ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Μάη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ»
Συνεχίζεται η περιοδεία της διάδοσής του

Από αντιπολεμικές εκδηλώσεις στη Σεούλ με αφορμή την επίσκεψη του Ρ. Αρμιτάζ

Associated Press

Από αντιπολεμικές εκδηλώσεις στη Σεούλ με αφορμή την επίσκεψη του Ρ. Αρμιτάζ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΣΕΟΥΛ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Απρόθυμες, μη ενθουσιώδεις και διστακτικές είναι οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής όλων των «φίλων και συμμάχων» των Ηνωμένων Πολιτειών, στην παγκόσμια περιοδεία που πραγματοποιούν οι αντιπροσωπείες με τους υψηλούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, που κύριο στόχο έχουν την αποδοχή, δηλαδή με άλλα λόγια την πώληση του σχεδίου του «υιού του πολέμου των άστρων», ενός σχεδίου που ούτε και οι ίδιοι οι Αμερικανοί δεν έχουν ιδέα πώς ακριβώς θα είναι!

Τουλάχιστον, όπως διαφάνηκε από την ανακοίνωση του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ την Τρίτη το βράδυ -τοπική ώρα- ο οποίος ναι μεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να παγιώσουν την πρωτοκαθεδρία τους ως «πρωτοπόροι του διαστήματος», δίνοντας έμφαση στα στρατιωτικά τους διαστημικά προγράμματα, αλλά δεν έχουν μία προκαθορισμένη ιδέα για τον τύπο του αντιπυραυλικού τους συστήματος, που θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο αυτή της πολιτικής. Παρ' όλα αυτά ο Ράμσφελντ παροτρύνει τον αμερικανικό λαό «να προσέξουν πολύ στην προώθηση και υποστήριξη των συμφερόντων μας στο διάστημα»!

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, τα διαστημικά προγράμματα του Πενταγώνου περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους και τα συστήματα ανίχνευσης βαλλιστικών πυραύλων έως τις στρατιωτικές επικοινωνίες και τις προσπάθειες συλλογής απόρρητων πληροφοριών, ενώ τόνισε ότι η πολεμική αεροπορία θα είναι ηγέτιδα δύναμη μεταξύ των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, το «στρατιωτικό σώμα που θα συντονίζει όλες τις διαστημικές δραστηριότητες στο υπουργείο Αμυνας και θα είναι η κύρια αρωγός στις προσπάθειες των ΗΠΑ να επικεντρώσουν επιτυχώς την προσοχή τους και να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί όσον αφορά στην εθνική ασφάλεια για τον 21ο αιώνα».

Εντούτοις, λίγο αργότερα και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ράμσφελντ ερωτώμενος επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία προκαθορισμένη ιδέα σχετικά με τον τύπο του αντιβαλλιστικού αμυντικού συστήματος, που προσανατολίζεται να εγκαταστήσει, καθώς δεν έχει διεξαγάγει πολλές δοκιμές, για να διαπιστωθεί ότι θα λειτουργήσει. Οπως δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους: «Ο κόσμος σκέφτεται "θεέ μου, σίγουρα έχουν κάτι στο μυαλό τους, ήδη συγκεκριμένο και οργανωμένο, και άξαφνα θα ανοίξουν την κουρτίνα και θα πούνε ΝΑΤΟ!". Αυτό δεν ισχύει». «Δεν πρόκειται να σας αποκαλύψω με τι μοιάζει αυτό, εφ' όσον οι εναλλακτικές προτάσεις δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί ή αναπτυχθεί, διότι κάτι τέτοιο θα αντέβαινε στην αντιβαλλιστική συνθήκη», πρόσθεσε ο Ράμσφελντ και πρόσθεσε ότι το Πεντάγωνο διαθέτει καμιά δεκαριά εναλλακτικές προτάσεις για το σχέδιο της αντιπυραυλικής άμυνας.

Πολύ προσεκτικές αντιδράσεις

Αυτό ακριβώς το «όραμα», που έστω και αν εμφανίζεται λίγο ασαφές, προσπαθούν να προωθήσουν οι απεσταλμένοι του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, στις τρεις μεγάλες περιοδείες που πραγματοποιούν ανά την υφήλιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, βρέθηκε χτες στη Νότιο Κορέα για διαβουλεύσεις με τη νοτιοκορεατική ηγεσία, η οποία εμφανίστηκε μάλλον μη -ενθουσιώδης στους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Ο Αρμιτάζ την Τρίτη είχε βρεθεί και στο Τόκιο, όπου και η ιαπωνική ηγεσία εμφανίστηκε φειδωλή, καθώς όπως δήλωσαν Ιάπωνες αξιωματούχοι «κατανοούν τις ανάγκες των ΗΠΑ αλλά διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς η Κίνα έχει εκφραστεί αρνητικά».

Ακόμη πιο «δύστροπη» εμφανίστηκε η Νότια Κορέα, μια χώρα - κλειδί για τα σχέδια των ΗΠΑ, αφού αποτελεί την κυριότερη «βάση» των αμερικανικών δυνάμεων -37.000 Αμερικανοί στρατιώτες υπηρετούν στις βάσεις ανά τη Νότιο Κορέα- επί χερσαίου ασιατικού εδάφους, αλλά και εξαιτίας της «συγγένειάς» της με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, μια χώρα που μόλις πριν από δέκα μέρες, η Ουάσιγκτον τη «χαρακτήρισε» εκ νέου «δόλιο κράτος», γεγονός που απομόνωσε ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, που επιθυμεί μια μεγαλύτερη προσέγγιση με το βόρειο γείτονά της. Πάντως, ο Αρμιτάζ, που όπως δήλωσε ο ίδιος, παρέδωσε στον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο, Κιμ Ντάε Γιούνγκ, επιστολή του Μπους, όπου περιλαμβάνεται το στρατηγικό πλαίσιο της νέας αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ «συμπεριλαμβανομένων της μη διάδοσης των πυρηνικών, της αντιδιάδοσης των πυρηνικών καθώς και της αντιπυραυλικής άμυνας», ενώ σε αποστροφή του λόγου του, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ξαναρχίσουν σύντομα συνομιλίες με τη ΛΔ Κορέας, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί «η εξέταση από την Ουάσιγκτον της πολιτικής της προς το κομμουνιστικό αυτό κράτος».

Επί ευρωπαϊκού εδάφους τώρα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, αναμένεται σήμερα στην Αγκυρα, για να συζητήσει τις προοπτικές συμμετοχής της Τουρκίας στα σχέδια της αντιπυραυλικής άμυνας που προωθεί η Ουάσινγκτον, χώρα που όμως δεν έχει ακόμα εκφράσει επισήμως τη στάση της για το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Αγκυρα προσεγγίζει θετικά την ιδέα. Χτες, πάντως, ο Γκρόσμαν περιόδευσε σε Ολλανδία, Δανία και Γαλλία, χωρίς όμως να λάβει κάποια στιγμή, «κάποια θετική αντίδραση» στους αμερικανικούς σχεδιασμούς.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Μπους: «Σοφή επένδυση» οι μεταρρυθμίσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΑΓΚΥΡΑ, και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

«Πολιτικό θάρρος» απαιτείται για την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της μεταρρύθμισης του τραπεζικού συστήματος στην Τουρκία, διαπιστώνει ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους. Ανάλογο αυτού που η κυβέρνηση Ετσεβίτ επέδειξε στο θέμα των πολιτικών κρατουμένων, εννοείτε, Πρόεδρε;

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, διαμέσου του πρεσβευτή της χώρας στην Τουρκία Ρόμπερτ Πίρσον, απέστειλε ένα γράμμα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, το περιεχόμενο του οποίου δημοσιοποιήθηκε χτες. Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος εκφράζει «μεγάλη ικανοποίηση» για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με την κυβέρνηση της Αγκυρας για την παροχή νέου δανείου ύψους δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων -- που, ας σημειωθεί παρενθετικώς, η γερμανική κυβέρνηση κατακεραύνωσε.

Ωστόσο, η επιστολή, παρά τον τόνο χαρμόσυνης αποδοχής της συμφωνίας, έκανε σαφές προς κάθε ενδιαφερόμενο (την κυβέρνηση Ετσεβίτ βασικά...) ότι οι ΗΠΑ αναμένουν «πρόοδο», με τις λογικές της «μονόδρομης σκέψης» εννοείται, ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις, με κυριότερη αυτήν της Turk Telekom, και της αναδιαμόρφωσης του τραπεζικού συστήματος, η οποία «πρόοδος» αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την παροχή των δανείων.

«Είμαι πεπεισμένος ότι εσείς και η κυβέρνησή σας θα επιδείξετε με τις πράξεις σας τις ερχόμενες μέρες και βδομάδες ότι η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της διεθνούς κοινότητας ήταν μια σοφή επένδυση», αναφέρει η επιστολή Μπους.

Το ΔΝΤ υποτίθεται ότι θα κύρωνε την παροχή των δανείων την 15η Μάη, πράγμα όμως που έχει καταστεί αμφίβολο, δεδομένου του νομοθετικού, αλλά και ουσιαστικού αδιεξόδου για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αδιέξοδο που οφείλεται - σε πρώτο επίπεδο - στην «κόντρα» μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς και του υπουργού Επικοινωνιών και Μεταφορών Ενίς Οκσούζ, ο οποίος θέλει να διατηρήσει το δικαίωμα έκδοσης και ανάσυρσης αδειών σε αντίθεση με τον Ντερβίς που θέλει να δημιουργήσει ανεξάρτητη διοικητική αρχή.

Πολλά μέλη της κυβέρνησης Ετσεβίτ - Γιλμάζ - Μπαχτσελί (ούτως ή άλλως ετερόκλητης ως αλληλοσπαρασσόμενης) διαφωνούν με το «Εθνικό Πρόγραμμα» λόγω του «πολιτικού κόστους» που αυτό σημαίνει, αφού στρέφεται εναντίον της πλειοψηφίας του τουρκικού λαού. Εξ ου και ο Μπους μίλησε για την ανάγκη επίδειξης «πολιτικού θάρρους» στην επιβολή της πολιτικής αυτής ώστε να πάνε όλα... δεξιά.

Δολοφονική πολιτική

Η πολιτική που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση βέβαια βασίζεται στην επιβολή της άποψής της διά της οικονομικής, πολιτικής και φυσικής βίας - αψευδής μάρτυρας η κατάσταση στις φυλακές, όπου πάνω από 250 πολιτικοί κρατούμενοι κάνουν απεργία πείνας μέχρι θανάτου, άλλοι 800 βρίσκονται σε απεργία πείνας και εκατοντάδες καταγγέλλουν βασανισμούς. 22 κρατούμενοι και συγγενείς τους είναι θύματα της πολιτικής αυτής εφέτος, προστιθέμενοι στους 30 που δολοφόνησαν οι αρχές το Δεκέμβρη.

Χτες σε μια εξέλιξη που μάλλον εγγυάται τη... δική της δίωξη, χτες η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) της Τουρκίας κάλεσε για δίωξη σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης Χικμέτ Σάμι Τουρκ για «ανθρωποκτονίες» και τη «μη λήψη προληπτικών μέτρων» όσον αφορά την κρίση στις φυλακές...

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Στην Κωνσταντινούπολη η Επιτροπή Αλληλεγγύης

ΑΘΗΝΑ.-

Το αίτημα της κατάργησης των Λευκών Κελιών θα διατυπώσει προς τις τουρκικές αρχές αντιπροσωπεία της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατουμένους στην Τουρκία.

Με τη συμμετοχή Ελλήνων βουλευτών, συνδικαλιστικών και άλλων φορέων, η Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τους πολιτικούς κρατούμενους αναχωρεί σήμερα (Πέμπτη) για την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου που έφθασε στο «Ρ». Σκοπός της Επιτροπής είναι να ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς για την κατάσταση των πολιτικών κρατουμένων, καθώς και των απεργών πείνας, 100 και πλέον από τους οποίους βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου και θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης, προκειμένου να διατυπώσει το αίτημα τερματισμού της παραβίασης των δικαιωμάτων των κρατουμένων, των οικογενειών και των δικηγόρων τους, καθώς και της κατάργησης των Λευκών Κελιών. Η Επιτροπή επίσης θα συναντηθεί και με άλλους φορείς και παράγοντες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της πόλης.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν οι βουλευτές Νίκος Γκατζής (ΚΚΕ) και Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΝ), ο Δημήτριος Σουλιώτης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, ο Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, ο Νικόλαος Δέλκος, εκπρόσωπος της ΟΤΟΕ, το Ιδρυμα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Μαραγκοπούλου, καθώς και το Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ