ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η ατζέντα του κεφαλαίου προχωράει

Ο Σ. Κουρτς μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων

Copyright 2017 The Associated

Ο Σ. Κουρτς μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων
ΒΙΕΝΗ.--

Νίκη του Λαϊκού Κόμματος (OVP) και ανάδειξη του Σεμπάστιαν Κουρτς σε καγκελάριο της Αυστρίας προκύπτει από το αποτέλεσμα των προχτεσινών πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Ο 31χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών στη συγκυβέρνηση του κόμματός του με τους Σοσιαλδημοκράτες του απερχόμενου καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, έχει πρωτοστατήσει στην απαίτηση για κλείσιμο της βαλκανικής και μεσογειακής οδού για τους πρόσφυγες.

Οι εκλογές έγιναν σε μια περίοδο που οι μονοπωλιακοί όμιλοι της Αυστρίας απαιτούν την ισχυροποίηση της θέσης τους στην Ευρώπη και στον κόσμο, με ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ήδη «επιτυχημένης» αυστριακής καπιταλιστικής οικονομίας, με μέτρα όπως: Μείωση του μη μισθολογικού «κόστους», περικοπές στις κοινωνικές κρατικές δαπάνες, μείωση της φορολογίας τους και αύξηση της κρατικής στήριξης για Ερευνα - Καινοτομία, «πράσινες» επενδύσεις κ.ά., και έμφαση στη «νόμιμη» μετανάστευση και στην ενσωμάτωση των προσφύγων ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, περιορισμός του ασύλου και των παροχών προς τους πρόσφυγες. Απαιτήσεις που είχαν υιοθετηθεί από όλα τα κόμματα - συντηρητικά, ευρωσκεπτικιστικά και σοσιαλδημοκρατικής απόχρωσης.

Τόσο οι «ανησυχίες», όσο και οι προσπάθειες «νομιμοποίησης» των νεοναζιστικών κομμάτων, μπροστά στο ενδεχόμενο σχηματισμού συγκυβέρνησης Λαϊκού Κόμματος με το δεύτερο εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ελευθερίας του Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε, αφορούν την ενδοαστική κόντρα για τη «συνταγή διαχείρισης». Θυμίζουμε ότι το 2000 σχηματίστηκε τέτοια κυβέρνηση. Πάντως οι εθνικιστικές τάσεις κυριαρχούσαν στις προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων, με έμφαση σε κίνητρα πρώτα και κύρια για τις αυστριακές επιχειρήσεις, για ενίσχυση της ΕΕ με όρους ευνοϊκούς για τα αυστριακά μονοπώλια.

Επίσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε χτες ότι θα συμμετέχει σε συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης με όλα τα κόμματα, με τον απερχόμενο καγκελάριο, Κρ. Κερν, να απαντά σε όσους τον επικρίνουν για τις συνομιλίες με το Κόμμα Ελευθερίας: «Εκκλήσεις από τα αριστερά ή τα δεξιά μπορούν να αγνοηθούν...».

Τα αποτελέσματα

Το Λαϊκό Κόμμα (OVP) ενισχύθηκε σημαντικά, λαμβάνοντας το 31,4% των ψήφων (+7,5% σε σχέση με το 2013) και 61 έδρες, και στη δεύτερη θέση το Ελεύθερο Κόμμα (FPO), επίσης με σημαντική άνοδο, λαμβάνει το 27,3% (+5,9%) και 53 έδρες. Στην τρίτη ακολουθεί με μικρή διαφορά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPΟ), το οποίο διατηρεί τις δυνάμεις του με 26,8% (-0,3%) και 52 έδρες. Στη Βουλή μπαίνουν επίσης το νεοφιλελεύθερο NEOS (Νέα Αυστρία) με 5% και 9 έδρες, και οριακά η «Λίστα Πιλτς» με 4,1% και 8 έδρες. Εκτός παραμένουν οι Πράσινοι με 3,3% (-8,1%). Η συμμετοχή ανήλθε στο 68%.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Παρατείνεται η αντιπαράθεση

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Χωρίς ξεκάθαρη απάντηση για το αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της Καταλονίας μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτώβρη, που απαγορεύτηκε από την ισπανική δικαιοσύνη και σημαδεύτηκε από κρατική καταστολή, απάντησε χτες στο τελεσίγραφο του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουιτζντεμόντ. Επανέλαβε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας είναι σε αναστολή και ζήτησε διάλογο.

«Κατά τη διάρκεια των δύο προσεχών μηνών, κύριος στόχος μας είναι να προσέλθουμε σε διάλογο», γράφει χαρακτηριστικά, και διατυπώνει δύο αιτήματα: Να σταματήσει η καταστολή και η δίωξη Καταλανών κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως ο αστυνομικός διευθυντής της τοπικής αστυνομίας «Mossos de Esquadra» Λουίς Τραπέρο, όπως και πρόεδροι καταλανικών οργανώσεων που διώκονται για ανυπακοή και απειθαρχία στις αποφάσεις της δικαιοσύνης, όπου κατέθεσαν χτες, γιατί όχι μόνο δεν απέτρεψαν αλλά και διευκόλυναν το δημοψήφισμα.

Η ισπανική κυβέρνηση με νέα επιστολή Ραχόι εξέφρασε την δυσαρέσκειά της για την απάντηση Πουιτζντεμόντ, ότι «δεν δίνει σαφή απάντηση», αλλά δηλώνει και ανοιχτή σε διάλογο στο πλαίσιο του ισπανικού Κοινοβουλίου, εφόσον η καταλανική κυβέρνηση αναθεωρήσει και «επιστρέψει στη συνταγματική νομιμότητα». Αυτό σημείωσε και η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σανταμαρία, που επανέλαβε ότι η τελική προθεσμία προς την καταλανική κυβέρνηση «να κινηθεί εντός του νόμου» είναι έως τις 10 π.μ. (ώρα Ελλάδας 11 π.μ.) την Πέμπτη 19 Οκτώβρη. Σε αντίθετη περίπτωση θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 155 του Συντάγματος για την άρση του καθεστώτος αυτονομίας, με αποπομπή της καταλανικής κυβέρνησης. Οπως λένε κυβερνητικές πηγές, σχεδιάζεται τοποθέτηση τοποτηρητή στην επαρχία και ανάληψη της διοίκησης, της οικονομικής λειτουργίας και των κατασταλτικών μηχανισμών από το κεντρικό κράτος. Παρότι η σφοδρή ενδοαστική αντιπαράθεση φαίνεται να κλιμακώνεται, ασκούνται ισχυρές πιέσεις για επίτευξη συμβιβασμού. Το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, με τις σοβαρές συνέπειες που θα έχει (έξοδο από την ΕΕ, οικονομική επιβράδυνση - αφού η επαρχία έχει το 1/5 του ΑΕΠ της Ισπανίας), οδηγεί σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου να ασκούν πιέσεις για ένα νέο συμβιβασμό. Η στάση της καταλανικής κυβέρνησης δημιουργεί ρήγματα και στα κόμματα που τη στηρίζουν στον συνασπισμό «Μαζί για το Ναι», που έχει 62 έδρες από τις 135 της τοπικής Βουλής, και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της «Λαϊκής Ενότητας», που τη στηρίζει με 10 βουλευτές.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΑΤΩ ΣΑΞΟΝΙΑ
Νίκη σοσιαλδημοκρατών

Νίκη και ενίσχυση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) με 36,9% (+4,3% σε σχέση με τις εκλογές του 2013) και 55 έδρες και απώλειες για τη Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) που ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 33,6% (-2,4%) και 50 έδρες ανέδειξαν οι εκλογές της Κυριακής για το τοπικό Κοινοβούλιο στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, τρεις βδομάδες μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές. Η συμμετοχή κινήθηκε στο 63,1%, λίγο αυξημένη σε σχέση με το 2013 (59,4%).

Την προηγούμενη περίοδο συγκυβερνούσαν SPD και Πράσινοι με πρωθυπουργό τον Σοσιαλδημοκράτη Στέφαν Βάιλ, ο οποίος ήταν και ο τωρινός επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος. Με βάση τα προχτεσινά αποτελέσματα, η συνέχεια ενός τέτοιου συνασπισμού δεν είναι εφικτή λόγω της μεγάλης πτώσης των Πρασίνων, που λαμβάνουν 8,7% (-5%) και 12 έδρες.

Το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) έλαβε 7,5% (-2,4%) και 11 έδρες, ενώ η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 6,2% μπαίνει για πρώτη φορά στο τοπικό Κοινοβούλιο καταλαμβάνοντας 9 έδρες. Το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» με 4,2% (+1,5%) παραμένει εκτός Κοινοβουλίου.

Για έναν κυβερνητικό συνασπισμό απαιτείται πλειοψηφία 69 εδρών από τις 137 συνολικά. Ετσι, πιθανοί συνδυασμοί είναι ο μεγάλος συνασπισμός SPD - CDU (105 έδρες), ο συνασπισμός SPD - Πρασίνων - FDP (78 έδρες) ή ένας συνασπισμός CDU - Πρασίνων - FDP (73 έδρες).

«Το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη ενθάρρυνση για μας», είπε χτες ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς, σε μια περίοδο που κυριαρχούν οι εσωκομματικές συζητήσεις για την «αναδιοργάνωση» του κόμματος μετά τις μεγάλες απώλειες στις εθνικές εκλογές.

Ενόψει των πρώτων αυριανών διερευνητικών συναντήσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο των CDU/CSU με τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Πράσινους (ξεχωριστά) ο επικεφαλής των Πρασίνων, Τσεμ Οζντεμιρ, σε συνέντευξή του δήλωσε πως μέσω των συνομιλιών πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί, στους οποίους να «φαίνονται» οι θέσεις όλων των κομμάτων. Βασική προϋπόθεση για να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις είναι η κατάργηση του «φόρου αλληλεγγύης» - όλα τα κόμματα έχουν δεσμευτεί γι' αυτό, ενώ το ζητούν και οι επιχειρηματίες, μαζί με δική τους φοροελάφρυνση - είπε ο πρόεδρος των FDP, Κρίστιαν Λίντνερ.

ΓΑΛΛΙΑ
Προώθηση νέου φόρου τύπου ΕΝΦΙΑ

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ στη Γαλλία ιεραρχεί κι αυτή τη λεγόμενη «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης, με το σχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε, που μεταξύ άλλων προωθεί ένα νέο φόρο όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ στην Ελλάδα. Δηλαδή, θα πρόκειται για φόρο που θα πληρώνουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία, ακόμα κι αν αυτή είναι πολύ μικρή. Ο νέος φόρος θεσπίζεται για να ισοσκελιστεί η «χασούρα» από την κατάργηση π.χ. του «Φόρου Αλληλεγγύης» (Impot de Solidarite de Fortune - ISF) που αφορούσε υψηλά εισοδήματα και κύρια επιχειρηματίες.

Το συγκεκριμένο σχέδιο εγκρίθηκε πρόσφατα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και εντάσσεται στην προσπάθεια προσέλκυσης όσο το δυνατόν περισσότερων επενδύσεων ξένων κεφαλαίων στη Γαλλία. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Λιμπερασιόν», ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ συνέδεσε το νέο φόρο με «τολμηρά μέτρα» που θα λάβει η κυβέρνηση, «για να ευνοήσει την παραγωγική επένδυση και την ελκυστικότητα της χώρας». Ο Φιλίπ πρόσθεσε όλο νόημα ότι «είμαστε σε μια περίοδο που η συζήτηση για το Brexit μας δεσμεύει. Υπάρχει μια αξιοσημείωτη ευκαιρία η Γαλλία να τραβήξει επιχειρήσεις και επενδύσεις που σήμερα εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο».

TOYΡKIA
Επιμένει για συνεργασία με την ΕΕ

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η Τουρκία θα ενισχύσει την ΕΕ και θα κερδίσει δύναμη όταν θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ», τόνισε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ, μιλώντας στο Στρασβούργο, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του παραμένει αποφασισμένη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Προσπαθούμε για αυτήν την ένταξη από το 1960... Παρά όλα τα εμπόδια, η Τουρκία δεν εγκατέλειψε ποτέ την ενταξιακή πορεία προς την ΕΕ... Εμείς, ως Τουρκία, δε σκοπεύουμε να υποχωρήσουμε», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις Μποζντάγκ έγιναν ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που αναμένεται να ασχοληθεί και με τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, ενώ στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής «διασταυρώνονται» όλο και περισσότερο τα «ξίφη» ισχυρών μονοπωλιακών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Παρά το κατηγορηματικό ύφος που προσπάθησε να επιδείξει ο Μποζντάγκ, η αλήθεια είναι ότι το μέλλον των σχέσεων Αγκυρας - Βρυξελλών θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη σε μια σειρά παζάρια (όπως η «αντιμετώπιση» του Μεταναστευτικού, στην οποία η Τουρκία εκτιμάται ότι «συμβάλλει» σημαντικά, παράλληλα με την πορεία της διμερούς επενδυτικής συνεργασίας σε πολλούς τομείς), αλλά και από την εξέλιξη των γεωπολιτικών «ισορροπιών» σε πεδία όπως η Συρία, το Ιράκ κ.τ.λ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ