ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΣΟ
Εκατομμύρια εργάτες ένωσαν τις φωνές τους ταξικά

Απαίτησαν «Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση» και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους

Για δουλειά με δικαιώματα και το δικαίωμά τους στην οργάνωση και την απεργία διαδήλωσαν στις Φιλιππίνες
Για δουλειά με δικαιώματα και το δικαίωμά τους στην οργάνωση και την απεργία διαδήλωσαν στις Φιλιππίνες
H μεγάλη ανταπόκριση συνδικάτων και εργαζομένων από διάφορες χώρες του κόσμου στο κάλεσμα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για τη 2η Διεθνή Μέρα Δράσης στις 7 Σεπτέμβρη, φανερώνει την αναγκαιότητα παγκόσμιου ταξικού συντονισμού των εργαζομένων. Καθ' όλη τη διάρκεια της 7ης Σεπτέμβρη, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρες, όπως η Ινδία, το Νεπάλ, το Βιετνάμ, το Μπαγκλαντές, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, η Παλαιστίνη, το Κογκό, η Νότια Αφρική, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Γαλλία, το Μεξικό, ο Παναμάς, η Κόστα Ρίκα, το Πουέρτο Ρίκο, η Κολομβία, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και αλλού. Κινητοποιήσεις που έγιναν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και ενάντια στην αστυνομική τρομοκρατία, όπως στη χώρα των Βάσκων.

Χιλιάδες εργάτες στον κόσμο ένωσαν τις φωνές τους για να απαιτήσουν «να μην πληρώσουν την κρίση του καπιταλισμού οι εργαζόμενοι». O ΓΓ της ΠΣΟ, Γιώργος Μαυρίκος συμμετείχε στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στη Ραμάλα της Παλαιστίνης, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την έμπρακτη αλληλεγγύη της ΠΣΟ στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού.

Με αιτήματα βγαλμένα από τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για μόρφωση, δουλειά, προστασία του περιβάλλοντος, οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων ανέδειξαν πως σήμερα ο παραγόμενος πλούτος, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης πρέπει να οδηγήσουν την πάλη της εργατικής τάξης σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης.

«Μαζικός αγώνας ενάντια στην οικονομική κρίση και την ανασφάλεια των εργαζομένων», γράφει το πανό των εργαζομένων στο Νεπάλ
«Μαζικός αγώνας ενάντια στην οικονομική κρίση και την ανασφάλεια των εργαζομένων», γράφει το πανό των εργαζομένων στο Νεπάλ
Ετσι, τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Ινδίας κήρυξαν εκείνη τη μέρα γενική απεργία ενάντια στην ακρίβεια, τη βία της εργατικής νομοθεσίας, την ανασφάλιστη εργασία κ.ά. Η απεργία είχε μεγάλη επιτυχία τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, «εξαπλώθηκε» σε όλες τις περιοχές της Ινδίας, ενώ δεκάδες κεντρικές πόλεις «παρέλυσαν». Στο Μπανγκλαντές, έγινε κινητοποίηση με σύνθημα «δωρεάν και υποχρεωτική Παιδεία για όλους», «εξάλειψη της ανεργίας, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης». Εξω από την ελληνική πρεσβεία, στο Μπουένος Αϊρες πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση αλληλεγγύης στην εργατική τάξη της Ελλάδας που είχε προγραμματίσει η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Αργεντινής (CTA). Εκεί βρέθηκε και ο Γιώργος Ποντικός, στέλεχος του ΠΑΜΕ. Στην πόλη Κουλιακάν του Μεξικό προγραμματίστηκε διαδήλωση από συνδικάτα Τηλεπικοινωνιών, Εκπαιδευτικών, Συνταξιούχων.

Στη Χιλή οργανώσεις μέλη και «φίλοι» της ΠΣΟ συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας και απαίτησαν «Σταθερή δουλειά για όλους». Στην Κολομβία χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν στην πλατεία Μπολιβάρ στην Μπογκοτά. Κρατώντας πικέτες και μοιράζοντας ανακοινώσεις, συνδικαλιστές στην Κόστα Ρίκα ενημέρωναν τους εργαζόμενους για τις συνέπειες της κρίσης. Στην Κύπρο, η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία και τουρκοκυπριακά συνδικάτα πραγματοποίησαν δυναμική και μαζική διαδήλωση ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές έξω από το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Στο Νεπάλ, εργαζόμενοι και 23 συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διαδήλωσαν στο Κατμαντού.

Από την κινητοποίηση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στην Ελλάδα, που έγινε στο Μπουένος Αϊρες
Από την κινητοποίηση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στην Ελλάδα, που έγινε στο Μπουένος Αϊρες
Στον Παναμά, τα αγωνιστικά συνδικάτα πραγματοποίησαν συνέδριο σχετικά με το ρόλο της ΠΣΟ στην υπεράσπιση των εργατικών αγώνων για παγκόσμια ειρήνη. Στη συνέχεια, έγινε διαδήλωση έξω από ξενοδοχείο όπου συζητιόταν νόμος που ποινικοποιεί τις διαδηλώσεις και επιτρέπει στους εργοδότες να απολύουν όποιον απεργεί. Στην Πορτογαλία πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές εξορμήσεις και διαδηλώσεις.

Στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αποκλεισμός των γραφείων της ΒΡ στην Αθήνα, ενώ ο αναπληρωτής ΓΓ της ΠΣΟ, Βαλεντίν Πάτσο μίλησε με εργαζόμενους στο εργοστάσιο της «Κόκα Κόλα» στην Πάτρα.


Στην Ινδία, η απεργία «παρέλυσε» ολόκληρες πόλεις
Στην Ινδία, η απεργία «παρέλυσε» ολόκληρες πόλεις

Ε. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ