ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 1999
Σελ. /29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αρχίζουν κινητοποιήσεις οι αγρότες
  • Σε μια πρωτοφανή σε μαζικότητα σύσκεψη αντιπροσώπων των Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας αναδείχτηκε η αποφασιστικότητα και η ετοιμότητα του αγροτικού κόσμου να δώσει και φέτος τη μάχη για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων της αγροτιάς
  • Μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στις 22 Σεπτέμβρη

Στις 22 Σεπτέμβρη πραγματοποιείται το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.Αυτό αποφασίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη αντιπροσώπων των αγροτικών συλλόγων του νομού, η οποία ήταν πρωτοφανής σε μαζικότητα και ανέδειξε την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα του αγροτικού κόσμου της περιοχής να βγει στους δρόμους για να δώσει και φέτος τη μάχη για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων της αγροτιάς και ν' ανατρέψει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Από τη σύσκεψη συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή, η οποία, με ευθύνη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, θα οργανώσει το συλλαλητήριο, βγάζοντας προκηρύξεις, περιοδεύοντας στα χωριά και ενημερώνοντας τους αγρότες. Στο συλλαλητήριο καλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι μαζικοί φορείς και ο λαός του νομού, αφού - όπως επισημαίνουν οι αγρότες - τα προβλήματα όλων των λαϊκών στρωμάτων είναι κοινά και κοινός θα πρέπει να είναι και ο αγώνας για την αντιμετώπισή τους. Στη σύσκεψη εγκρίθηκε ψήφισμα συμπαράστασης στους σεισμοπαθείς της Αθήνας.

Ο Β. Μπούτας

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Β. Μπούτας,πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, έκανε μια αναδρομή από το 1992 όταν έγινε η αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, αναφερόμενος στα αντιαγροτικά μέτρα που πάρθηκαν όλα αυτά τα χρόνια και είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και το ξεκλήρισμα από τη γη τους χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών. Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί - τόνισε - και στα πλαίσια της εφαρμογής της "Ατζέντας 2000" θα έχει ακόμα πιο καταστροφικά αποτελέσματα. Και επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής είναι να "πιάσει" η χώρα μας τους δείκτες για να μπει στην ΟΝΕ και στη συνέχεια θα γίνει ακόμα πιο σκληρή σε βάρος των αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων για παραμείνει η Ελλάδα στην ΟΝΕ.

Κάνοντας έναν απολογισμό των αποτελεσμάτων της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ μέχρι σήμερα - η οποία, όπως είπε, πέτυχε στο στόχο της που ήταν η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών και του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου - ανέφερε ότι αυτή οδήγησε σε:

- Περιορισμό των μικρομεσαίων νοικοκυριών.

- Δραστική μείωση των εισοδημάτων.

- Επιτάχυνση της διαδικασίας συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγους, σύγχρονους τσιφλικάδες.

- Περιορισμό και διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος.

Και υπογράμμισε: "Αυτή η πολιτική δε διορθώνεται με "μερεμέτια" και χρειάζεται ν' ανατραπεί. Το αγροτικό κίνημα έχει καθήκον να την αντιπαλέψει μέχρι να την ανατρέψει, για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να μείνουν οι αγρότες στα χωράφια τους και στα χωριά τους".

Για το βαμβάκι

Αναφερόμενος ειδικότερα στο βαμβάκι - το οποίο αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια στο Νομό της Καρδίτσας - ο Β. Μπούτας υπογράμμισε τις καταστροφικές επιπτώσεις που έχει ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ στους βαμβακοπαραγωγούς. Η τιμή του προϊόντος μειώνεται συνεχώς όλα τα χρόνια που ισχύει ο κανονισμός - φέτος αναμένεται νέα πτώση που θα φτάσει και μέχρι τις 30 δραχμές κατά κιλό - την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής αυξάνεται στα πλαίσια της "ελεύθερης" αγοράς, με αποτέλεσμα οι βαμβακοπαραγωγοί να είναι καταχρεωμένοι στην τράπεζα και να κινδυνεύουν να χάσουν τα χωράφια και τα σπίτια τους και πολλοί να οδηγούνται στο ξεκλήρισμα και να μεταναστεύουν στο εξωτερικό για ανεύρεση εργασίας. Πέρσι οι βαμβακοπαραγωγοί της Καρδίτσας έχασαν συνολικά 6 δισ. δρχ. περίπου, ενώ φέτος η "χασούρα" αναμένεται να ξεπεράσει τα 18 δισ. δρχ.

Στη συνέχεια, στη σύσκεψη - στην οποία παραβρέθηκε ο Β. Αναγνωστόπουλος,νομάρχης Καρδίτσας και μέλος του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων - αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος, με τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων του νομού να μεταφέρουν τις αγωνίες και τις αγωνιστικές διαθέσεις του αγροτικού κόσμου και την αποφασιστικότητα όλων οι φετινοί αγώνες να είναι πιο μαζικοί, πιο δυναμικοί και πιο αποτελεσματικοί.

Το ψήφισμα

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη σύσκεψη υπογραμμίζεται η αντίθεση του αγροτικού κόσμου στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και τονίζεται η αποφασιστικότητα της αγροτιάς να συνεχίσει την πάλη της για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Στα αιτήματα που θα τεθούν και θα διεκδικηθούν στις νέες κινητοποιήσεις των αγροτών, εκτός των γενικών που αφορούν στην κατάργηση των περιορισμών και των προστίμων που θέτει η ΕΕ και στη στήριξη της οικογενειακής και συνεταιριστικής γεωργικής και κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, αναφέρονται κι εκείνα που αφορούν κατά προϊόν κι ανάμεσά τους είναι:

  • Για το βαμβάκι:

- Κατάργηση του προστίμου συνυπευθυνότητας για τα 100 πρώτα στρέμματα που είναι ιδιόκτητα και για 150 νοικιασμένα, ώστε ο παραγωγός να εισπράξει την τιμή στόχου για το προϊόν που θα παραδώσει.

- Ενόψει της αναθεώρησης του κανονισμού της ΕΕ η Ελλάδα να διεκδικήσει 1.500.000 τόνους πλαφόν παραγωγής και, ταυτόχρονα, αύξηση των κονδυλίων.

- Να δίνονται οι επιδοτήσεις στον παραγωγό.

- Να διασφαλίσει, με κάθε τρόπο, η κυβέρνηση το εισόδημα των μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών.

  • Για τα τεύτλα:

- Να μην ισχύσει η μείωση της τιμής κατά 15% και να μην κάνει δεκτή η κυβέρνηση την παραπέρα μείωση κατά 20% που προτείνει η ΕΕ.

  • Για τη βιομηχανική ντομάτα:

- Ν' αλλάξει ριζικά ο κανονισμός και να σταματήσουν οι εκβιασμοί και η αισχρή εκμετάλλευση των παραγωγών από τους βιομήχανους.

- Ν' αυξηθεί το πλαφόν παραγωγής για τη χώρα μας, δεδομένου ότι η δυνατότητα της αγοράς είναι πολύ μεγαλύτερη από το ισχύον.

- Να δοθούν έγκαιρα και δίκαιες αποζημιώσεις στους ντοματοπαραγωγούς, η παραγωγή των οποίων υπέστη μεγάλες καταστροφές από τον καύσωνα και τη βακτηρίωση.

  • Για τα δημητριακά:

- Απελευθέρωση της σιτοκαλλιέργειας από τα δεσμευτικά, καταστροφικά πλαφόν, ποσοστώσεις, συνυπευθυνότητες και κατάργηση των ζωνών καλλιέργειας και της περιφερειοποίησης των προστίμων.

- Κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας στους μικρομεσαίους παραγωγούς καλαμποκιού.

  • Για τα καπνά:

- Να μην εφαρμόσει η κυβέρνηση τα νέα αντιαγροτικά μέτρα σε βάρος της καπνοκαλλιέργειας.

- Να διασφαλιστεί η συνέχεια της καλλιέργειας στους μικρούς και μεσαίους καπνοπαραγωγούς, να συνεχίσει η ύπαρξη του Οργανισμού Καπνού και να αναβαθμιστεί για να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υπεράσπιση των παραγωγών και του προϊόντος.

  • Για την κτηνοτροφία:

- Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

- Ρύθμιση των χρεών.

- Να μην κάνει η κυβέρνηση δεκτές τις αποφάσεις της ΕΕ για μείωση των τιμών σε γάλα και κρέας.

- Κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των μειώσεων στις επιδοτήσεις στα αιγοπρόβατα.

Πρωτεύουσα σημασία έχουν και τα αιτήματα που αφορούν στη ρύθμιση των αγροτικών χρεών, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στον ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις από θεομηνίες, καθώς και στα τοπικά αναπτυξιακά έργα.

  • Για τα χρέη:

Αμεση ρύθμιση για χρέη που συσσωρεύτηκαν εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται σε χιλιάδες αγρότες και να γίνει με τον εξής τρόπο:

- Κατάργηση των τόκων υπερημερίας και συμβατικών τόκων και επαναφορά των δανείων στο αρχικό ύψος που επισυνάφτηκαν.

- Αποπληρωμή σε 15 χρόνια, άτοκα για τα 5 πρώτα χρόνια και με τον συμβατικό τόκο για τα υπόλοιπα 10 χρόνια.

- Μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων.

  • Για το κόστος παραγωγής:

- Αγροτικό πετρέλαιο σε τιμή τράνζιτ, όπως το παίρνουν οι εφοπλιστές.

- Μείωση του ΦΠΑ στο 8% για μέσα και εφόδια.

- Αύξηση των επιστροφών του ΦΠΑ 6% για φυτικά και 7% στα ζωικά προϊόντα.

  • Για τον ΕΛΓΑ και τις αποζημιώσεις:

- Να μην αυξηθούν οι εισφορές των αγροτών για την ασφάλιση της παραγωγής και να μην περάσει το 50% της αγροτικής ασφάλισης στους ιδιώτες.

- Να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών, από 0%-100%, στην παραγωγή.

- Να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό ο ΕΛΓΑ και να μην προσφύγει σε νέο δανεισμό, για να αποζημιώσει έγκαιρα και δίκαια τους πληγέντες από τη χαλαζόπτωση και τις άλλες θεομηνίες παραγωγούς.

  • Για τα τοπικά αναπτυξιακά έργα,που πρέπει να ενταχθούν στο Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης:

- Να ολοκληρωθεί άμεσα η σήραγγα Λεονταρίου στα έργα του φράγματος Σμοκόβου, να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΔΕΗ το ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο και να προχωρήσουν τα αρδευτικά έργα στον κάμπο και σε πρώτη φάση τα 30.000 στρέμματα που δημοπρατήθηκαν το 1994.

- Να προχωρήσει το έργο του φράγματος Μουζακίου.

- Να χρηματοδοτηθούν και να προχωρήσουν άμεσα τα μικρότερα αρδευτικά έργα, όπως Μητρόπολης - Μορφοβουνίου - Καναλίων Λοξάδας, Ξυνονερίου - Γοργοβιτών, καθώς και τα αντιπλημμυρικά έργα του νομού.

Αρχή σήμερα από τη Λάρισα

Από τη Λάρισα ξεκινούν σήμερα οι νέες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία. Στις 10.30 το πρωί πραγματοποιείται συλλαλητήριο με τρακτέρ στην πλατεία του Αμπελώνα,ενώ στις 8.30 το βράδυ θα γίνει συγκέντρωση στο Ευίδριο των Φαρσάλων, όπου θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Τρίτη, 14 Σεπτέμβρη, θ' ακολουθήσει συλλαλητήριο με αγροτικά μηχανήματα στην πλατεία των Φαρσάλων και την Παρασκευή, 17 του μήνα, ανάλογο συλλαλητήριο στον Τύρναβο.Επαρχιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν και στους άλλους θεσσαλικούς νομούς, που θα κλιμακωθούν με νομαρχιακά συλλαλητήρια και θα συντονιστούν σε πανθεσσαλικό επίπεδο. Φέτος οι αγρότες έχουν αποφασίσει να συντονίσουν καλύτερα την πάλη τους και σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ