ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Περιοδεία στην Ασία από σήμερα

Θα επισκεφτεί Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Μαλαισία και Φιλιππίνες

Στη Μανίλα, οι αρχές «εμπόδισαν» τους διαδηλωτές να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη Ομπάμα
Στη Μανίλα, οι αρχές «εμπόδισαν» τους διαδηλωτές να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη Ομπάμα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οκταήμερη περιοδεία σε χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού ξεκινά σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων παγκοσμίως αλλά και της αναβαθμισμένης σημασίας που αποκτά η συγκεκριμένη περιοχή για όλο και περισσότερα μονοπώλια.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναμένεται να βρεθεί σήμερα και αύριο στην Ιαπωνία, ενώ τις επόμενες μέρες θα επισκεφτεί τη Ν. Κορέα, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες. Η περιοδεία γίνεται με το βλέμμα στραμμένο στην αναβαθμιζόμενη θέση της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, στην αναδιανομή αγορών και φυσικών πόρων, αλλά και στους ανταγωνισμούς που οι ίδιοι οι νόμοι της καπιταλιστικής οικονομίας γεννούν ακόμα και ανάμεσα σε «συμμάχους» (βλέπε ορισμένες αναλύσεις για τη «διάσταση» συμφερόντων Ιαπωνίας - ΗΠΑ). Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των επαφών του θα βρεθούν η Δια-Ειρηνική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (για την οποία οι εντατικές διαπραγματεύσεις συναντούν σημαντικά εμπόδια στα συγκρουόμενα συμφέροντα των επιχειρηματιών που εμπλέκονται) αλλά και η επέκταση των στρατιωτικών συνεργασιών της Ουάσιγκτον.

Σ' αυτό το πλαίσιο, αρκετοί αναλυτές εστιάζουν στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Μαλαισία, την πρώτη Αμερικανού Προέδρου μετά από αυτή που είχε κάνει ο Λίντον Τζόνσον το 1966.

Στις Φιλιππίνες, αναμένεται να συνεχιστούν οι επαφές για την εξασφάλιση μεγαλύτερης στρατιωτικής παρουσίας και ελευθερίας κινήσεων, με δεδομένο ότι το 1992 έκλεισαν οι αμερικανικές βάσεις στη χώρα.

Μεταξύ άλλων, ο Ομπάμα θα κληθεί να αντιμετωπίσει και «τριβές», π.χ. όπως αυτές μεταξύ Ν. Κορέας και Ιαπωνίας (που έχουν εδαφικές διαφορές μεταξύ τους), οι οποίες ίσως δυσχεράνουν την «ισορροπία δυνάμεων» που θα εξυπηρετεί τα σχέδια της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Πάντως, ήδη τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και οι αστυνομικές αρχές χρησιμοποίησαν βία εναντίον διαδηλώσεων που έγιναν ενάντια στην επίσκεψη, π.χ. στις Φιλιππίνες.

Πριν μερικές μέρες, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε ψήφισμα που προβλέπει την αύξηση των προσπαθειών αλλά και των χρημάτων που διατίθενται για την αναβάθμιση της συμμετοχής σε Ασία και Ειρηνικό. «Μια επιτυχημένη επανεξισορρόπηση πρέπει να επισημάνει το στρατηγικό μήνυμα ότι η πολιτική αντιπροσωπεύει την αυξανόμενη αφοσίωση των ΗΠΑ στην περιοχή», σημειώνει μεταξύ άλλων.


ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Νέες αφορμές για εντάσεις

ΤΟΚΙΟ.- ΚΙΝΓΚΝΤΑΟ.--

Νέες εντάσεις στις σχέσεις της Ιαπωνίας με την Κίνα αλλά και άλλους γείτονές της προκαλεί η επίσκεψη που αυτή τη φορά έκαναν 150 βουλευτές στο μνημείο πολέμου Γιασουκούνι, όπου μεταξύ άλλων έχουν ταφεί εγκληματίες πολέμου που θεωρούνται υπεύθυνοι για χιλιάδες θανάτους αμάχων στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε (που πήγε στο Γιασουκούνι το Δεκέμβρη, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση Κίνας και Νότιας Κορέας αλλά και τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ) αυτή τη φορά περιορίστηκε να στείλει προσφορά στο μνημείο, κι αυτός στο πλαίσιο - όπως ισχυρίστηκε - ανοιξιάτικων φεστιβαλικών εκδηλώσεων.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «λανθασμένη στάση απέναντι στην ιστορία», ενώ το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών μίλησε για αναβίωση της ιαπωνικής αποικιοκρατίας και της πολεμικής επιθετικότητας.

Ενταση στις σχέσεις Πεκίνου - Τόκιο προκάλεσε όμως και η απόφαση που πήρε το Σαββατοκύριακο ναυτικό δικαστήριο στη Σαγκάη για να προχωρήσει η κατάσχεση πλοίου της μεγάλης ιαπωνικής εταιρείας Mitsui OSK Lines για χρέη που χρονολογούνται από τη μίσθωση δύο κινεζικών πλοίων το 1936. Τα πλοία χρησιμοποιήθηκαν από το ιαπωνικό ναυτικό στη διάρκεια του πολέμου και τελικά βυθίστηκαν. Ο γενικός γραμματέας του ιαπωνικού Υπουργικού Συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε ότι η κατάσχεση ενδέχεται να πλήξει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Ναυτικό «συμπόσιο» στην Κίνα

Στο μεταξύ, η Κίνα φιλοξένησε για πρώτη φορά το ναυτικό συμπόσιο δυτικού Ειρηνικού, στο λιμάνι Κινγκντάο. Συμμετείχαν πάνω από 20 χώρες της περιοχής, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ. Εκεί, υιοθετήθηκε ομόφωνα ένας «Κώδικας» «συμπεριφοράς» που υποτίθεται ότι ρυθμίζει τρόπους επικοινωνίας μεταξύ πολεμικών πλοίων που «συναντιούνται» σε περιοχές με μεγάλη ναυτική κίνηση, ώστε να αποφεύγονται εντάσεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι η συμμετοχή της Κίνας μπορεί να εκληφθεί ως δείγμα βούλησης να συνεργαστεί και να «δεσμευτεί» απέναντι στους γείτονές της.


ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ
Ενεργειακό «μπάσιμο» και από ΕΕ

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.--

Κοινή αποστολή σε τέσσερα νησιά του Ειρηνικού θα πραγματοποιήσουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Νέας Ζηλανδίας (Σαμόα, Τουβάλου, Κιριμπάτι, Κουκ), προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στα σχέδια για την ανάπτυξη ανανεώσιμων μορφών Ενέργειας, όπως ανακοίνωσε χτες ο Νεοζηλανδός Υπουργός Εξωτερικών Μάρεϊ Μακ Κιούλεϊ. Συγκεκριμένα, η αποστολή (στην οποία θα πάρουν επίσης μέρος και εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ασίας και του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμης Ενέργειας).

Η αποστολή πραγματοποιείται έναν περίπου χρόνο μετά τη συμφωνία που είχαν οι δύο πλευρές για να αναπτύξουν κοινή δράση, με στόχο, μεταξύ άλλων, να αυξηθεί μέχρι και 50% το ποσοστό των αναγκών σε ηλεκτρισμό που καλύπτουν χώρες του Ειρηνικού από την υδροηλεκτρική, την αιολική Ενέργεια κ.τ.λ. Με δεδομένη τη γεωγραφική θέση των νησιών, η ανάπτυξη «ανανεώσιμων μορφών» Ενέργειας προσελκύει επίδοξους επενδυτές, έτοιμους να «κονταροχτυπηθούν» σε μια περιοχή όλο και πιο «ενδιαφέρουσα» για τα μονοπώλια, στην οποία δηλώνουν «παρών» και οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες.


ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Χορός δισ. και ξαναμοίρασμα «πίτας» μονοπωλιακών ομίλων

ΒΕΡΝΗ.--

Αλλαγές στο μονοπώλιο φαρμάκου από γιγαντιαίες φαρμακοβιομηχανίες ανακοινώθηκαν χτες, με «πρωταγωνίστρια» την ελβετική «Νοβάρτις» («Novartis»). Η συγκεκριμένη εταιρεία ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, πως «ανταλλάσσει» ορισμένες από τις δραστηριότητές της σε φάρμακα και εμβόλια με αυτές της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας «GlaxoSmithKline» («GSK») και πως εκχωρεί τις κτηνιατρικές δραστηριότητες στην αμερικανική εταιρεία «Eli Lilly».

Ο διευθύνων σύμβουλός της «Νovartis», Τζο Χιμένεθ, δήλωσε ότι οι αλλαγές θα εστιάσουν τις δραστηριότητες της εταιρείας «σε καινοτόμες δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ειδικότερα, η «Novartis» ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να αποκτήσει τα αντικαρκινικά προϊόντα της «GSK» έναντι 14,5 δισ. δολαρίων, ενώ θα εκχωρήσει στη «GSK» σχεδόν όλα τα εμβόλιά της (εκτός από το αντιγριπικό) έναντι 7,1 δισ. δολαρίων συν τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας και χρήσης. Επιπλέον, η «Novartis» ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να εκχωρήσει τις δραστηριότητές της στο χώρο της φαρμακευτικής κτηνιατρικής στην «Eli Lilly» έναντι 5,4 δισ. δολαρίων.

Οι συμφωνίες σηματοδοτούν σαρωτική αναδιοργάνωση και για τη βρετανική «GSK», η οποία πρόκειται να επιστρέψει 4 δισ. στερλίνες στους μετόχους της μετά τις αλλαγές, καθώς θα τεθεί επικεφαλής στη διοίκηση μίας μελλοντικής κοινής επιχείρησης με τη «Novartis» στον τομέα φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ θα αποποιηθεί το μερίδιό της στην πίτα της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας στα ογκολογικά, αντικαρκινικά φάρμακα. H «GSK» ανακοίνωσε ότι στο μέλλον θα έχει μία «ισορροπημένη επιχείρηση», με επίκεντρο την υγεία των... «καταναλωτών» (και όχι των ασθενών!), τα εμβόλια, τα φάρμακα για το αναπνευστικό και το AIDS, που συνολικά θα αποτελούν περίπου το 70% των εσόδων της.

Η διαρθρωτική συμφωνία μεταξύ των τριών φαρμακοβιομηχανιών αντικατοπτρίζει την προσπάθεια μέρους των μονοπωλίων στο χώρο του φαρμάκου να διατηρήσουν την υψηλή κερδοφορία τους και να ξαναμοιράσουν μεταξύ τους την πίτα, ενόψει της λήξης των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας φαρμάκων ευρείας χρήσης που θα βάλουν στο «παιχνίδι» ανταγωνιστικές εταιρείες παραγωγής γενοσήμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ