ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μπλέκει το «κουβάρι» του ανταγωνισμού

ΣΟΤΣΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η αντιπαράθεση της Ρωσίας με τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστές συνεχίζεται και στο πεδίο της Συρίας. Χτες, από το Σότσι της νότιας Ρωσίας, ο Ρώσος ηγέτης, Βλαντιμίρ Πούτιν, συμμετέχοντας σε διεθνές φόρουμ της «Λέσχης Βαλντάι», υπερασπίστηκε τη ρωσική στρατιωτική δράση στη Συρία (που ακολουθεί την επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και συμμάχων τους στην περιοχή). «Η κατάληψη της Βαγδάτης ή της Δαμασκού από το "Ισλαμικό Κράτος" θα ήταν βατήρας για την παγκόσμια εξάπλωση της οργάνωσης και θα αποκτούσαν πρακτικά το καθεστώς επίσημης (σ.σ. κρατικής) αρχής» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ρωσική στρατιωτική αεροπορική επέμβαση στη Συρία έγινε «κατόπιν αποδοχής επίσημης πρόσκλησης της συριακής κυβέρνησης» και ότι ως εκ τούτου η επιχείρηση «είναι εντελώς νόμιμη» και «εξυπηρετεί την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα». Υπογράμμισε ότι «μία στρατιωτική νίκη δεν αρκεί για να λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά για να δημιουργήσει συνθήκες που θα οδηγήσουν στην έναρξη πολιτικής διαδικασίας». Επέκρινε, εμμέσως πλην σαφώς, τις ΗΠΑ για τους ισχυρισμούς τους ότι τα ρωσικά μαχητικά βομβαρδίζουν «λάθος στόχους», προκαλώντας τες να υποδείξουν «ποιους στόχους να χτυπήσουν».

Νωρίτερα, το αμερικανικό ίδρυμα αναλύσεων (παραμάγαζο της CIA), STRATFOR, σε άρθρο του για την κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας, εκτιμά ότι είναι «απίθανη κάθε βελτίωση» όχι μόνο στις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και στις σχέσεις της Μόσχας με το ΝΑΤΟ, τουλάχιστον μέσα στους επόμενους μήνες. Επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση Ομπάμα ότι αρνείται να προσανατολιστεί στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, «παρά την κλάδο ελαίας που προσφέρει η Μόσχα» και θεωρεί ότι «οι ΗΠΑ είναι αναγκασμένες να διατηρήσουν την οικονομική πίεση κατά της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να ενισχύσουν το ρόλο τους ως εγγύηση για τους συμμάχους που νιώθουν τη ρωσική απειλή».

Το ίδιο 24ωρο στο Βερολίνο, η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, επανέλαβε πως είναι κρίσιμη η συμμετοχή του Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ «σε μια πολιτική μετάβαση στη Συρία», υποστηρίζοντας ότι «εργαζόμαστε για μία μετάβαση στην οποία ο Ασαντ θα είναι σίγουρα κομμάτι του σημείου εκκίνησης».

Ο Σαουδάραβας ομόλογός της, Αντελ αλ Τζουμπέιρ, μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, στη Βιέννη, αποδοκίμασε τη ρωσική επέμβαση, ισχυριζόμενος πως θα εντείνει τον πόλεμο που μπορεί να τερματιστεί «μόνο εάν αποχωρήσει χωρίς όρους ο Πρόεδρος Ασαντ».

Ο Τζουμπέιρ και ο Τούρκος ομόλογός του, Φεριντούν Σινιρλίογλου, θα συναντήσουν σήμερα στη Βιέννη τους υπουργούς Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για τις εξελίξεις στη Συρία.

Νωρίτερα, Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στη Βαγδάτη δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πραγματοποίησαν «αεροπορικές επιθέσεις μεγάλης κλίμακας» στις πετρελαιοπηγές Ομάρ της Συρίας, στο πλαίσιο επιχείρησης για την καταστροφή των πηγών χρηματοδότησης των τζιχαντιστών.

Ο Τζίμι Κάρτερ έδωσε θέσεις του ΙΚ στη Ρωσία

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, σημείωσε ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ στη Συρία «εξακολουθούν και λαμβάνουν πολεμοφόδια και εξοπλισμό από το εξωτερικό» και ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, έχει δώσει στη Ρωσία χάρτες με συγκεκριμένες θέσεις των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Η ίδια εξέφρασε ζωηρή ανησυχία για την εξάπλωση της παρουσίας και δράσης τζιχαντιστών του ΙΚ στο Αφγανιστάν, λέγοντας πως έχουν ήδη φτιάξει βάσεις σε 25 από τις 34 περιφέρειες της χώρας και πως αναπτύσσουν «ιδιαίτερη κινητικότητα» στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν.

  • Το πρώτο τους θύμα σε επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων, με στόχο την απελευθέρωση Κούρδων αιχμαλώτων από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ, μετρούν από χτες οι ΗΠΑ.
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Εντονες διπλωματικές ζυμώσεις

Κέρι - Νετανιάχου συναντήθηκαν στο Βερολίνο
Κέρι - Νετανιάχου συναντήθηκαν στο Βερολίνο
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εντονες διπλωματικές διεργασίες ήταν σε εξέλιξη το περασμένο 24ωρο από αξιωματούχους του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, για κάποια εκτόνωση της τεταμένης κατάστασης που προκαλούν η στυγνή ισραηλινή κατοχή και οι αφόρητες συνθήκες στα παλαιστινιακά εδάφη.

Χτες βράδυ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Γιαν Ελίασον, μιλώντας σε υπουργική σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού στη Ν. Υόρκη, σε ρόλο «ισορροπιστή», είπε ότι η τωρινή κρίση «είναι αποτέλεσμα της ισραηλινής αποπνικτικής και ταπεινωτικής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών για πάνω από μισό αιώνα, που εξανεμίζει τις πιθανότητες για βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος». Κάλεσε, ωστόσο, από την άλλη, τη «διεθνή κοινότητα» να αντιληφθεί τους φόβους των Ισραηλινών για την «προσωπική ασφάλεια» και τις ανησυχίες για εντεινόμενες, όπως θεωρούν, προσπάθειες περί «απονομιμοποίησης της χώρας τους».

Η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, ανακοίνωσε, από το Βερολίνο, όπου συνάντησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έκτακτη συνάντηση του λεγόμενου κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή στη Βιέννη, σημειώνοντας ότι οι απεσταλμένοι των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και του ΟΗΕ θα συναντηθούν σήμερα. Η ίδια υποστήριξε ότι πρώτος στόχος του «κουαρτέτου» θα είναι να απευθύνει «έκκληση στις δύο πλευρές για ηρεμία» και «αυτοσυγκράτηση» της ρητορικής από τους ηγέτες.

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» ο Κέρι...

Σε τετράωρη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο Βερολίνο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξέφρασε την ελπίδα πως οι ηγέτες Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα μπορέσουν να κάνουν βήματα για να «προχωρήσουν μπροστά» και να τερματίσουν το τελευταίο «κύμα βίας» (αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει πως είναι αποτέλεσμα της ισραηλινής κατοχής). Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, δεν έχασε την παραμικρή αφορμή για να επιρρίψει τις ευθύνες για την όλη κατάσταση αποκλειστικά στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο.

Πριν από τη συνάντηση του Κέρι με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό είχαν πραγματοποιηθεί συνάντηση και κοινή συνέντευξη Τύπου του Αμερικανού υπουργού με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, όπου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα εμπλεκόμενα μέρη επιθυμούν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση».

Νέο κύμα κατοχικής βίας

Το ίδιο διάστημα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη η στυγνή βία των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων και των Εβραίων εποίκων παρέμενε σε πλήρη εξέλιξη, πυροδοτώντας νέες αντιδράσεις μεταξύ των νεαρών Παλαιστινίων. Εως χτες το απόγευμα σε συγκρούσεις και επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν δύο Ισραηλινοί. Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο στρατός σκότωσε και έναν Ισραηλινό νέο, επειδή ...νόμιζαν ότι ήταν Παλαιστίνιος. Επιπλέον, οι κατοχικές δυνάμεις τοποθέτησαν τσιμεντένιο φράχτη κοντά στον τάφο της Ραχήλ στη Βηθλεέμ της Δυτικής Οχθης για να αποτρέψουν ενδεχόμενα επεισόδια, ενόψει εβραϊκής θρησκευτικής εκδήλωσης που έχει προγραμματιστεί για το βράδυ του Σαββάτου.

Ο απολογισμός από την 1η Οκτώβρη μετρά τουλάχιστον 50 νεκρούς Παλαιστίνιους και άλλους 10 Ισραηλινούς.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Εντολή στον κεντροδεξιό συνασπισμό

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα χτες το βράδυ και μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με όλα τα κόμματα που εξέλεξαν βουλευτές στις 4 Οκτώβρη, ανακοίνωσε ότι αναθέτει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Πέδρο Πάσος Κοέλιο, επικεφαλής του κεντροδεξιού συνασπισμού «Πορτογαλία Μπροστά», γιατί, όπως είπε, ήρθε πρώτος στις εκλογές (είχε 38,5%, αλλά χωρίς αυτοδυναμία με 107 έδρες σε σύνολο 230). Είπε ακόμα ότι θέλει σταθερή κυβέρνηση που δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην αξιοπιστία της χώρας και στις αγορές και ότι «στα 40 χρόνια δεν υπήρξε κυβέρνηση με αντιευρωπαϊκές δυνάμεις ή που αμφισβητούν τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ». Επίσης, εξέφρασε τη λύπη του γιατί ο κεντροδεξιός συνασπισμός «δεν έχουν συμφωνήσει ενώ δεν έχουν ασύμβατα προγράμματα», και έκλεισε λέγοντας ότι αυτός έκανε το καθήκον και καλεί τη Βουλή να κάνει το δικό της. Τώρα ο Κοέλιο θα επιδιώξει να πετύχει πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι που έως τώρα δεν φαίνεται εφικτό, αφού το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αντόνιο Κόστα (32,38% και 86 έδρες), το Αριστερό Μπλοκ 19 έδρες και η συμμαχία Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία του Πορτογαλικού ΚΚ και Οικολόγων -Πρασίνων, 17 έδρες, έχουν 122 έδρες. Ενώ μία έδρα κέρδισε το Κόμμα για την προστασία των ζώων και της φύσης, που δηλώνει διαθέσιμο για οποιαδήποτε εκδοχή.

Σοσιαλιστές, Μπλοκ και Πορτογαλικό ΚΚ, δηλώνουν ότι μπορούν να συγκροτήσουν κυβέρνηση. Το παζάρι που συνεχίζεται ακόμα, αφορά σε ζητήματα όπως οι μισθοί, οι συντάξεις, ο ΦΠΑ και ο λεγόμενος «τερματισμός της λιτότητας» καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μπορούν να υπάρξουν φιλολαϊκές λύσεις με την εξουσία στο κεφάλαιο και τη χώρα ενταγμένη στις διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις.

ΡΩΣΙΑ
Βάσεις στις Κουρίλες και παρέμβαση Πούτιν

Την πρόθεσή της να προχωρήσει στην κατασκευή μιας στρατιωτικής βάσης στις Κουρίλες νήσους (πρόκειται για ομάδα νησιών στο Ειρηνικό που κατέλαβε η Σοβιετική Ενωση από την Ιαπωνία στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου) ανακοίνωσε χτες η ρωσική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ», δήλωσε ότι «δεν το κρατάμε μυστικό. Εχουμε πρακτικά δημιουργήσει μια βάση στα νησιά Νοβοσιμπίρσκ, στο νησί Κοτέλνι. Είναι μια μεγάλη στρατιωτική βάση, δεν υπήρχε τέτοια κατά τη σοβιετική περίοδο». Επίσης, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία κατασκευάζει ή σχεδιάζει να κατασκευάσει μια σειρά από νέες στρατιωτικές βάσεις στην Αρκτική. Η εξέλιξη είναι σημαντική γιατί πρέπει να σημειώσουμε ότι Ρωσία και Ιαπωνία δεν έχουν υπογράψει επίσημη Συνθήκη Ειρήνης μετά τον πόλεμο, και η Ιαπωνία διεκδικεί τις Νότιες Κουρίλες που ονομάζει Βόρεια Εδάφη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ρωσικό Κέντρο Ερευνας της Κοινής Γνώμης (VTsIOM) ανέφερε πως η δημοτικότητα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, έφθασε το 89,9% τον Οκτώβρη, σημειώνοντας άνοδο από το προηγούμενο υψηλό, 89,1%, τον Ιούνη.

Πάντως, χτες ο Πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε στην 12η συνάντηση της Λέσχης του Βαλντάι στο Σότσι στα νότια της χώρας σε μια παρέμβαση εφ' όλης της ύλης που πρόβαλε την οπτική της ρωσικής αστικής τάξης για μια σειρά ζητημάτων. Η φετινή συνάντηση είχε τίτλο «Ο κόσμος ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη. Να ξεπεράσουμε τη λογική της σύγκρουσης στον αυριανό κόσμο». Πρότεινε την επανέναρξη του στρατηγικού διαλόγου για τη μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών και κάλεσε τους «εταίρους των ΗΠΑ, να αποδεχτούν την πρόταση». Επίσης χαιρέτισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπερασπίστηκε την επέμβαση στη Συρία και την «ανάγκη να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ