ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
Νέοι σεισμοί χτες στη νοτιοανατολική Τουρκία

Αναφορές για θύματα και τραυματίες, καταρρεύσεις κτιρίων και εγκλωβισμένους | Αμείωτη η αγωνία για εκατομμύρια σεισμόπληκτων

Σωστικά συνεργεία επιχειρούν σε κτίριο που κατέρρευσε χτες από τους νέους σεισμούς στην επαρχία Χατάι

DIA

Σωστικά συνεργεία επιχειρούν σε κτίριο που κατέρρευσε χτες από τους νέους σεισμούς στην επαρχία Χατάι
Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,4 βαθμών Ρίχτερ, σημειώθηκε χτες στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, με επίκεντρο την περιοχή Ντεφνέ της επαρχίας Χατάι (μία από τις περισσότερο πληγείσες επαρχίες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φλεβάρη). Συγκεκριμένα, το επίκεντρο εντοπίστηκε στα 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντιόχειας (Αντάκια) και με εστιακό βάθος μόλις 10 χλμ.

Μόλις τρία λεπτά μετά σημειώθηκε σεισμός 5,8 Ρίχτερ, και πάλι στην επαρχία Χατάι, αυτήν τη φορά στην περιοχή του Σαμαντάγκ.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το βράδυ της Δευτέρας, είχαν αναφερθεί ήδη 3 νεκροί (σε Αττάλεια, Ντεφνέ και Σαμαντάγκ) και πάνω από 200 τραυματίες μετά τον νέο σεισμό, που έγινε αισθητός μέχρι τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Κύπρο, ακόμα και την Αίγυπτο. Ακόμα, από τη νέα δόνηση αναφέρθηκαν καταρρεύσεις μιας σειράς κτιρίων που ήταν ετοιμόρροπα μετά τους σεισμούς της 6ης Φλεβάρη. Ο υπουργός Εσωτερικών Σ. Σοϊλού ανέφερε ότι οι υπηρεσίες έλαβαν 42 αναφορές και εκτελούν επιχειρήσεις διάσωσης σε 3 κτίρια.

Παράλληλα «έλαμψε» ξανά η προκλητικότητα του αστικού κρατικού μηχανισμού: Κυβερνητικοί αξιωματούχοι μοίρασαν συστάσεις στους κατοίκους ...να μείνουν μακριά από τα κατεστραμμένα κτίρια και σε ασφαλή σημεία! Αυτό όταν η «ασφάλεια» είναι άγνωστη λέξη για εκατομμύρια σεισμόπληκτους, που εδώ και δυο βδομάδες στερούνται ασφαλές κατάλυμα και βασικές υπηρεσίες υγιεινής, σε πολλές δε περιπτώσεις μένουν δίπλα στα ερείπια περιμένοντας να βρεθούν τα πτώματα των ανθρώπων τους για να τα θάψουν...

Σε πολλές πόλεις η ανησυχία έβγαλε ξανά τον κόσμο στους δρόμους, με πολλούς να αναζητούν τρόπο να εγκαταλείψουν πυκνοκατοικημένες γειτονιές, δημιουργώντας μποτιλιάρισμα στους δρόμους...

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν δηλώσεις του δημάρχου του μητροπολιτικού δήμου της Χατάι και του δημάρχου της Σαμαντάγκ για πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε μεγάλα τμήματα της περιοχής. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για κλήσεις προς την AFAD επειδή «κάποιοι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια σε ορισμένες γειτονιές».

Στην πόλη Ντέφνε υπήρχαν επίσης δηλώσεις εκπροσώπων των δημοτικών αρχών για «διακοπή στην ηλεκτροδότηση αλλά και κτίρια που κατέρρευσαν».

Μεγαλώνει η ανησυχία για όσους γλίτωσαν από τους σεισμούς

Μεταξύ των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι εξαιτίας της ανυπαρξίας ουσιαστικής κρατικής στήριξης, μεγάλη είναι η ανησυχία για περίπου 356.000 έγκυες (226.000 στην Τουρκία και 130.000 στη Συρία) που έχουν άμεση ανάγκη πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες. Με βάση το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), περίπου 38.800 από αυτές πρόκειται να γεννήσουν μέσα στον επόμενο μήνα... Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία του ΟΗΕ, πολλές από αυτές τις γυναίκες βρίσκονται σε καταυλισμούς ή είναι εκτεθειμένες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και δυσκολεύονται να βρουν τροφή ή πόσιμο νερό.

Το Σαββατοκύριακο, σε συνέχεια αντίστοιχων προειδοποιήσεων άλλων φορέων, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) επιβεβαίωσε πόσο αυξάνονται οι απειλές μολυσματικών ασθενειών μεταξύ των σεισμόπληκτων, χαρακτηρίζοντας «σημαντική πιθανότητα» ένα κύμα κρουσμάτων χολέρας στις πληγείσες περιοχές και τονίζοντας την ανάγκη να επιταχυνθεί μια προγραμματισμένη εκστρατεία εμβολιασμού. Ανάμεσα σε άλλα, υπογράμμισε ότι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω τροφίμων ή μέσω του νερού μπορούν να προκαλέσουν εστίες ιογενών λοιμώξεων σε καταυλισμούς (π.χ. ηπατίτιδα Α, νοροϊό και ροταϊό, λοιμώξεις που προκαλούνται από παράσιτα ή βακτηριακές λοιμώξεις). Πρόσθεσε δε ότι οι διασώστες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τετάνου, από τραυματισμούς και ανοιχτές πληγές που προκαλούνται από την επαφή με τα συντρίμμια.

Οι μαρτυρίες των σεισμόπληκτων, που περιγράφουν τι αντιμετώπιση έχουν από το κράτος όσοι γλίτωσαν από τα συντρίμμια, είναι αποκαλυπτικές:

Μέλη 8μελούς οικογένειας που έμενε στη συνοικία Ντορτιόλ της Χατάι εξηγούσε στο «Sol» ότι εξαιτίας ζημιών στο σπίτι τους, φοβούνταν για την ασφάλειά τους και το άφησαν. Το πρώτο 10ήμερο κάποια μέλη της οικογένειας, για να μην παγώσουν, διανυκτέρευαν στο αυτοκίνητο και άλλα βρήκαν καταφύγιο σε αχυρώνες. «Αν είχα άλλη οικονομική δυνατότητα δεν θα έμενα σε αχυρώνα για 10 μέρες με τα δύο παιδιά μου», είπε η μητέρα της οικογένειας, προσθέτοντας ότι τα παιδιά έχουν και βρογχίτιδα. «Κοιμόμασταν σε καναπέδες που είχαμε μεταφέρει, το παιδί μου έλεγε "μαμά, ένα ποντίκι περνάει" αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα...». Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που έκαναν έλεγχο στο σπίτι τους, έκριναν ότι «έχει ελαφριές ζημιές». Την 11η μέρα μετά τους σεισμούς μπήκαν και κοιμήθηκαν σε κοντέινερ, επειδή «χάρη σε έναν φίλο συγγενούς μας, βρέθηκε κοντέινερ, το αγοράσαμε».

Την ίδια στιγμή, ξεχωρίζουν η ευκολία και η ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση όχι απλά εξέδωσε οδηγίες για την επιστροφή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (καταρχάς στα πανεπιστήμια), αλλά επιστρατεύει και τις δυνάμεις καταστολής για να επιβάλει την απόφασή της. Ετσι, αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν να παρέμβουν ενάντια σε διαμαρτυρία που έκαναν χτες φοιτητές στην Κωνσταντινούπολη, στη συνοικία Καντίκιοϊ. Ο περιφερειάρχης εξέδωσε άμεσα απαγόρευση της διαμαρτυρίας, με το επιχείρημα ότι αυτή «θα προκαλέσει δυσαρέσκεια στην κοινωνία, θα θίξει τις εθνικές, συνειδησιακές και ανθρώπινες αξίες και θα απειλήσει την κοινωνική ειρήνη». Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές φώναξαν συνθήματα όπως «Δεν είναι ο σεισμός που σκοτώνει, είναι το κράτος», ενώ μεταξύ άλλων ζήτησαν να ανοίξουν τα ξενοδοχεία για να φιλοξενηθούν οι σεισμόπληκτοι.

Βιάζονται να μοιράσουν την «πίτα» στους μεγαλοκατασκευαστές

Στο μεταξύ, την Κυριακή ο επικεφαλής της AFAD (της τουρκικής κρατικής Υπηρεσίας Αντιμετώπισης Καταστροφών), Γιούνους Σεζέρ, είχε δηλώσει ότι αποφασίστηκε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, εκτός από τις δύο περισσότερο πληγείσες επαρχίες, Καχραμανμαράς και Χατάι.

Χτες η AFAD διαμόρφωσε τον επίσημο απολογισμό για τους νεκρούς στις 41.020, ωστόσο είναι βέβαιο ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Χαρακτηριστικά, περίπου 385.000 διαμερίσματα στη χώρα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε πως 105.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και θα κατεδαφιστούν.

Πάντως, το Σάββατο μία 40χρονη και ένας 49χρονος ανασύρθηκαν ζωντανοί, μετά από 12 μέρες που ήταν εγκλωβισμένοι σε συντρίμμια στην Αντάκια... Ενα 12χρονο αγόρι, που επίσης ανασύρθηκε μαζί τους, άφησε την τελευταία του πνοή στο ασθενοφόρο με το οποίο θα μεταφερόταν στο νοσοκομείο, πιθανώς από αφυδάτωση... Το πρώτο πράγμα που έκανε ο 49χρονος όταν βγήκε από τα ερείπια ήταν να ενημερώσει ότι υπήρχαν κι άλλοι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια...

Ολα αυτά ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι θα κατασκευαστούν 200.000 πολυκατοικίες στις 11 επαρχίες που χτυπήθηκαν από τον σεισμό της 6ης Φλεβάρη, την ώρα που οι μεγαλοκατασκευαστές περιμένουν σαν τους γύπες να μοιραστούν την πίτα της «ανοικοδόμησης». Σημειωτέον, επιστήμονες τονίζουν ότι η ανέγερση νέων αστικών κέντρων πρέπει να μη γίνει βιαστικά, αλλά μόνο μετά την κατάλληλη και απαραίτητη αξιολόγηση όλων των απαιτούμενων δεδομένων (γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής κ.λπ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ