Εναν «διάλογο» μεταξύ λόγου και εικόνας επιχειρεί να ανοίξει η ομαδική έκθεση ζωγραφικής και βιβλίου που εγκαινιάζεται στις 25 του Αυγούστου στο «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του εκδηλώσεων.
Η έκθεση φέρει τον τίτλο«Ποιημάτων έργα, μικρές συνομιλίες» και περιλαμβάνει έργα εννέα Ελλήνων ζωγράφων που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση. Οι ζωγράφοι Κώστας Βαρνάς, Πάρις Βαρνάς, Εριφύλη Δημητριάδου, Στέλιος Ζαχαρούδης, Θωμαή Κόντου, Μαρία Κομπατσιάρη, Τάσος Νικάκης, Χάρης Χριστοδουλίδης, Γκαρίτα Σμιτ καταθέτουν την ποιητική πραγματικότητα σε εικαστικές εικόνες, μέσα από διαφορετικά εικαστικά ρεύματα. Πηγή έμπνευσης των έργων είναι ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Καρυωτάκης, ο Καβάφης, ο Καββαδίας, η Δημουλά, η Κηρέλη κ.ά. Παράλληλα, στον εκθεσιακό χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου ποίησης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 του Σεπτέμβρη.
Στις 8 και 9/9, η Πνευματική Εστία «Αλέξανδρος Γκιάλας » και το «Ομήρειο» Πνευματικό Κέντρο Χίου θα παρουσιάσουν τη θεατρική παράσταση«Από τα δίχτυα του Μάγου». Το σενάριο, η σκηνοθεσία και η χορογραφία είναι της Σοφίας Λιτσάκη.
Στις 15/9 εγκαινιάζεται η έκθεση του Χιώτη ζωγράφου Νίκου Γιαλούρη, που θα διαρκέσει μέχρι τις 7/10. Από το 1945 που παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει ασχοληθεί με το ντοκιμαντέρ, το ραδιόφωνο και το θέατρο, ως συγγραφέας και ενδυματολόγος.
Από τις 23 έως τις 26/9, το «Ομήρειο» θα φιλοξενήσει συνάντηση εργασίας ιστορικών, που διοργανώνει το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πρίνσετον, σε συνεργασία με το «Ομήρειο». Συμμετέχουν καθηγητές και μεταπτυχιακοί φοιτητές από τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Τουρκία και την Ουκρανία, με σκοπό να αναπτύξουν περισσότερο την επιστημονική συνεργασία και το διάλογο σε ζητήματα κοινωνικής ιστορίας του ελληνισμού στο πλαίσιο του οθωμανικού κράτους.
Οι εκδηλώσεις του «Ομήρειου» θα συνεχιστούν στις 23/9 με συναυλία της Ορχήστρας και Νεανικής Χορωδίας του Δήμου Μυτιλήνης και θα ολοκληρωθούν με την παράσταση του έργου του Ευγένιου Τριβιζά «Τα μαξιλάρια της Ουρανούπολης» στις 30/9 και 1/10, από το Σύλλογο Γυναικών Χίου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλογερά.
Επίσης, το θέατρο «Σημείο» προγραμματίζει για το χειμώνα και το έργο του Σάμουελ Μπέκετ «Τότες που» σε μετάφραση Νάσου Δετζώρτζη, έργο που πραγματεύεται τον απολογισμό μιας ζωής που χάθηκε.
Τέλος, το «Σημείο» θα παρουσιάσει το φθινόπωρο, στην Κύπρο, την τραγωδία του Σοφοκλή «Τραχίνιες» ή «Η κυκλοφορία των δηλητηρίων».
Γνωστούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα περιλαμβάνει το πρόγραμμα του «Μουσικού Σεπτέμβρη» του Δήμου Καλλιθέας, που θα διεξαχθεί στις πλατείες Δαβάκη και Κύπρου, στο Πάρκο του Ιλισού, στην είσοδο του Δημοτικού Σταδίου και στον πεζόδρομο της οδού Θράκης στις Τζιτζιφιές. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει ως εξής: Ρεμπέτικη συναυλία με τον Στέλιο Βαμβακάρη στον Πεζόδρομο (4/9), συναυλία του Βασίλη Λέκκα στο Πάρκο (5/9), συναυλία των συγκροτημάτων «Υπόγεια Ρεύματα» και «Φώτα που σβήνουν» (6/9), οι «Active Member» στην πλατεία Δαβάκη (10/9), οι «Βάλια Κάλντα» στην είσοδο του σταδίου (11/9), οι «Ενδελέχεια» και οι «Μοτίβο 4» στην πλατεία Δαβάκη (13/9), συναυλία του Βασίλη Καζούλη και των «Οναρ» (15/9), ρεμπέτικη συναυλία με τον Αντώνη Παπαϊωάννου στις Τζιτζιφιές (16/9), οι «Συνήθεις Υποπτοι» στην πλατεία Δαβάκη (17/9), συναυλία της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλλιθέας στην είσοδο του σταδίου, στο Πάρκο και στην πλατεία Κύπρου (18, 21 και 25/9 αντίστοιχα), «Η Σμύρνη του Σεφέρη» από το πολιτιστικό σωματείο «Οι φίλοι των τεχνών» (20/9).
Μια μεγάλη συναυλία της Αλκηστης Πρωτοψάλτη στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης στις 3 του Σεπτέμβρη, θα είναι η κορυφαία εκδήλωση του γιορτασμού για τα 75 χρόνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για το πρόγραμμα που η δημοφιλής ερμηνεύτρια παρουσίασε στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ με μεγάλη επιτυχία και περιλαμβάνει τις καλύτερες στιγμές της καριέρας της που φέτος κλείνει 26 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο ελληνικό τραγούδι.
Σταθμοί στις πάνω από έξι χιλιάδες συναυλίες της στην Ελλάδα και το εξωτερικό κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, είναι οι εμφανίσεις της στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στο Ισραήλ και τη Νέα Υόρκη. Εισιτήρια προπωλούνται στα εκδοτήρια της ΔΕΘ.
Το πρώτο περιφερειακό θέατρο της Κύπρου, η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ), που ιδρύθηκε το 1988 στη Λεμεσό, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με τη παράσταση «Μάνα, Μητέρα, Μαμά» του Γιώργου Διαλεγμένου. Το έργο θα κλείσει στις 3 του Σεπτέμβρη τη Συνάντηση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων στη Βέροια, ενώ θα παρουσιαστεί και στις 5 και 6 του Σεπτέμβρη στις Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μηνά Τίγκιλη - καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου - σκηνικά Αντρου Ευσταθίου και μουσική - τραγούδια Κώστα Κακογιάννη. Παίζουν: Δώρα Κακουράτου, Χρύσανθος Χρυσάνθου, Αντρη Ευμήδου, Βίβιαν Νικολαΐδου, Σωτήρης Μεστάνας.
Την ερχόμενη θεατρική περίοδο το θέατρο έχει προγραμματίσει να ανεβάσει τα έργα: «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, την «Υπόθεση της οδού Λουρσίν» σε μετάφραση Τάσου Μπαντή, μια επιθεώρηση, το μυθιστόρημα της Νίκης Μαραγκού «Είναι ο Πάνθηρας ζωντανός» σε δραματοποιημένη μορφή και το «Ζουβέ - Ελβίρα». Στην Παιδική Σκηνή θα ανέβει ο «Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» σε διασκευή Νίκου Καμτσή