ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Θα διεκδικήσουν αγωνιστικά την εκτροπή του Αχελώου

Εποικοδομητική η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΠΑΣΕ για την εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου, στις Βρυξέλλες, με πρόσκληση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

«Η εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου αποτελεί έργο ζωής για τη Θεσσαλία και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα». Το αίτημα αυτό του θεσσαλικού λαού μετέφεραν τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής (ΠΑΣΕ) στους εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου και σε υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΕ, με τους οποίους συναντήθηκαν στα πλαίσια επίσκεψής τους στις Βρυξέλλες, που έγινε την περασμένη βδομάδα ύστερα από πρόσκληση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Συναντήσεις έγιναν με ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας, με την Ελληνίδα Επίτροπο Αννα Διαμαντοπούλου, με τους υπεύθυνους της Διεύθυνσης Γεωργίας Θ. Χρηστίδη και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Γ. Νυχά και με εκπροσώπους της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας.

Τα μέλη της ΠΑΣΕ δεν περιορίστηκαν, απλά, στην προβολή του αιτήματος, αλλά πάνω απ' όλα ανέδειξαν με ακριβή στοιχεία και επιστημονική αρτιότητα το χαρακτήρα της πολλαπλής σκοπιμότητας υλοποίησης του έργου σε περιβαλλοντική και αναπτυξιακή κατεύθυνση, που δεν αμφισβήτησαν ούτε ακόμα και οι εκπρόσωποι των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ με τους οποίους συναντήθηκαν. Οι ίδιοι, όμως, παρά το γεγονός ότι αναγνώριζαν την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου, δήλωναν κυνικώς ότι «ο "φάκελος" του Αχελώου έχει κλείσει», καθώς αυτό είναι και κυβερνητική επιλογή, αποκλείοντας την πιθανότητα χρηματοδότησης του έργου από την ΕΕ. Οι απαντήσεις τους και μόνο απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΕΕ δε θέλουν την εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου, προκειμένου να εξυπηρετήσουν και το στόχο που έχουν θέσει για ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, καταδικάζοντας τη Θεσσαλία σε ερημοποίηση και την πλειοψηφία των κατοίκων της σε οικονομικό μαρασμό.

Η επίσκεψη των μελών της ΠΑΣΕ στις Βρυξέλλες έγινε σε μια χρονική περίοδο που η Θεσσαλία «στενάζει» από την έλλειψη νερού, η οικολογική ισορροπία της περιοχής απειλείται με ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές συνέπειες, οι καλλιέργειες των αγροτών «καίγονται» από την ξηρασία.

H πρόσκληση για την επίσκεψη, που απηύθυνε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, εκτιμήθηκε από το σύνολο των μελών της ΠΑΣΕ, καθώς όπως επισήμαναν έδωσε την ευκαιρία για την ανάδειξη του αιτήματος και του χαρακτήρα πολλαπλούς σκοπιμότητας του έργου. Με την επιστροφή της από τις Βρυξέλλες η ΠΑΣΕ για την εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου αποκόμισε συμπεράσματα που θα αξιοποιηθούν για τη διεκδίκηση υλοποίησης του έργου από καλύτερες θέσεις. Και μονόδρομος για ν' αναγκαστεί η κυβέρνηση να υλοποιήσει το έργο και να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας της Θεσσαλίας είναι ο συντονισμένος αγώνας όλων των μαζικών φορέων και του λαού της περιοχής.

Εργο ζωτικής σημασίας

Το έργο εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου είναι ζωτικής σημασία για τη Θεσσαλία και τους κατοίκους της. Γι' αυτή τη σημασία αυτή, αλλά και για την περαιτέρω δράση της ΠΑΣΕ μιλούν στο «Ρ» τα μέλη της που επισκέφτηκαν τις Βρυξέλλες:

Στέφανος Πατραμάνης, νομάρχης Τρικάλων: «Υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και θα κάνουμε μία μεγάλη επιχείρηση επικοινωνίας και πληροφόρησης, για ν' αναστραφεί το κλίμα, το οποίο κατάφεραν τόσα χρόνια να περάσουν στην ΕΕ, ότι, δηλαδή, το έργο θα καταστρέψει μια μεγάλη περιοχή. Τα πράγματα δεν έχουν έτσι και πρέπει αυτό το έργο να το δουν από περιβαλλοντική, ενεργειακή, υδρευτική, αρδευτική πλευρά, αλλά κυρίως από κοινωνική πλευρά».

Βασίλης Αναγνωστόπουλος, νομάρχης Καρδίτσας: «Θέλουμε τη συνέργεια του κόσμου, των τοπικών παραγόντων για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις υλοποίησης του έργου, για να μπορέσουμε να διασώσουμε τη Θεσσαλία, η οποία κινδυνεύει με ερημοποίηση».

Χρήστος Τέγος, δήμαρχος Καρδίτσας: «Οι επαφές που είχαμε στις Βρυξέλλες απέδειξαν ότι οι φόβοι για την καθυστέρηση του έργου εξακολουθούν να υπάρχουν. Οι δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου από την ΕΕ φαίνεται ότι υπήρχαν από το 1994, αλλά με ευθύνη της τότε κυβέρνησης το θέμα δεν προωθήθηκε. Και βεβαίως οι εθνικοί πόροι δεν αποδείχτηκαν, όπως τα ίδια τα γεγονότα έδειξαν, ικανοί για να προωθήσουν ένα τόσο σημαντικό έργο. Για τη Θεσσαλία το έργο αυτό είναι ζωτικής σημασίας, εάν θέλουμε να ελπίζουμε στην ανάπτυξή της και στη βιωσιμότητα της αγροτικής οικονομίας. Μ' αυτή την έννοια η ετοιμότητα, η επαγρύπνηση, η κινητοποίηση και η συσπείρωση των φορέων της Θεσσαλίας είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαία τη στιγμή που το έργο βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή».

Γιώργος Σπαθής, δήμαρχος Τρικκαίων: «Το έργο, που τόσα χρόνια καθυστερεί, έχει πολλαπλή χρησιμότητα για τη θεσσαλική πεδιάδα. Και αναδείξαμε τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα του, για να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, διότι κάθε μέρα που περνάει οδηγεί στην περαιτέρω οικολογική καταστροφή».

Κώστας Τζανακούλης, δήμαρχος Λάρισας: «Η επίσκεψη ήταν πάρα πολύ σημαντική και εκείνο το οποίο αποκομίσαμε είναι ότι πρέπει να ενημερώνουμε συνεχώς όλους αυτούς οι οποίοι εμπλέκονται στο έργο. Απεδείχθη ότι κάποιοι άλλοι, ενώ δεν είχαν ιδιαίτερους λόγους να ενημερώνουν, ενημέρωναν αρνητικά και εμείς για πολλούς και διαφόρους λόγους, λόγω διαφόρων αδυναμιών, δεν ενημερώναμε τον κόσμο. Εστω και τώρα έγινε σωστή ενημέρωση και άλλαξαν πολλά πράγματα. Και νομίζω ότι η κατάσταση γι' αυτό το έργο είναι αναστρέψιμη και μπορεί να ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια».

Κώστας Γκούμας, πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας: «Το επόμενο διάστημα ξεκινάμε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και της κυβέρνησης, όπως κάναμε με παράγοντες της ΕΕ, να δώσουμε την καινούρια διάσταση για τις επιπτώσεις που θα έχει η μη κατασκευή του Αχελώου. Το πρόβλημα της έλλειψης νερού θα οξυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, θα επηρεάσει επικίνδυνα τόσο το περιβάλλον της Θεσσαλίας, όσο και ολόκληρο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής».

Κώστας Καλόγηρος, πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας: «Από εδώ και στο εξής πρέπει να συνεχίσουμε πιο συντονισμένα τις προσπάθειές μας να πειστούν στο σύνολο, οι φορείς, οι πολίτες, όλοι οι ενδιαφερόμενοι στη Θεσσαλία, αλλά και στις γειτονικές μας περιοχές για να αρθούν όλες οι τυχόν "αντιπαραθέσεις", δίνοντας τις νέες διαστάσεις ωφελιμότητας που έχει το έργο, όχι μόνο για τη Θεσσαλία, αλλά και για τις παρακείμενες περιοχές».

Πέτρος Ηλιάδης, πρόεδρος του τμήματος Κεντρικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ: «Πρέπει να πείσουμε, πλέον, την ελληνική κυβέρνηση να θέσει το έργο αυτό σε προτεραιότητα σε σχέση με άλλα και να ζητήσει χρηματοδότηση από την ΕΕ, στα πλαίσια της αναθεώρησης του Γ` ΚΠΣ».

Τάσος Μπαρμπούτης, μέλος αντιπροσωπείας του ΤΕΕ: «Το συμπέρασμα από τις συναντήσεις που είχαμε στις Βρυξέλλες είναι ότι βρήκαμε ανθρώπους που δεν είναι απόλυτα ενημερωμένοι, μερικοί, μάλιστα, είναι παραπληροφορημένοι και ένα από τα κύρια καθήκοντα της ΠΑΣΕ πρέπει να είναι η ανάδειξη, με κάθε τρόπο, όλων των παραμέτρων του προβλήματος, όπως της αναπτυξιακής, της οικολογικής, της κοινωνικής. Πρέπει να βρούμε τρόπους και να τ' αναδείξουμε και να το προβάλλουμε το θέμα, αλλά και να συνεννοηθούμε καλύτερα με όλους εκείνους, που, ενδεχομένως, έχουν ενστάσεις, αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για την υλοποίηση αυτού του έργου».

Αθανάσιος Κουτάλος, εκπρόσωπος της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών: «Δυστυχώς, οι συνθήκες και οι καταστάσεις δημιούργησαν τόσο έντονα το πρόβλημα της αρδεύσεως στη Θεσσαλία, που αν δε γίνει η μεταφορά της ποσότητας των 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού το χρόνο, δεν είναι δυνατόν ν' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας».

Στις συναντήσεις που είχαν τα μέλη της ΠΑΣΕ στις Βρυξέλλες, συμμετείχε και ο Γ. Μυλόπουλος, καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος μιλώντας στο «Ρ», μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «η μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία αποκτά σήμερα μεγαλύτερη επικαιρότητα και έχει μεγαλύτερο νόημα παρά ποτέ».

Ο Γ. Πατάκης

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Γ. Πατάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνει: «Το έργο της εκτροπής του Ανω Ρου του Αχελώου δεν προχώρησε με ευθύνη των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων. Ο μοναδικός δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για ν' ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση, αυτή την κοροϊδία, της κυβέρνησης και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, είναι η άμεση πολύπλευρη ενημέρωση του θεσσαλικού λαού και να πρωτοστατήσει η ΠΑΣΕ σε αγώνες που θα χρειαστεί να κάνουμε για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να σκύψει πάνω στο πρόβλημα. Λύση, λοιπόν, είναι μόνο ο αγώνας που πρέπει να κάνει όλος ο θεσσαλικός λαός για τη διεκδίκηση υλοποίησης του έργου».


Ελένη ΤΖΗΚΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ