνη ασφάλειας του κτιρίου επί πρωθυπουργίας Θίνι) τη γραπτή απόφαση του «Γενικού Κογκρέσου» για το διορισμό του Μάιτικ και αποχώρησαν. Από το κτίριο αποχώρησαν και όλοι οι αξιωματούχοι που είχαν διοριστεί επί Θίνι.

Μερικές ώρες πριν, ο «Μεγάλος μουφτής» της Τρίπολης, Σαντίκ αλ Γκαριάνι, γνωστός για τις στενές σχέσεις με ακραίους ισλαμιστές, εξέδωσε φάτουα (θρησκευτική εντολή) για υποστήριξη του Αχμεντ Μάιτικ.

Αυτά ενώ στη Βεγγάζη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στον ε.α στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ και ισλαμιστές μισθοφόρους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών από την εξτρεμιστική οργάνωση «Ανσάρ αλ Σαρία». Στο πλευρό του ε.α στρατηγού, που φαίνεται αποφασισμένος να «καθαρίσει» τη Λιβύη από τη δράση ακραίων ισλαμιστών, συμμετείχαν και χτες στρατιωτικά ελικόπτερα, ενώ οι νεκροί και οι τραυματίες (μεταξύ των οποίων και άμαχοι) φαίνεται να ανέρχονται σε δεκάδες.

Παράλληλα, η έξαρση της εγκληματικής δράσης διαφόρων συμμοριών συνεχίζει να προκαλεί θύματα. Σε δυτικό προάστιο της Τρίπολης βρέθηκε χτες, σε άσχημη κατάσταση το πτώμα ενός άντρα περίπου 40 ετών, με σημάδια βασανισμού. Είχε απαχθεί πριν τέσσερις μέρες και όταν οι απαγωγείς του συνειδητοποίησαν ότι δε θα έπαιρναν λύτρα τον βασάνισαν και τον σκότωσαν. Την ίδια τύχη είχε και η δημοσιογράφος Νασίμπ Μιλούντ Καρφάνα, του λιβυκού τηλεοπτικού σταθμού «Wataniya TV», στη νότια πόλη Σίμπα, που βρέθηκε δολοφονημένη με σημάδια κακοποίησης. Είναι η δεύτερη δημοσιογράφος που δολοφονείται στη Λιβύη μέσα σε λιγότερο από μία βδομάδα...

Τέλος, η όξυνση της αποσταθεροποίησης στη Λιβύη έκανε χτες τους ηγέτες του Μαρόκου και της Τυνησίας να εκφράσουν από κοινού την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τη χώρα «να ξεπεράσει τις προκλήσεις για τη δημοκρατία». Τόνισαν, ακόμη, την ανάγκη «εξεύρεσης πολιτικής λύσης για να αποτραπεί και άλλη αιματοχυσία», ενώ είπαν πως υποστηρίζουν τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ετοιμάζονται οι ανακοινώσεις των υποψηφίων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Θέμα ημερών θεωρείται η επίσημη ανακήρυξη του σημερινού πρωθυπουργού, Ρ. Τ. Ερντογάν, ως υποψηφίου του κυβερνώντος AKP, ενώ στα ονόματα των πιθανών διαδόχων του συγκαταλέγεται και ο σημερινός επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν.

Στο «αντίπαλο» στρατόπεδο συνεχίζονται οι επαφές για την εξεύρεση υποψηφίου «κοινής αποδοχής», ειδικά μετά τη σχετική πρόταση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί του «Εθνικιστικού κινήματος» στον Κεμάλ Κιλιντσάρογλου του CHP. Ενα από τα ονόματα που «παίζουν» είναι αυτό του υποψήφιου του CHP για τη δημαρχία της Αγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, ο οποίος, σε συνέντευξή του, δήλωσε έτοιμος να δεχτεί την «τιμητική αυτή θέση», όπως ανέφερε. Χτες, ο Μπαχτσελί ύψωσε τους τόνους κατηγορώντας την κυβέρνηση για μεγάλη ανοχή απέναντι στους Κούρδους αντάρτες, που το τελευταίο διάστημα επιδίδονται σε απαγωγές και άλλες επιθέσεις στις ανατολικές επαρχίες. «Γιατί σιωπά ο πρωθυπουργός για το PKK; Τι υποσχέθηκε; Τι υποσχέσεις απέσπασε;», είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν χτες επέλεξε να αξιοποιήσει στην προεκλογική «εκστρατεία» του κόμματός του την «επίθεση» που -όπως είπε- δέχεται από ξένα ΜΜΕ, που «δεν έχουν καμιά σχέση με την ελευθερία του Τύπου. Εχουν μια αποστολή, ενεργούν ως κατάσκοποι». Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε για την προσωρινή κράτηση του ανταποκριτή του CNN στη διάρκεια των κινητοποιήσεων του Σαββάτου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «τα διεθνή μέσα ενημέρωσης που έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη για να εκτοξεύσουν προκλητικές και υπερβολικές εκκλήσεις, έφυγαν με άδεια χέρια».

ΥΕΜΕΝΗ
Πολύνεκρες συγκρούσεις στρατού-αυτονομιστών

ΣΑΝΑΑ.--

Το θάνατο, τουλάχιστον, 120 ανθρώπων προκάλεσαν οι προχτεσινές σφοδρές συγκρούσεις Σιιτών ενόπλων αυτονομιστών της σιιτικής φατρίας Χούθι και του στρατού της Υεμένης, προτού καταστεί χτες το μεσημέρι εφικτή μία συμφωνία παύσης πυρός.

Ο υποδιοικητής της επαρχίας Ομράν, Αχμέντ αλ Μπέκρι, δήλωσε ότι πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν θέσεις των αντικυβερνητικών ενόπλων Χούθι και ότι στη διάρκειά τους έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 100 αντικυβερνητικοί και μόλις 20 στρατιώτες.

Η κυβέρνηση του Προερου Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, από το 2011, αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές για παραίτηση και επιθέσεις στο βορρά από τους σιίτες της φατρίας Χούθι και στο νότο από ισλαμιστές εξτρεμιστές οργανώσεων της Αλ Κάιντα.

ΚΙΝΑ
Σκοτώθηκαν δεκάδες ανθρακωρύχοι

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα δυστύχημα που σημειώθηκε χτες σε ανθρακωρυχείο στην Τσονγκίνγκ, στη Νοτιοδυτική Κίνα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά».

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αιτία του δυστυχήματος, που σημειώθηκε το απόγευμα στο ανθρακωρυχείο Γιασιντάι κοντά στην Τσονγκίνγκ, «ήταν το αέριο».

Εξι από τους 28 ανθρακωρύχους που εργάζονταν στο ορυχείο κατάφεραν να σωθούν, ενώ τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τις σορούς των υπόλοιπων 22. Το ορυχείο ανήκει στην κρατική εταιρεία «Ναντόνγκ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ