ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συμφωνία "της ύστατης στιγμής" Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ανακοίνωσε χθες, την "υπέρβαση" στις συνομιλίες του με την πολιτική ηγεσία στο Βελιγράδι: "ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δέχτηκε να επιτρέψει την παρουσία μιας διεθνούς αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο η οποία θα ελέγξει την εφαρμογή εκείνων στα οποία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ".

Ο "μάγος" του Ντέιτον προειδοποίησε πάντως ότι η "κατάσταση παραμένει κρίσιμη", ενώ το ΝΑΤΟ διασαφήνιζε ότι η απειλή αεροπορικών βομβαρδισμών εντός τεσσάρων ημερών, στην οποία κατέληξε νωρίτερα - τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης - το συμβούλιο πρέσβεων της Συμμαχίας, εξακολουθεί να τελεί εν ισχύ.

Σύμφωνα με τον Χόλμπρουκ, ο οποίος συνεχίζει τις συνομιλίες με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, οι δύο άνδρες συμφώνησαν "σε ένα εδαφικό πρόγραμμα πιστοποίησης το οποίο θα συνοδεύεται από ένα σημαντικό αεροπορικό πρόγραμμα πιστοποίησης" της εφαρμογής των συμφωνηθέντων στο Κόσσοβο.

Η αποστολή των παρατηρητών εδάφους πρόκειται να περιλάβει 2.000 "πιστοποιητές εφαρμογής", υπό τις ευλογίες και την τυπική στέγη του κύριου ευρωπαϊκού σώματος ασφαλείας, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), δήλωσε ο Χόλμπρουκ.

Ο Χόλμπρουκ προσέθεσε πως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα και ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, στρατηγός Ουέσλι Κλαρκ, πρόκειται να επισκεφθούν το Βελιγράδι μέσα στις επόμενες μέρες προκειμένου να υπογράψουν τη συμφωνία διά της οποίας θα επιτραπεί η πραγματοποίηση πτήσεων από άοπλα αεροσκάφη για να "εποπτεύεται" και από ψηλά η εφαρμογή της εκεχειρίας και των συμφωνηθέντων.

Ο Χόλμπρουκ εξέφρασε επίσης την ελπίδα του, ρωσικά αεροσκάφη να πετούν μαζί με αεροσκάφη του ΝΑΤΟ στην "ενδυνάμωση" και την επόπτευση της εκεχειρίας. Πάντως, διευκρίνισε πως δε θα υπάρξουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Μιλόσεβιτς, σε ένα τηλεοπτικό του διάγγελμα (το πρώτο εδώ και τρία χρόνια), δήλωσε πως οι συμφωνίες στις οποίες κατέληξε με τον Χόλμπρουκ "αποτρέπουν τον κίνδυνο της στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της χώρας μας".

"Κλειδί" η "συμμόρφωση"

Ο Χόλμπρουκ ξεκαθάρισε ότι δεν κηρύσσει "νίκη" βάσει όσων πέτυχε μέχρι στιγμής, καιαναλόγως με τη στάση της γιουγκοσλαβικής πλευράς, κυρίως του Προέδρου Μιλόσεβιτς (τον οποίο, σημειωτέον, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, είχε χαρακτηρίσει ως κάποιον "που δεν εμπιστευόμαστε"). Μάλιστα στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε πισωγύρισμα άμεσα θα σημάνει υλοποίηση του σχεδίου αεροπορικών επιδρομών. "Ελπίζω", είπε πάντως, "πως οι δεσμεύσεις του Προέδρου Μιλόσεβιτς μπορούν να δημιουργήσουν έναν ειρηνικό δρόμο προς τα μπρος".

"Ελπίζουμε ότι αυτή (η συμφωνία) θα αποτελέσει ένα σημείο καμπής προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο αυτό θα αποδειχθεί... με την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, τον τερματισμό της ένοπλης βίας από όλες τις πλευρές, την επισκευή και την αποκατάσταση των ζημιών και την έναρξη πάνω από όλα μιας πολιτικής διαδικασίας η οποία θα δίνει στους ανθρώπους του Κοσσόβου αυτονομία και αυτο - καθορισμό", είπε.

Το ΝΑΤΟ επέμεινε πως η απειλή πραγματοποίησης αεροπορικών επιδρομών εναντίον της Σερβίας παραμένει, κυρίως ως μέσο πίεσης προς το Βελιγράδι. Το αν θα παραταθεί το χρονοδιάγραμμα ή η απειλή θα αρθεί, παραμένει στη "διακριτική ευχέρεια" του Συμφώνου, έλεγαν υπό τον όρο της ανωνυμίας στο CNN διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.

Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επιμένουν στην εφαρμογή τεσσάρων σημείων από το Βελιγράδι:

- Αμεση απόσυρση των ειδικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο.,

- Υπογραφή της συμφωνίας με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που θα αποστείλει διεθνείς παρατηρητές στο Κόσσοβο.- Υπογραφή της συμφωνίας που θα επιτρέπει σε (άοπλα) αεροσκάφη του ΝΑΤΟ να πετούν στον εναέριο χώρο του Κοσσυφοπεδίου για αναγνώριση και σε υποστήριξη της αποστολής του ΟΑΣΕ.

- Καθορισμός της "συμφωνίας - πλαισίου" ως νωρίς το Νοέμβριο που θα καθορίζει το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών Βελιγραδίου - Κοσσοβάρων Αλβανών με αντικείμενο την αυτονομία της επαρχίας.

Το σχέδιο των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας που εγκρίθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, αποτέλεσε την αποκορύφωση των δυτικών απειλών προς το Βελιγράδι, και πρέπει να θεωρείται βέβαιο το ότι ο Χόλμπρουκ το χρησιμοποίησε ως "χαρτί" αυξημένης αξιοπιστίας στις διαπραγματεύσεις του με τον Μιλόσεβιτς. Οι πρεσβευτές των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ ενέκριναν την "εντολή ενεργοποίησης", μεταφέροντας το πρόσταγμα αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων, προσωπικού και υλικού, στον στρατηγό Κλαρκ.

Οι κυρώσεις παραμένουν

Ο Χόλμπρουκ παρεμπιπτόντως κατέστησε σαφές ότι το "εξώτερο κέλυφος" των εμπορικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Γιουγκοσλαβία από τη διεθνή κοινότητα, παραμένει ως έχει για την ώρα.

Οι κυρώσεις, που παραμένουν μετά την επιβολή τους από τα Ηνωμένα Εθνη το 1995 λόγω του πολέμου στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, αποκόπτουν τους δεσμούς του Βελιγραδίου με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τράπεζες κλπ., ενώ "παγώνουν" τα περισσότερα γιουγκοσλαβικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.

Η Ρωσία

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Ραχμάνιν, "καλωσόρισε" τη συμφωνία, προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο προτίθεται να στείλει και δικούς του παρατηρητές στο Κοσσυφοπέδιο για την "επιτήρηση" της εκεχειρίας. "Είμαι βέβαιος ότι πρακτικά η Ρωσία... θα λάβει μέρος".

Στο μεταξύ (πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας) η κρατική Δούμα είχε αποφασίσει την αποστολή αντιπροσωπείας της στη Γιουγκοσλαβία, της οποίας θα ηγείται ο επικεφαλής της επιτροπής αντι - ΝΑΤΟ, Σεργκέι Μπαμπούριν.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ιωνίας με ανακοίνωσή της χθες καταδικάζει οποιαδήποτε "ΝΑΤΟική επέμβαση στο ανεξάρτητο γειτονικό κράτος της Νέας Γιουγκοσλαβίας".
  • Να σταματήσει κάθε ΝΑΤΟική επιθετική δραστηριότητα από τη χώρα μας σε βάρος της φίλης στον πόλεμο και την ειρήνη Γιουγκοσλαβίας, ζητούν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ, Επικουρικού Ταμείου Μετάλλου, Τύπου και Χάρτου καθώς και το ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης.

Τα Σωματεία των Συνταξιούχων καταδικάζουν την αναπτυσσόμενη εγκληματική δραστηριότητα της ΝΑΤΟϊκής Συμμαχίας με την έγκριση πολεμικής επίθεσης ενάντια στη Γιουγκοσλαβία.

Υπενθυμίζουν στην κυβέρνηση, τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες αλλά και τις καταστροφές που προκάλεσε η ανάμειξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Βοσνία και εφιστούν την προσοχή στον κίνδυνο να εμπλακεί η Ελλάδα σε μια σύρραξη, που μόνο θύματα και καταστροφές θα φέρει.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ
Πλάνο διαχειριστικού ελέγχου της κρίσης

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.-

Η προοπτική μιας εκτεταμένης παγκόσμιας ύφεσης και οι συνέπειές της, όσον αφορά το διαχειριστικό έλεγχο της παγκόσμιας οικονομίας, ήταν αυτό που έκανε τελικά τους συμμετέχοντες στην Οικονομική Διάσκεψη να υιοθετήσουν άρδην ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, που "φιλοδοξεί", όπως τονίζουν, να βοηθήσει στο να ξεπεραστεί η παρούσα κρίση και να αρχίσει, τάχα, η πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη με βάση την αναθεώρηση του υπάρχοντος παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

Οι 700 οικονομολόγοι, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, επιχειρηματικά στελέχη και ακαδημαϊκοί απ' όλο τον κόσμο, που παίρνουν μέρος στις εργασίες της Οικονομικής Διάσκεψης της Νοτιοανατολικής Ασίας υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), υιοθέτησαν αυτό το φιλόδοξο πλάνο, το οποίο αποτελείται από δύο βασικούς άξονες: Πρώτον, οι δυτικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε σημαντικές μειώσεις των επιτοκίων και η Ιαπωνία να προχωρήσει σε μια ευρύτερη διανομή των αποθεματικών της. Το σχέδιο ακόμα καλεί την Ομάδα των Επτά ισχυροτέρων κρατών (G7) να εγκαθιδρύσει ένα νέο καθεστώς για την επιτήρηση, την αποκάλυψη και την ομαλοποίηση των μεγάλων επιδράσεων των βραχυπρόθεσμων οικονομικών εκροών, καθώς επίσης και των "εκτός ισορροπίας" υποχρεώσεων - δεσμεύσεων και των παράγωγων συναλλαγών. Το σχέδιο αυτό μάλλον δε χαρακτηρίζεται από "πρωτόλεια εποικοδομητική σκέψη", αφού αντλεί τη συλλογιστική του από τις αποφάσεις της κοινής ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το σχέδιο αυτό, που αποτελείται από 15 σημεία, είναι πλήρως εναρμονισμένο στις κατευθύνσεις του ΔΝΤ, όπως τουλάχιστον τέθηκαν από τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Μισέλ Καμντεσί,στην καταληκτική ομιλία του, με άξονες τα τρία συμπεράσματα - στόχους: α) Για την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση ενός υψηλότερου επιπέδου διεθνούς συνεργασίας καθώς θα αναζητούμε αποτελεσματικές λύσεις. β) Ενα εκτενές πρόγραμμα δράσης μάς αναμένει για να οδηγηθούμε σε ένα πιο στέρεο διεθνές νομισματικό σύστημα. Οι στόχοι αυτής της βδομάδας έγιναν πολύ πιο συγκεκριμένοι και υπό ένα καθαρότερο πρίσμα, συμπεριλαμβανομένης και της υιοθέτησης και της ανάγκης ισχυροποίησης του ίδιου του ΔΝΤ. γ) Μας δώσατε ένα καλό δείγμα της υποστήριξής σας για το ρόλο του ΔΝΤ και των Ινστιτούτων που έχουν τη βάση τους στο Μπρέτον Γουντς γενικότερα, που αποτελούν το κέντρο του διεθνούς οικονομικού συστήματος.

Οι ομιλίες κατά τη δεύτερη μέρα της Διάσκεψης ήταν και αυτές συντονισμένες στο προτεινόμενο πλάνο, που φαίνεται ότι είχε καθολική αποδοχή από τους συμμετέχοντες, αλλά και τα συνήθη ευχολόγια για τις πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης της Ιαπωνίας να υιοθετήσει νομοσχέδιο για την εξυγίανση και την αναδιάρθρωση της οικονομίας και τη στήριξη των καταρρεόντων τραπεζών με κρατικά κονδύλια. Ενώ έσπευσαν να καλέσουν την Ιαπωνία να προσφέρει σύντομα την οικονομική της στήριξη - βοήθημα ύψους 30 δισ. γιεν προς τις κλυδωνιζόμενες οικονομίες της Ασίας. Ωστόσο οι υπόλοιπες δυτικές οικονομικές δυνάμεις δεν έλειψαν από το "στόχαστρό τους", αφού κάλεσαν τον Καναδά, τις ΗΠΑ αλλά και την Ευρώπη να υιοθετήσουν σημαντικές περικοπές στη φορολογία τους και να επεκτείνουν τη δικαιοδοσία των κρατικών δανείων και πιστωτικών εγγυήσεων στις οικονομίες που δοκιμάζονται από την κρίση, ειδικότερα για τις προμήθειες τροφίμων, ενεργειακών αποθεμάτων και ιατρικών αναγκών. Δεν έλειψαν και οι φωνές της γκρίνιας για την "έλλειψη ηγεσίας" για να αντιμετωπιστεί εγκαίρως η κρίση, να εμποδιστεί η επέκτασή της και η μετάδοσή της, αλλά και να υπάρξει ένας σχεδιασμός για την ανάκαμψη και την προσδοκώμενη ανάπτυξη...

Ο Ρ. Χόλμπρουκ μιλώντας στους δημοσιογράφους για τις λεπτομέρειες της

Ο Ρ. Χόλμπρουκ, μιλώντας στους δημοσιογράφους για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ