ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Δικαστική απόφαση δείχνει τις ενδοαστικές κόντρες

Απάντηση Τραμπ για Πούτιν και ...συνομιλία με τον γγ του ΝΑΤΟ για αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών από τους συμμάχους

Από την επίσκεψη του Τραμπ στη βάση στη Φλόριντα

Copyright 2017 The Associated

Από την επίσκεψη του Τραμπ στη βάση στη Φλόριντα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, με κρατικές υπηρεσίες και με ομοσπονδιακούς δικαστές όπως ο Τζέιμς Ρόμπαρτ από το Σιάτλ, που ανέστειλε το Σαββατοκύριακο το προεδρικό διάταγμα απαγόρευσης εισόδου πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες...

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον δικαστή Ρόμπαρτ ότι βάζει τη χώρα «σε περιπέτειες» και πως «θα φταίει ο ίδιος» αν συμβεί κάτι. Πρόσθεσε πως έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες ασφαλείας να «ελέγχουν με μεγάλη προσοχή» όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα, εκτιμώντας πως ...«τα δικαστήρια κάνουν τη δουλειά πολύ δύσκολη». Οπως εκτιμάται, κάθε πιθανή προσφυγή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα μπορεί να συναντά σε περιφερειακά δικαστήρια αντίστοιχη αντιμετώπιση και έτσι να μπλοκάρεται το διάταγμα.

Ο Τραμπ επισκέφτηκε χτες τη στρατιωτική βάση Τάμπα (Κέντρο των ειδικών επιχειρήσεων) στη Φλόριντα, ενώ αίσθηση προκάλεσε την Κυριακή η συνέντευξή του στο δίκτυο «Fox News», όπου αφενός εξέφρασε το σεβασμό του στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αφετέρου σημείωσε πως αυτό δεν σημαίνει πως θα συμφωνήσει ή θα τα πάει καλά μαζί του. Επανέλαβε ότι βλέπει πιθανή μία συνεργασία με τον Ρώσο ομόλογό του στο μέτωπο της καταπολέμησης των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της «ισλαμικής τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο». Υπογράμμισε ότι είναι προτιμότερη η βελτίωση των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων, ενώ όταν ο παρουσιαστής του δικτύου αποκάλεσε τον Πούτιν «δολοφόνο», ο Τραμπ απάντησε: «Υπάρχουν πολλοί δολοφόνοι. Εχουμε και εμείς πολλούς δολοφόνους. Τι νομίζετε; Η χώρα μας είναι τόσο αθώα;».

Από την άλλη, και η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε από το τηλεοπτικό δίκτυο να υπάρξει «συγγνώμη» στον Πρόεδρο Πούτιν.

Συνομιλία Τραμπ - Στόλτενμπεργκ

Οσον αφορά στο διάλογο του Τραμπ με το ΝΑΤΟ, διαφάνηκε πως συνέχισε τις πιέσεις για αύξηση των οικονομικών συνδρομών των άλλων μελών εντός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Στη διάρκεια επικοινωνίας με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συζήτησαν τρόπους ενθάρρυνσης «όλων των συμμάχων στο ΝΑΤΟ ώστε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις στις αμυντικές δαπάνες» και «τη δυνατότητα ειρηνευτικής επίλυσης του πολέμου κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας».

Επιπλέον, ο Τραμπ είπε πως θα παραστεί στην προγραμματισμένη για τις 24-25 Μάη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, διαβεβαίωσε ότι θα παραστεί στην προγραμματισμένη για τα τέλη Μάη Σύνοδο Κορυφής των 7 πιο πλούσιων βιομηχανικά χωρών (G-7) στην Ταορμίνα της Ιταλίας. Επίσης, σε συνομιλία που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, υποσχέθηκε πως θα συμμετάσχει στη σύνοδο της Ομάδας των 20 πλουσιότερων χωρών (G-20) στο Αμβούργο της Γερμανίας στις αρχές Ιούλη.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ
Στο επίκεντρο και πάλι το Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, και του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, συναντιούνται αύριο Τετάρτη στη Μόσχα, προκειμένου να κάνουν μία συνολική αποτίμηση για την εφαρμογή της διεθνούς συμφωνίας της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να συζητήσουν τις κινήσεις και δηλώσεις κλιμάκωσης της έντασης από τη μεριά της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ, υπό το πρίσμα των νέων αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Τεχεράνη με πρόσχημα την τελευταία ιρανική πυραυλική δοκιμή.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος χτες στις νέες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος Ιρανών πολιτών και ιρανικών εταιρειών, τις χαρακτήρισε «λυπηρές», ενώ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με πρόσφατα σχόλια του Προέδρου Τραμπ ότι «το Ιράν είναι ένα κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπαχράμ Κασεμί, αναφερόμενος στις κυρώσεις σε Ιρανούς πολίτες και ιρανικές εταιρείες, σημείωσε πως η τελευταία ιρανική πυραυλική δοκιμή «δεν ήταν ένα μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, σημείωσε το Σάββατο πως το Πεντάγωνο δεν εξετάζει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή για να αντιμετωπιστεί η «κακή συμπεριφορά» του Ιράν.

Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, ιρανικά ΜΜΕ επανήλθαν χτες στις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνήτη της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας, Βαλιολάχ Σεΐφ, πως στις 21 Μάρτη το Ιράν θα σταματήσει τη χρήση του αμερικανικού δολαρίου στις συναλλαγές που αφορούν τις διεθνείς αγοραπωλησίες ιρανικού πετρελαίου.

ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΣΥΡΙΑ
Συναντήσεις στην Αστάνα

ΑΣΤΑΝΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Οι προσπάθειες Ιρανών, Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων για συντονισμό των επιχειρήσεών τους στη Συρία κατέληξαν χτες στην κατάρτιση ενός σχεδίου για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του πρώην «Μετώπου Νούσρα» (νυν «Τζαμπχάτ Φατέχ αλ Σαμ») στη διάρκεια συνάντησής τους στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα. Επόμενη συνάντηση αναμένεται την άλλη βδομάδα (15 και 16 Φλεβάρη) στο ίδιο μέρος, ώστε να εγκριθεί το σχέδιο και άλλες κινήσεις πιθανώς και από αντιπροσωπείες Σύρων κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων συριακών αντικαθεστωτικών ένοπλων οργανώσεων, πριν τις προγραμματισμένες νέες ενδοσυριακές συνομιλίες στη Γενεύη της Ελβετίας στις 20 τρέχοντος μηνός.

Σε δηλώσεις που έκανε Ρώσος αξιωματούχος στο ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ σημείωσε πως οι αντιπροσωπείες Ρώσων, Τούρκων και Ιρανών αξιωματούχων στην Αστάνα κατέληξαν και σε σχέδιο για «γρήγορη σταθεροποίηση» της κατάστασης, ιδιαίτερα σε ορισμένες κατοικημένες ή κρίσιμες περιοχές όπως το προάστιο της Δαμασκού, Ανατολική Γκούτα και η κοιλάδα Μπαράντα που υδροδοτεί τη συριακή πρωτεύουσα. Στα σχέδια που συζητήθηκαν συμπεριλαμβάνονται μέτρα για «αμοιβαία οικοδόμηση εμπιστοσύνης» μεταξύ συριακών κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων δυνάμεων. Επιπλέον, συζητήθηκαν διάφορα μοντέλα για ενίσχυση της συμφωνίας εκεχειρίας που εφαρμόζεται στη Συρία από τις 30 Δεκέμβρη. Ο Ρώσος αξιωματούχος σημείωσε ότι παρά τις διαφορές των τριών πλευρών, κατέστη εφικτή η πρόοδος στις μεταξύ τους διαβουλεύσεις.

Με φόντο τις διαβουλεύσεις Ρώσων, Τούρκων και Ιρανών αξιωματούχων, οι ΗΠΑ και οι Κούρδοι και Αραβες σύμμαχοί τους κλιμακώνουν τα τελευταία 24ωρα τις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις γύρω από το λεγόμενο «χαλιφάτο» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Ράκα της βόρειας Συρίας.

Παράλληλα, συριακά στρατεύματα προέλασαν χτες ακόμη περισσότερο προς την πόλη Αλ Μπαμπ της βόρειας Συρίας που παραμένει υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και την οποία πολιορκούν ταυτόχρονα τουρκικά στρατεύματα σε συνεργασία με μισθοφόρους του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέες απειλές κατά του ισχυρού και ανταγωνιστικού σε γεωπολιτικό επίπεδο Ιράν εκτόξευσε χτες από το Λονδίνο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά τη συνάντησή του με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι, προτρέποντας άλλες «υπεύθυνες χώρες» να ακολουθήσουν το παράδειγμα της νέας κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που επέβαλε νέες κυρώσεις σε βάρος 11 Ιρανών πολιτών και 13 ιρανικών εταιρειών...

«Το Ιράν επιδιώκει να εξοντώσει το Ισραήλ, το λέει ξεκάθαρα. Επιδιώκει να κατακτήσει τη Μέση Ανατολή, απειλεί την Ευρώπη, απειλεί τη Δύση, απειλεί τον πλανήτη και διαπράττει τη μία πρόκληση μετά την άλλη. Για αυτό ακριβώς χαιρετώ την επιμονή του Προέδρου Τραμπ σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν...» είπε ο Νετανιάχου, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνησή του θα διασφαλίσει ότι οι «επιθέσεις του Ιράν δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση».

Οι προσπάθειες του Νετανιάχου να αποσπάσει τη συναίνεση ή έστω την ανοχή της Μέι για νέες κυρώσεις της Βρετανίας σε βάρος του Ιράν δεν φάνηκε να έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, στην αρχή της συνάντησής τους, επέλεξε να αναφερθεί στην υποστήριξη που επιφυλάσσει η κυβέρνησή της στην εξεύρεση λύσης στο παλαιστινιακό ζήτημα, στη βάση των δύο βιώσιμων ανεξάρτητων κρατών.

Συζητήθηκαν επίσης η κατάσταση στη Συρία και τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των βρετανοϊσραηλινών εμπορικών σχέσεων, ενόψει της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit).

Ο αρχηγός των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν θέλησε να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, καλώντας την Τερέζα Μέι να εκφράσει με σαφήνεια την υποστήριξη του Λονδίνου στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού...

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι την ώρα της συνάντησης των πρωθυπουργών Ισραήλ - Βρετανίας, στη βρετανική πρωθυπουργική κατοικία επί της οδού Ντάουνινγκ 10, εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της πολιτικής του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υπάρξουν απόπειρες να παραμείνουμε εντός της ΕΕ ή να ενταχθούμε ξανά σε αυτή από την πίσω πόρτα», σημείωσε χτες εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, λίγο πριν την έναρξη τριήμερης συζήτησης χτες το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων, με στόχο τη συζήτηση για τη διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Brexit).

Μίλησε για «μία ανεξάρτητη, κυρίαρχη, παγκόσμια Βρετανία» και πιθανή υποβολή «τεράστιων δασμών» στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ενα 48ωρο πριν τις δηλώσεις Μέι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σημείωσε σε δηλώσεις του πως η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει στη Βρετανία «μία λογική συμφωνία για το Brexit», γιατί «ωφελούν συνολικά την ηπειρωτική Ευρώπη οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που προσφέρει το Σίτι του Λονδίνου».

Περισσότερα από τα μισά υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών ομίλων μονοπωλίων και μικρότερων επιχειρήσεων στη Βρετανία πιστεύουν ότι η ψήφος υπέρ του Brexit είχε αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις τους, αλλά πως μπορούν να επιβιώσουν. Αυτό αναδεικνύει δημοσκόπηση της εταιρείας «Ipsos Mori», που πραγματοποιήθηκε στις 100 από τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πάντως, το 10% από τις εταιρείες δήλωσαν πως έχουν ήδη πάρει μέτρα ενόψει Brexit, είναι αποφασισμένες να μεταφέρουν τις δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Μέσα σε όλα αυτά, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μάικλ Φάλον, διέβλεψε «κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Δύσης από τη Ρωσία» λόγω «επιθέσεων στον κυβερνοχώρο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ