2025 The Associated Press. All |
Οι δολοφονίες αμάχων δεν έχουν τελειωμό |
Με τις πλάτες των ΗΠΑ, ισχυρών χωρών - μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ο ισραηλινός στρατός επιλέγει στην παρούσα φάση να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδιασμού για νέα κλιμάκωση των χερσαίων επιχειρήσεων, για δύο βασικούς λόγους: Αφενός να μην «τορπιλιστούν» εντελώς οι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων, αφετέρου γιατί εντείνονται στην ισραηλινή κοινωνία οι αντιδράσεις κατά της επιλογής της κυβέρνησης Νετανιάχου να θυσιάσει και τον τελευταίο όμηρο προκειμένου να κατάσχει εδάφη της Γάζας με το πρόσχημα της δημιουργίας «ζωνών ασφαλείας» ή «αποστρατιωτικοποιημένων περιοχών».
Την υπογραφή τους σε ανοιχτή επιστολή με κεντρικό αίτημα να δοθεί άμεσα προτεραιότητα στην απελευθέρωση όλων των ομήρων έχουν ήδη βάλει μέσα σε μερικές μέρες χιλιάδες έφεδροι (νυν και πρώην) πιλότοι και αξιωματικοί της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν στην αστυνομία, ακαδημαϊκοί, ποιητές, συγγραφείς, εκδότες, έως και πρώην πράκτορες της Mossad.
Η συλλογή υπογραφών συνοδεύεται και από κύμα άρνησης αρκετών νεαρών εφέδρων να επιστρέψουν σε θέσεις μάχης, πράγμα που αναγκάζει την κυβέρνηση Νετανιάχου να καθυστερήσει στην παρούσα φάση τα σχέδια για κλιμάκωση του διωγμού και της εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «The Times of Israel», ο κατοχικός στρατός έχει διευρύνει κατά πολύ τις λεγόμενες «ζώνες ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα, οι οποίες αποτελούν πλέον το 30% της περιοχής. Ο υπουργός Αμυνας Ισ. Κατς σε νεότερες δηλώσεις του επέμεινε ότι οι ζώνες αυτές καταλαμβάνονται «μόνιμα» από τον ισραηλινό στρατό. Στη νότια Λωρίδα της Γάζας, μάλιστα, οι Ισραηλινοί έχουν ολοκληρώσει τον λεγόμενο «Διάδρομο Μόραγκ», μεταξύ Χαν Γιούνις και Ράφα, και αφού ολοκληρώσουν τις χερσαίες επιχειρήσεις στο έδαφος της τελευταίας θα έχουν δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» η οποία θα εκτείνεται μέχρι τα σύνορα με την Αίγυπτο, ξεπερνώντας σε βάθος τα 5 χλμ. Σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας αυτές οι «ζώνες ασφαλείας» εκτείνονται σε βάθος εκατοντάδων μέτρων ή και δύο χλμ.
Χτες η ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» χαρακτήρισε «ομαδικό τάφο» τη Γάζα, λόγω των εντεινόμενων επιθέσεων του ισραηλινού στρατού και του συνεχιζόμενου εμπάργκο σε κάθε μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας από τις 2 Μάρτη.
«Παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο την καταστροφή και την αναγκαστική μετακίνηση ολόκληρου του πληθυσμού στη Γάζα», τόνισε χτες χαρακτηριστικά η Αμάντα Μπατσερόλε, που συντονίζει επιχειρήσεις εκτάκτων καταστάσεων των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στη Γάζα, για να προσθέσει ότι η ανθρωπιστική συνδρομή παρεμποδίζεται από τις συνθήκες ανασφάλειας και τις δραματικές ελλείψεις.
Σε χτεσινή ανακοίνωση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» καλείται το Ισραήλ να άρει το εμπάργκο. Συγκεκριμένα:
«Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να άρουν αμέσως την απάνθρωπη και φονική πολιορκία στη Γάζα, να προστατεύσουν τις ζωές των Παλαιστινίων, καθώς και τις ζωές του ανθρωπιστικού και ιατρικού προσωπικού, και να ενεργήσουν μαζί με όλες τις πλευρές για την αναβίωση και διατήρηση της εκεχειρίας».
Από την πλευρά του ο Κατς υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει πείνα» ή λιμός στη Γάζα λόγω του εμπάργκο, και ότι δεν πρόκειται αυτό να αρθεί, προκειμένου να αυξηθεί και διαπραγματευτικά η πίεση στη Χαμάς. Παραδέχτηκε δηλαδή ότι μετατρέπει την ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα ακόμα όπλο...
Το ίδιο διάστημα ο κατοχικός στρατός στη Δυτική Οχθη συνεχίζει τις εισβολές και τις επιχειρήσεις σε πόλεις και χωριά Παλαιστινίων, σκοτώνοντας χτες έναν Παλαιστίνιο κοντά στην Τζενίν, τον Μουχάμαντ Ζακάρνα, θεωρώντας ότι αυτός συμμετείχε σε επίθεση με δύο νεκρούς Ισραηλινούς τον περασμένο Γενάρη.
Ο Γουίτκοφ χτες και σήμερα αναμενόταν στο Παρίσι μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, για να συναντήσουν Ευρωπαίους αξιωματούχους όχι μόνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον μεταξύ τους «εμπορικό πόλεμο» αλλά και για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.
Σε κάθε περίπτωση, η απαίτηση των ΗΠΑ από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, που αναμένεται (εντός τρέχοντος 24ώρου) στη Μόσχα για συνάντηση με Ρώσους ανώτερους αξιωματούχους. Ο Αραγτσί ξεκαθάρισε πως «το δικαίωμα του Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου δεν είναι διαπραγματεύσιμο», παρατηρώντας πως «έχουμε ακούσει αντιφατικές δηλώσεις από τον Γουίτκοφ, αλλά οι πραγματικές θέσεις θα γίνουν σαφείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος, Μασούντ Πεζεσκιάν, εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκτιμώντας πως υπάρχουν «ελπίδες» για συμφωνία με τις ΗΠΑ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Αραγτσί εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας να κάνει «ό,τι περνά από το χέρι της», για να συμβάλει «στη ρύθμιση της κατάστασης γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με πολιτικο-διπλωματικά μέσα» και εξέφρασε τη διαθεσιμότητα της κυβέρνησής του για τον ρόλο του εγγυητή.
Στην Τεχεράνη έφθασε χτες ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, προειδοποιώντας πως το Ιράν δεν απέχει πολύ από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Μερικές ώρες πριν τη συνάντησή του με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, ο Γκρόσι δήλωσε: «Είναι σαν παζλ, έχουμε τα κομμάτια και θα μπορούσαν τελικά μια μέρα να τα ενώσουν. Απομένει κάποιος δρόμος να διανύσουν μέχρι να φτάσουν εκεί. Αλλά δεν απέχουν πολύ, πρέπει να το παραδεχτούμε». Σε επόμενο σημείο, αναφερόμενος στους Ιρανούς τόνισε: «Δεν αρκεί να λέτε στη διεθνή κοινότητα ότι δεν έχετε πυρηνικά όπλα για να σας πιστέψουν. Πρέπει να μπορούμε να το επαληθεύσουμε».
Εκτενές ρεπορτάζ της «Wall Street Journal» στις 14/4 αναφέρεται στο ενδεχόμενο διάφορες φιλοδυτικές φατρίες της Υεμένης που στηρίζουν τον Πρόεδρο Χάντι να αξιοποιήσουν την αφορμή των εντεινόμενων και σχεδόν καθημερινών αμερικανικών επιδρομών κατά των αντικαθεστωτικών Χούθι για να ανακαταλάβουν περιοχές της Βορειοδυτικής Υεμένης. Στο πλευρό τους έχουν αμερικανικές μισθοφορικές εταιρείες που φαίνεται πως συνεργάζονται με το Πεντάγωνο.
Μάλιστα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν «πρόθυμοι» να στηρίξουν τέτοιες δυνάμεις μολονότι προς το παρόν δεν έχει δώσει το Πεντάγωνο και η κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ «πράσινο φως».
Σε σχετικό ρεπορτάζ, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, Μπράιαν Χιουζ, δήλωσε πως «η ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα είναι ευθύνη των τοπικών εταίρων μας, και συνεργαζόμαστε στενά για να διασφαλίσουμε τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή».
Σύμφωνα με τη «Wall Street Journal» το σχέδιο της χερσαίας επιχείρησης προβλέπει την ανάπτυξη δυνάμεων από τις νότιες περιοχές της Υεμένης προς τις δυτικές ακτές που ελέγχονται από τους Χούθι, με στόχο την κατάληψη του στρατηγικού λιμανιού Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Στο μεταξύ, το Ισραήλ πραγματοποίησε χτες με drone ακόμη μία αεροπορική επιδρομή στον Νότιο Λίβανο, προκαλώντας τον θάνατο δύο ατόμων, εκ των οποίων το ένα ήταν μέλος της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν της Χεζμπολάχ. Παράλληλα, αξιωματούχοι του στρατού του Λιβάνου διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία του ισραηλινού στρατού σε πέντε λόφους - κλειδιά του νότιου τμήματος, σημειώνοντας πως δεν έχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων.
Οι αρχές του Λιβάνου ανακοίνωσαν αργότερα τη σύλληψη τριών Παλαιστινίων, μελών της Χαμάς, επειδή εκτόξευσαν ρουκέτες στις 22 και 25 Μαρτίου από τον Νότιο Λίβανο στο Βόρειο Ισραήλ.
Νωρίτερα ο Λιβανέζος Πρόεδρος, Ζοζέφ Αούν, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β' για να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα ερευνών που οδήγησαν προχτές στις συλλήψεις 16 ατόμων που εμπλέκονταν με τη Χαμάς και τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους», σχεδιάζοντας ανατροπή της κυβέρνησης και αποσταθεροποίηση της Ιορδανίας, εκ των οποίων κάποιοι είχαν δημιουργήσει μονάδα κατασκευής ρουκετών. Ο Πρόεδρος Αούν διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμος και πρόθυμος για συνεργασία των αρχών της χώρας του με εκείνες της Ιορδανίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
«Κανείς δεν πρέπει να κάνει λάθος υπολογισμούς και δεν πρέπει ποτέ να εκλάβει την ψύχραιμη στάση μας απέναντι στις προκλήσεις ως αδυναμία. Ειδικά στη Συρία, αντί να δοκιμάζουν την υπομονή της Τουρκίας, κάποιοι παράγοντες θα πρέπει να εκτιμήσουν τη φιλία της Τουρκίας, να προσαρμόσουν ανάλογα τον λόγο και την πολιτική τους και να ενεργήσουν ως κράτος και όχι σαν οργάνωση. Οποιος σταθεί εμπόδιο στη Συρία στο να επιτύχει διαρκή ειρήνη και σταθερότητα θα μας βρει απέναντί του, μαζί με τη συριακή κυβέρνηση», προειδοποίησε ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Αγκυρα. Και πρόσθεσε πως «τα στοιχεία σκληρής δύναμης και ήπιας ισχύος της Τουρκίας διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην εξωτερική μας πολιτική όσο ποτέ άλλοτε», ισχυριζόμενος πως η Τουρκία «τάσσεται σε κάθε περίπτωση υπέρ της ειρήνης και της νομιμότητας».
Ακολούθως υποστήριξε ότι στη Συρία δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιστροφής στην περίοδο πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης του τέως Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Ασαντ στις 8 Δεκεμβρίου, καλώντας το Ισραήλ (δίχως να το κατονομάσει) να ενεργεί ως κράτος και όχι σαν τρομοκρατική οργάνωση.
Αναφέρθηκε, τέλος, και στη Γάζα λέγοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει «κάθε είδους υποστήριξη στους αδελφούς της, ώστε να μπορούν να ζουν με ασφάλεια, ειρήνη και ελευθερία στην πατρίδα τους».