ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ιδανική η μεταχείρισή τους κατά την κυβέρνηση

Ο Αντ. Σκυλλάκος με Επίκαιρη Ερώτηση και επίσημα στοιχεία ανέδειξε την άσχημη πραγματικότητα που ζουν οι πρόσφυγες

Σε πείσμα της άσχημης πραγματικότητας που ζουν οι μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας και της κακομεταχείρισης που καθημερινά σχεδόν υφίστανται η κυβέρνηση επιμένει να κομπάζει ότι η κατάσταση είναι σχεδόν ιδανική.

Το θέμα της μεταχείρισης των μεταναστών και των ενεργειών της κυβέρνησης για τη φιλοξενία τους έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος.

Ο υφυπουργός Υγείας Δ. Θάνος, ούτε λίγο ούτε πολύ, εμφάνισε τη χώρα μας ως επίγειο παράδεισο για τους μετανάστες. Είπε ότι η χώρα μας σέβεται τη σχετική διεθνή σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες και σε όσους πληρούν τα τυπικά κριτήρια χορηγείται άσυλο, αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες και απολαμβάνουν τα πλήρη δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ολοκληρωμένα προγράμματα για την ένταξη και ενσωμάτωση των προσφύγων ως ισότιμα μέλη στην κοινωνική ζωή. Ωστόσο, είπε ότι τα αιτήματα ασύλου εξετάζονται σε ατομική βάση, με σκοπό «τη διασφάλιση των συμφερόντων των πραγματικών προσφύγων και όχι του συνόλου των λαθρομεταναστών». Χωρίς να αναφερθεί καθόλου στις μαζικές «επαναπροωθήσεις», στις οποίες προχωράει η κυβέρνηση είπε ότι στους πρόσφυγες προσφέρεται φροντίδα μόλις φτάνουν στη χώρα μας, η οποία διαρκεί μέχρι να γίνει η εξέταση της αίτησης ασύλου.

Ο Αντ. Σκυλλάκος αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του υφυπουργού, διαβάζοντας τα όσα λέει το πόρισμα της «Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου», που δεν είναι κάποια οργάνωση της αντιπολίτευσης, αλλά θεσμοθετημένο όργανο υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού. Το πόρισμα αναφέρει ότι «η Ελλάδα δέχεται τους μικρότερους αριθμούς αιτήσεων αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας» και όπως τόνισε ο βουλευτές αυτό σημαίνει ότι όποιοι κάνουν αίτηση για άσυλο είναι οι λιγότεροι στη χώρα μας ποσοστιαία σε σχέση με αυτούς που έχουν εισέλθει στη χώρα, γιατί η κυβέρνηση τους αποθαρρύνει. Κάτι τέτοιο έγινε με πρόσφυγες στα Χανιά και την Κύμη, που η κυβέρνηση τους απέτρεψε με βίαιο τρόπο ή με παραπλάνηση να κάνουν αίτηση, για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες.

Οσο δε για τις συνθήκες διαβίωσης το ίδιο πόρισμα αναφέρει ότι «παρά τους μικρούς σχετικά αριθμούς οι συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο έχουν χαρακτηριστεί σκληρές από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ».

ΠΑΤΡΑ
Ο αγώνας των προσφύγων φέρνει αποτελέσματα

Κάτω από την πίεση του αγώνα των Κούρδων προσφύγων που συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους από την περασμένη Δευτέρα και του λαού της Πάτρας, οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς αναλαμβάνουν την ευθύνη που τους αναλογεί, έστω και με καθυστέρηση, για τη διασφάλιση όλων εκείνων των συνθηκών που απαιτούνται για ανθρώπινη διαμονή και διαβίωση των προσφύγων στην Πάτρα.

Σε σύσκεψη, την οποία συγκάλεσε χτες το πρωί ο περιφερειάρχης Νίκος Μπελιβάνης και συμμετείχαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης, ο νομάρχης Αχαΐας Στάθης Σερέτης, ο δήμαρχος Ευάγγελος Φλωράτος, ο τέως δήμαρχος Α. Καράβολας, ο αντιδήμαρχος Π. Ρηγάτος, η νομαρχιακή σύμβουλος Κ. Σολωμού, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πατρών Γ. Λάζαρης, ο αστυνομικός διευθυντής Φ. Μπουραντάς και εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Πατρών, αποφασίστηκε ομόφωνα να διερευνηθεί η δυνατότητα διαμόρφωσης χώρου προσωρινής φιλοξενίας στην πόλη της Πάτρας για τους πρόσφυγες. Μάλιστα για την καταλληλότητα του χώρου, τη δυναμικότητα και το κόστος διαμόρφωσης και χρήσης, συστάθηκε επιτροπή από στελέχη της Περιφέρειας, της Νομαρχίας και του Δήμου με την υποχρέωση εντός της επόμενης βδομάδας να παραδώσει το πόρισμά της, προκειμένου να στεγαστούν οι πρόσφυγες. Ηδη στη σύσκεψη αναφέρθηκαν κάποιοι χώροι φιλοξενίας, ανάμεσά τους το ξενοδοχείο «Μωρέας», η «Πειραϊκή - Πατραϊκή» κ.ά. αλλά η οριστική απόφαση θα παρθεί την επόμενη βδομάδα.

Παράλληλα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς πρόσφυγες και τους οικονομικούς μετανάστες, η οποία συγκροτήθηκε πριν λίγες ημέρες και συμμετέχουν πλήθος μαζικοί φορείς, προετοιμάζει τη διοργάνωση μεγάλου συλλαλητηρίου αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους πρόσφυγες, την Τρίτη 22 Γενάρη στις 7:30 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Ανάγκη των πολιτών το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί

Να θεσμοθετηθεί και να δημιουργηθεί το «Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί», με υψηλό πράσινο στην έκταση των 4.500 στρεμμάτων και να μην παραχωρηθεί κανένας χώρος για έργα που έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή ήταν η άποψη που κυριάρχησε στη σχετική ημερίδα που έγινε προχτές στο Πολυδύναμο Κέντρο του 7ου Διαμερίσματος και διοργάνωσαν το 7ο Δημοτικό Διαμέρισμα, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Ανω και Κέντρου Αμπελοκήπων, η Συντονιστική Επιτροπή για την προστασία των ελεύθερων χώρων της Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Στην ημερίδα συζητήθηκαν τα κύρια προβλήματα που απασχολούν το Γουδί και τις γύρω περιοχές. Διάφοροι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς συζητούν την ανέγερση Ιατρικής Σχολής, τη δημιουργία γηπέδων για την Ολυμπιάδα του 2004 - της αντιπτέρυσης και του πεντάθλου - του χωριού δημοσιογράφων και του προσωπικού Ασφαλείας, του γηπέδου Παναθηναϊκού, καθώς επίσης και νοσοκομείου, παγοδρομίου, εκθεσιακού κέντρου.

Η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τμήματος Αρχιτεκτόνων, για το Πάρκο, την οποία ανέθεσε ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας - ο οποίος υπάγεται στο ΥΠΕΧΩΔΕ - βρίσκεται ακόμα στα συρτάρια του υπουργείου. Η μελέτη αυτή εντάσσει - εκτός των 965 στρεμμάτων τα οποία ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας - επιπλέον 3.500 στρέμματα, τα οποία ανήκουν στο νοσοκομείο Σωτηρία, στο Πολυτεχνείο και στην Ελληνική Αστυνομία, με σκοπό τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου υψηλού πρασίνου. Πάρκο που τόσο χρειάζεται η Αθήνα, αφού θα ανακούφιζε σημαντικά ολόκληρη την πρωτεύουσα, επιφέροντας ακόμα και πτώση της θερμοκρασίας τους καλοκαιρινούς μήνες κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ημερίδα για την επέκταση του διοικητικού και εμπορικού κέντρου προς τους Αμπελόκηπους. Επίσης, για την αλόγιστη δόμηση, την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την παντελή έλλειψη ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων.

Ολα τα παραπάνω, οδήγησαν τους φορείς που διοργάνωσαν την ημερίδα, στις εξής αποφάσεις:

Ζητούν από τους Δήμους Αθήνας, Ζωγράφου, Παπάγου και Ψυχικού συντονισμένες προσπάθειες για τη διάσωση του χώρου ως Πάρκου Υψηλού Πρασίνου.

Απαιτούν θεσμοθέτηση και κατασκευή Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί υψηλού πρασίνου και 4.500 στρεμμάτων. Απαγόρευση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας στο Πάρκο - καμιά οικοδομική άδεια να μην εκδοθεί για την ανέγερση κτιρίων. Κανένας χώρος του Μητροπολιτικού Πάρκου να μην παραχωρηθεί για έργα της Ολυμπιάδας «Αθήνα 2004». Να μην ανεγερθεί το στάδιο του Παναθηναϊκού στο Γουδί. Κανένα επιπλέον νοσοκομείο δεν μπορεί να ανεγερθεί στο Γουδί, καθότι η περιοχή είναι ήδη κορεσμένη. Απομάκρυνση των στρατοπέδων χωρίς καμιά οικονομική ή άλλη επιβάρυνση για το λαό. Αμεση πρόσβαση στο χώρο από όλες τις πλευρές. Απαγόρευση εμπορευματοποίησης του χώρου από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ