ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επίσημο γεύμα σε επώνυμους ... νεκροθάφτες
  • Συνάντηση με τα διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια "Tiger" και "More capital", τα οποία πρωταγωνιστούν στις επιθέσεις κατά της δραχμής, είχαν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης
  • Πτώση - ρεκόρ, 5,08%, στη Σοφοκλέους

"Πρόσκληση σε γεύμα" στους υποψήφιους ...νεκροθάφτες της ελληνικής οικονομίας, έστειλε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να σταματήσουντα κερδοσκοπικά παιχνίδια κατά της δραχμής. Ο λόγος γίνεται για τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά και χτες Δευτέρα, παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τα διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια (αμερικανικών συμφερόντων) "Tiger" και "More capital", τους κύριους δηλαδή πρωταγωνιστές της επίθεσης κατά της δραχμής, όπως ομολογεί τώρα η κυβέρνηση! Επίσημα, οι κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονται ότι στις συναντήσεις αυτές "κάνουν σαφές προς τους κερδοσκόπους ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προστατεύσει τη δραχμή". Την ίδια στιγμή, ανεπίσημα, οι ίδιοι, αποκαλούν τα κεφάλαια αυτά "νεκροθάφτες", επειδή διαλέγουν τα θύματά τους (αδύνατες συνήθως οικονομίες) και επιτίθενται την κατάλληλη στιγμή. Αυτοί, λοιπόν, οι υποψήφιοι θύτες, είναι και επίσημοι συνδαιτυμόνες της κυβέρνησης, γεγονός που καταδεικνύει το πού οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης και η πρόσδεση στη λογική των "δυνάμεων της αγοράς".

Στο μεταξύ, χτες, και νέοι κραδασμοί εκδηλώθηκαν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 5,08%. Η χτεσινή πτώση συνδέεται, από αρμόδιους παράγοντες, με τη νέα μεγάλη πτώση που εκδηλώθηκε στα χρηματιστήρια της Ασίας (με πιο ενδεικτική αυτή του Χονγκ Κονγκ, όπου ο γενικός δείκτης έχασε περισσότερο από 8 μονάδες), η οποία είχε αλυσιδωτές επιπτώσεις και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Στη διατραπεζική αγορά πάντως δεν εκδηλώθηκαν χτες πιέσεις. Αντίθετα, υπήρξε εισροή 100 εκατ. δολαρίων και μικρή υποχώρηση των επιτοκίων, αλλά τέτοια φαινόμενα έχουν το χαρακτήρα πλέον της νηνεμίας πριν από την επόμενη κρίση.

Και ενώ η ελληνική οικονομία, με αφορμή τους πρόσφατους νομισματοπιστωτικούς και χρηματιστηριακούς κλυδωνισμούς, δείχνει καθημερινά τα έωλα θεμέλια της εφαρμοζόμενης πολιτικής, η κυβέρνηση, οι "δυνάμεις της αγοράς" και τα κόμματα, που κινούνται στη λογική των προγραμμάτων "σύγκλισης", επιδιώκουν να διαμορφώσουν την άποψη ότι η χώρα μας δέχεται κερδοσκοπικές επιθέσεις, επειδή δεν έχει προχωρήσει γρηγορότερα στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων και της περικοπής των κρατικών δαπανών. Χαρακτηριστική από την άποψη αυτή είναι χτεσινή ανακοίνωση της ΝΔ, όπου ζητείται από την κυβέρνηση "να γίνουν γρήγορα οι διαρθρωτικές μεταβολές που έχει ανάγκη η οικονομία και η χώρα...".

Πάντως, και η κυβέρνηση σ' αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται, αφού μόλις προχτές "διέρρευσε" σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι θα επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών (συμπεριλαμβανομένης αυτή τη φορά και της νέας τράπεζας που θα προέλθει από τη συγχώνευση των Εμπορικής - Ιονικής).

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Η κυβέρνηση επισπεύδει τις ιδιωτικοποιήσεις

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος και μεθόδων για τη μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων του δημοσίου, πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Την επίσπευση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης μιας σειράς Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ), αλλά και τραπεζών, επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να δώσει δείγματα γραφής σε όσους αξιώνουν έμπρακτες αποδείξεις σχετικά με την προώθηση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία. Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ευρεία σύσκεψη για την προώθηση της μετοχοποίησης 6 Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου.Στη σύσκεψη μετείχαν και εκπρόσωποι των διοικήσεων των εξής 6 ΔΕΚΟ: ΚΕΔ, ΔΕΘ, ΑΕΔΙΚ, "Ολυμπιακή Τουριστική", "Olympic Catering" και ΕΥΔΑΠ, που όπως φαίνεται η κυβέρνηση έχει δώσει άμεση προτεραιότητα να ιδιωτικοποιηθούν.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα και οργανωτικές μέθοδοι μετοχοποίησης των παραπάνω ΔΕΚΟ. Οπως είναι γνωστό, στόχος της κυβέρνησης είναι κατ' αρχάς να εισαχθούν τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) στο Χρηματιστήριο μέσα στο Φλεβάρη, ενώ τις προσεχείς βδομάδες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μετοχοποίηση της ΔΕΠ. Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα και μέχρι τις αρχές Μάη θα επιδιωχτεί να προκηρυχτούν οι διαγωνισμοί για την πρόσληψη συμβούλων μετοχοποίησης για τις ΚΕΔ, ΔΕΘ, "Ολυμπιακή Τουριστική", "Olympic Catering" και ΕΥΔΑΠ.

Στη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιείται ανά δίμηνο σύσκεψη μεταξύ του πρωθυπουργού και των συναρμοδίων κάθε φορά υπουργών για την υποβολή συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Εξάλλου, την επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποιήσεων και στο χώρο των τραπεζών προανήγγειλε ο Γ. Παπαντωνίου σε συνέντευξή του στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας "Εθνος". Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός, απέκλεισε μεν το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Εθνικής Τράπεζας - χαρακτηρίζοντάς τη στρατηγικής σημασίας - δήλωσε όμως ότι στις υπόλοιπες τράπεζες η κυβέρνηση θα προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, μέσα στους επόμενους δύο μήνες περίπου, θα πωληθούν η Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης και η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας,ενώ θα ακολουθήσει η Τράπεζα Κρήτης.Ο Γ. Παπαντωνίου άφησε ανοιχτό το μέλλον της Εμπορικής και Ιονικής Τράπεζας, για τις οποίες, όπως είπε, αναμένει τα σχετικά πορίσματα που έχουν συνταχθεί.

Στο σημείο αυτό αξίζει να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση είχε αποφασίσει και είχε ανακοινώσει επίσημα, πριν το τέλος του προηγούμενου έτους, ότι προτίθεται να "βγάλει στο σφυρί" ακόμη 12 κερδοφόρες ΔΕΚΟ στην προσεχή τριετία 1998 - 2000, μέσω της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο και της πώλησης σε πρώτη φάση του 20% - 30% των μετοχών τους σε ιδιώτες.

Οι προς ιδιωτικοποίηση 12 ΔΕΚΟ είναι:

  • Η "Διώρυγα Κορίνθου"
  • Η Διεθνής Εκθεση Θεσ/νίκης (ΔΕΘ)
  • Η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ)
  • Η ΕΥΔΑΠ
  • Ο Οργανισμός Αποχέτευσης Θεσ/νίκης (ΟΑΘ)
  • Ο Οργανισμός Υδρευσης Θεσ/νίκης (ΟΥΘ)
  • Ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών (ΟΔΙΕ)
  • Ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ)
  • Ο Οργανισμός Λιμένα Θεσ/νίκης (ΟΛΘ)
  • Η "Ολύμπικ Κέτερινγκ"
  • Η "Ολυμπιακή Τουριστική"
  • Ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ).
ΚΚΕ
Παρέμβαση για τη Μακεδονίας - Θράκης

Να σταματήσει το ξεπούλημα των κρατικών τραπεζών ζητούν βουλευτές του Κόμματος, με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

Να σταματήσει άμεσα η διαδικασία ξεπουλήματος των κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών, ζητάει το ΚΚΕ από την κυβέρνηση, με αφορμή την απόφασή της για ιδιωτικοποίηση και της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης. Με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο βουλευτής του Κόμματος Σταύρος Παναγιώτου αναφέρει συγκεκριμένα:

"Πρόσφατα με απανωτές δηλώσεις, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εξήγγειλε την ιδιωτικοποίηση και της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, επαναφέροντας με σφοδρότητα το θέμα της προσπάθειας ξεπουλήματος των κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών (παλιότερα Τράπεζα Αθηνών, τώρα Κρήτης, Κεντρικής Ελλάδας, Μακεδονίας - Θράκης κ. ά.).

Είναι απολύτως βέβαιο ότι η επιχειρούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης, εκτός των άλλων, υπονομεύει καίρια το δικαίωμα στην απασχόληση των 1.650 εργαζόμενων σ' αυτήν, καθώς είναι απολύτως βέβαιο ότι η ιδιωτικοποίηση θα σημάνει την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων. Ηδη δε σειρά εργασιακών δικαιωμάτων τους δέχονται βολές από την κυβερνητική πολιτική, με αποκορύφωμα την - μέσω γνωμάτευσης του υπουργείου Εργασίας - αμφισβήτηση του ύψους της εφάπαξ παροχής (από 24 μισθούς σε 1.500.000 δρχ.)

Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης, προκειμένου να μπει φρένο στην ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, αλλά και στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά τους προχωρούν σε κινητοποιήσεις.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί:

  • Θα σταματήσει η διαδικασία ξεπουλήματος των κρατικού ενδιαφέροντος τραπεζών, ώστε με μία αντιμονοπωλιακή πολιτική να στηρίξουν την εγχώρια παραγωγική ανάπτυξη;
  • Ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, που εκφράζονται με τις δηλώσεις περί ιδιωτικοποίησης;
  • Η λύση που θα δοθεί θα εξασφαλίσει την παραμονή της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης στο χώρο του ευρύτερου Δημόσιου Χρηματοπιστωτικού Τομέα;
  • Πώς θα διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των 1.640 εργαζομένων στην Τράπεζα;".
Κόντρα στο ξεπούλημα της τράπεζας

Καθολική επιτυχία σημειώνει η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης που άρχισε χτες, με αίτημα την απόσυρση των εξαγγελιών για ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας. Σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία έφτασε στο 97%. Σε μεγάλη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο κεντρικό κατάστημα, οι εργαζόμενοι κάλεσαν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο ξεπούλημα της Τράπεζας, να λειτουργήσουν άμεσα και ουσιαστικά οι θεσμοί διαλόγου και να σταματήσουν οι μονομερείς πρακτικές και αποφάσεις, καθώς και να χαραχτεί μια συνολική στρατηγική ανάπτυξης της Τράπεζας εν όψει των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μην αφελληνιστεί και να μπορέσει να στηρίξει ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιφέρειας.

Οπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γ. Γουγούλης με "ύποπτες και σκοτεινές" διαδικασίες επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας, μέσω της μεταβίβασης του πακέτου των μετοχών (33%) που κατέχουν φορείς του δημοσίου και την εκχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες. Επίσης, όπως τονίστηκε στη συγκέντρωση, αβέβαιο είναι το μέλλον των περισσότερων εργαζόμενων από τη στιγμή που πωληθεί η τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται ήδη η πώληση της "Μακεδονίας - Θράκης" στον Ομιλο Λάτση μετά από μοίρασμα της αγοράς που έχει γίνει στο παρασκήνιο. Η μεθόδευση για ξεπούλημα της τράπεζας και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πρόσφατα το δημόσιο τακτοποίησε το χρέος των 12 δισ. του ΟΑΕ προς την Τράπεζα για να μην αναλάβει το παθητικό αυτό ο αγοραστής.

Στο μεταξύ απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιούν σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι στη "Μακεδονίας - Θράκης" και στην Αθήνα, μπροστά από το κτίριο της Πλατείας Εθνικής Αντίστασης. Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένων, συνεχίζοντας τις συναντήσεις του με πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και με τους εκπροσώπους του Συνασπισμού και της ΝΔ.

Την αμέριστη συμπαράσταση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στο δίκαιο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στην τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης, εξέφρασε αντιπροσωπεία του ΕΚΘ που πήρε μέρος στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ