ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούνη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σε επιχειρηματίες παραδίδονται οι ακτές

Το υπό διαμόρφωση τοπίο, περιλαμβάνει: Μαρίνες, πολυκαταστήματα, καταδυτικά κέντρα, μπιτς μπαρ και νεροτσουλήθρες. Φυσικά υπό τον άμεσο έλεγχο και εκμετάλλευση μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών

Τα χέρια τους τρίβουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για την παραλία του Σχοινιά, που ο Φορέας Διαχείρισης ετοιμάζεται να τους παραδώσει!
Τα χέρια τους τρίβουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για την παραλία του Σχοινιά, που ο Φορέας Διαχείρισης ετοιμάζεται να τους παραδώσει!
Κομμάτι - κομμάτι, οι ακτές της Ανατολικής Αττικής, παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο. Από τον Ωρωπό, το Μαραθώνα, τη Νέα Μάκρη, τη Ραφήνα, τη Λούτσα μέχρι και το Σούνιο, τα μεγάλα φιλέτα γης, έχουν μπει στο στόχαστρο επιχειρήσεων και ιδιωτών. Αλλωστε, η περιοχή, εκτός από το ιδιαίτερο φυσικό της κάλλος, είναι και μια απ' τις πλέον αναπτυσσόμενες στην Αττική και οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, ευελπιστούν ότι θα γεμίσουν τα ταμεία τους από αυτή τη... δραστηριότητα εκμετάλλευσης της γης, του αέρα και της θάλασσας.

Ο «Ρ» συνεχίζοντας την έρευνα, για την παραλιακή ζώνη της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής, αποκαλύπτει και αναδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Και αν το ρεπορτάζ για τη Δυτική Αττική και τον κόλπο της Ελευσίνας ανέδειξε ότι το μεγάλο κεφάλαιο έχει προχωρήσει εδώ και χρόνια στην κατάληψη όλης της δημόσιας παράκτιας ζώνης με τη βοήθεια των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην Ανατολική Αττική, στόχος του κεφαλαίου είναι να μη μείνει ούτε και εκεί ένα μέτρο παραλίας ανεκμετάλλευτο.

Στη Δυτική Αττική η τέφρα και η ρύπανση από τα φουγάρα κυριαρχούν. Στην Ανατολική, το υπό διαμόρφωση τοπίο, περιλαμβάνει μια τελείως διαφορετική εικόνα: Μαρίνες, πολυκαταστήματα, καταδυτικά κέντρα, μπιτς μπαρ και νεροτσουλήθρες, είναι μερικά από τα σχέδια. Και φυσικά υπό τον άμεσο έλεγχο και εκμετάλλευση, μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών.

Στόχος, η «τουριστική αξιοποίηση»


Η τουριστική αξιοποίηση της παραλιακής ακτής θα αποτελέσει το επόμενο στάδιο της ανάπτυξης που έχουν χαράξει εδώ και καιρό οι κυβερνήσεις για την Ανατολική Αττική. Ανάπτυξη που ξεκίνησε με την κατασκευή των μεγάλων έργων όπως η Αττική Οδός, το αεροδρόμιο και που συνδυάστηκαν με τη μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση σε όλη την περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι να έχει ξεκινήσει και να συνεχίζεται με ένταση η μεταφορά πολλών κατοίκων της Αθήνας προς την περιοχή.

Η περιοχή γενικότερα με την κατασκευή των νέων δρόμων «ήρθε» πιο κοντά στην Αθήνα. Ετσι, όλη η παραλιακή ζώνη της Ανατολικής Αττικής αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο επιχειρηματικής δράσης και επένδυσης που ήδη έχει αρχίσει να αποφέρει πολλά κέρδη στους ιδιώτες. Και μπορεί ακόμα σήμερα τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος της ακτής να είναι ανοιχτό, σε τίποτα όμως δεν εγγυάται ότι σε λίγα χρόνια δε θα φτάσουμε στα φαινόμενα της Νοτιοανατολικής Αττικής με τις μικρές «ριβιέρες».

Ετοιμες από καιρό οι εταιρείες

ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ: Η περιοχή στην οποία εκτός από τους κατοίκους υπάρχουν δεκάδες ακόμα εξοχικά, διατηρεί μόνο ένα μικρό λιμανάκι. Ακριβώς δίπλα, μια περιοχή περίπου 80 στρεμμάτων που καταλήγει στο δέλτα του Ασωπού ποταμού, έχει αφεθεί να μετατραπεί ουσιαστικά σε βάλτο και εστία μόλυνσης από τα απόβλητα των βιομηχανιών που πέφτουν εκεί. Πατώντας πάνω στην τραγική αυτή κατάσταση της περιοχής εδώ και χρόνια, το Λιμενικό Ταμείο Ωρωπού με τη σύμφωνη γνώμη και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρουσίασε στην τοπική κοινωνία τον σωτήρα που δεν είναι άλλος από το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Στη Ραφήνα, η παραλία κινδυνεύει από τα ιδιωτικά συμφέροντα που την επιβουλεύονται...
Στη Ραφήνα, η παραλία κινδυνεύει από τα ιδιωτικά συμφέροντα που την επιβουλεύονται...
Ετσι, έχει ήδη συμφωνήσει με την εταιρεία Απ. Ζερμάς να παραχωρήσει την περιοχή για την τουριστική αξιοποίησή της για 30 χρόνια με αντάλλαγμα κάποια μικρά ποσοστά από τα μελλοντικά έσοδα. Και βέβαια δε μιλάμε για μια απλή αναμόρφωση του λιμανιού αλλά για στήσιμο ολόκληρου εργοστασίου παροχής υπηρεσιών. Μαρίνα για γιοτ, πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, μπαρ, γήπεδα και πολλά άλλα, ακόμα μέχρι και το κερασάκι στην τούρτα που λέγεται... βιολογικός καθαρισμός! Ουσιαστικά η εταιρεία θα αποτελεί το αφεντικό του μικρού κόλπου στο Χαλκούτσι.

ΣΧΟΙΝΙΑΣ: Παρακάτω συναντάμε τον κόλπο του Μαραθώνα - Νέας Μάκρης ο οποίος έχει μπει στο στόχαστρο ντόπιων και ξένων μεγαλοεπενδυτών. Ιδιαίτερα η παραλία του Σχοινιά με το γνωστό πευκοδάσος, αποτελεί σήμερα φιλέτο για επιχειρηματικούς κύκλους. Την ευθύνη για την παραλία σήμερα έχει ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου που συγκροτήθηκε πριν την κατασκευή του Ολυμπιακού έργου του κωπηλατοδρομίου. Η ανάπλαση βέβαια που έχει κάνει ο φορέας μέχρι σήμερα περιορίζεται στο στήσιμο κάποιων περιπτέρων που παραχώρησε με δημοπρατήσεις αλλά και σε μια σειρά αντιαισθητικά έργα.

Η εγκατάλειψη ουσιαστικά του πάρκου και της παραλίας από τον φορέα - η διοίκησή του συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και διατηρείται και από τη σημερινή της ΝΔ - είναι εμφανής. Σημειώνεται ότι μόλις πέρσι συμφώνησε να παραχωρήσει σχεδόν τη μισή παραλία του κόλπου που ανήκει στο ίδρυμα Μπενάκη μαζί με το δάσος σε ιδιώτη για 30 χρόνια. Οσον αφορά την υπόλοιπη μισή παραλία του κόλπου, από το Προεδρικό Διάταγμα καθορίζεται ότι θα γίνει καταδυτικό πάρκο και η εταιρεία ΣΕΛΟΝΤΑ που δραστηριοποιείται σε ιχθυοτροφεία έχει σπεύσει να δηλώσει τη διάθεσή της να αναλάβει την κατασκευή του. Και οι δύο αυτές προσπάθειες έχουν σταματήσει προς το παρόν από τις αντιδράσεις συλλόγων και φορέων της περιοχής.

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ: Υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία τεχνητού νησιού, ουσιαστικά μιας θαλάσσιας τσιμεντούπολης έκτασης 149 στρεμμάτων με εμπορικές επιχειρήσεις στο μόλο του ΝΗΡΕΑ. Από το 1991, η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΜΑΡΙΝΕΣ ΑΕ και στη συνέχεια με τη βοήθεια και των δύο δημοτικών αρχών ΝΔ αλλά και ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ που έφτιαξαν γι' αυτό το λόγο και Αναπτυξιακό Σύνδεσμο, έφτασαν λίγο πριν την υλοποίηση των σχεδίων τους.

Και το Φλεβάρη του 2004 θα τα κατάφερναν όταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τότε έσπευσε να υπογράψει χωροθέτηση τουριστικού λιμανιού. Η Επιτροπή που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, φορέων και κατοίκων ξεκίνησε αγώνα ενάντια στα σχέδια δημάρχων και επιχειρηματιών. Αποτέλεσμα ήταν να δικαιωθούν με απόφαση του ΣτΕ όπου και είχαν προσφύγει και η οποία μπλόκαρε - προς το παρόν - το θέμα. Σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη χωροθέτηση αλλά και απόφαση δημοτικού συμβουλίου που έχει παραχωρήσει 2.160 τ.μ. παραλιακής έκτασης για την εξυπηρέτηση του έργου, στην οποία ήδη έχουν γίνει καταστροφικές για την παραλία παρεμβάσεις.

Τέλος, σε όλη την παραλιακή ζώνη Ραφήνα - Λούτσα - Αγία Μαρίνα - Πόρτο Ράφτη τα περισσότερα κομμάτια της παράκτιας δημόσιας γης ανήκουν είτε στα διάφορα Λιμενικά Ταμεία Ραφήνας - Ωρωπού - Μαρκόπουλου είτε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Η παραχώρηση με συμβάσεις πολλών κομματιών στους δήμους έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην παράδοσή τους, λόγω αδυναμίας «αξιοποίησης», σε ιδιώτες που έχουν στήσει κιόσκια, ομπρέλες, «μπιτς-μπαρ»! Χαρακτηριστική είναι, νοτιότερα, η κατάσταση στο Σούνιο. Οποιος έχει διασχίσει τον παραλιακό δρόμο αντιλαμβάνεται ότι όλες οι ακτές είναι κυριολεκτικά αποκλεισμένες εδώ και χρόνια από... βίλες και εξοχικά.


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ