ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Μάη 2016
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Στα χνάρια αυτών που αγωνίστηκαν για την πραγματική λευτεριά

Για δεύτερη χρονιά, το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής του ΚΚΕ διοργανώνουν πεζοπορία σε μέρη που συνδέονται με την ιστορία του επαναστατικού κινήματος στη χώρα μας. Αυτή τη φορά στον Παρνασσό στις 29 Μάη. Η δράση αυτή έχει ως στόχο να γνωρίσουν οι νέοι και οι νέες την ιστορία αυτή, τις ηρωικές σελίδες που έγραψαν πρωτοπόροι αγωνιστές πολεμώντας ενάντια σε ντόπιους και ξένους ιμπεριαλιστές, με σκοπό να κερδίσουν πραγματική λευτεριά, για ένα καλύτερο αύριο, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Η πεζοπορία στον Παρνασσό έχει ακόμα ως στόχο την εξοικείωση των νέων με τη φυσική άσκηση, σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο.

Μέρη όπου αγωνίστηκαν ηρωικά οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ από το 1943 έως το 1948

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει η πεζοπορία, αποτελεί κομμάτι των μονοπατιών που συνδέουν τον Παρνασσό με την Πάρνηθα, περνώντας από τα βουνά Κίρφη, Ελικώνα, Κορομπίλι, Κιθαιρώνα, Πάστρα. Η ανάβαση θα ξεκινήσει από το Ζεμενό στο δρόμο Λιβαδειάς - Αράχωβας και θα συνεχίσει στην πλαγιά της Κίρφης. Ο τερματισμός θα είναι στο Δίστομο, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση.

Στην περιοχή αυτή έδρασε, κατά κύριο λόγο, η 2η μεραρχία του ΔΣΕ με διοικητή το θρυλικό Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου). Παρότι το κεντρικό πεδίο επιχειρήσεων ήταν στο Γράμμο, οι εκτάσεις της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας αποτελούσαν σημαντική περιοχή. Ο έλεγχος αυτών των ορεινών όγκων και των γύρω περιοχών από τον ΔΣΕ ήταν πλήγμα για τον αστικό στρατό, αφού δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τα μετόπισθεν και τον ανεφοδιασμό του στις επιθέσεις κατά των ανταρτών.

Σημαντικές, επίσης, ήταν οι νίκες εναντίον του αστικού στρατού που είχαν οι αντάρτες του ΔΣΕ στην περιοχή: Η κατάληψη της Αράχωβας Ναυπακτίας από το Αρχηγείο Δυτικής Στερεάς, η διείσδυση στον Κιθαιρώνα και την Πάρνηθα, φτάνοντας σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Αθήνα, και η μεγάλη μάχη της Καρδίτσας ήταν σημαντικές επιχειρήσεις. Ηταν, επίσης, ιδιαίτερα σημαντική η απόκρουση των κυβερνητικών σχεδίων «Τέρμινους» και «Χαραυγή», που προέβλεπαν την εκκαθάριση της Ρούμελης από δυνάμεις του ΔΣΕ.

Μέρος της διαδρομής στο ελατοδάσος
Μέρος της διαδρομής στο ελατοδάσος
Η γνωστότερη επιχείρηση του ΔΣΕ στην περιοχή είναι αυτή της 126ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ. Τάγμα της με διοικητή τον Κώστα Αντωνόπουλο (Κρόνο), το Γενάρη του 1948, ξεκίνησε από τον Παρνασσό, διέσχισε τη Βοιωτία και επιχείρησε να εγκατασταθεί στην Πάρνηθα και τα Γεράνεια. Από το Δελτίο Ειδήσεων του ΔΣΕ στις 18 του Φλεβάρη 1948, αντλούμε τις παρακάτω πληροφορίες:

«Τμήματα του ΔΣΕ του Αρχηγείου Ρούμελης στις 5 και 6 του Φλεβάρη διενήργησαν διείσδυση στην Πάρνηθα και στην περιοχή της 20 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Στις 6 του Φλεβάρη, τμήματα του ίδιου Αρχηγείου διενήργησαν επίθεση και κατέλαβαν την Πύλη. Οι μοναρχοφασίστες είχαν απώλειες 9 νεκρούς και περισσότερους τραυματίες. Την ίδια μέρα, τμήματα του ΔΣΕ μπήκαν στα Σκούρτα. Στην εμφάνισή τους, οι χωροφύλακες και ΜΑΥδες εγκατέλειψαν το χωριό πανικόβλητοι. Στις 9/2 τμήματα του ΔΣΕ συγκρούστηκαν με μεγάλες δυνάμεις του αστικού στρατού στον Κιθαιρώνα. Ο αστικός στρατός χρησιμοποίησε σε μεγάλη κλίμακα αεροπορία και τανκ, για να τα αντιμετωπίσει. Στη μάχη, που κράτησε 4 ώρες, τα τμήματα του ΔΣΕ προξένησαν σοβαρές απώλειες στους μοναρχοφασίστες. Στις 10/2 τμήματα του ΔΣΕ μπήκαν σε Νεοχώρι και Λεύκτρα των Θηβών, σαρώνοντας τους ΜΑΥδες. 30 νέοι με ενθουσιασμό ακολούθησαν τα τμήματα του ΔΣΕ και κατατάχθηκαν στις γραμμές του. Παρ' όλα αυτά, ο συσχετισμός δύναμης ήταν συντριπτικός σε βάρος του ΔΣΕ. Μάχη διεξήχθη την Καθαρή Δευτέρα του 1948, ανάμεσα σε δυνάμεις του Τάγματος του Κρόνου που είχαν διεισδύσει στην Πάρνηθα και στρατοπέδευσαν στη θέση Σαλονίκη και του αστικού στρατού που διενεργούσε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από την πλευρά της Χασιάς με δύναμη τεθωρακισμένων. Το τάγμα χτυπήθηκε άγρια από το στρατό και την αεροπορία. Στις 29 Μάρτη ο Κρόνος σκοτώθηκε σε μάχη στην Αλυκή Ξηρονομής στη Βοιωτία».

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις από τον αστικό στρατό


Για τη συντριβή του Δημοκρατικού Στρατού στη Ρούμελη και τη Θεσσαλία, η στρατιωτική ηγεσία του κυβερνητικού στρατού συγκροτεί ειδικές δυνάμεις κρούσης και καταστρώνει σχέδια επιχειρήσεων, όπου εντάσσει το σύνολο του Α' Σώματος του αστικού στρατού για να εξασφαλίσει τα μετόπισθεν ενόψει της μάχης σε Γράμμο - Βίτσι. Το τελικό σχέδιο του αστικού στρατηγείου ονομάζεται «Κυνηγός» και στόχο έχει την εξόντωση της 1ης και 2ης Μεραρχίας και την εκκαθάριση των περιοχών Αγραφα και Ρούμελη. Σε αυτήν την επιχείρηση, ο αστικός στρατός παρέταξε δύναμη 70.000 ανδρών με επικεφαλής τον Θρ. Τσακαλώτο, 140 πυροβόλα, 60 αεροπλάνα, σημαντικό αριθμό αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων. Από τη μεριά του, ο ΔΣΕ είχε να αντιτάξει 1.600 μαχητές της 1ηςμεραρχίας με διοικητή τον Χ. Φλωράκη (Γιώτης) και 1.500 μαχητές με διοικητή τον Γ. Αλεξάνδρου (Διαμαντής). Η επιχείρηση άρχισε την 1η Μάη του '49 και στον άνισο αυτό αγώνα οι δυνάμεις της 2ης μεραρχίας αγωνίστηκαν για πάνω από ένα μήνα, χάθηκαν πολλά στελέχη και μαχητές του, ανάμεσά τους και ο διοικητής της, ο θρυλικός Διαμαντής.

Πληροφορίες και οδηγίες για τη συμμετοχή στην πεζοπορία

Η αναχώρηση από την Αθήνα θα γίνει στις 29/5, στις 6.30 π.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη. Η αναχώρηση από το σημείο αφετηρίας στο Χάνι Ζεμενού θα γίνει στις 9.30 π.μ., ενώ η εκδήλωση στο Δίστομο θα πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στις τοπικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και στο email kne@kne.gr. Συμμετοχή: 10 ευρώ.

Η διάρκεια της διαδρομής είναι περίπου 5 ώρες, μέσα σε μονοπάτι. Οι συμμετέχοντες πρέπει να φοράνε ελαφρύ αρβυλάκι ή αθλητικά παπούτσια, μακρύ ελαφρύ παντελόνι ή φόρμα, μακρυμάνικο πουκάμισο ή ελαφριά μπλούζα και καπέλο. Ακόμα, πρέπει να έχουν μαζί τους παγούρι με νερό 1 ή 1,5 λίτρο, γυαλιά ηλίου, ένα δεύτερο φανελάκι και ζευγάρι κάλτσες και λίγα τρόφιμα (ξηρά τροφή, σταφίδες ή τοστ) σε ένα μικρό σακίδιο πλάτης. Καλό είναι, επίσης, να έχουν μαζί τους κι ένα ελαφρύ αντιανεμικό - αδιάβροχο.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Κυκλοφόρησε το 3ο τεύχος του 2016
  • Η Ενότητα «Ιδεολογία - Πολιτική» περιλαμβάνει άρθρο, με τίτλο «Για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα και τα καθήκοντα των κομμουνιστών». Το άρθρο χαρτογραφεί το μέγεθος, τη σύνθεση και τον προορισμό των μετακινούμενων πληθυσμών, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στις αιτίες που σπρώχνουν στην προσφυγιά τους Σύρους, οι οποίοι αποτελούν και τον κύριο όγκο των ροών προς την Ευρώπη. Παρουσιάζει επίσης την πορεία διαμόρφωσης της πολιτικής της ΕΕ απέναντι στο πρόβλημα, τους ανταγωνισμούς πίσω από αυτήν και τις συνέπειές της. Τέλος, παρουσιάζει την κατάσταση στην Ελλάδα, τη στάση των αστικών κομμάτων, των ΜΚΟ και των κάθε είδους «αλληλέγγυων», από τη μια, και τα καθήκοντα που απορρέουν για τους κομμουνιστές, από την άλλη. Στην ίδια ενότητα, περιλαμβάνεται το άρθρο, με τίτλο «Η ανασύνθεση του οπορτουνιστικού χώρου με ορίζοντα τη διαμόρφωση νέου πόλου». Το άρθρο παρουσιάζει την κινητικότητα στο χώρο, ενώ, πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στις συγκλίσεις και αποκλίσεις που αναπτύσσονται στο έδαφος μιας σειράς ζητημάτων όπως η στάση απέναντι στην κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, η προοπτική που προβάλλεται από ορισμένες ομάδες για τη συγκρότηση νέου ΚΚ, η υιοθέτηση του μεταβατικού προγράμματος και η επακόλουθη στάση απέναντι στο ζήτημα της αστικής διακυβέρνησης και η στάση τους στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.
  • Η ενότητα «Υγεία» περιλαμβάνει το άρθρο με τίτλο «Ιατρική έρευνα και καινοτομία στον καπιταλισμό», το οποίο παρουσιάζει την εικόνα στο χώρο και τις συνέπειες από την κυριαρχία του κέρδους ως κριτηρίου ανάπτυξης της έρευνας. Παράλληλα, αναδεικνύει τη συγκέντρωση της έρευνας στα μονοπώλια του κλάδου και τη στενή διαπλοκή τους με το αστικό κράτος, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στις συνέπειες της πατέντας ως μηχανισμού προστασίας του μονοπωλιακού κέρδους και στους οξυμένους ανταγωνισμούς μεταξύ των μονοπωλίων και των κρατών. Επίσης, αντιπαραβάλλει την αστική στρατηγική για την έρευνα και την καινοτομία με τις βασικές αρχές της έρευνας στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
  • Η ενότητα «Σοσιαλισμός» περιλαμβάνει το άρθρο με τίτλο «20ό Συνέδριο του ΚΚΣΕ - Σημείο οπορτουνιστικής στροφής», που γράφτηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη διεξαγωγή του. Το άρθρο προσεγγίζει το συγκεκριμένο γεγονός και την «αλλαγή πορείας» που σηματοδότησε υπό το πρίσμα των νομοτελειών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Παρουσιάζει τη διαπάλη στο μπολσεβίκικο κόμμα, πριν και μετά τον πόλεμο, ως αντανάκλαση της ταξικής πάλης που οξυνόταν υπό την πίεση της ανάγκης για εμβάθυνση των κομμουνιστικών σχέσεων. Παρουσιάζει, επίσης, κάποιες βασικές συκοφαντίες της λεγόμενης «Μυστικής Εκθεσης» που παρουσιάστηκε την τελευταία μέρα του 20ού Συνεδρίου, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στις συνέπειες της οπορτουνιστικής στροφής στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.
  • Το τεύχος περιλαμβάνει βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ για το «Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο Γενικής Παιδείας».

εξωφυλλο ΚΟΜΕΠ
εξωφυλλο ΚΟΜΕΠ
Τέλος, σε αυτό το τεύχος δημοσιεύονται τα Κομματικά Ντοκουμέντα της περιόδου από 25.2.2016 έως 22.3.2016.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ