ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κοινά «αμυντικά προγράμματα» με το Κίεβο προωθούν ΝΑΤΟ και ΕΕ

Αύξηση - ρεκόρ για τις ευρωενωσιακές «αμυντικές» δαπάνες το 2022

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της υπουργικής διάσκεψης του ΟΑΣΕ

Copyright 2022 The Associated

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της υπουργικής διάσκεψης του ΟΑΣΕ
Ενα «φιλόδοξο πρόγραμμα» στο πλαίσιο του σχεδίου για τη σταδιακή μετατροπή της Ουκρανίας σε ντε φάκτο ΝΑΤΟικό έδαφος εγκρίθηκε προχτές στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας στις Βρυξέλλες, που για πρώτη φορά έγινε με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ των δύο πλευρών. Είχε προηγηθεί η σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ με βασικά θέματα την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, τα Δυτικά Βαλκάνια και την αντιμετώπιση της Κίνας.

Το «πρόγραμμα» για την επόμενη χρονιά «περιλαμβάνει ενεργειακή ασφάλεια, καινοτομία και διαλειτουργικότητα», μεταξύ άλλων και με εκπαίδευση περισσότερων Ουκρανών στρατιωτών, όπως δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος επανέλαβε τον πάγιο στόχο που είναι «να μετατρέψουμε το ολοκληρωμένο πακέτο βοήθειας του ΝΑΤΟ σε ένα πολυετές πρόγραμμα βοήθειας. Βοηθώντας την Ουκρανία να κάνει τη μετάβαση και να εξοπλιστεί με βάση τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, και οι Ενοπλες Δυνάμεις της να είναι πλήρως διαλειτουργικές με τις δικές μας».

Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στα «επιτεύγματα» του Κιέβου στο πεδίο της μάχης - «απαντώντας» στην κριτική για την πολύ μικρή πρόοδο της ουκρανικής αντεπίθεσης στην ανακατάληψη εδαφών - λέγοντας ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες «συνεχίζουν να προκαλούν μεγάλες απώλειες στη Ρωσία», ενώ «στη Μαύρη Θάλασσα απώθησαν τον ρωσικό στόλο και δημιούργησαν διαδρομές για εξαγωγές σιτηρών» κοντά στις δυτικές ακτές.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον γγ του ΝΑΤΟ, η Ρωσία «τώρα είναι πιο αδύναμη πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά. Πολιτικά, η Ρωσία χάνει την επιρροή της στη γειτονιά της, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία».

«Χρόνο με τον χρόνο, η Μόσχα υποθηκεύει το μέλλον της στο Πεκίνο. Στρατιωτικά, η Ρωσία έχει χάσει σημαντικό μέρος των συμβατικών της δυνάμεων. Εκατοντάδες αεροσκάφη. Χιλιάδες τανκς. Και περισσότερα από 300.000 θύματα», συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ, αποτυπώνοντας τον στόχο του ΝΑΤΟ να πετύχει συνολικότερη αποδυνάμωση της Ρωσίας μέσα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αντίστοιχα, σε αντιπαράθεση με τις εκτιμήσεις για την ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας παρά τον πόλεμο και τις ευρωατλαντικές κυρώσεις, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Ρωσία βρίσκεται υπό πίεση και οικονομικά, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι πάνω από 1.000 ξένες εταιρείες σταμάτησαν ή μείωσαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία και 1,3 εκατ. άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα πέρυσι.

Ο ίδιος «χαιρέτισε» το γεγονός ότι «οι σύμμαχοι συνεχίζουν να ενισχύουν την αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας» και μάλιστα την περασμένη βδομάδα 20 μέλη του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό αεράμυνας για την Ουκρανία.

Τέλος, στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας συζητήθηκε «η πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη», με τον Στόλτενμπεργκ να σημειώνει πως τα κράτη - μέλη «συμφωνούν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» και «έχουμε παράσχει τώρα συστάσεις για τις μεταρρυθμίσεις προτεραιότητας» που πρέπει να κάνει.

«Είναι απολύτως σαφές ότι το ΝΑΤΟ σκοπεύει να συνεχίσει την αλληλεπίδραση με την Ουκρανία», κάτι που «δεν μας αρέσει και το θεωρούμε προκλητική ενέργεια του ΝΑΤΟ αναφορικά με τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, σχετικά με το «πρόγραμμα συνεργασίας» Ουκρανίας - ΝΑΤΟ.

Χτες, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, είχε συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρ. Σούνακ, «για τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας, τη μακροοικονομική βοήθεια και την ευρωατλαντική ολοκλήρωση».

Επίσης, μετά από συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς, ο Ζελένσκι εξέφρασε ευγνωμοσύνη για το νέο ισχυρό πακέτο, που περιλαμβάνει 4 συστήματα αεράμυνας IRIS-T, και για το πολυετές πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από τη Γερμανία.

Η Ουκρανία «πρέπει να ενταχθεί» στα «αμυντικά» προγράμματα της ΕΕ

Στο ίδιο μοτίβο, η ΕΕ «οφείλει να λάβει υπόψη τις στρατιωτικές ανάγκες της Ουκρανίας» στον καθορισμό της μελλοντικής στρατηγικής της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στην ετήσια διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας.

«Η στρατηγική μας μπορεί να είναι πλήρης μόνο όταν θα λάβει υπόψη τις ανάγκες της Ουκρανίας και τη βιομηχανική ικανότητα της Ουκρανίας», είπε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στα «αμυντικά» προγράμματα της ΕΕ για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Το πρώτο βήμα για να επιτευχθεί αυτό είναι η συμμετοχή της Ουκρανίας στη συμβουλευτική διαδικασία επί της βιομηχανικής στρατηγικής», πρόσθεσε.

Ακόμη, η φον ντερ Λάιεν επισήμανε πως το «στρατηγικό περιβάλλον» έχει αλλάξει και «αυτό δημιουργεί μια στρατηγική ευθύνη για την Ευρώπη. Είναι ευθύνη, πρώτα απ' όλα, να στηρίξουμε την Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο, για όσο χρόνο χρειαστεί». «Ταυτόχρονα πρέπει να εξετάσουμε την ασφάλεια της Ουκρανίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα (...) Οι μελλοντικές δεσμεύσεις της ΕΕ για την ασφάλεια στην Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε.

ΕΕ: Νέα αύξηση - ρεκόρ στις «αμυντικές δαπάνες» - Εφτασαν τα 240 δισ. ευρώ

Μια νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας (EDA) διαπίστωσε ότι οι ευρωενωσιακές «αμυντικές δαπάνες» αυξήθηκαν κατά 6% το 2022, φτάνοντας το ρεκόρ των 240 δισ. ευρώ.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «20 από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ αύξησαν τις αμυντικές δαπάνες, με έξι να αυξάνουν τις δαπάνες κατά περισσότερο από 10%».

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Σουηδία (30,1%), στο Λουξεμβούργο (27,9%), στη Λιθουανία (27,6%), στην Ισπανία (19,3%), στο Βέλγιο (14,8%) και στην Ελλάδα (13,3%).

Ο EDA ανέφερε ακόμη ότι υπήρξε «σημαντικό άλμα στην αξία των έργων» που διαχειρίζεται για λογαριασμό των κρατών - μελών, «με 18 έργα που ξεκίνησαν το 2022 αξίας άνω των 76 εκατ. ευρώ, και με συνολική αξία 250 εκατ. ευρώ στα 46 έργα».

Το 2022, το ένα τέταρτο των συνολικών «αμυντικών δαπανών» - σχεδόν 60 δισ. ευρώ - διατέθηκε σε αμυντικές επενδύσεις και «αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να επενδύσουμε τουλάχιστον 600 δισ. ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια και να κάνουμε σπουδαία πράγματα», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ.

Μιλώντας για την Ουκρανία, επισήμανε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ έχουν παράσχει μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια στη χώρα, ύψους 27 δισ. ευρώ, μέσω της «Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης για την Ειρήνη» και της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας. «Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα», πρόσθεσε...

Αντιπαράθεση στον ΟΑΣΕ για Ουκρανία και Μολδαβία

Η αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία κυριάρχησε κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα της Υπουργικής Διάσκεψης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στα Σκόπια, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

Στη Διάσκεψη - με τη συμμετοχή ΥΠΕΞ ή εκπροσώπων των 57 κρατών του ΟΑΣΕ - θα εξεταστούν το μέλλον του ΟΑΣΕ, οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος, ενώ θα επικυρωθεί και η απόφαση για την ανάληψη της προεδρίας από τη Μάλτα για το 2024. Στις εργασίες συμμετείχε και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ελι Κοέν, παρότι το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΟΑΣΕ.

Ενταση προκάλεσε η συμμετοχή του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, στην πρώτη του επίσκεψη σε ευρωπαϊκή χώρα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Βουλγαρία αρχικά είχε επιτρέψει στον Λαβρόφ - εναντίον του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τη «Δύση» για τον πόλεμο στην Ουκρανία - να περάσει από τον εναέριο χώρο της και να ταξιδέψει στη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο ανακάλεσε την άδεια, με το πρόσχημα ότι στο αεροσκάφος βρισκόταν και η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, εις βάρος της οποίας έχουν επίσης επιβληθεί κυρώσεις.

«Ο Σεργκέι Λαβρόφ έφτασε στη Βόρεια Μακεδονία για να συμμετάσχει στην υπουργική διάσκεψη του ΟΑΣΕ. Παρά τις ίντριγκες των εχθρών, βρισκόμαστε στα Σκόπια», έγραψε η Ζαχάροβα στο Telegram.

Νωρίτερα, οι ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας και της Πολωνίας ανακοίνωσαν πως θα μποϊκοτάρουν τη Διάσκεψη του ΟΑΣΕ εξαιτίας της παρουσίας του Λαβρόφ, διότι, όπως θεώρησαν, με τον τρόπο αυτό «δίνεται άλλη μια ευκαιρία στη Ρωσία για προπαγάνδα». Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, αναχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης από τα Σκόπια μετά το δείπνο που παρέθεσε ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας.

Το 2022, η Πολωνία, που είχε διοργανώσει τη Διάσκεψη του ΟΑΣΕ, είχε απαγορεύσει την είσοδο του Λαβρόφ στο έδαφός της.

Ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ, υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπ. Οσμάνι, δήλωσε ότι η προσοχή του Οργανισμού θα επικεντρωθεί στην Ουκρανία και στην ευθύνη που πρέπει να αναλάβει η Ρωσία για την επιθετικότητά της και την παραβίαση των βασικών αρχών του ΟΑΣΕ.

Από την πλευρά του, ο Μπορέλ ισχυρίστηκε ότι «θα είναι μια καλή ευκαιρία για τον Λαβρόφ να ακούσει απευθείας από τους συμμετέχοντες σε αυτήν τη συνάντηση γιατί η Ρωσία είναι καταδικασμένη και απομονωμένη».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, κατηγόρησε τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ότι «κατέστρεψαν με τα ίδια τους τα χέρια τη στρατιωτικο-πολιτική διάσταση του ΟΑΣΕ» και τη «Δύση» ότι «χρησιμοποιεί ξεδιάντροπα τον ΟΑΣΕ για να προωθήσει τα επιθετικά της σχέδια».

Μάλιστα, υπογράμμισε πως η «Δύση» «έχει βάλει στο στόχαστρο τη Μολδαβία ως το επόμενο θύμα της στον υβριδικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά της Ρωσίας» και πρόσθεσε ότι κάθε χώρα που έχει παρουσία «Δυτικών» απεσταλμένων, ιδρυμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων «πρέπει να σκεφτεί καλά».

Από την πλευρά του, ο Μολδαβός ΥΠΕΞ, Ν. Ποπέσκου, επιβεβαίωσε από τα Σκόπια «την ανάγκη για άνευ όρων αποχώρηση των στρατευμάτων της Ρωσίας από το έδαφός μας, ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Υπερδνειστερία».

Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο Λαβρόφ και ο Ούγγρος ομόλογός του, Π. Σιγιάρτο, συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και μια σειρά από άλλα διεθνή ζητήματα, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε σύντομη συνάντηση με τον Αυστριακό ομόλογό του, Αλ. Σάλενμπεργκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ