ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάρτη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΕ
«Κινητικότητα» με στόχο την ενταξιακή διαδικασία

Αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός αναφέρει πιθανή συνάντηση των πρωθυπουργών Αλβανίας - Ελλάδας

ΤΙΡΑΝΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Επιταχύνονται οι προσπάθειες των αστικών τάξεων των Δυτικών Βαλκανίων να εντάξουν τις χώρες τους στις ευρωατλαντικές δομές. Χτες ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε για αρκετή ώρα με τον επίτροπο της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας, Γιοχάνες Χαν. Σε μήνυμα που ανάρτησε αργότερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Facebook», ο Αλβανός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συνάντησή του με τον Γ. Χαν «ήταν πολύ θετική», στη διάρκεια της οποίας συνόψισαν τη «σταθερή πρόοδο» με στόχο «προτεραιότητες - κλειδιά για τη διαδικασία ευρωενωσιακής ολοκλήρωσης». Θυμίζουμε ότι ήδη η Αλβανία είναι στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ.

Το ίδιο 24ωρο, ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα δήλωσε πως η διαδικασία διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα στηρίζεται σε «στέρεη βάση», «από νομική, συνταγματική και τεχνική άποψη». Νωρίτερα (το απόγευμα της Δευτέρας) ο αλβανικός τηλεοπτικός σταθμός «Channel 10» μετέδωσε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ενδέχεται να μεταβεί στην Κορυτσά της Αλβανίας στη διάρκεια του Ορθόδοξου Πάσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογό του, Ε. Ράμα. Φέρεται μάλιστα ότι ο Αλβανός Πρόεδρος τόνισε πως «Αλβανία και Ελλάδα ενδιαφέρονται για μία νομικώς τέλεια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορά τους, που θα είναι πρακτικά εφαρμόσιμη και μη αναστρέψιμη».

Το «ιδιωτικό ταξίδι» του Σέρβου Προέδρου στη Ν. Υόρκη

Στο μεταξύ, παρατηρείται έντονη φημολογία για «κινητικότητα» και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, με φόντο τις αυξημένες πιέσεις που καταβάλλονται από διάφορες μεριές με στόχο την επίσπευση της ενταξιακής διαδικασίας των δύο πλευρών στην ΕΕ και τη μείωση της ρωσικής επιρροής στη στρατηγική περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Το αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο «Φωνή της Αμερικής» επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται από χτες στη Ν. Υόρκη για «ιδιωτικό ταξίδι» μαζί με την θυγατέρα του ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Νωρίτερα, ωστόσο, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και νυν αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Κόμματος, Βουκ Γέρεμιτς, είχε υποστηρίξει μιλώντας στο βοσνιακό τηλεοπτικό σταθμό «Face TV» ότι ο Σέρβος Πρόεδρος βρίσκεται στις ΗΠΑ, προκειμένου να πραγματοποιήσει «μυστικές συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο» και ότι «γι' αυτό προτίμησε να ταξιδέψει ιδιωτικά στις ΗΠΑ». Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι ο Σέρβος Πρόεδρος είχε «μυστικό δείπνο» την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι με τον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι και ότι την Κυριακή αναχώρησε για τη Ν. Υόρκη, αποφεύγοντας να ενημερώσει σχετικώς τα σερβικά ΜΜΕ.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΜΠ - ΣΑΛΜΑΝ
Επεμβάσεις και επενδύσεις στο επίκεντρο

Ο Τραμπ στην συνάντηση με τον Σαλμάν επιδεικνύει την γκάμα των όπλων που πουλάει στη Σαουδική Αραβία ύψους 12,5 δισ.δολαρίων

Copyright 2018 The Associated

Ο Τραμπ στην συνάντηση με τον Σαλμάν επιδεικνύει την γκάμα των όπλων που πουλάει στη Σαουδική Αραβία ύψους 12,5 δισ.δολαρίων
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών πολέμων, με πιο σημαντικούς αυτούς σε Συρία και Υεμένη, των επικίνδυνων περιφερειακών ανταγωνισμών με το Ιράν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το νέο αμερικανικό δήθεν «ειρηνευτικό» σχέδιο για το Παλαιστινιακό, συνοδεία νέων εξοπλιστικών πακέτων αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων και νέων επενδύσεων από διεθνή μονοπώλια στη Σαουδική Αραβία κυριάρχησαν χτες στη συνάντηση που είχαν στο Λευκό Οίκο ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, διάδοχος του θρόνου και υπουργός Αμυνας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, παρουσία σημαντικών αξιωματούχων αμφοτέρων των χωρών.

Ο Πρόεδρος Τραμπ στην αρχή της συνάντησης έσπευσε να κατηγορήσει το Ιράν ότι «δεν συμπεριφέρεται καλά σε αυτό το μέρος του κόσμου ή γενικότερα», προσθέτοντας: «Πολλά άσχημα πράγματα συμβαίνουν στο Ιράν». Επανέλαβε ότι σε περίπου έναν μήνα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του για τη συμμετοχή των ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την οποία επανειλημμένως έχει αποκηρύξει ως «καταστροφική».

Ακολούθως, ο Τραμπ κάλεσε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα να δώσει «λίγο από τον πλούτο της χώρας του στις ΗΠΑ με τη μορφή θέσεων εργασίας μέσω της αγοράς των πιο φίνων στρατιωτικών εξοπλισμών που υπάρχουν στον κόσμο»! «Είμαστε ασύγκριτοι σε πυραύλους και αεροπλάνα και στρατιωτικούς εξοπλισμούς κάθε είδους», είπε ο Τραμπ για τα αμερικανικά μονοπώλια πολεμικής βιομηχανίας, που μόνο μέσα στους τελευταίους μήνες πούλησαν στη Σ. Αραβία όπλα και πυρομαχικά αξίας 12,5 δισ. δολαρίων.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ξεκίνησε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τη Δευτέρα και αναμένεται να παραμείνει στη χώρα για τρεις βδομάδες. Με δέλεαρ ένα ποσό εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από το σαουδαραβικό «Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων», ο Σαλμάν έχει κλείσει ραντεβού με σκοπό προσέλκυση επενδύσεων όχι μόνο με πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ αλλά και με διευθυντικά στελέχη πολλών μονοπωλίων («Google», «Facebook», «Apple», «Lockheed Martin», πανεπιστήμια Harvard και ΜΙΤ κ.ά.) σχεδιάζοντας να μεταβεί στη συνέχεια σε Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Χιούστον, Λος Αντζελες, Σαν Φρανσίσκο και Σιάτλ. Οι επαφές του Σαλμάν εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο εκσυγχρονισμού της σαουδαραβικής οικονομίας και κοινωνίας που είναι γνωστό ως «Οραμα 2030», στο πλαίσιο του οποίου έχει τεθεί στόχος για απεξάρτηση της σαουδαραβικής οικονομίας από το πετρέλαιο (που αποτελεί το 40% του σαουδαραβικού ΑΕΠ).

Την ώρα της παρουσίας της σαουδαραβικής αντιπροσωπείας στο Λευκό Οίκο πραγματοποιήθηκαν αντιπολεμικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη εξαιτίας του καταστροφικού πολέμου που πραγματοποιούν εδώ και τρία χρόνια Σαουδική Αραβία, ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοί τους προκαλώντας το θάνατο δεκάδων χιλιάδων αμάχων, τον εκτοπισμό εκατομμυρίων από τις εστίες τους και εκατομμύρια υποσιτισμένους πολίτες κάθε ηλικίας. Αντιπολεμικές διαδηλώσεις προγραμματίζονται και στη Βοστόνη, όταν θα μεταβεί εκεί τις επόμενες μέρες ο Σαουδάραβας πρίγκιπας.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο Σαλμάν έδωσε συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CBS, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που το Ιράν αποκτήσει πυρηνικό όπλο θα σπεύσει να αποκτήσει και η χώρα του, μολονότι δεν είναι υπέρ μίας τέτοιας κατάστασης. Ισχυρίστηκε ότι επιδιώκει να επαναφέρει το «μετριοπαθές Ισλάμ» στη Σ. Αραβία, θεωρώντας υπεύθυνους για τη «συντηρητικοποίηση» της σαουδαραβικής κοινωνίας το Ιράν και την Ιρανική Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Παρομοίασε μάλιστα για μία ακόμη φορά τον σιίτη ανώτατο Ιρανό ιερωμένο με τον «Αδόλφο Χίτλερ» γιατί έχει «δικό του σχέδιο που θέλει να επιβάλει στη Μέση Ανατολή».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Απελάθηκαν από το Λονδίνο οι 23 Ρώσοι διπλωμάτες

ΜΟΣΧΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αναχώρησαν χτες από το Λονδίνο, αφού προηγουμένως εγκατέλειψαν τη ρωσική πρεσβεία στη Βρετανία, 23 Ρώσοι διπλωμάτες και οι οικογένειές τους, στο πλαίσιο απόφασης για την απέλασή τους που πήρε η βρετανική κυβέρνηση πριν μία βδομάδα, με πρόσχημα τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια, στις 4 Μάρτη στη νότια Αγγλία.

Πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ΤASS ανέφεραν ότι συνολικά αναχώρησαν χτες για τη Μόσχα 80 Ρώσοι διπλωμάτες και τα μέλη των οικογενειών τους.

Αργότερα χτες βράδυ, είχε προγραμματιστεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο Λονδίνο υπό την προεδρία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, προκειμένου να εξεταστεί η λήψη νέων πιθανών αντιποίνων κατά της Ρωσίας, έπειτα από την πρόσφατη απόφαση της Μόσχας όχι μόνο να απελάσει 23 Βρετανούς διπλωμάτες από την πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μόσχα, αλλά και να κλείσει τα παραρτήματα του πολιτιστικού οργανισμού Βρετανικό Συμβούλιο στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό δίκτυο «Ντόιτσε Βέλε», επανέλαβε τις κατηγορίες για ανάμειξη των ρωσικών αρχών στη δηλητηρίαση του Σ. Σκριπάλ, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις. Επικαλέστηκε αφενός τις πρώτες ενδείξεις από έρευνες βρετανικού στρατιωτικού εργαστηρίου της Αγγλίας και αφετέρου «την πικρή εμπειρία με τη Ρωσία» σε σχέση με άλλες ανάλογες υποθέσεις κατά το παρελθόν, όπως εκείνη της φονικής δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, που πέθανε στη Βρετανία έπειτα από δηλητηρίαση με πολώνιο το Νοέμβρη του 2006, τρεις βδομάδες μετά τη συνάντησή του με δύο πρώην πράκτορες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Επιπλέον, χτες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως η Βρετανία δεν ζήτησε από τους εταίρους της στην ΕΕ να συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης την αύξηση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ. Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν αναμένει να συζητηθούν περαιτέρω κυρώσεις.

Σύσκεψη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προσκάλεσε χτες τους πρεσβευτές «όλων των ξένων χωρών» στη Μόσχα, σε συνάντηση με τη Διεύθυνση και τους εμπειρογνώμονες του αρμόδιου Τμήματος για τη μη διάδοση και τον έλεγχο των εξοπλισμών, για να συζητήσουν την υπόθεση του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε ότι το «βασικό θέμα της συνάντησης» θα είναι «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη δήλωση της Βρετανίας για τη χρήση δηλητηριωδών ουσιών στο έδαφός της». Πρόσθεσε ότι σκοπός είναι «να φτάσει η ρωσική άποψη στους επίσημους εκπροσώπους των ξένων χωρών, να δοθούν απαντήσεις σε ενδεχόμενα ερωτήματα, καθώς και να κοινοποιηθούν ζητήματα εκ μέρους της ρωσικής πλευράς».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε, τέλος, ότι εξαιτίας της στάσης του Λονδίνου, «κανείς μέχρι στιγμής» δεν γνωρίζει με ποια ουσία δηλητηριάστηκε ο Σκριπάλ.

Δηλώσεις Μέρκελ για το Brexit

Νωρίτερα χτες, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, συναντώντας στο Βερολίνο τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βάραντκαρ, προσπάθησε να τον καθησυχάσει για την έκβαση της τελικής διαπραγμάτευσης μεταξύ Βρετανίας και άλλων χωρών της ΕΕ για το Brexit, δηλώνοντας ότι μπορεί να υπολογίζει «στη βοήθεια του Βερολίνου». Σημείωσε ότι ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας (η τελευταία αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου) «πρέπει να βρεθεί συμφωνία». Πρόσθεσε ότι η Γερμανία «υποστηρίζει πλήρως τη θέση της Ιρλανδίας» στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ζήτησε «πιο λεπτομερείς, γραπτές θέσεις» από τη βρετανική κυβέρνηση, ώστε να μπορούν να είναι «νομικώς δεσμευτικές». «Εάν το Λονδίνο προτείνει κάτι πολύ κοντά στην τελωνειακή ένωση, τότε νομίζω ότι θα μπορούσαμε να λύσουμε πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τα ιρλανδικά σύνορα», κατέληξε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ