ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
«Καλωσόρισε» την ιαπωνική στρατιωτική δράση εκτός συνόρων

Επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Καμπέρα

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός υποδέχεται τον Ιάπωνα ομόλογό του
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός υποδέχεται τον Ιάπωνα ομόλογό του
ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Συμφωνίες περαιτέρω σύσφιξης της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας Τόκιο - Καμπέρα υπογράφτηκαν στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Αμπε, στην Αυστραλία. Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού από κοινού, γεγονός που περιπλέκει κι άλλο το κουβάρι των ανταγωνισμών στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού Ωκεανού. Για παράδειγμα, η Αυστραλία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την ιαπωνική τεχνολογία που αφορά πολεμικά υποβρύχια.

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την απόφαση που δίνει «πράσινο φως» στον ιαπωνικό στρατό να αναλάβει δράση εκτός συνόρων, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, δήλωσε χτες (από το βήμα της Βουλής) ότι «η Αυστραλία καλωσορίζει την πρόσφατη απόφαση της Ιαπωνίας να γίνει ένας πιο ικανός στρατηγικός εταίρος στην περιοχή μας».

Βεβαίως, προσπαθώντας να τηρήσει «ισορροπίες» ευνοϊκές για τα αυστραλιανά κεφάλαια (που έχουν σημαντική συνεργασία με κινεζικές εταιρείες), ο Αμποτ συμπλήρωσε ότι «η δική μας συνεργασία (σ.σ. Αυστραλίας - Ιαπωνίας) δεν είναι συνεργασία εναντίον κανενός. Είναι συνεργασία για την ειρήνη, την ευημερία και το νόμο δικαίου... Στόχος μας είναι η δέσμευση. Και καλωσορίζουμε και οι δύο τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια στην περιοχή μας, που φάνηκε και από τη συμμετοχή της Κίνας στις φετινές ναυτικές ασκήσεις με τον κωδικό "RIMPAC"». Πρόκειται για τις ναυτικές ασκησεις που οργανώνουν οι ΗΠΑ κάθε χρόνο και φέτος πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά και με τη συμμετοχή του Πεκίνου.

Από τη μεριά του, ο Σίνζο Αμπε υπογράμμισε ότι «επιθυμία μας είναι να κάνουμε την Ιαπωνία μια χώρα πρόθυμη όλο και περισσότερο να συνεισφέρει στην ειρήνη στην περιοχή αλλά και πέρα (σ.σ. από αυτήν). Γι' αυτό το λόγο η Ιαπωνία προχώρησε στην άρση του περιορισμού της προληπτικής συμβολής στην ειρήνη». Σε ερώτηση δημοσιογράφου για ενδεχόμενη κινεζική αντίδραση στη στρατιωτική συμφωνία Αυστραλίας - Ιαπωνίας, ο Αμπε απάντησε ότι «η πόρτα του διαλόγου είναι πάντα ανοιχτή από την ιαπωνική πλευρά».

Μεγάλη σημασία έχει και η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, μετά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου στην οποία κατέληξαν. Με αυτή, σταδιακά θα μειωθούν δασμοί που σήμερα αφορούν τις εισαγωγές αυστραλιανού κρέατος στην Ιαπωνία αλλά και δασμοί που αφορούν εισαγωγές στην Αυστραλία ιαπωνικών οχημάτων, οικιακών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Προεδρικές εκλογές σήμερα στην Ινδονησία

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Ινδονησία, τη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο. Βασικοί υποψήφιοι είναι ο Τζόκο Ουίντοντο, πρώην κυβερνήτης της Τζακάρτα και υποψήφιος του Ινδονησιακού Δημοκρατικού Kόμματος - Αγώνα (PDI - P) και ο απόστρατος στρατηγός Πραμπόουο Σουμπιάντο.

Η Ινδονησία αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομία στη Νοτιοανατολική Ασία, μια περιοχή για την οποία τα μονοπώλια εκφράζουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Είναι μέλος της «G-20» και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι το 2030 θα είναι η 7η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ αποδίδουν μεγάλη σημασία στις σημερινές εκλογές. Οπως έγραφε ο βρετανικός «Γκάρντιαν», η Ινδονησία «είναι έτοιμη να παίξει ένα μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή, πολιτικά και οικονομικά». Επιπλέον, πολλοί σημειώνουν ότι το «μετριοπαθές Ισλάμ», που χαρακτηρίζει τη χώρα, προσφέρει «εγγυήσεις» για τις επενδύσεις.

Η Ινδονησία έχει σήμερα συνολικό πληθυσμό πάνω από 240 εκατομμύρια, από τα οποία τα 216 εκατ. είναι μουσουλμάνοι, ξεπερνώντας το μουσουλμανικό πληθυσμό όλης της αραβικής χερσονήσου. Αποτελείται από πάνω από 17.000 νησιά και ζουν σ' αυτή πάνω από 360 εθνότητες, με διαφορές που χρησιμεύουν συχνά ως προκάλυμμα των ενδοαστικών ανταγωνισμών.

Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει με τεράστιες στερήσεις, αν και η χώρα διαθέτει τεράστιο φυσικό πλούτο (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, βωξίτης, κασσίτερος, χαλκός κλπ.). Μεταξύ άλλων εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων στον κόσμο (κυρίως εξάγει καφέ, τσάι, καουτσούκ, ζαχαροκάλαμο).

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Σχεδιάζουν διώρυγα ανταγωνιστική στον Παναμά

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

Νέα δεδομένα στην Κεντρική και Λατινική Αμερική αλλά και παγκόσμια διαμορφώνει η διάνοιξη μιας διώρυγας στη Νικαράγουα, που θα συνδέσει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ωκεανό. Σύμφωνα με τα σχέδια, η διώρυγα θα περνάει από τη δεύτερη μεγαλύτερη (μετά την Τιτικάκα που βρίσκεται στα σύνορα Περού - Βολιβίας) λίμνη γλυκού νερού στη Λατινική Αμερική, τη λίμνη Κοσίμπολκα.

Σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά η κυβέρνηση της Νικαράγουας και η κινεζική εταιρεία «HKND», που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του έργου, η διώρυγα θα έχει «συνολικό μήκος 278 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων και των 105 χιλιομέτρων στη λίμνη Κοσίμπολκα». Το κανάλι θα ξεκινά από τις εκβολές του ποταμού Μπρίτο, στην ακτή του Ειρηνικού, θα περνά από τη λίμνη Κοσίμπολκα και από τους παραποτάμους της και θα καταλήγει στην Καραϊβική Θάλασσα.

Το 2013, η νικαραγουανή κυβέρνηση ανέθεσε στην κινεζική εταιρεία «HKND», με έδρα το Χονγκ Κονγκ, την κατασκευή και λειτουργία του νέου καναλιού, που θεωρείται ότι θα αποτελέσει εναλλακτική για τη διώρυγα του Παναμά. Το έργο υπολογίζεται ότι θα κοστίσει πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2014.

Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο. Φτάνει να αναλογιστεί κανείς ότι η διώρυγα του Παναμά (που σήμερα θεωρείται δεύτερη σε σημασία παγκοσμίως μετά από τη διώρυγα του Σουέζ) έχει μήκος περίπου 82 χιλιόμετρα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το ποσό των 3,8 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε χτες βράδυ πως θα ζητήσει από το Κογκρέσο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για την αντιμετώπιση των δεκάδων χιλιάδων ασυνόδευτων παιδιών - μεταναστών που κατακλύζουν τα αμερικάνικα σύνορα με το Μεξικό. Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται και 625 εκ. δολάρια για την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων που αποτεφρώνουν χιλιάδες εκτάρια στις Δυτικές Πολιτείες.

ΤΟΚΙΟ.-- Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και περίπου 500.000 αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους εξαιτίας του περάσματος του τυφώνα «Νεογκούρι» από τη Νοτιοδυτική Ιαπωνία.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΧΑΓΗ.-- Στη φυλακή παραμένει ο Σέρβος πολιτικός αρχηγός του «Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος», Βόισλαβ Σέσελι, μετά τη χτεσινή λήξη της προθεσμίας, που είχε δώσει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) στον κατηγορούμενο για εγκλήματα πολέμου, προκειμένου να δηλώσει αν θα αποδεχθεί τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισης του δικαστηρίου και τις εγγυήσεις που παρείχε η κυβέρνηση της Σερβίας.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Μετά τη Γαλλία και η Γερμανία αύξησε χτες την ασφάλεια στα αεροδρόμιά της, ανταποκρινόμενη στην ανησυχία των αμερικανικών αρχών για το ενδεχόμενο μέλη της Αλ Κάιντα στη Συρία και την Υεμένη να κατασκευάζουν βόμβες οι οποίες θα μπορούν να περάσουν λαθραία στα αεροπλάνα.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ-ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟ.-- Ενα νεογέννητο, που έχασε τη ζωή του όταν κατέρρευσε μέρος της οροφής νοσοκομείου, ήταν ανάμεσα στα θύματα του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε προχτές στα σύνορα Μεξικό και Γουατεμάλα. Συνολικά, τουλάχιστον πέντε άτομα σκοτώθηκαν στις δύο χώρες.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Η αστυνομία της Ν. Υόρκης συνέλαβε χτες δύο άτομα επειδή πλοήγησαν, χωρίς άδεια, τηλεκατευθυνόμενο αεροπλανάκι πάνω από τη γέφυρα Τζωρτζ Ουάσιγκτον σε απόσταση 243 μέτρων από ελικόπτερο της αστυνομίας, αναγκάζοντάς το να αλλάξει πορεία.

ΜΟΣΧΑ.-- Η Κάτω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου επικύρωσε την περασμένη βδομάδα μια συμφωνία, που είχε υπογραφεί μεταξύ Ρωσίας και Κούβας, με την οποία ακυρώνεται το 90% του χρέους της Αβάνας προς την πρώην Σοβιετική Ενωση. Το κείμενο προβλέπει τη διαγραφή ενός χρέους που εκτιμάται ότι φτάνει τα 35,2 δισεκατομμύρια δολάρια και την αποπληρωμή των υπόλοιπων περίπου 3,5 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία. Τα ποσά που θα καταβάλει η Κούβα σε ειδικούς λογαριασμούς θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στην κουβανική οικονομία.

ΚΚ ΠΕΡΟΥ
Καταγγέλλει «προληπτική κράτηση» μέλους της ΚΕ

Τη δίωξη του Γκρεγκόριο Σάντος, μέλους της Κεντρικής του Επιτροπής, καταγγέλλει το Κομμουνιστικό Κόμμα Περού - «Πάτρια Ρόχα». Ο Γκρεγκόριο Σάντος είναι πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καχαμάρκα, μιας περιοχής στο βορρά της χώρας, όπου ο ορυκτός πλούτος βρίσκεται στο στόχαστρο μεγάλων εξορυκτικών εταιρειών. Το ΚΚ Περού (Πάτρια Ρόχα) καταγγέλλει πως ο Γκρεγκόριο Σάντος «βρίσκεται φυλακισμένος άδικα, με τη μέθοδο της "προληπτικής κράτησης"». Μάλιστα, η εξέλιξη σημειώθηκε λίγο καιρό πριν από τις νέες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτώβρη, με την περουβιανή κυβέρνηση να αποφασίζει 14 μήνες «προσωρινής κράτησης» του Σάντος, ο οποίος θα είναι ξανά υποψήφιος για την τοπική κυβέρνηση. Το ΚΚ Περού (Πάτρια Ρόχα) τονίζει ότι ο Σάντος πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια σε μεγάλες μεταλλευτικές εταιρείες, μέσα και από τον πολιτικό σχηματισμό «Movimiento de Afirmaciοn Social» (MAS) στον οποίο συμμετέχει το κόμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ