ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
72η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΗΕ
Απροκάλυπτες απειλές Τραμπ κατά Β. Κορέας, Ιράν και Βενεζουέλας

Ενώ παίνεψε τα 700 δισ. δολάρια της αμερικανικής Γερουσίας στα αμερικανικά μονοπώλια πολεμικών βιομηχανιών και πίεσε για την επαναδιαπραγμάτευση διεθνών εμπορικών και άλλων συμφωνιών

Ο Πρόεδρος Τραμπ στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Copyright 2017 The Associated

Ο Πρόεδρος Τραμπ στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ανοιχτές απειλές κατά της Βόρειας Κορέας, του Ιράν και της Βενεζουέλας, υποκριτικές εκκλήσεις για «διεθνή συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αλλά και επιχειρηματολογία σε βάρος διεθνών εμπορικών (και όχι μόνο) συμφωνιών που θίγουν συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων, ήταν τα βασικά στοιχεία της ομιλίας του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της πρώτης μέρας των συζητήσεων στην 72η Σύνοδο της Ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Τραμπ αρχικά έκανε θετικό απολογισμό της διακυβέρνησής του, υποστηρίζοντας ότι χάρη στις δικές του πολιτικές μειώθηκε σημαντικά η ανεργία, τα χρηματιστήρια θριαμβεύουν και τα εργοστάσια επιστρέφουν στις ΗΠΑ. Παίνεψε την αμερικανική Γερουσία για την προχτεσινή έγκριση κονδυλίων ύψους 700 δισ. δολαρίων που είναι μποναμάς για τα αμερικανικά πολεμικά μονοπώλια, με το πρόσχημα ότι έτσι «ο αμερικανικός στρατός θα γίνει ισχυρότερος από ποτέ!». Εκανε λόγο για «κράτη - παρίες που αποτελούν απειλή για τις άλλες χώρες και τους ίδιους τους λαούς τους», βάζοντας σε αυτή τη λίστα πρώτη τη Βόρεια Κορέα και λέγοντας: «Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη υπομονή και ισχύ, αλλά αν πρέπει να προστατεύσουν τον εαυτό τους ή τους συμμάχους τους, τότε δεν θα διστάσουν να καταστρέψουν τη Βόρεια Κορέα»!

Δεύτερη θέση στη «λίστα» πήρε το Ιράν, την ηγεσία του οποίου κατηγόρησε πως έχει μετατραπεί «σε εξαγωγέα βίας και χάους» και πως χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου «για να ενισχύσει τη "Χεζμπολάχ" και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που επιτίθενται σε αραβικές χώρες και το Ισραήλ». Το κατηγόρησε επίσης πως «υπονομεύει την ειρήνη σε όλη τη Μέση Ανατολή» και πως διοικείται από μία «κυβέρνηση δολοφόνων» που επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Χαρακτήρισε «ντροπή» τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφηκε στη Βιέννη τον Ιούνη του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, δείχνοντας πως θα κλιμακώσει τις προσπάθειες για την ακύρωση ή επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Σε συνέντευξη στο δίκτυο CNN, ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί σημείωσε ότι «μια τέτοια κίνηση θα ήταν αρνητική και για τις ΗΠΑ, που θα καλούνταν να πληρώσουν πολύ υψηλό κόστος».

Στο στόχαστρο του Τραμπ μπήκε και η Βενεζουέλα, καθώς χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Προέδρου Νίκολας Μαδούρο «σοσιαλιστική δικτατορία». Την κατηγόρησε πως «πολεμά το λαό» και ευθύνεται «για τη φτώχεια, την πείνα και τη μιζέρια», για την οποία ισχυρίστηκε στοχευμένα ότι «ευθύνεται ο σοσιαλισμός που εφαρμόστηκε πιστά... και γι' αυτό χρειάζεται αποκατάσταση της δημοκρατίας». Βεβαίως, παρά τις διακηρύξεις, αυτό που εφαρμόστηκε είναι η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του καπιταλισμού. Πάντως, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατήγγειλε τις νέες προκλήσεις Τραμπ και την επέμβαση στα εσωτερικά της, όπως και τη σύσκεψη με Λατινοαμερικάνους ηγέτες που διοργανώνει με θέμα τη Βενεζουέλα.

Οσον αφορά τους πολέμους σε Συρία και Ιράκ, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «κατάφεραν πολλά στην καταπολέμηση του "Ισλαμικού Κράτους"» μέσα στο τελευταίο οκτάμηνο από ό,τι τα τελευταία χρόνια και ισχυρίστηκε ότι αναζητεί λύση για τον τερματισμό του πολέμου. Κατηγόρησε τον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ ότι επιτέθηκε στο λαό του με χημικά, για να δικαιολογήσει την παράνομη πυραυλική επίθεση που έκαναν οι ΗΠΑ στις αρχές του περασμένου Απρίλη σε βάση του συριακού στρατού. Εδωσε εύσημα σε Ιορδανία, Τουρκία και Λίβανο, αλλά και στον ΟΗΕ, για τη φιλοξενία προσφύγων, για να δικαιολογήσει ακολούθως την αντιμεταναστευτική πολιτική του λέγοντας: «Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση είναι άδικη και για τις χώρες υποδοχής και τις χώρες προέλευσης».

Παίνεψε το ρόλο των «ειρηνευτικών» αποστολών ΟΗΕ και Αφρικανικής Ενωσης για τη δήθεν σταθεροποίηση της κατάστασης στο Νότιο Σουδάν και τη Σομαλία, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να επωφελούνται από τη σημαντική οικονομική συνδρομή των ΗΠΑ σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ. Επέκρινε διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που υπέγραψαν οι ΗΠΑ στο παρελθόν, λέγοντας ότι δεν αρκεί το εμπόριο να είναι ελεύθερο, «αλλά δίκαιο και ανταποδοτικό».

Νωρίτερα, ανέβηκε στο βήμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που επέστησε την προσοχή στους κινδύνους για τη διεθνή ειρήνη που πηγάζουν από τα πυρηνικά όπλα, τονίζοντας ότι τυχόν χρήση τους «θα ήταν αδιανόητη». Υποστήριξε ότι ο φόβος για τυχόν χρήση τέτοιων όπλων είναι «στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», καλώντας τους ηγέτες να βρουν «πολιτική λύση».

Πληθώρα διεθνών συναντήσεων

Εντονες «ζυμώσεις», διμερείς και πολυμερείς διαβουλεύσεις πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, που ολοκληρώνεται στις 25 Σεπτέμβρη. Αξιωματούχοι χωρών της ΕΕ, με πρώτη τη Γαλλία, κατέβαλαν προσπάθειες για τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς γαλλικά μονοπώλια έχουν υπογράψει σημαντικές συμφωνίες πολλών δισ. με το Ιράν. Στην ομιλία του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι θα ήταν «σοβαρό σφάλμα» η ακύρωση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Από τις χτεσινές συναντήσεις στο περιθώριο της ΓΣ ξεχώρισε η συνάντηση ανάμεσα στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την «ειρηνευτική» διαδικασία Ισραήλ - Παλαιστινίων, που έχει παγώσει από το 2014, με τον Σίσι να τονίζει τη σημασία «της επανάληψης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, με στόχο την επίτευξη συνολικής συμφωνίας». Πριν τη συνάντηση αυτή, συναντήθηκαν επίσης ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο ηγέτης της ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου.

ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ - ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Ανεβαίνει η ένταση στο Κιρκούκ

Ενώ ο συριακός στρατός ανακαταλαμβάνει συνεχώς εδάφη περνώντας τις ανατολικές όχθες του Ευφράτη...

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν αργά προχτές βράδυ στο Κιρκούκ, μεταξύ Κούρδων και Τουρκμένων, με έναν νεκρό και τρεις τραυματίες, σε συνδυασμό με τα στρατιωτικά γυμνάσια και τις «προειδοποιήσεις» της Τουρκίας πως δεν θα ανεχθεί «τετελεσμένα» στα νότια σύνορά της, αντανακλούν την επικίνδυνη όξυνση της έντασης στην περιοχή λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα που έχουν ανακοινώσει πως θα διεξαγάγουν οι Κούρδοι στο αυτόνομο Κουρδιστάν του βόρειου Ιράκ στις 25 Σεπτέμβρη.

Χτες, οι αρχές στην επαρχία Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ, που έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα των Κούρδων, μολονότι επισήμως δεν συμπεριλαμβάνονται στα εδάφη του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, αποφάσισαν να αυξήσουν τις περιπολίες της αστυνομίας και τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Επίσης, ο Πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, Μ. Μπαρζανί, έδειξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παζάρι για το ενδεχόμενο να «αναβληθεί» το δημοψήφισμα ...«αν δοθούν κάποιες εναλλακτικές».

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Νουρετίν Τσανικλί, δήλωσε ότι «μια αλλαγή που θα σημάνει την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ εγείρει μια μεγάλη απειλή για την Τουρκία». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η διατάραξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και του Ιράκ θα πυροδοτήσει μια μεγαλύτερη, παγκόσμια απειλή, χωρίς ορατό τέλος». Αυτά ενώ τα γυμνάσια του τουρκικού στρατού στα σύνορα με το Ιράκ είναι σε πλήρη εξέλιξη και δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τις 26 Σεπτέμβρη...

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, επανέλαβε πως η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στο βόρειο Ιράκ» και απέρριψε τη διεξαγωγή του επικείμενου δημοψηφίσματος.

Στο μεταξύ, χτες, ο επικεφαλής του τουρκικού Ινστιτούτου για τις Αγορές και τις Πολιτικές Ενέργειας (ΕΡΡΕΝ), Βολκάν Ουζντεμίρ, δήλωσε ότι «διακυβεύεται η οικονομική ισχύς» της αυτόνομης κυβέρνησης των Κούρδων στο Ιράκ «που ενισχύεται από τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω Τουρκίας» (του αγωγού Κιρκούκ - Τσεϊχάν), εξαιτίας των τουρκικών αντιδράσεων στο δημοψήφισμα. Πάντως, και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν αντιτίθενται στην κουρδική αυτονομία, αλλά το δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει και αργότερα. Η Ρωσία υποστηρίζει το «δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των Κούρδων» και εμμέσως και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Το Ισραήλ τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ. Η ΕΕ είναι αρνητική στο όνομα της «ενότητας του Ιράκ», ενώ το Ιράν, που έχει επίσης κουρδικούς πληθυσμούς, είναι απόλυτα αρνητικό.

Δίαυλος επικοινωνίας Αμερικανών και Σύρων

Το ίδιο 24ωρο, ο συριακός στρατός συνεχίζει τις ανακτήσεις εδαφών στην ανατολική Συρία ανακαταλαμβάνοντας, ανάμεσα στα άλλα, και το αεροδρόμιο της πόλης Ντέιρ Εζόρ αλλά και πλήθος περιχώρων περνώντας τις ανατολικές όχθες του ποταμού Ευφράτη. Δέχθηκε ωστόσο και σοβαρές επιθέσεις (μετά από καιρό) από δυνάμεις τζιχαντιστών σε περιοχές της επαρχίας Χάμα...

Ο Ράιαν Ντίλον, εκπρόσωπος Τύπου της «διεθνούς συμμαχίας» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», επιβεβαίωσε χτες πως έχουν ανοιχτεί κάποιοι «δίαυλοι» ή «γραμμές επικοινωνίας» με Σύρους ομολόγους τους για να αποτραπούν τυχόν συγκρούσεις ανάμεσα στο συριακό στρατό και δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και πολεμούν τους τζιχαντιστές, όπως οι «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF).

Αργότερα, το Ισραήλ κατέρριψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε πάνω από τα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν ανακοινώνοντας ότι ήταν πιθανόν ιρανικής κατασκευής και πραγματοποιούσε αναγνωριστική αποστολή για τη λιβανική οργάνωση «Χεζμπολάχ» κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία αύριο Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι είναι πρωτοβουλία της ΕΕ και ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτή η λεγόμενη 20μελής «Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας».

Εγκαινίασαν την πρώτη αμερικανική βάση στο Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με φόντο τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αξιωματούχοι των Ισραήλ και ΗΠΑ εγκαινίασαν το απόγευμα της Δευτέρας την πρώτη αμερικανική στρατιωτική βάση σε ισραηλινό έδαφος για συμβολικούς αλλά και επιχειρησιακούς λόγους.

Οπως ανακοινώθηκε, η αμερικανική «βάση» δημιουργήθηκε εντός των εγκαταστάσεων της βάσης Μπίσλαχ (Bislach) της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας και θα έχει ως μόνιμο προσωπικό «αρκετές δεκάδες» Αμερικανούς στρατιωτικούς που θα λειτουργούν μέρος των ισραηλινών αντιπυραυλικών συστημάτων «Arrow» και «Iron Dome». Βέβαια, και πριν συμμετείχαν Αμερικανοί στρατιωτικοί στη λειτουργία των αντιπυραυλικών συστημάτων του Ισραήλ μόνο που τώρα αυτό θα γίνεται σε μόνιμη αμερικανική βάση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ