Ενώ η Ουάσιγκτον ετοιμάζει περιορισμούς για επενδύσεις στην Κίνα
Την ετοιμότητα του Πεκίνου να αντιδράσει με κάθε τρόπο στα σχέδια των ΗΠΑ διαμήνυσε ξανά χτες η Κίνα. Μέσω του ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι αυτήν τη φορά, ξεκαθάρισε ότι «πρέπει να αντιδράσουμε με αποφασιστικότητα και σθένος, να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας και να προασπίσουμε τους θεμελιώδεις κανόνες των διεθνών σχέσεων».
Ενόψει της ανάληψης της αμερικανικής προεδρίας από το νέο σχήμα των Ρεπουμπλικάνων υπό τον Ντόναλντ Τραμπ και ενώ ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας κλιμακώνεται σε όλο και περισσότερα πεδία, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας σημείωσε ότι η χώρα του «εναντιώνεται σθεναρά σε παράνομες και παράλογες επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στη χοντροκομμένη ανάμειξη σε ζητήματα που αφορούν εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, όπως η Ταϊβάν», λίγες μόλις μέρες μετά τη νέα παρτίδα αμερικανικών οπλικών συστημάτων που παρέλαβε η Ταϊπέι.
Παράλληλα ο Γουάνγκ έκρινε σκόπιμο να πει ότι οι δύο χώρες «μπορούν να πετύχουν μεγάλα πράγματα» αν συνεργαστούν, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στον διμερή διάλογο για τις χρηματοπιστωτικές υποθέσεις ή τον «αγώνα κατά των ναρκωτικών».
Επανέλαβε πάντως ότι η πολιτική της Κίνας έναντι των ΗΠΑ «δεν έχει αλλάξει», αλλά και ότι η χώρα του «τάσσεται υπέρ της σταθερότητας στο σύνολο» των διμερών σχέσεων. Ακόμα, εξέφρασε την ελπίδα «ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα κάνει σωστές επιλογές»: «Θα συνεργαστεί με την Κίνα», θα αποφύγει «κάθε διατάραξη», ώστε να «ξεπεραστούν εμπόδια», και θα συνεισφέρει στην προσπάθεια οι δύο χώρες να έχουν «σταθερή, υγιή και διαρκή ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων».
Ενδεικτικές της διμερούς κόντρας που φουντώνει είναι και οι ρυθμίσεις που πρόκειται να ψηφίσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ τις επόμενες μέρες για να μειώσει τις αμερικανικές επενδύσεις στην Κίνα, επεκτείνοντας περιορισμούς στις επενδύσεις τεχνολογίας, με την Ουάσιγκτον να επικαλείται και ανησυχίες για την αμερικανική «εθνική ασφάλεια».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «Reuters», ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Λιν Ζιάν είπε ότι «τέτοιες κινήσεις αποσταθεροποιούν τις παγκόσμιες βιομηχανικές αλυσίδες και τις αλυσίδες εφοδιασμού, και δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα κανενός μέρους», για να προσθέσει ότι το Πεκίνο «προτρέπει τους αρμόδιους πολιτικούς των ΗΠΑ να σταματήσουν να πολιτικοποιούν και να μετατρέπουν σε "όπλα" οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, αντίθετα να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικονομική και εμπορική συνεργασία των δύο χωρών». Ακόμα, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για «υπερβολική επέκταση της έννοιας της εθνικής ασφάλειας» και «σκόπιμη παρεμπόδιση της κανονικής οικονομικής και εμπορικής ανταλλαγής», όπως και για «πολιτική ατζέντα» που «αντιβαίνει στις αρχές της οικονομίας της αγοράς, του θεμιτού ανταγωνισμού και του ελεύθερου εμπορίου, τις οποίες οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται».
Στο μεταξύ, οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν και την απαγόρευση εκατομμυρίων κινεζικών ρούτερ σε αμερικανικά νοικοκυριά, στοχοποιώντας την εταιρεία «TP-Link», σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Συσκευές της συγκεκριμένης εταιρείας φέρονται να συνδέονται με κυβερνοεπιθέσεις και ενδεχόμενο «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια».
Η «TP-Link» κατέχει περί το 65% της αμερικανικής αγοράς ρούτερ για σπίτια και μικρές επιχειρήσεις, ενώ τα προϊόντα της αποτελούν κορυφαία επιλογή στο ηλεκτρονικό κατάστημα Amazon.
ΠΟΡΤ ΒΙΛΑ.-- Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 200 νοσηλεύονται τραυματισμένοι, μετά τον σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τα νησιά Βανουάτου (βορειοανατολικά της Αυστραλίας) την Τρίτη. Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν χτες να ψάχνουν επιζώντες ενώ συνεχίζονταν ισχυροί μετασεισμοί. Οι αρχές στο μεταξύ κήρυξαν τη χώρα σε επταήμερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, περιορίζοντας μεταξύ άλλων τις μετακινήσεις.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός πολιτικός, αρχηγός του αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform UK, Νάιτζελ Φάρατζ, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι είχε στην αρχή της βδομάδας στη Φλόριντα των ΗΠΑ συνάντηση με τον δισεκατομμυριούχο Ιλον Μασκ και τον εκλεγμένο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Τόνισε πως συζήτησε με τον Μασκ το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του κόμματός του. Δεν ανέφερε ποσό, αλλά μερίδα του βρετανικού Τύπου εκτιμά πως πρόκειται για περίπου 100.000.000 δολάρια.
Τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της Ινδίας Ατζίτ Ντόβαλ υποδέχτηκε χτες στο Πεκίνο ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Γουάνγκ Γι, σε μια συνάντηση που σε τέτοιο επίπεδο είχε να γίνει εδώ και πέντε χρόνια.
Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβρη, λίγο πριν τη Σύνοδο των BRICS (όπου οι δύο χώρες συμμετέχουν από την ίδρυση της ένωσης), εκπρόσωποι των δύο κυβερνήσεων είχαν σειρά συναντήσεων με αποτέλεσμα «συμφωνία για ρυθμίσεις περιπολίας κατά μήκος της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου (σ.σ. LAC, όπως αποκαλούνται τα σύνορα των δύο πλευρών, για τα οποία ωστόσο διαφιλονικούν σε αρκετά σημεία) στις παραμεθόριες περιοχές Ινδίας - Κίνας, οδηγώντας σε απεμπλοκή και επίλυση των ζητημάτων που είχαν προκύψει σε αυτές τις περιοχές το 2020», όπως είχε ανακοινωθεί. Μάλιστα τη συμφωνία ακολούθησε συνάντηση ανάμεσα στον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «η σχέση Ινδίας - Κίνας είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για τον λαό μας αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα και πρόοδο», εκτιμώντας ότι «η αμοιβαία εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η ευαισθησία θα καθοδηγήσουν τις διμερείς σχέσεις».
Επικαλούμενο αξιωματούχο του κινεζικού ΥΠΕΞ, το «Reuters» μετέδωσε ότι ο Γουάνγκ κάλεσε τις δύο πλευρές να συμμετάσχουν σε «ειλικρινή επικοινωνία», να ενισχύσουν «την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να προωθήσουν τη συνεργασία». Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι οι δύο αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τη δέσμευση και των δύο πλευρών να αναζητήσουν ένα πακέτο λύσεων στη διαφορά το οποίο θα ήταν δίκαιο και αποδεκτό και από τις δύο.
Αλλα ασιατικά ΜΜΕ, όπως η «South China Morning Post», επικαλούμενα επίσημη ενημέρωση από το Πεκίνο μετέδωσαν ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν και σε «συμφωνία έξι σημείων», με στόχο μεταξύ άλλων «να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέτρα για τη διατήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας στις παραμεθόριες περιοχές, την προώθηση της υγιούς και σταθερής ανάπτυξης των διμερών σχέσεων». Ακόμα, ότι οι αξιωματούχοι των δύο πλευρών «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να αναζητούν μια δίκαιη, λογική και αμοιβαία αποδεκτή λύση πακέτου για το ζήτημα των συνόρων» και να λάβουν «θετικά μέτρα για την προώθηση αυτής της διαδικασίας».
Ο Ντόβαλ συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο της Κίνας Χαν Ζενγκ, ο οποίος είπε ότι οι δύο χώρες πρέπει σταδιακά να επαναλάβουν τους διαλόγους.