ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των συνομιλιών, σύμφωνα με τα κόμματα

Ο Μ. Σουλτς λίγο πριν την έναρξη των χτεσινών συνομιλιών
Ο Μ. Σουλτς λίγο πριν την έναρξη των χτεσινών συνομιλιών
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και να ανακοινωθεί το αποτέλεσμά τους σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία. Οι συνομιλίες πήραν χτες δεύτερη παράταση, καθώς αρχικά είχε συμφωνηθεί να ολοκληρωθούν μες στο περασμένο Σαββατοκύριακο.

Η καγκελάριος και πρόεδρος της CDU, Αγκελα Μέρκελ, εμφανίστηκε χτες πριν την έναρξη των συνομιλιών αποφασιστική, τονίζοντας τη σημασία να σχηματιστεί μια «σταθερή κυβέρνηση στη Γερμανία»: «Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση τώρα - και για τη διεθνή μας αξιοπιστία. Αυτό, πιστεύω, το αισθάνονται όλοι», είπε και πρόσθεσε: «Ολοι μας θα πρέπει να κάνουμε οδυνηρούς συμβιβασμούς. Είμαι κι εγώ έτοιμη γι' αυτό, αν τελικά τα οφέλη υπερτερούν των μειονεκτημάτων». Η συμφωνία συνασπισμού - αν τελικά υπάρξει - θα είναι πολύ λεπτομερής και «θα αφορά την ευημερία της χώρας», τόνισε.

Τα δύο τελευταία ζητήματα που απομένουν να καταλήξουν οι δυο πλευρές είναι ένας περιορισμός των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που «δεν δικαιολογούνται επαρκώς από τους εργοδότες» και η πολιτική για την ασφάλιση της Υγείας. Το SPD έχει δηλώσει πως θα «διαπραγματευτεί σκληρά» σε αυτά τα δύο μέτωπα, προκειμένου να αποσπάσει το «ναι» στο εσωκομματικό δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του, που θα κληθεί να εγκρίνει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

«Πιστεύω ότι σήμερα (σ.σ. χτες) είναι η μέρα που θα αποφασιστεί» αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς.

«Οι πολίτες περίμεναν αρκετά για ένα αποτέλεσμα. Γι 'αυτό θέλουμε σήμερα (σ.σ. χτες) να καταλήξουμε», δήλωσε η μία από τους αντιπροέδρους του SPD, Μανουέλα Σβέσιγκ. Ο Φόλκερ Μπουφιέ, στέλεχος της CDU και πρωθυπουργός του κρατιδίου της Εσσης, δεν απέκλεισε αποτυχία των διαπραγματεύσεων. «Δεν αποκλείω τίποτα. Θεωρώ πιθανή μια συμφωνία, όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα την πετύχουμε», δήλωσε και πρόσθεσε πως «κατανοεί» την επιθυμία του SPD «να κερδίσει κάτι μετά το συνέδριό του», στο οποίο αρκετά στελέχη εκφράστηκαν κατά της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού.

Στο μεταξύ, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει τη συνταγματικότητα της διαδικασίας του εσωκομματικού δημοψηφίσματος του SPD, καθώς έχουν ήδη υπάρξει πέντε προσφυγές εναντίον του. Κεντρικό επιχείρημα των προσφυγών, εκ των οποίων δύο έχουν ήδη απορριφθεί, είναι πως αρμόδιο να αποφασίσει για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Το 2013, ενόψει του σχηματισμού μεγάλου συνασπισμού, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει αντίστοιχες προσφυγές, απαντώντας ότι συνταγματική προσφυγή γίνεται μόνο για πράξεις της δημόσιας εξουσίας, ενώ η σύναψη μιας συμφωνίας μεταξύ πολιτικών κομμάτων και η εσωκομματική διαμόρφωση θέσης δεν μπορούν να θεωρηθούν «δημόσια πράξη».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμάζονται οι επόμενες διεργασίες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα επιδιώξει ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, για να διαπιστώσει τις «προθέσεις» που υπάρχουν, όπως δήλωσε μιλώντας στο δίκτυο «Euronews». Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι σήμερα υπάρχει «οπισθοδρόμηση» στο Κυπριακό, η οποία ωστόσο δεν παρατηρείται για πρώτη φορά. Ακόμα, επανέλαβε ότι η κυπριακή πλευρά συνεχίζει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, «παρακολουθώντας» τις κινήσεις της Τουρκίας και «ενημερώνοντας» συνεχώς την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και τις χώρες που «εμπλέκονται» λόγω της δραστηριοποίησης των αντίστοιχων εταιρειών.

Η «παρουσία» ενεργειακών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως οι ENI, «Total», «ExxonMobil» κ.ά., είναι ενδεικτική του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει για τον ορυκτό πλούτο όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και των προεκτάσεων που αποκτούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Αλλωστε, «παρών» στην περιοχή δηλώνουν όλα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ενδεικτικό ήταν το συγχαρητήριο μήνυμα που έστειλε στον Ν. Αναστασιάδη ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε αυτό, επιδοκίμασε τις «προσωπικές προσπάθειες» του Κύπριου ηγέτη, που «σε μεγάλο βαθμό» επέδρασαν ώστε οι ρωσοκυπριακές σχέσεις να αναπτυχθούν «με μεγάλη επιτυχία», ενώ πρόσθεσε: «Βασίζομαι στον περαιτέρω ουσιαστικό διάλογο και στην εποικοδομητική μεταξύ μας δουλειά ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω το ευρύ φάσμα των διμερών μας σχέσεων. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτά ανταποκρίνονται στα θεμελιώδη συμφέροντα των φίλων λαών των χωρών μας και καθοδηγούν την πορεία σταθερότητας και ασφάλειας στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ότι δεν προτίθεται άμεσα να διορίσει νέο διαπραγματευτή για το Κυπριακό (ο Οζντίλ Ναμί, που μέχρι πρότινος ήταν διαπραγματευτής, διορίστηκε «υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας»). Οπως είπε ο Ακιντζί, για να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις χρειάζεται η «πλήρης αναθεώρηση της νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής πλευράς». Πρόσθεσε ότι τα Κατεχόμενα δεν θα δεχτούν «τις μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις» και ότι «από τώρα και στο εξής ζητάμε μια περίοδο διαπραγματεύσεων που θα είναι επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και θα έχει χρονικό όριο».

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Απέσυρε τον πρέσβη της από την Αγκυρα

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη συνεχιζόμενη ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ αποτυπώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας ότι αποσύρει και επίσημα τον πρέσβη της από την Αγκυρα, αλλά και ότι «δεν θα εκδοθεί άδεια για νέο Τούρκο πρέσβη», προς το παρόν τουλάχιστον.

Το Αμστερνταμ μιλά για «διακοπή» στις διμερείς συνομιλίες οι οποίες είχαν αρχίσει για την επίλυση του ζητήματος που προέκυψε από το Μάρτη του 2017. Τότε, μια σειρά από κυβερνήσεις είχαν απαγορεύσει την παρουσία Τούρκων υπουργών σε συγκεντρώσεις που γίνονταν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ενόψει του δημοψηφίσματος για αλλαγές στο Σύνταγμα της Τουρκίας. Οι ολλανδικές Αρχές είχαν φτάσει στο σημείο να μην επιτρέψουν προσγείωση αεροπλάνου που μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ενώ είχαν απελάσει την Τουρκάλα υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων. Ως απάντηση, η τουρκική κυβέρνηση του ΑΚΡ είχε ενημερώσει τον Ολλανδό πρέσβη στην Αγκυρα, που είχε προσωρινή άδεια, «ότι δεν επιθυμούμε να επιστρέψει για κάποιο χρονικό διάστημα», συμπληρώνοντας ότι «η Ολλανδία θα υποστεί σοβαρές συνέπειες στο διπλωματικό, στο πολιτικό, στο οικονομικό αλλά και σε άλλα πεδία των διμερών μας σχέσεων».

Στην προχτεσινή ανακοίνωση, το ολλανδικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «σε αυτό το στάδιο, οι συνομιλίες δεν προσφέρουν ακόμα μια προοπτική για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων», συμπληρώνοντας ότι «δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε στον τρόπο εξομάλυνσης».

Από τη μεριά της τουρκικής κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρός της Μπεκίρ Μποζντάγ είπε ότι η απόφαση της Ολλανδίας δεν αποτελεί κάτι νέο, υποστηρίζοντας πως «οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν έχουν ανασταλεί ακόμα».

ΔΑΝΙΑ
Κυνική πρόταση για τους πρόσφυγες

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Μια κυνική πρόταση για πλήρη έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών - και μάλιστα των ...«μη δυτικών» - έκανε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Δανίας, το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, που όμως παραμένει στην αντιπολίτευση καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών της Βουλής.

Η σοσιαλδημοκρατική πρόταση είναι ενδεικτική της σκληρής γραμμής που ακολουθούν οι αστικές τάξεις της ΕΕ με στόχο τον περιορισμό μεταναστών και προσφύγων ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, προτείνει οι πρόσφυγες να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να ζητούν άσυλο στα σύνορα ή στα κέντρα ασύλου της χώρας. Αντίθετα, όσοι έρχονται «αυθόρμητα» στη Δανία, να αποστέλλονται σε κέντρο υποδοχής εκτός Ευρώπης, για παράδειγμα στη Βόρεια Αφρική, όπου θα εξετάζεται το αίτημά τους. Αλλά ακόμη και αν γίνει δεκτή η αίτηση ασύλου, ο πρόσφυγας δεν θα επιτρέπεται να εισέλθει στη Δανία, αλλά θα παραμένει στη χώρα διαμετακόμισης και η Δανία θα πληρώνει για τα έξοδα κάλυψης των αναγκών του.

Οπως είπε η επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, Μέτε Φρεντέρικσεν, «θέλουμε να εισαγάγουμε ένα ανώτατο όριο μη δυτικών αλλοδαπών που μπορούν να έρθουν στη Δανία».

Η Δανία φιλοξένησε περίπου 30.000 πρόσφυγες τα έτη 2015 - 2016 και έκτοτε έχει επιβάλει ελέγχους στα σύνορα με τη Γερμανία και έχει αυστηροποιήσει την πολιτική ασύλου, με αποτέλεσμα ο αριθμός των αιτημάτων για άσυλο να μειωθεί σε 3.500 πέρυσι.

Στην Ιαπωνία ο Γερμανός Πρόεδρος

ΤΟΚΙΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Τριήμερο ταξίδι στην Ιαπωνία πραγματοποίησε ο Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, όπου συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε. Ο Γερμανός Πρόεδρος αναφέρθηκε στην «δραματικά αυξανόμενη πυρηνική απειλή» από τη Βόρεια Κορέα τονίζοντας πως «ο διάλογος με τη Βόρεια Κορέα μπορεί να είναι επιτυχής μόνο εάν συνδυάζεται με τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση μέσω κυρώσεων». «Ολες οι μεγάλες δυνάμεις και ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να είναι ενωμένες στο θέμα αυτό», πρόσθεσε.

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία του «ελεύθερου παγκόσμιου εμπορίου», σε καιρούς που το παζάρι για τους όρους των εμπορικών συναλλαγών σκληραίνει και οι ΗΠΑ προχωρούν σε μέτρα «προστατευτισμού», προκειμένου να θωρακίσουν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων. Ο Αμπε δήλωσε ότι η Γερμανία και η Ιαπωνία θα πρέπει να είναι «σημαιοφόροι του ελεύθερου εμπορίου». Η Γερμανία και η Ιαπωνία έχουν επίσης ειδική ευθύνη για την εξωτερική πολιτική λόγω της οικονομικής ισχύος τους, σημείωσε ο Σταϊνμάγερ. Να σημειωθεί πως σήμερα αναμένεται να βρεθεί στο Τόκιο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς.

Ο Γερμανός Πρόεδρος θα μεταβεί σήμερα στη Νότια Κορέα, όπου την Παρασκευή θα παραβρεθεί στην έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιονγκ Τσανγκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ