ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διευρύνεται η «κόντρα» με την ΕΕ

Στο φόντο κρίσιμων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για Ενέργεια, Ασφάλεια, Μέση Ανατολή κ.τ.λ.

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Νέες διαστάσεις αποκτά διαρκώς η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, μετά από την επεισοδιακή «απομάκρυνση» δύο Τούρκων υπουργών από την Ολλανδία, αποκαλύπτοντας το βάθος των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μεταξύ των δύο πλευρών, που, μεταξύ άλλων, συνδέονται με τον έλεγχο και τη μεταφορά ενεργειακών πόρων, την εξέλιξη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή, συνολικά τη γεωστρατηγική μοιρασιά στην περιοχή. Για παράδειγμα, δεν είναι καθόλου τυχαία η αναθέρμανση της συζήτησης (βλέπε και προχτεσινές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία) για το μέλλον της αεροπορικής βάσης στο τουρκικό Ιντσιρλίκ, που σήμερα αποτελεί βασικό ορμητήριο των ΗΠΑ, ενώ «φιλοξενεί» στρατιωτικές δυνάμεις και άλλων ΝΑΤΟικών συμμάχων της Τουρκίας π.χ. της Γερμανίας.

Χτες, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατηγόρησε πάλι ΕΕ και Ολλανδία ως υπερασπιστές του φασισμού, υποστηρίζοντας ότι «το θέμα δεν αφορά μόνο την Τουρκία... επηρεάζει όλους τους μουσουλμάνους και τους αλλοδαπούς που ζουν στην Τουρκία», τονίζοντας ότι η Αγκυρα θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες... υπεράσπισης των μουσουλμάνων και σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο Οργανισμός για την Ισλαμική Συνεργασία. Μάλιστα, ο Ερντογάν δεν δίστασε να αξιοποιήσει και τη φρικτή σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων στη βοσνιακή πόλη Σρεμπρένιτσα, το 1995, από Σέρβους εθνικιστές (κατά την οποία Ολλανδοί κυανόκρανοι είχαν κατηγορηθεί για «απραξία»), προκαλώντας την αντίδραση του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, που δήλωσε: «Συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση... Δεν θα πέσουμε σ' αυτό το επίπεδο. Είναι εντελώς απαράδεκτο».

Παράλληλα, μιλώντας σε τηλεοπτικά ΜΜΕ, ο Τούρκος ηγέτης τόνισε: «Ενα μέρος των χωρών της ΕΕ, δυστυχώς, δεν μπορεί να ανεχθεί την άνοδο της Τουρκίας και η Γερμανία βρίσκεται ακριβώς στην κορυφή της λίστας», ενώ πρόσθεσε ότι «η Γερμανία υποστηρίζει αμείλικτα την τρομοκρατία», με το επιχείρημα ότι η Αγκυρα έχει στείλει τους φακέλους 4.500 τρομοκρατών στο Βερολίνο, αλλά η άλλη πλευρά δεν έκανε τίποτα.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, είπε ότι η Αγκυρα αναστέλλει τις υψηλόβαθμες διπλωματικές επαφές με την Ολλανδία, εξηγώντας ότι «δεν επιτρέπουμε σε αεροπλάνα που μεταφέρουν Ολλανδούς διπλωμάτες ή απεσταλμένους να προσγειώνονται στην Τουρκία ή να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο μας...». Χτες, ο Κουρτουμλούς συμπλήρωσε ότι «η πίεση στην Ολλανδία θα συνεχιστεί μέχρι να πληρώσει για ό,τι έκανε. Αρχίσαμε με πολιτικές κυρώσεις και οικονομικές κυρώσεις θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μελλοντικά».

Ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανέφερε τη συζήτηση και στη συμφωνία για το Μεταναστευτικό: «Βλέπουμε ότι η ΕΕ μας κρατά σε αναμονή. Αν δεν προχωρήσει η κατάργηση της θεώρησης εισόδου (βίζα), θα πάρουμε μέτρα για τη συμφωνία» (την αναστολή της). Εξέφρασε ταυτόχρονα την ...ανησυχία του για την ΕΕ, υποστηρίζοντας πως βρίσκεται στα «πρόθυρα της κατάρρευσης». Επιπλέον, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε την ΕΕ για «επιλεκτική» άσκηση των δημοκρατικών αξιών, χαρακτηρίζοντας «κοντόφθαλμη» την προχτεσινή παρέμβαση της Κομισιόν που συνιστούσε αποφυγή υπερβολών μετά τα γεγονότα ανάμεσα σε Αγκυρα και Αμστερνταμ.

Σκληρά παζάρια και «κόντρες» συνυπάρχουν

Στο μεταξύ, ενδεικτικά των σύνθετων σχέσεων που ενώνουν ΕΕ και Τουρκία, αλλά και των προεκτάσεων που αποκτούν οι εξελίξεις, είναι δημοσιεύματα όπως αυτό στη γερμανική «Ντι Βελτ» («Die Welt»), σύμφωνα με το οποίο Γερμανία - Ολλανδία και Τουρκία είχαν προχωρήσει από πέρυσι σε ειδική συμφωνία για τη «μεταφορά» 150.000 - 250.000 Σύρων προσφύγων από την Τουρκία κατευθείαν στην ΕΕ, παραμονές των συνομιλιών για το Μεταναστευτικό.

Ακόμα, ενδεικτική είναι και ανάλυση της επίσης γερμανικής «Σουντόιτσε Ζάιτουνγκ» («Suddeutsche Zeitung») που συνδέει τις εξελίξεις με ανησυχία για το ΝΑΤΟ και εκτιμά: «Το ΝΑΤΟ είναι θορυβημένο από τη σκληρή ανταλλαγή ρητορικών πυρών ανάμεσα σε δύο χώρες - μέλη του. Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι επικρατεί μεν ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εξοργίζει κανείς τη στρατηγικά σημαντική σύμμαχο».

Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΞ της Γερμανίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, συνιστώντας σε Γερμανούς τουρίστες «να μένουν μακριά από πολιτικές εκδηλώσεις και γενικά από μεγάλες συναθροίσεις».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο κρατίδιο Σάαρλαντ (δυτική Γερμανία) οι αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι απαγορεύει τη διεξαγωγή πολιτικών εκστρατειών από ξένους πολιτικούς. «Εσωτερικές συγκρούσεις της Τουρκίας δεν έχουν θέση στη Γερμανία. Προεκλογικές εμφανίσεις που θέτουν σε κίνδυνο την τάξη στη χώρα μας πρέπει να απαγορεύονται», δήλωσε η πρωθυπουργός του κρατιδίου Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, μιλώντας για κινδύνους που δημιουργούνται για την ειρηνική συνύπαρξη Γερμανών και ξένων.

Τέλος, τουρκικά αλλά και δυτικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν δηλώσεις που έκανε και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το πώς η Βιέννη θα αντιδρούσε σε προεκλογικές συγκεντρώσεις με Τούρκους υπουργούς (στην Αυστρία) απάντησε: «Δε θα καθόμασταν απλά να παρακολουθούμε μια τέτοια εμφάνιση, αλλά θα προσπαθούσαμε να την εμποδίσουμε στο έδαφος της δημόσιας ασφάλειας... Θεωρώ ότι η τουρκική πλευρά θα μπορούσε να προσπαθήσει να συνεχίσει το ίδιο παιχνίδι (με την Ολλανδία) στην Αυστρία, επίσης».

Με αφορμή τις δηλώσεις Κατρούγκαλου

Η αντιπαράθεση Τουρκίας και ΕΕ, με αφορμή τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων στην Ολλανδία και αλλού, αξιοποιείται και στη χώρα μας από αστικά κόμματα, που έχουν τις δικές τους σκοπιμότητες και διαγκωνίζονται σε υποκρισία. Αφορμή οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, που μιλώντας στο σταθμό «Σκάι», για τη διαμάχη της Ολλανδίας με την Τουρκία, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να κρίνω τις εσωτερικές πολιτικές αποφάσεις άλλων χωρών αλλά ο κανόνας στην Ευρώπη είναι να γίνονται τέτοιες συγκεντρώσεις. Το μόνο πρόβλημα που τίθεται είναι εκείνο της δημόσιας ασφάλειας».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να ζητηθεί να γίνουν τουρκικές προεκλογικές συγκεντρώσεις και στην Ελλάδα, απάντησε: «Εμείς προσπαθούμε πάντοτε οι σχέσεις μας με την Τουρκία να είναι φιλικές. Εχουν γίνει στο παρελθόν επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη. Δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσουμε την επικοινωνία μαζί τους, αλλά από την άλλη δεν υπάρχει και κανένας λόγος να τροφοδοτήσουμε μια ένταση που αυτήν τη στιγμή υπάρχει στην Ευρώπη και κινδυνεύει να δημιουργήσει προβλήματα στη σχέση μας».

Η τοποθέτηση Κατρούγκαλου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο να κάνει λόγο για «εθνικά επικίνδυνες αδιανόητες πρακτικές δήθεν ανοχής». «Δεν πρέπει να επιτραπούν προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματος Ερντογάν στη Θράκη. Τόσο για πολιτικούς όσο και για εθνικούς λόγους», επέμεινε.

Στη ΝΔ, ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτήρισε «ασυγχώρητη άγνοια ή βαριά επιπολαιότητα» τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, λέγοντας ότι «οι Μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Ελληνες πολίτες. Επομένως, δεν έχουν καμία εμπλοκή με τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας, ούτε βέβαια με το επικείμενο δημοψήφισμα».

Πρόταση για απόσυρση γερμανικών στρατευμάτων από το Ιντσιρλίκ

Με αφορμή την αντιπαράθεση Τουρκίας - ΕΕ, Γερμανοί βουλευτές προτείνουν τα γερμανικά μαχητικά «Tornados», που βρίσκονται στη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και συμμετέχουν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση σε Συρία και Ιράκ, να μεταφερθούν σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος ή Ιορδανία. Την άποψη αυτή διατυπώνουν οι βουλευτές από την Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU), που συμμετέχει στη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, μιλώντας για την «αβέβαιη ασφάλεια των Γερμανών στρατιωτών». Ταυτόχρονα η επικεφαλής της ΚΟ του οπορτουνιστικού κόμματος «Αριστερά» (Linke), Σάρα Βάγκενκνεχτ, συμφωνώντας, μιλά και για «διακοπή προμήθειας όπλων στην Τουρκία» ενώ και ο επικεφαλής των Πρασίνων, τουρκικής καταγωγής Τζεμ Εζντεμίρ, σημειώνει ότι «πρέπει να δοθεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Αγκυρα, που χάνει τα τελευταία κατάλοιπα σεβασμού προς την Ευρώπη».

Η γερμανική κυβέρνηση ωστόσο έχει σχεδιάσει μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη βάση του Ιντσιρλίκ για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη γερμανικών στρατευμάτων, και προς το παρόν απορρίπτει το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των Γερμανών στρατιωτών και του εξοπλισμού.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Κορυφώθηκε η προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού

Με τη δημόσια συζήτηση να έχει στραφεί στις τελευταίες εξελίξεις με την ένταση στις σχέσεις Ολλανδίας - Τουρκίας, αλλά και στο ρόλο της ΕΕ, διεξάγονται σήμερα οι βουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία, για τις 150 έδρες του κοινοβουλίου που κατανέμονται με σύστημα απλής αναλογικής. Αυτό φάνηκε και στην τηλεμαχία που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, μεταξύ του Μαρκ Ρούτε, επικεφαλής του σημερινού κυβερνώντος φιλελεύθερου «Κόμματος του Λαού για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD) και του Γκερτ Βίλντερς, από το ακροδεξιό λαϊκιστικό «Κόμμα για την Ελευθερία» (PVV), που εμφανίζονται δημοσκοπικά ως οι επικρατέστεροι για την πρώτη θέση.

Οι δυο υποψήφιοι «διαγωνίστηκαν» σε «σκληρότητα» σχετικά με το διπλωματικό επεισόδιο με την Τουρκία, με τον Γκ. Βίλντερς να κατηγορεί τον Μ. Ρούτε ότι «έπρεπε να απελαθεί αμέσως ο Τούρκος πρέσβης» μετά τις κατηγορίες του Ερντογάν για «ναζιστικές πρακτικές». Πρόσθεσε πως οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και η χρήση των ολλανδικών ΜΑΤ για να διαλύσει διαδηλωτές υπέρ του Ερντογάν, ενίσχυσαν τη θέση του. «Είστε σε ομηρία από τον Ερντογάν. Κλείστε τα ολλανδικά σύνορα».

Ο Μ. Ρούτε, εκφράζοντας τις ...ανησυχίες τμημάτων του κεφαλαίου, τόνισε το ευρωσκεπτικιστικό στοιχείο του κόμματος του Βίλντερς: «Θέλετε "Nexit", θέλετε την Ολλανδία έξω από την Ευρώπη. Ξέρετε τι θα κοστίσει... μην το κάνετε», είπε. Στο μεταξύ, για να θολώσει τα νερά και να πολώσει το κλίμα, ο Ρούτε είπε πως «δεν πρόκειται να συνεργαστώ ξανά με αυτό το κόμμα», τη στιγμή που ο Βίλντερς προέρχεται από το κόμμα του Ρούτε και βρισκόταν μαζί του στην κυβέρνηση μέχρι το 2012... Πάντως, παρά την όποια «οξυμένη» φραστική αντιπαράθεση στο προχτεσινό ντιμπέιτ, και οι δυο υποψήφιοι επί της ουσίας διαγκωνίζονται για το ποιος είναι ο καταλληλότερος για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ολλανδικών μονοπωλίων.

Σε δημοσκόπηση της Δευτέρας, της εταιρίας «Peil», φαίνεται το φιλελεύθερο VVD να κατακτά 27 έδρες και το PVV 24 έδρες. Η Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση (CDA) στην τρίτη θέση παίρνει 21, οι κεντροαριστεροί Πράσινοι (GA) 19 έδρες, το φιλελεύθερο «Δημοκράτες 66» 16 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) 14 έδρες και Εργατικό Κόμμα (PvdA - είναι το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ) 9 έδρες. Πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, που φτάνει έως και το 60%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ