ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΟΒΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
«Ευθυγράμμιση» καταπώς βολεύει το κεφάλαιο

Οι βιομήχανοι ζητάνε ενιαίο συντελεστή 20% για να τονωθούν οι επενδύσεις

Με την πρόταση που καταθέτει ο ΙΟΒΕ, τα λαϊκά στρώματα θα πληρώνουν ακόμα μεγαλύτερους φόρους και το κεφάλαιο μικρότερους
Με την πρόταση που καταθέτει ο ΙΟΒΕ, τα λαϊκά στρώματα θα πληρώνουν ακόμα μεγαλύτερους φόρους και το κεφάλαιο μικρότερους
Την πλήρη σύγκλιση των φορολογικών συντελεστών στο 20%, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης και από το ύψος των εισοδημάτων, προτείνουν οι βιομήχανοι του ΣΕΒ, μέσω έκθεσης του ΙΟΒΕ με θέμα «Γραμμική φορολόγηση: Μια νέα αρχή;».

Οι προτάσεις τους παρουσιάστηκαν χτες σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από κοινού με το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο. Στο πλαίσιο της «ευθυγράμμισης», απογειώνεται σε νέα ύψη η φοροαφαίμαξη σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, ενώ, αντίθετα, προδιαγράφονται νέες τρανταχτές ελαφρύνσεις για τα επιχειρηματικά κέρδη, διανεμόμενα ή όχι. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερο», που σημαίνει ότι τα φορολογικά έσοδα του κράτους θα διαμορφώνονται στο προβλεπόμενο ύψος.

Επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο όφελος που θα προκύψει είναι η δημιουργία «κινήτρου ανάπτυξης και επενδύσεων», διευκρινίζοντας ότι μετά και τις «πρόσφατες αλλαγές» στην εργατική νομοθεσία, η Ελλάδα θα γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική, έτσι ώστε οι πολυεθνικές να επιθυμούν να αυξήσουν τον όγκο εργασιών στις ελληνικές θυγατρικές εταιρείες.

Δίνοντας συνέχεια στην πρόκληση, σημειώνουν ότι οι εταιρείες, στην καλύτερη περίπτωση, συνδράμουν σήμερα με 3 δισ. ευρώ (5% ή 6% των φορολογικών εσόδων). Σε αυτό το πλαίσιο καλούν την κυβέρνηση να είναι «περισσότερο επιθετική στο να δίνει κίνητρα που με τη σειρά τους θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας, μειώνοντας τα κρατικά έξοδα, όπως αυτά του Ταμείου Ανεργίας». Στην κυριολεξία, τα πάντα υποτάσσονται στην προσέλκυση των «επενδυτών» και στην καπιταλιστική κερδοφορία.

Σε ό,τι αφορά στα προσωπικά εισοδήματα, η διαμόρφωση ενιαίου συντελεστή στο 20% συνεπάγεται τα παρακάτω:

  • Ετήσια εισοδήματα από 7.000 μέχρι 9.550 ευρώ, θα επιβαρυνθούν, για πρώτη φορά, με φόρους από 50 μέχρι 400 ευρώ.
  • Εισοδήματα από 9.550 μέχρι 15.000 ευρώ, πληρώνουν επιπλέον φόρους μέχρι και 400 ευρώ το χρόνο κ.ά.

Αντίθετα, τρανταχτές είναι οι ελαφρύνσεις για τα πολύ μεγάλα εισοδήματα. Ετσι, για παράδειγμα, τα εισοδήματα από 50.000 μέχρι 100.000, θα έχουν μειώσεις φόρου μέχρι και 50% (μέχρι και 17.350 ευρώ το χρόνο). Για πλουτοκράτη με εισόδημα 1 εκατ. ευρώ η ...ελάφρυνση φτάνει στα 215.300 ευρώ το χρόνο! Είναι δηλαδή φανερό ότι η «ευθυγράμμιση» του φορολογικού συντελεστή δεν αφορά μόνο στα επιχειρηματικά κέρδη, αλλά και στο εμφανιζόμενο προσωπικό εισόδημα των κεφαλαιοκρατών.

Απογείωση της φοροληστείας θα συντελείται και απέναντι στους φτωχομεσαίους αγρότες. Η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει για το 2014 τον ενιαίο συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ καθαρού γεωργικού εισοδήματος. Με την πρόταση των βιομηχάνων, στο πλαίσιο της ...ευθυγράμμισης, το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 20%.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες προτείνονται νέας κοπής αντικειμενικά κριτήρια, όπως «ελάχιστο δηλωθέν εισόδημα» ανάλογα με το επάγγελμα και τον κλάδο δραστηριότητας. Επί των τεχνητά διογκωμένων εισοδημάτων θα επιβάλλεται ο φόρος 20%.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αμετάβλητα τα επιτόκια και η ανησυχία για την κρίση

Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά επιτόκια της Ευρωζώνης κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την επισήμανση ωστόσο από τον πρόεδρό της Μ. Ντράγκι ότι «είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε με κάθε "εργαλείο" που διαθέτουμε», αφήνοντας έτσι «ανοιχτό» το ενδεχόμενο ακόμη και για περαιτέρω μείωση, προκειμένου να ενισχυθούν τα επεκτατικά εργαλεία στη διαχείριση.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίασή του το ΔΣ της ΕΚΤ - εν μέσω ισχυρών διαφωνιών στο εσωτερικό του - είχε αποφασίσει τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού από το 0,5% στο 0,25%, μειώνοντας επίσης το λεγόμενο επιτόκιο «διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης» - δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα δάνεια που παρέχει η ΕΚΤ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα - από το 1% στο 0,75%. Το επιτόκιο καταθέσεων είχε παραμείνει στο 0%. Παράλληλα οι προβλέψεις της ΕΚΤ αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός το 2013 θα διαμορφωθεί στο 1,4%, το 2014 στο 1,1% και το 2015 στο 1,3%, ποσοστά αναθεωρημένα σε σχέση με εκείνα του Σεπτέμβρη όπου ο πληθωρισμός του 2013 αναμενόταν στο 1,5% και του 2014 στο 1,3%.

Χτες ο Μ. Ντράγκι επισήμανε για μία ακόμη φορά τους ασθενείς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ στη Ζώνη του ευρώ, που θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2013, ενώ αύξηση 1,1% αναμένεται το 2014 και 1,5% το 2015. Αναφέρθηκε επίσης στα υψηλά ποσοστά ανεργίας που παραμένουν, καθώς και στους «εξωτερικούς κινδύνους», οι οποίοι αν και περιορίζονται, παραμένουν απειλητικοί. Ανάμεσα σε αυτούς, ανέφερε την αύξηση στις τιμές πρώτων υλών, την ασθενή εσωτερική ζήτηση, αλλά και τη χαμηλότερη του αναμενόμενου αύξηση των εξαγωγών, καθώς και την αργή ή και ανεπαρκή εφαρμογή των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» στις χώρες του ευρώ.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Πάνω από 10.000 τα «λουκέτα» στην τετραετία

Περισσότερο από το 15% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ήταν εγγεγραμμένες στα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) το 2009, έχουν μέχρι σήμερα διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Ενα επιπλέον 6% του δυναμικού του ΒΕΑ υπολογίζεται ότι θα βάλει «λουκέτο» μέχρι το τέλος του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που διενήργησε το ΒΕΑ, τον περασμένο Νοέμβρη και έδωσε χτες στη δημοσιότητα, από το σύνολο των 49.180 μικρομεσαίων επιχειρήσεων που λειτουργούσαν το 2009, οι 7.747 είχαν κλείσει μέχρι το 2012. Η τάση συρρίκνωσης αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, περίπου στις 2.500 θα φτάσει τελικά ο αριθμός των μικρών επιχειρήσεων που θα κλείσουν το 2013.

Οι επιχειρήσεις που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα προέρχονται από τον κλάδο της οικοδομής - οι συναφείς επιχειρήσεις μειώθηκαν από τις 8.764 του 2009 σε 7.189 το 2012 - και από την ένδυση/υπόδηση, όπου το 2009 οι επιχειρήσεις αριθμούσαν τις 6.093 για να μειωθούν σε 4.863 το 2012. Ο μοναδικός κλάδος που εμφανίζει μεγάλη αύξηση νέων επιχειρήσεων, αφορά στις επιχειρήσεις στην ανακύκλωση/παραγωγή Ενέργειας, οι οποίες το 2009 έφθαναν τις 118 και το 2012 αυξήθηκαν σε 235.

Από το σύνολο του δείγματος της έρευνας, το 41% των μικροεπιχειρηματιών θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να κλείσει την επιχείρησή του το ερχόμενο έτος, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα το προσεχές διάστημα σχεδιάζει να προχωρήσει σε μείωση των γενικών εξόδων, αλλά και μείωση προσωπικού.

Στα 125 εκατομμύρια οι επίσημα φτωχοί στην ΕΕ

Την εξάπλωση της απόλυτης και σχετικής φτώχειας, σε 124,5 εκατ. κατοίκους της ΕΕ (24,8% του πληθυσμού) καταγράφει η Γιούροστατ, στη βάση των εισοδημάτων και των συνθηκών διαβίωσης για το έτος 2012. Πρόκειται για τις λαϊκές μάζες που επίσημα χαρακτηρίζονται φτωχοί, ζουν με εισοδήματα κάτω από τα επίσημα όρια, που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της καθημερινότητας ή διατρέχουν κίνδυνο στο άμεσο μέλλον να περάσουν το κατώφλι της εξαθλίωσης.

Διευρυνόμενες ανισότητες καταγράφονται και ανάμεσα στα κράτη - μέλη, με τα ποσοστά της φτώχειας να διακυμαίνονται από το 15% μέχρι 49% των πληθυσμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, που αφορούν στα εισοδήματα του 2012:

  • Σε κίνδυνο φτώχειας και στέρησης βασικών αγαθών αναγκάζονται να ζουν 124,5 εκατομμύρια άτομα, το 24,8% του πληθυσμού της ΕΕ των 27 κρατών (από 24,3% το 2011 και 20,8% το 2008).
  • Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας καταγράφονται σε Βουλγαρία (49,1%), Ρουμανία (41,7%), Λετονία (36,6%) και Ελλάδα (34,6%), ενώ τα χαμηλότερα σε Ολλανδία (15%), Τσεχία (15,4%) και Φινλανδία (17,2%).
Παζάρια για ΟΛΠ και ΣΕΜΠΟ

Παζάρια για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ΑΕ, διαδικασία που συνδέεται άμεσα με την επέκταση της συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την COSCO για το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, είχε χτες στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ναυτιλίας με τις διευθύνσεις Ανταγωνισμού, Μεταφορών και Συγκοινωνιών και Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών. Οι επαφές έγιναν στο πλαίσιο της παρέμβασης του Μ. Βαρβιτσιώτη στο κολέγιο των Επιτρόπων, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας, ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα το πρώτο επόμενο εξάμηνο του 2014. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία κυβέρνησης - COSCO έχει σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι όροι της εναρμονίζονται πλήρως με τη νομοθεσία της ΕΕ περί ανταγωνισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ