ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ευέλικτες σχέσεις εργασίας... υπέρ της ανταγωνιστικότητας

Υπέρμαχος της «ανοιχτής αγοράς», η οποία θα βασίζεται στην «ανταγωνιστικότητα» και στην προώθηση και «επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης», εμφανίστηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του στο 15ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα: «Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Ο Γ. Παπανδρέου, παρουσιάζοντας την αντιλαϊκή πολιτική του κόμματος, ζήτησε ακόμα περισσότερα «κίνητρα» για το μεγάλο κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή ο ίδιος, πρότεινε για να... τονωθεί η απασχόληση και να «μειωθεί η ανεργία», να επεκταθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας!

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι «βλέπει επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν το μέλλον με απαισιοδοξία και σκεπτικισμό» και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη «φορολογική μεταρρύθμιση», μια μεταρρύθμιση που σύμφωνα με τον ίδιο και βάσει της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσφέρει νέες φοροαπαλλαγές στους κεφαλαιούχους.

Μιλώ για τις «προκλήσεις των ανοιχτών αγορών. Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων», ώστε «να αντιμετωπίσουμε τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό», είπε ο Γ. Παπανδρέου και ανάμεσα στα άλλα πρότεινε: «Την ανάγκη να αλλάξουμε ριζικά το εκπαιδευτικό μας σύστημα και να συνδυαστεί με την οικονομία και την ανάπτυξη»... Ουσιαστικά, πρότεινε το εκπαιδευτικό σύστημα να γίνει παραμάγαζο των επιχειρηματιών...

Πρότεινε επίσης η «οικονομία να βασίζεται στην ελευθερία και τη δυνατότητα του επιχειρηματία να επενδύσει, να πάρει ρίσκα χωρίς φόβο». Να δοθεί έμφαση όπως είπε «στη φορολογική ελάφρυνση της εργασίας, και υποστήριξε ότι μπορούν να υπάρξουν «ασφαλιστικές δικλείδες» προκειμένου «οι φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις να μετατραπούν σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας»...

Ο Γ. Παπανδρέου, δεν παρέλειψε βέβαια, να υποστηρίξει: «Για να τονώσουμε την απασχόληση και να μειώσουμε την ανεργία, πρέπει να ξεπεράσουμε πολλές από τις σημερινές αγκυλώσεις που, αντί να προστατεύουν, παγιδεύουν τον εργαζόμενο»...

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσιάζοντας το «πρότυπο ανάπτυξης» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι πρέπει να δώσει «έμφαση σε ένα νέο πρότυπο συνεργασίας ανάμεσα στον δημόσιο, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών».

Επίσης ο Γ. Παπανδρέου, στην ομιλία του τάχτηκε υπέρ του «ευρωσυντάγματος», αναφέροντας: «προτείνουμε ως ΠΑΣΟΚ την υπερψήφιση του νέου Συντάγματος», το οποίο όπως υποστήριξε θα δώσει «νέες δυνατότητες στην Ενωση», ώστε η Ευρώπη όπως ισχυρίστηκε, «να αποτελέσει πόλο σιγουριάς, πλαίσιο σταθερότητας και παράγοντα ειρήνης».

Ακόμα υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν «αυξήσει σταθερά τα πραγματικά εισοδήματα κάθε χρόνο», αλλά την ίδια στιγμή... ανακάλυψε τη φτώχεια, την ανεργία και την ακρίβεια που πλήττουν την ελληνική κοινωνία, για τα οποία όπως είπε «η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τίποτα».

Ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση, είπε ο Γ. Παπανδρέου «δε διέψευσε και δεν απογοήτευσε τόσους πολλούς τόσο γρήγορα. Ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση δεν έκανε τόσα λάθη σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα». Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όξυνε τη «λογιστική» αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τις επιπτώσεις της «δήθεν δημοσιονομικής απογραφής», όπως είπε, ρίχνοντας όλα τα βάρη εκεί και αφήνοντας στο απυρόβλητο την εφαρμογή από την κυβέρνηση μιας νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής πολιτικής με την πλήρη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις εκλογές στις ΗΠΑ λέγοντας στην ομιλία του: «αύριο (σ.σ. σήμερα) το βράδυ θα ξέρουμε - ή τουλάχιστο ελπίζουμε ότι θα ξέρουμε - το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Θα ξέρουμε αν στους πολίτες της μοναδικής σήμερα παγκόσμιας υπερδύναμης θα κυριαρχήσει ο φόβος και η εσωστρέφεια ή η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».

Στρατιώτες «μερικής απασχόλησης»

Η μερική απασχόληση καθιερώνεται και στις Ενοπλες Δυνάμεις με τη δημιουργία του συστήματος Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας (ΕΦΥΕΣ) που αποτελεί ένα παραπέρα βήμα δίπλα σε αυτό της καθιέρωσης του θεσμού των Επαγγελματικών Οπλιτών. Η σχετική μελέτη εγκρίθηκε χτες από το Συμβούλιο Αμυνας (ΣΑΜ) που συνεδρίασε με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Σπ. Σπηλιωτόπουλου.

Η μελέτη που υποβλήθηκε από τα Επιτελεία εγκρίθηκε ομόφωνα και όπως ανακοινώθηκε θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά σε τρεις παραμεθόριες περιοχές της χώρας, αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Μέχρι το τέλος Νοέμβρη 2004 το σύστημα ΕΦΥΕΣ αναμένεται να εγκριθεί από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) στο πλαίσιο της νέας δομής δυνάμεων.

Το σύστημα, όπως αναφέρεται, αποσκοπεί στη σύνδεση μεγάλου αριθμού πολιτών των παραμεθόριων περιοχών με τον αμυντικό μηχανισμό της χώρας. Οι νέοι αυτοί, ηλικίας μέχρι 35 χρονών, θα υπηρετούν με ένα ειδικό καθεστώς για ορισμένους μήνες το χρόνο σε μονάδες του τόπου μόνιμης διαμονής τους και θα αμείβονται κατά το χρόνο υπηρεσίας όπως και οι ομόβαθμοι μόνιμοι συνάδελφοί τους. Θα εκπαιδεύονται, επίσης, στα ίδια σχολεία της ειδικότητας ή του βαθμού τους με το μόνιμο προσωπικό, ενώ θα έχουν πρόσβαση και σε κρίσιμες - όπως αποκαλούνται - ειδικότητες.

«Αφορμή για την υιοθέτηση του συστήματος, επισημαίνεται, αποτέλεσε η διαπίστωση ότι χιλιάδες νέοι απασχολούνται με εποχικές εργασίες (τουρισμός, κλπ.) το καλοκαίρι ή το χειμώνα και το υπόλοιπο διάστημα του έτους εντάσσονται σε προγράμματα του ΟΑΕΔ για ανέργους επειδή αντιμετωπίζουν πρόβλημα απασχόλησης. Η ένταξη στο σύστημα των Εφέδρων Υψηλής Ετοιμότητας παρέχει τη δυνατότητα σημαντικού πρόσθετου εισοδήματος σε νέους της κατηγορίας αυτής, ενώ ταυτόχρονα εξοικονομείται μέρος των κονδυλίων που προορίζονται για τους περιοδικά άνεργους».

Οι νέοι που θα ενταχθούν στο σύστημα αυτό, μετά την εκπαίδευσή τους, θα είναι από επιχειρησιακής άποψης άμεσα διαθέσιμοι, ως μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής στην οποία εδρεύει η μονάδα τους.

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ευρω-δόγμα πανάκεια

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ προστατεύει με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας, ήταν το «δόγμα» που παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι εντός της ΕΕ θα λυθούν το Κυπριακό και το Αιγαίο.

«Σε έναν κόσμο όπου ο συσχετισμός δυνάμεων παραμένει το θεμελιώδες αξίωμα των διεθνών σχέσεων και εξελίξεων, η συμμετοχή της Ελλάδας στην οικοδόμηση μιας ενιαίας Ευρώπης συνιστά τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο προστασίας των ζωτικότερων συμφερόντων μας», τόνισε προσφωνώντας χτες το βράδυ τον Πρόεδρο του Κιργιζιστάν Α. Ακάγιεφ. Αναφερόμενος στη συνέχεια στο Κυπριακό, είπε ότι «στόχος παραμένει η εξεύρεση μιας αμοιβαίως δίκαιης και λειτουργικής λύσεως στη βάση του σχεδίου Ανάν, συμβατής με τις αρχές της ΕΕ». Στην ΕΕ επαφίεται, σε σημαντικό βαθμό, και η επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία. «Η χώρα μας υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ελπίζοντας ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να ανταποκριθεί σε όλα τα κριτήρια και τις υποχρεώσεις της», είπε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η συνεργασία ...σε αντιτρομοκρατική βάση που πρότεινε ο Κ. Στεφανόπουλος στον πρόεδρο της Κιργιζίας, αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση Κιργίζιων στρατιωτικών στο ΝΑΤΟικό κέντρο στο Κιλκίς! Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Κιρζιγιστάν, ο Κ. Στεφανόπουλος του πρότεινε «να συμμετέχουν Κιργίζιοι αξιωματικοί στο εκπαιδευτικό κέντρο του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα», δηλώνοντας ότι δέχτηκε την πρόταση, γιατί «συνεισφέρει στην κοινή μας προσπάθεια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Αναφερόμενος γενικότερα στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο Κ. Στεφανόπουλος υποστήριξε ότι «αντίπαλος του συνόλου της διεθνούς κοινότητας είναι η τρομοκρατία συμπεριλαμβανομένης και αυτής των θρησκευτικών εξτρεμιστών, όπου και αν εκδηλώνεται».

Υπέρ Μπουτιλιόνε ο Χριστόδουλος

Ο Ρόκο Μπουτιλιόνε «είναι καλός χριστιανός και απάντησε, όπως θ' απαντούσε και κάθε χριστιανός, όταν ρωτήθηκε για τους γάμους των ομοφυλόφιλων». Αυτό είπε στο κήρυγμα της Κυριακής στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σπεύδοντας να στηρίξει τον Ιταλό ακροδεξιό πολιτικό, που πρόσφατα παραιτήθηκε από τη θέση του επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Μπουτιλιόνε είχε χαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία αμαρτία. Μάλιστα, πάντα κατά τον αρχιεπίσκοπο, «γι' αυτό το λόγο τον κόψανε και του είπαν, δεν κάνεις γι' αυτήν τη θέση».

Ο Χριστόδουλος χαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία σοβαρό πνευματικό αμάρτημα ενώπιον του Θεού, «κουσούρι» και όχι ποινικό αδίκημα που πρέπει να τιμωρείται. Μίλησε για τη σημασία της αλήθειας, του θανάτου και της αμαρτίας λέγοντας ότι η ανθρωπότητα ενοχλείται ιδιαίτερα όταν ακούει γι' αυτά, γιατί «αυτό που είναι αμαρτία, διακεκηρυγμένη, βοώσα και κράζουσα, θέλουν να το καλύπτουν σήμερα οι άνθρωποι, να μη μιλάμε, γιατί ενοχλούνται όσοι έχουν το κουσούρι. Θέλουν όλοι οι άλλοι να το παραδεχτούν σαν να είναι μια φυσιολογική κατάσταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ