ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Απρίλη 2020
Σελ. /24
Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων
  • Μόνο στις ΗΠΑ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 43.000
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα εντοπισμού των κρουσμάτων, απομόνωσης, περίθαλψης και ιχνηλάτησης των επαφών τους

Copyright 2020 The Associated

Μέχρι χτες το βράδυ, την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-1 διεθνώς είχαν φτάσει τα 2.529.668 κρούσματα και τα θύματα είχαν φτάσει τα 174.676. Οι ασθενείς που είχαν αποθεραπευτεί ήταν πάνω από 667.624.

Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ήταν 803.536, τα θύματα έφταναν τις 43.656.

Στην Ισπανία κρούσματα και θύματα αντίστοιχα ήταν 204.178 και 21.282.

Στην Ιταλία 183.957 και 24.648.

Στη Γαλλία (με προχτεσινά στοιχεία) 153.383 και 20.265.

Στη Γερμανία 148.007 και 4.933.

Στη Βρετανία 129.044 και 17.337.

Στο Βέλγιο 40.956 και 5.998.

Στην Ολλανδία 34.134 και 3.916.

Στην Τουρκία 95.591 και 2.259.

Εκτός Ευρώπης:

Στην Κίνα 82.758 και 4.632 (ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε κατά παραπάνω από 1.200 από την περασμένη Παρασκευή, ανακοινώνοντας ότι είχαν υπολογιστεί λάθος οι θανόντες στην επαρχία Χουμπέι, αρχική εστία της πανδημίας).

Στο Ιράν 84.802 και 5.297.

Στη Ρωσία 52.763 και 456.

Στη Βραζιλία 40.814 και 2.588.

Σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σημείωσε ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δεν σημαίνει το τέλος της επιδημίας και ότι θα απαιτηθoύν «διαρκείς προσπάθειες» από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες. Επανέλαβε ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν μόνα τους να αντιμετωπίσουν την επιδημία και ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν τη δυνατότητα «να εντοπίζουν, να πραγματοποιούν τεστ, να απομονώνουν και να περιθάλπουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν κάθε επαφή».

Στο μεταξύ, αναφερόμενος πάλι στην κριτική που ο Οργανισμός δέχτηκε από τις ΗΠΑ, είπε ότι «τίποτε δεν αποκρύφτηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την πρώτη μέρα» και ότι «σημάναμε συναγερμό από την πρώτη μέρα» και «δεν υπάρχει μυστικό» στους κόλπους της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών. Ανέφερε ακόμα ότι περίπου 15 στελέχη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνεργάζονται επισήμως με τον ΠΟΥ από τον Γενάρη.

Νέες κατηγορίες ΗΠΑ κατά Κίνας

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Πίτερ Ναβάρο επανέφερε κατηγορίες κατά της Κίνας ότι μπορεί να αποκρύπτει πληροφορίες για τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού επειδή θέλει να κερδίσει την εμπορική κούρσα για τη δημιουργία εμβολίου. Μιλώντας στο «Fox Business Network» τόνισε ότι «θα τους νικήσουμε (τους Κινέζους). Θα τους νικήσουμε χάρη στην ηγεσία του Προέδρου Τραμπ. Θα τους νικήσουμε επειδή το HHS έχει ήδη ξεκινήσει μια κούρσα με πέντε εταιρείες». Από τη μεριά του, ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Κίνα ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με «συνέπειες», χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί, στην περίπτωση που κριθεί ότι «εν γνώσει της» ήταν «υπεύθυνη» για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. «Αν ήταν λάθος, ένα λάθος είναι ένα λάθος. Αλλά αν ευθυνόταν εν γνώσει της, ναι, εννοώ, τότε σίγουρα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες», είπε.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Προβλέπουν διπλασιασμό πεινασμένων και λιμοκτονούντων

Αναμένεται να φτάσουν σε 265 εκατομμύρια οι λιμοκτονούντες

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Μία από τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 αναμένεται να είναι ο διπλασιασμός του αριθμού των πεινασμένων παγκοσμίως έως το τέλος του έτους! Εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ και άλλων 15 διεθνών οργανισμών, παρουσιάζοντας χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πολυσέλιδη έκθεση, προειδοποιούν πως εάν δεν ληφθούν διεθνώς μέτρα αλληλεγγύης και στήριξης των φτωχότερων στρωμάτων της κοινωνίας, τότε θα ζήσουν τον εφιάλτη της πείνας ή και της λιμοκτονίας περίπου 265.000.000 άνθρωποι (από 130 εκατ. το 2019) κυρίως σε δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Δεν αποκλείουν λόγω κάμψης της οικονομίας και της παραγωγής σε δεκάδες τομείς που σχετίζονται με την παραγωγή και μεταποίηση τροφίμων να υπάρξει μεγάλη ακρίβεια σε βασικά τρόφιμα, όπως είχε γίνει στο τέλος του 2007 και τους πρώτους μήνες του 2008, στο ξεκίνημα της προηγούμενης καπιταλιστικής κρίσης. Ζήτησαν έτσι την έκτακτη χρηματοδότηση σχετικών οργανισμών με 10 έως 12 δισ. δολάρια ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Χώρες όπως η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν και η Αϊτή είναι πιθανό να βρεθούν στις πρώτες θέσεις ενός χειρότερου εφιάλτη πείνας, ενώ δύσκολο αναμένεται το επόμενο διάστημα και για τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα καπιταλιστικών δυτικών χωρών λόγω έκρηξης της ανεργίας σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

25 εκατομμύρια παιδιά σε άμεση ανάγκη στη Μέση Ανατολή

Επιμέρους έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ προβλέπει πως εκατομμύρια παιδιά μεταξύ άλλων και σε χώρες της Μέσης Ανατολής θα γίνουν ακόμη φτωχότερα καθώς οι γονείς και οι κηδεμόνες τους χάνουν τις δουλειές τους εξαιτίας της καραντίνας που επιβάλλεται σε πολλές χώρες με στόχο την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού. Εκπρόσωπος της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ επισήμανε ότι τα παιδιά αποτελούν σχεδόν τους μισούς από τους οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους που θα πληγούν από την απώλεια περίπου 1,7 εκατ. θέσεων εργασίας φέτος εξαιτίας του κλεισίματος επιχειρήσεων, της αναστολής συμβάσεων εργασίας και άλλων επιπτώσεων του lockdown στην περιοχή. Εκτιμά έτσι ότι 25 εκατομμύρια παιδιά έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας, ανάμεσά τους πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι εξαιτίας των συγκρούσεων σε Συρία, Υεμένη, Σουδάν, Παλαιστινιακά εδάφη, Ιράκ και Λιβύη.

ΙΤΑΛΙΑ
Επιφυλάξεις επιστημόνων για τους χειρισμούς της κυβέρνησης

ΡΩΜΗ.--

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χτες ότι σύντομα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το σχέδιό της για τη σταδιακή άρση των περιορισμών, που θα ξεκινήσει στις 4 Μάη, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα καταρτιστεί βάσει μιας ολοκληρωμένης έρευνας και των επιστημονικών δεδομένων.

Είναι ολοφάνερο ότι οι όποιες αποφάσεις διαμορφώνονται υπό το βάρος πρώτα απ' όλα της πίεσης που ασκούν οι μεγαλοβιομήχανοι και μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας, που έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες από αλλαγές στη λειτουργία τους και στην κίνηση της αγοράς.

Ο Κόντε μίλησε μεταξύ άλλων για ένα «εθνικό σχέδιο» ανάκαμψης που θα καταρτιστεί και το οποίο «θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής», περιγράφοντας στην πργματικότητα σειρά νέων μέτρων στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου τα οποία ήδη επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα άνοιξαν διάφορες βιομηχανίες που ισχυρίζονται ότι τηρούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όπως βεβαιώνουν ...οι ίδιοι οι εργοδότες με υπεύθυνες δηλώσεις που στέλνουν στις τοπικές αρχές. Αυτά περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την υποβολή του προσωπικού σε τεστ, τη μέτρηση της θερμοκρασίας, τη χρήση μάσκας και γαντιών, την τήρηση αποστάσεων δύο μέτρων μεταξύ των εργαζομένων κ.λπ.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα διασφαλίσει τη μαζική διενέργεια εξετάσεων του πληθυσμού, ωστόσο επιστήμονες εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τους ισχυρισμούς της και σχολιάζουν ότι ουσιαστική εξέταση του πληθυσμού δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, με τη βιασύνη που χαρακτηρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης. Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου του Μιλάνου Νταβίντ Μάνκα εξηγούσε την Κυριακή στην εφημερίδα «Local.it» ότι στην περιφέρεια της Λομβαρδίας το τελευταίο 10ήμερο άρχισαν να γίνονται 6.500 τεστ τη μέρα, αλλά η περιφέρεια αυτή έχει πληθυσμό 10 εκατομμύρια. «Και για να έχει νόημα αυτό, πρέπει οι άνθρωποι να εξετάζονται κάθε 15 μέρες... Ακόμα κι αν δεκαπλασιαστεί ο αριθμός των τεστ, απαιτούνται 200 μέρες, δηλαδή 6 με 7 μήνες». Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου «Σαν Ραφαέλε», Ρομπέρτο Μπουριόνι, επισήμανε ότι στη Λομβαρδία δεν έχουν διενεργηθεί μαζικές εξετάσεις στους τροφίμους οίκων ευγηρίας, κάτι που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν είναι γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός των θυμάτων από την επιδημία, αφού πολλοί ηλικιωμένοι πέθαναν χωρίς να έχει εξακριβωθεί αν η αιτία ήταν η νόσος του κορονοϊού και κατά συνέπεια δεν έχουν καταγραφεί όλες οι εστίες διασποράς.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η υπουργός Γεωργίας Τερέζα Μπελανόβα αναθέρμανε τη συζήτηση για την τύχη των άνω των 600.000 μεταναστών που δουλεύουν «μαύρα» στη χώρα, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να κανονίσει «τη διαμονή τους στην Ιταλία, αλλιώς θα αξιοποιηθούν από εγκληματικές οργανώσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ