ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Χρώματα» ελληνικού σύγχρονου χορού

«Ψηφίδες» μιας «τοιχογραφίας» αναζητήσεων του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα, θα παρουσιάσει το 11ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, που πραγματοποιείται (19/5-18/6) σε έξι θέατρα της Αθήνας («Olvio», «Ροές», «Αργώ», «Βασιλάκου», «Χώρα», «14η Μέρα»). Εξήντα τρεις ομάδες χορού θα ξετυλίξουν νέες χορογραφίες - απόσταγμα έμπνευσης, σκληρής δουλειάς, δημιουργικής κατάθεσης - σε μια εποχή με πολλές αντιξοότητες για τους καλλιτέχνες και για τις προσπάθειές τους, προκειμένου ο χορός να πλησιάσει τον θεατή.

«Οι Ελληνες χορογράφοι, χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, δραματουργοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές, φωτογράφοι, παρά την έλλειψη πόρων, μόνιμης στέγης και χρημάτων, την ανυπαρξία χορηγιών, κλπ., δεν εγκαταλείπουμε το όραμά μας», αναφέρει ο Πέτρος Γάλλιας, πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. «Είμαστε παρόντες, για άλλη μια χρονιά, για να δείξουμε τα χρώματα και τις τάσεις της σύγχρονης ελληνικής χορευτικής δημιουργίας. Για ακόμα μια χρονιά, παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο η ύπαρξη ενός δικού μας χώρου. Δουλεύουμε και επιμένουμε γι' αυτό μας το στέκι, γιατί έτσι θα μπορούμε να προσφέρουμε χορό στην πόλη, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, εναλλασσόμενες παραστάσεις».

Το σωματείο, όπως σημειώνει, δίνει την ευκαιρία σε όλους τους χορογράφους να παρουσιάσουν το έργο τους αυτόνομα, χωρίς διαμεσολάβηση, χωρίς επιλογή ή έλεγχο. Παράλληλα, στο φεστιβάλ και συγκεκριμένα στις «Ανεξάρτητες παρουσίες» φιλοξενούνται πρωτοεμφανιζόμενοι χορογράφοι και χορευτές που δεν έχουν σταθερές ομάδες, ενώ σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO συνδιοργανώνονται δυο βραδιές με «Νέες δυνάμεις», αφιερωμένες στους τελειόφοιτους των ανώτερων σχολών χορού. Επίσης, αφιερώνεται ένα διήμερο στα παιδιά, με τρεις ομάδες χορού να «αφηγούνται» με κίνηση και χορό, πολύχρωμα παραμύθια, ενώ παραστάσεις - δρώμενα θα φιλοξενηθούν και στο Μουσείο Μπενάκη και Ιδρυμα Θεοχαράκη.

Ελληνικές παραστάσεις στο Παρίσι

«Πόλη-κράτος»
«Πόλη-κράτος»
Στο φεστιβάλ «Εργοτάξια της Ευρώπης», που επικεντρώνεται στο σύγχρονο ελληνικό και ιταλικό θέατρο (περιλαμβάνοντας παραστάσεις, αναγνώσεις νέων έργων, διαλέξεις, συναυλίες), το οποίο οργανώνει το παρισινό «Theatre de la Ville», τον Ιούνιο, θα συμμετάσχουν τρεις ελληνικοί θίασοι, στα πλαίσια προσπάθειας της «Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών» για την προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Οι τρεις θίασοι πειραματίζονται με νέες καλλιτεχνικές φόρμες και επιδράσεις από τη σύγχρονη διεθνή θεατρική δημιουργία και με θεματολογία που αφορά σε προβλήματα και φαινόμενα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Συγκεκριμένα στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν:

Η αισθητικά και θεματολογικά πολύ ενδιαφέρουσα, με σπονδυλωτά κείμενα που αφορούν στην Αθήνα, αλλά και στην πρόσφατη πολιτικο-οικονομικο-κοινωνική ιστορία της χώρας μας, «Πόλη-κράτος» του θιάσου «Κανιγκούντα» (συμπαραγωγή με τη «Στέγη», όπου παίχθηκε πέρσι τον Απρίλη και Μάη). Η παράσταση θα δοθεί (14,15/6) στο «Theatre de Abesses».

Ο θίασος «Pequod» μετέχει με την παράσταση «Το διπλό βιβλίο» (σε συμπαραγωγή με τη «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών», όπου παίχθηκε, 18/4-5/5). Πρόκειται για διασκευή, από το θίασο, του μυθιστορήματος του Δημήτρη Χατζή «Το διπλό βιβλίο», με θέμα την αναγκαστική - λόγω εμφυλίου, πολιτικών διώξεων και φτώχειας - μαζική μετανάστευση Ελλήνων στις δεκαετίες του 1940, 1950, 1960 και μέχρι τη μεταπολίτευση. Η παράσταση θα δοθεί (7 και 9/6) στη σκηνή «Coupole» του «Theatre de la Ville».

Ο θίασος «blitz» θα ανεβάσει την παράσταση «Guns! Guns! Guns!», που είχε ανεβάσει στη «Νέα Σκηνή» του Εθνικού Θεάτρου (2009). Η παράσταση επιχειρεί μια ανασκόπηση της διεθνούς και ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού στον 20ό αιώνα, με κείμενα - σκηνοθεσία του θιάσου, του οποίου η νέα παραγωγή θα παρουσιαστεί στη «Στέγη» την περίοδο 2012-2013. Η παράσταση θα δοθεί (8/6) στην κεντρική σκηνή του «Theatre de la Ville».


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Αλεξέι Τολστόι «Το ψωμί (Η άμυνα των Τσαρίτσιν)» (νουβέλα του αριστοκρατικής καταγωγής, μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, βουλευτή του Ανωτάτου Σοβιέτ, ακαδημαϊκού βραβευμένου τρεις φορές με το βραβείο «Στάλιν», ο οποίος με το συγγραφικό, επιστημονικό και δημοσιογραφικό έργο του υπηρέτησε τις επαναστατικές ιδέες, τη σοσιαλιστική οικοδόμηση της ΕΣΣΔ και το μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο των λαών της εναντίον του ναζισμού. Αυτή η νουβέλα του περιγράφει την ηρωική άμυνα του Κόκκινου Στρατού στο Τσαρίτσιν, το 1918, με διοικητή τον Βοροσίλοφ, εναντίον των λευκοφρουρών και των Γερμανών εισβολέων στην Ουκρανία).

-- Ζήτρος: «Επικούρεια» (Ο τόμος - 862 σελίδες - με εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια, αναλύσεις του Θεόδωρου Μαυρόπουλου, περιλαμβάνει δύο έργα επικούρειων φιλοσόφων. Συγκεκριμένα, το γραμμένο στα λατινικά έργο του Λατίνου φιλοσόφου Λουκρήτιου Κάρο «De rerum natura», που αφορά στη φύση των πραγμάτων, και το έργο του Ελληνα φιλοσόφου Διογένη Λαέρτιου «Φιλοσόφων βίων και δογμάτων συναγωγή (Χ)», το οποίο για πρώτη φορά «ιστοριογράφησε» την αρχαία ελληνική φιλοσοφία από τις απαρχές της). Ευσέβιος Καισαρείας «Βίος Μεγάλου Κωνσταντίνου» (πρόλογος, εισαγωγή, σχόλια Βασίλη Κατσαρού, μετάφραση Γεωργίου Α. Ράπτη. Βιογραφία του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου, υποστηρικτή του χριστιανισμού, που έζησε από το 283 έως το 337 μ.Χ. και μετέβαλε το ρου της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας).

-- «Μικρή Αρκτος»: Ντουρς Γκρινμπάιν «Ο αστρονόμος» (μετάφραση, επίμετρο Θανάση Λάμπρου. Το μικρού σχήματος βιβλίο αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση του πολυβραβευμένου, γεννημένου στη ΓΛΔ Γερμανού ποιητή, δοκιμιογράφου και καθηγητή της Ποίησης στη Σχολή Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ. Η ανθολόγηση των ποιημάτων του Γκρινμπάιν έγινε σε συνεργασία μαζί του). Γιάννης Ευθυμιάδης «27 ή Ο άνθρωπος που πέφτει» (27 μακρύστιχα και ελευθερόστιχα ποιήματα, εικονογραφημένα από τον Χαρίτωνα Μπεκιάρη με 27 σχέδια). Σταμάτης Λ. Πολενάκης «Τα σκαλοπάτια της Οδησσού» (ποιητική συλλογή). Γιάννης Στίγκας «Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο» (ποιήματα).

-- «Κέδρος»: Διδώ Σωτηρίου «Τα παιδιά του Σπάρτακου» (πρόλογος, φιλολογική επιμέλεια της καθηγήτριας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ερης Σταυροπούλου. Η επιμελήτρια ιστορεί τα στάδια συγγραφής από τη δεκαετία του 1950, του καταχωνιασμένου σε κρύπτες, άγνωστου και ανολοκλήρωτου μυθιστορήματος της Δ. Σωτηρίου, του οποίου ένα μέρος βρέθηκε στο πατάρι του τελευταίου σπιτιού της και άλλα μέρη του στο αρχείο της που βρίσκεται στο ΕΛΙΑ. Το μυθιστόρημα συνδέεται με τα βιώματα, τη δράση και τις δημοσιογραφικές καταγραφές της συγγραφέα, την ιστορία μας από τις αρχές του 20ού μέχρι και τα μετεμφυλιακά χρόνια και μυθ-ιστορεί τους κοινωνικούς, εργατικούς και απελευθερωτικούς αγώνες του λαού μας. Κυκλοφόρησε η 4η χιλιάδα).

-- Διεθνές Κέντρο Ερευνας Αίσωπος - La Fontaine: (Πολυλά 5, 11141 Αθήνα, 210.2280.568): Ευάγγελος Ν. Ρούσσος «Τοπωνυμικό Σύρου - Οι καταγραφές (Τόμος Β' )» και «Φερεκύδης ο Σύριος» (μελέτες).

-- Γαβριηλίδης: Δώρα Κασκάλη «Κάτω» (σπονδυλωτό αφήγημα - ιστορίες γυναικών στη διάρκεια δύο αιώνων).

-- Σαββάλας: Μαξ Βέμπερ «Οικονομία και Κοινωνία - Κοινωνιολογία του Δικαίου (4ος τόμος)» (μετάφραση, εισαγωγή, επιμέλεια Θανάση Γκιούρα. Μελέτη για τη σχέση Δικαίου και Οικονομίας και τις διαφορές απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό και άλλους πολιτισμούς).

-- «Κίχλη» (Ισμήνης 75Α, 10444 Αθήνα, 210.5145.933): Ράινερ Μαρία Ρίλκε «Η Δευτέρα Παρουσία (Από το σημειωματάριο ενός μοναχού)» (μετάφραση Κώστα Κουτσουρέλη. Αλληγορικός ποιητικός μονόλογος του μεγάλου αντιμιλιταριστή ποιητή).

-- Νίκος Κυπραίος «Βιαίας πνοής ελευθερία» (δίγλωσσο - ελληνικά και γερμανικά - λεύκωμα εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής του Νίκου Κυπραίου, με κείμενα των Χρήστου Λάνδρου και Γιώργου Κ. Αγγελινάρα, που εκδόθηκε στη Βιέννη. Διεύθυνση του ζωγράφου: Ευμολπιδών 14, Κεραμεικός, 210.3474.461).

-- «Τα Ποιητικά» (περιοδικό για την ποίηση των εκδόσεων Γκοβόστη. Τεύχος 3ο, με θέματα για Ελληνες και ξένους ποιητές. Από το περιοδικό κυκλοφόρησαν και δυο ποιητικές συλλογές: Κώστα Ν. Μουρσελά «Αγγελικά πλασμένος» και Αποστόλη Κ. Μαλακού «Το μέτρο του χρόνου»).

-- «Νέα Εστία» (περιοδικό λογοτεχνίας και πολιτισμού. Τεύχος 1850 με αφιέρωμα στον ιστορικό Νίκο Γ. Σβορώνο και ποικίλα άλλα κείμενα).

-- «Φιλολογική» (περιοδικό της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων. Τεύχος 116).

-- «Η Εύγερος Κεφαλονιάς» (περιοδικό του Συλλόγου Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς. Τεύχος 28).

Η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων δίνει συναυλία, αύριο (12μ) στην Aula της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημιόπολη Ζωγράφου, πρόσβαση οδός Ούλοφ Πάλμε). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Beethoven, Grieg και το «Καπρίτσιο αριθ. 9 για βιολί σόλο» του Παγκανίνι, σε συμφωνική διασκευή του Αυγουστίνου Μουστάκα. Σολίστ: Στέφανος Νάσος, πιάνο. Διευθύνει ο Παύλος Σεργίου. Είσοδος: 5 ευρώ. Σκοπός της ορχήστρας, που ιδρύθηκε το 1998, είναι η εκπαίδευση των νέων μουσικών στο συμφωνικό ρεπερτόριο. Μέλη της είναι μαθητές και μαθήτριες από σχεδόν όλα τα ωδεία του Λεκανοπεδίου, από Λουτράκι, Κόρινθο, Λαμία, Σύρο, Πάτρα κλπ.

Το βιβλίο του Αντώνη Κακαρά «Οι φρουροί της Συκαμινιάς» (εκδόσεις «Παπαζήση») θα παρουσιαστεί στις 21/5 (6.30μμ) στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ