ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2023
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται παζάρια και σχεδιασμοί για την αποστολή F-16 στο Κίεβο

Χώρες της Ευρώπης θα εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους για «το μέλλον»

Συνεχίζονται τα δημόσια και παρασκηνιακά παζάρια στο ευρωατλαντικό μπλοκ γύρω από τα σχέδια παράδοσης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο - κάτι που θα αποτελεί το επόμενο στάδιο κλιμάκωσης της αποστολής ΝΑΤΟικών όπλων - ενώ η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνεται και στο πεδίο, με σφοδρές μάχες στην περιοχή της Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία και τη Μόσχα να εξαπολύει μαζικές πυραυλικές επιθέσεις στο Κίεβο και όλη τη χώρα.

Η νέα φάση κλιμάκωσης της σύγκρουσης βρίσκεται μπροστά, καθώς ήδη αρχίζουν να φτάνουν οι νέοι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί που συγκέντρωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κατά την πρόσφατη περιοδεία του στην Ευρώπη, με σκοπό να οργανώσει αντεπίθεση για ανακατάληψη εδαφών.

Η Μόσχα ήδη έχει κατηγορήσει τη Βρετανία για τους πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» ότι χρησιμοποιήθηκαν για χτυπήματα στο Λουγκάνσκ με θύματα αμάχους. Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Ουάλας, ανέφερε χτες ότι οι εν λόγω πύραυλοι «έχουν χρησιμοποιηθεί από τότε που ανακοινώσαμε ότι αναπτύχθηκαν στην Ουκρανία, αλλά δεν θα υπεισέλθω σε περαιτέρω λεπτομέρειες».

Επίσης το Λονδίνο υποσχέθηκε να παραδώσει και νέα επιθετικά drones μεγάλου βεληνεκούς, για χτυπήματα στα μετόπισθεν των ρωσικών δυνάμεων.

Με το «βλέμμα» στη συνολικότερη γεωπολιτική αντιπαράθεση

Παράλληλα, η συζήτηση για την παράδοση σύγχρονων ΝΑΤΟικών μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο και η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε δυτικού τύπου αεροσκάφη είναι μια «επένδυση» για το μέλλον, καθώς όλα τα στρατόπεδα προετοιμάζονται για μακρόχρονη γεωπολιτική αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη και παγκόσμια.

Ακριβώς σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τα σχέδια για την παράδοση αμερικανικών αεροσκαφών F-16 στο Κίεβο έχουν μπει για τα καλά στο τραπέζι, ακόμα και αν οι ΗΠΑ εμφανίζονται για την ώρα να μη συναινούν σε κάτι τέτοιο. Η ίδια η εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία, άλλωστε, επιβεβαιώνει ότι οι διάφορες «κόκκινες γραμμές» στην αποστολή ΝΑΤΟικών εξοπλισμών στο Κίεβο (συστήματα HIMARS, βαρέα άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικού σχεδιασμού, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς κ.ο.κ.) διαρκώς «μετατοπίζονται», με βάση την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times» (ΝΥΤ), επικαλούμενο ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο, αναφέρει ότι οι Ουκρανοί πιλότοι δεν επιτρέπεται να εκπαιδεύονται σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 που ανήκουν σε ευρωπαϊκές χώρες, αν η Ουάσιγκτον δεν δώσει το «πράσινο φως» για παράδοση αυτών των ακριβών αεροσκαφών στο Κίεβο.

Παρότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγγείλει πως είναι έτοιμες να στηρίξουν σχέδια για την αποστολή F-16 στην Ουκρανία, οι αρχές στο Κίεβο θα χρειαστούν εγκρίσεις από τις ΗΠΑ, σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ χωρίς την αμερικανική συναίνεση, η εκπαίδευση είναι πιθανό να περιοριστεί σε τεχνικά μαθήματα και τεχνική γλώσσα.

Την Τρίτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Ρ. Σούνακ, και της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε, είχαν ανακοινώσει μια «διεθνή συμμαχία» που θα βοηθήσει το Κίεβο να παραλάβει F-16, ενώ και ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Αλ. ντε Κρο, δήλωσε προθυμία να συμμετάσχει. Προς το παρόν, οι τρεις χώρες δεν επιθυμούν να προμηθεύουν οι ίδιες μαχητικά αεροσκάφη (η Βρετανία δεν διαθέτει καν F-16), αλλά να εκπαιδεύουν Ουκρανούς πιλότους σε δυτικού τύπου μαχητικά αεροσκάφη. Οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Πολωνίας έχουν εκφράσει καταρχήν προθυμία να παράσχουν ορισμένα αεροσκάφη F-16, εάν συμμετείχαν και άλλες χώρες, ενώ στις συζητήσεις συμμετέχει και η Δανία.

Πάντως προχτές ο Πολωνός Πρόεδρος, Αντρ. Ντούντα, είπε πως η Πολωνία δεν έχει πολλά F-16 και επομένως δεν είναι δυνατή η συζήτηση για παράδοσή τους σήμερα. Η Βαρσοβία έχει ανακοινώσει πρόγραμμα αντικατάστασης των F-16 με τα πιο σύγχρονα F-35, συνεπώς δεν αποκλείεται στο μέλλον να στείλει F-16 στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τους ΝΥΤ, «η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είναι πεπεισμένη ότι η Ουκρανία χρειάζεται τα ακριβά αεροσκάφη. Εξάλλου, οι ΗΠΑ δεν θέλουν να αντιγραφούν τα άκρως περιορισμένα συστήματά τους ή να πέσουν στα χέρια του εχθρού».

Την Τετάρτη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζ. Σάλιβαν, δήλωσε πως δεν έχει κάτι καινούργιο να ανακοινώσει για τα F-16.

Χτες οι NYT μετέδωσαν ότι μια διακομματική ομάδα 14 μελών του Κογκρέσου έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση Μπάιντεν, ζητώντας άμεση απεμπλοκή της προμήθειας μαχητικών F-16 στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία «Lockheed Martin», περίπου 3.000 F-16 βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία, σε περίπου 25 χώρες. Η Ουκρανία ζητά 40 - 50 αεροσκάφη.

Στην Ευρώπη F-16 έχουν οι Ολλανδία, Πολωνία, Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Τουρκία, Δανία, ενώ οι μεγαλύτεροι στόλοι στον κόσμο χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Οι χώρες που θα παραδώσουν αεροσκάφη στην Ουκρανία θα μπορούσαν ενδεχομένως να τα αντικαταστήσουν με F-35.

Η «συμφέρουσα» εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων

Τόσο η πολύμηνη εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, όσο και ο εξοπλισμός του Κιέβου με δυτικά, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο, για τον μετασχηματισμό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ντε φάκτο ΝΑΤΟικό στρατό.

Είναι «συμφέρον» να διασφαλιστεί μια «βασική εκπαίδευση» Ουκρανών πιλότων ανεξάρτητα από τον τύπο δυτικών αεροσκαφών που θα μπορούσαν να παραδοθούν, δήλωσε η Γαλλίδα ΥΠΕΞ, Κατρίν Κολονά, κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία.

«Για την Ουκρανία και την εκπαίδευση των πιλότων υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της βασικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης στη συνέχεια στο έναν ή τον άλλον τύπο αεροσκάφους», υπογράμμισε. «Μπορεί να είναι συμφέρον, σε κάθε περίπτωση είναι η άποψη των ουκρανικών αρχών, να εξασφαλιστεί μια βασική εκπαίδευση από αρκετές χώρες χωρίς αυτό να προδικάζει τον τύπο των αεροσκαφών που θα μπορούσαν - υποθετικά - να παραδοθούν», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, είχε πει πως υπάρχει δυνατότητα να εκπαιδευτούν «από τώρα» Ουκρανοί πιλότοι, «μαζί με αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», επικαλούμενος «συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη με τους Αμερικανούς».

Το ζήτημα του «διεθνούς συνασπισμού» για τα μαχητικά αεροσκάφη θα βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) που ξεκινά σήμερα στην Ιαπωνία, με τη συμμετοχή του Ζελένσκι μέσω βίντεο.

Εάν η σύνοδος του G7 αποβεί άκαρπη, η Ουκρανία σχεδιάζει να προωθήσει το αίτημά της και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στο Βίλνιους.

«Μητρώο καταστροφών» για να «λογοδοτήσει» η Ρωσία

Με στόχο «να λογοδοτήσει η Ρωσία» και προετοιμάζοντας την «επόμενη μέρα» της αντιπαράθεσης ακόμη και μετά τον «τερματισμό» του πολέμου, οι ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης υπέγραψαν δήλωση για τη δημιουργία ενός «Μητρώου Καταστροφών», ενός μηχανισμού που «θα διασφαλίζει την καταβολή πλήρους αποζημίωσης στην Ουκρανία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ιδίως σε βάρος των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο». Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, το κόστος της αποκατάστασής υπολογίζεται στα 411 δισ. δολάρια.

Τα κεφάλαια της Τράπεζας της Ρωσίας που έχουν «παγώσει» από τις ευρωατλαντικές κυρώσεις σε όλο τον κόσμο υπολογίζονται σε πάνω από 300 δισ. δολάρια, ενώ έχουν προχωρήσει και δεσμεύσεις κεφαλαίων Ρώσων μεγαλοκαπιταλιστών.

«Ενα μεγάλο θέμα θα είναι η λογοδοσία της Ρωσίας για το έγκλημα της επιθετικότητας που διαπράττει, εξαπολύοντας πόλεμο κατά της Ουκρανίας», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτηρίζοντας το μητρώο καταστροφών «πολύ σημαντικό για την απονομή δικαιοσύνης».

Με τον Ζελένσκι συναντήθηκε ο Κινέζος απεσταλμένος

Στο Κίεβο βρέθηκε τις τελευταίες δύο μέρες ο ειδικός απεσταλμένος του Πεκίνου, Λι Χιου, με στόχο να προωθήσει διαπραγματεύσεις για «διπλωματική διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Λι αντάλλαξε απόψεις με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, τον υπουργό Εξωτερικών, Ντμ. Κουλέμπα, και άλλους αξιωματούχους για το πώς θα μπορούσε να υπάρξει «πολιτική διευθέτηση, να τερματιστεί ο πόλεμος» και παρότρυνε τα μέρη να δημιουργήσουν συνθήκες για διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να ωθήσει τη διεθνή κοινότητα να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο δυνατό κοινό παρονομαστή για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης και να καταβάλει δικές της προσπάθειες προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να αποκατασταθεί η ειρήνη το συντομότερο δυνατόν», αναφέρει το κείμενο.

Επιπλέον, η Κίνα υπόσχεται να συμβάλει στην «άμβλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία και να συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία εντός των δυνατοτήτων της».

Από το Κίεβο ανακοινώθηκε ότι ο Ουκρανός ΥΠΕΞ εξήγησε λεπτομερώς στον Κινέζο ειδικό απεσταλμένο «τις αρχές για να υπάρξει βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη, βασισμένη στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», ενώ «υπογράμμισε ότι η Ουκρανία δεν θα αποδεχθεί καμιά πρόταση που συνεπάγεται απώλεια εδαφών της ή το πάγωμα της σύρραξης».

Ο Λι, πρώην πρεσβευτής της Κίνας στη Ρωσία, μεταβαίνει σήμερα στη Βαρσοβία και στις αρχές της επόμενης βδομάδας στο Παρίσι, ενώ θα συνεχίσει την περιοδεία του σε Γερμανία και Ρωσία.

Στο μεταξύ, σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του βετεράνου Αμερικανού ΥΠΕΞ και συμβούλου Ασφαλείας των ΗΠΑ Χ. Κίνσιγκερ, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «είναι αδύνατο να διασφαλιστεί η περιφερειακή ασφάλεια μέσω της ενίσχυσης και της επέκτασης των στρατιωτικών μπλοκ. Η ασφάλεια μιας χώρας δεν πρέπει να διασφαλίζεται εις βάρος της ασφάλειας των άλλων».

Ο Κίσινγκερ δήλωσε πως η Ουκρανία θα πρέπει να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι αυτό θα ήταν προς το συμφέρον τόσο του Κιέβου όσο και της Μόσχας και θα χρησίμευε ως εγγύηση, έναντι τυχόν μελλοντικών προσπαθειών της ουκρανικής ηγεσίας να επιλύσει εδαφικές διαφορές με στρατιωτικά μέσα.

Ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, αναφέρθηκε στην «επέκταση του μπλοκ του ΝΑΤΟ» με την πρόσφατη ένταξη της Φινλανδίας και την επικείμενη ένταξη της Σουηδίας, λέγοντας ότι «τέτοιες ενέργειες βάζουν τον κόσμο στο πολύ επικίνδυνο χείλος μιας παγκόσμιας σύγκρουσης». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «η στρατιωτική παρουσία και το επιθετικό δυναμικό του ΝΑΤΟ αυξάνονται κατά μήκος των δυτικών συνόρων του Οργανισμού της Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO)», που είναι το «αμυντικό» σύμφωνο στο οποίο ηγείται η Ρωσία.

Νέες μαζικές πυραυλικές επιθέσεις

Ακόμη μια μαζική πυραυλική επίθεση εξαπέλυσε χτες τα ξημερώματα η Ρωσία και μάλιστα ενόσω ο Κινέζος απεσταλμένος βρισκόταν στο Κίεβο. Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν 29 από τους 30 ρωσικούς πυραύλους. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι έπληξε τη νύχτα στρατιωτικούς στόχους με πυραύλους υψηλής ακριβείας.

Στο μεταξύ, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι μια συστοιχία πυραύλων «Patriot» χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο τη Δευτέρα και υπέστη ζημιά, ωστόσο παραμένει επιχειρησιακή.

Στο Ντονέτσκ, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι κατέλαβε νέα εδάφη γύρω από την πόλη Μπαχμούτ, εν μέσω σφοδρών συγκρούσεων, ενώ ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner», Γ. Πριγκόζιν, επανήλθε καταγγέλλοντας ότι μονάδες του ρωσικού στρατού αποσύρθηκαν 570 μέτρα βόρεια της Μπαχμούτ, αφήνοντας εκτεθειμένα τα άκρα των δικών του μαχητών.

Ακόμα ένα σαμποτάζ αναφέρθηκε στην Κριμαία, το οποίο οδήγησε σε εκτροχιασμό βαγονιών και διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Συμφερούπολης - Σεβαστούπολης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ