ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μπαράζ προεδρικών διαταγμάτων με στόχο το «ξαναμοίρασμα» της τράπουλας...

Οι μαζικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ κατά του Τραμπ μπορούν να καναλιζάρονται από τα αστικά επιτελεία σε ακίνδυνους δρόμους για το εκμεταλλευτικό σύστημα

Copyright 2017 The Associated

Οι μαζικές αντιδράσεις στις ΗΠΑ κατά του Τραμπ μπορούν να καναλιζάρονται από τα αστικά επιτελεία σε ακίνδυνους δρόμους για το εκμεταλλευτικό σύστημα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Προεδρικά διατάγματα για την αποχώρηση των ΗΠΑ από την «Εμπορική Συμφωνία Ειρηνικού» (ΤΡΡ), αναστολή των προσλήψεων μη στρατιωτικού ομοσπονδιακού προσωπικού, αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που υποστηρίζουν την πραγματοποίηση εκτρώσεων, υπέγραψε χτες ο Αμερικανός νέος Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκοντας να δείξει τις διαφορές με την προηγούμενη κυβέρνηση και να ρίξει το «νερό στο αυλάκι» για τις αλλαγές που σχεδιάζει υπέρ των μονοπωλίων.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία ΤΡΡ (στην οποία συμμετέχουν χώρες και από τις δύο μεριές του Ειρηνικού με εξαίρεση την Κίνα) προβλήθηκε από τον Τραμπ δήθεν ως «μία σπουδαία κίνηση για τον Αμερικανό εργαζόμενο». Ωστόσο, ο ίδιος χτες το πρωί έφαγε το πρωινό του στο Λευκό Οίκο με δεκάδες διευθυντικά στελέχη μονοπωλίων. Ανάμεσά τους ήταν ο Αντριου Λιβέρις (διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χημικών Dow Chemical), ο δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ, που είναι ανάμεσα στα άλλα επικεφαλής της εταιρείας SpaceX και διευθυντής της αυτοκινητοβιομηχανίας Τέσλα Μότορς, διευθυντές από τις εταιρείες ηλεκτρονικών Dell, την πολεμική βιομηχανία Lockheed Martin, την αυτοκινητοβιομηχανία Ford, την πολυεθνική ειδών ευρείας κατανάλωσης Johnson & Johnson κ.ά.

Νωρίτερα (Σάββατο) ο Τραμπ μετέβη στα κεντρικά γραφεία της CIA στη Βιρτζίνια, εκφράζοντας την αμέριστη υποστήριξή του στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, λέγοντας πως τις στηρίζει «1000%», πως τις «αγαπά και τις σέβεται απεριόριστα» και πως είναι «στο ίδιο μήκος κύματος και θα κάνουμε (μαζί) φανταστικά πράγματα».

Δεν έλειψαν και οι προσπάθειες για κατάρτιση ατζέντας των πρώτων σημαντικών συναντήσεών του Τραμπ με ξένους ηγέτες, επιλέγοντας να συναντήσει πρώτη από όλους την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, που αναμένεται στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Παρασκευή.

Επαφές με Νετανιάχου και σχέδια για Πούτιν...

Την άλλη βδομάδα, ο Τραμπ αναμένεται να συναντηθεί με τον Μεξικανό Πρόεδρο Ε. Π. Νιέτο και στις αρχές Φλεβάρη με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίον είχε προχτές εκτενή τηλεφωνική συνομιλία. Εκπρόσωπος Τύπου στο Λευκό Οίκο σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ «είναι στα προκαταρκτικά στάδια». Η δήλωση αυτή δεν καθησύχασε την ηγεσία των Παλαιστινίων, που ήδη ξεκίνησαν επαφές με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β', σε μία προσπάθεια να βρουν τρόπους για αποτροπή μίας πιθανής εξέλιξης, που θα προκαλούσε νέα έκρηξη στην περιοχή και θα περιόριζε σημαντικά τις πιθανότητες για επανάληψη της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης...

Παρόλα αυτά, η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ δείχνει, παρασκηνιακά τουλάχιστον, να ενθαρρύνει τις πολιτικές της ισραηλινής ηγεσίας που ενισχύουν την κατοχή σε βάρος των Παλαιστινίων. Ενδειξη για μία τέτοια στάση αποτελεί χτεσινή ανακοίνωση των ισραηλινών κατοχικών αρχών να ανακοινώσουν την κατασκευή πάνω από 500 νέων κατοικιών Εβραίων εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ!

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται και η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Πρόεδρο Τραμπ με τον Ρώσο ηγέτη, Βλαντιμίρ Πούτιν, που πιθανώς θα ανοίξει το δρόμο και στη συνάντηση των δύο ανδρών το επόμενο διάστημα. Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό πως ο εκπρόσωπος του Τραμπ, Σον Σπάισερ, εξέφρασε χτες βράδυ την προθυμία της νέας κυβέρνησης να συνεργαστεί με τη Ρωσία «στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία»...

Διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις

Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις της νέας κυβέρνησης δεν φάνηκαν να εκτονώνουν τις εντάσεις και τη δυσαρέσκεια που προκαλεί σε ένα μέρος της αστικής τάξης, αλλά και σε ένα μέρος του λαού, που είναι εγκλωβισμένο στο Δημοκρατικό Κόμμα, που δήθεν ήταν πιο κοντά του. Μέρος των αντιδράσεων αυτών εκφράστηκαν το Σάββατο με εκατοντάδες διαδηλώσεις σε πόλεις των ΗΠΑ, από διάφορες οργανώσεις με αφορμή τις ρατσιστικές δηλώσεις του Τραμπ κατά μειονοτήτων, μεταναστών και γυναικών. Στην Ουάσιγκτον, διοργανώθηκε πορεία γυναικών με μεγάλη συμμετοχή, όπου χαιρέτισαν εκπρόσωποι μεταναστών, κινήσεις Αφροαμερικανίδων μητέρων που τα παιδιά τους σκοτώθηκαν από αστυνομικούς στη διάρκεια της διοίκησης του Ομπάμα, η γνωστή Αντζελα Ντέιβις, πρώην στέλεχος του ΚΚ ΗΠΑ (έφυγε το 1991) και η οποία τελικά στήριξε Κλίντον, ενώ και η ίδια η Κλίντον δήλωσε τη συμπαράστασή της μέσω διαδικτύου. Συμμετείχαν, ακόμα, η Μαντόνα, που μίλησε για «επανάσταση που τώρα αρχίζει» ή ότι «είχε σκεφθεί "αρκετές φορές" να ανατινάξει το Λευκό Οίκο», η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον, η τραγουδίστρια Αλίσια Κις ή ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ. Εκδηλώσεις την ίδια μέρα έγιναν και σε άλλες πόλεις. Ολες αυτές οι εκδηλώσεις που είχαν το στοιχείο αντίθεσης στον Τραμπ, εξέφραζαν μια οργή για την εκλογή του, αλλά ένα θολό πλαίσιο περί ...δημοκρατίας και ελευθερίας στο πλαίσιο του εκμεταλλευτικού συστήματος, που δήθεν μπορεί να γίνει πιο «ανθρώπινο».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σχέδια για ενίσχυση της βιομηχανίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μέτρα στη λογική του εθνοκρατικού προστατευτισμού, με έμφαση στην ανάπτυξη της βιομηχανίας, της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης, των έξυπνων συστημάτων ενέργειας και της κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, ανήγγειλε χτες η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου στη βορειοανατολική Αγγλία. Στόχος ουσιαστικός να βγουν ενισχυμένα τα βρετανικά μονοπώλια σε σχέση με άλλων χώρων, από τις προκλήσεις που θα δημιουργήσει η διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit). Και φυσικά, αυτό θα σημάνει και χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων και χρήση πιο φτηνού εργατικού δυναμικού.

Η Μέι παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο το λεγόμενο σχέδιο «Σύγχρονης Βιομηχανικής Στρατηγικής», προτείνοντας μεγαλύτερη στήριξη και επιπρόσθετες κρατικές επενδύσεις ύψους 4,7 δισεκατομμυρίων στερλινών στη βιομηχανία και την τεχνολογία αιχμής. Η Μέι ζήτησε από τις επιχειρήσεις να εργαστούν «από κοινού για να αντιμετωπίσουν συγκεκριμένες προκλήσεις», επικαλούμενη ως τέτοια παραδείγματα περιπτώσεις συνεργασίας που βοήθησαν στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, από εταιρείες όπως η αυτοκινητοβιομηχανία «Nissan», ενώ έδωσε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε εταιρείες αεροναυπηγικής όπως η «BAE Systems». Ωστόσο, είναι μάλλον σίγουρο πως τέτοιες παραινέσεις και παρεμβάσεις δεν θα αποτρέψουν τις κόντρες μεταξύ ανταγωνιστικών μονοπωλίων και εντός Βρετανίας.

Επιπροσθέτως, διαβεβαίωσε πως θα δημιουργήσει «περιβάλλον καλής αμοιβής εργαζομένων σε όλη τη χώρα, ώστε να μοιραστούν περισσότεροι άνθρωποι τα οφέλη επιτυχίας» από την ανάπτυξη βιομηχανίας και επιχειρήσεων στους τομείς της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, των έξυπνων συστημάτων Ενέργειας και των κινητών πέμπτης γενιάς. Υποσχέθηκε ακόμη «Κλαδικές Συμφωνίες» που θα άρουν ρυθμιστικά εμπόδια και φραγμούς που περιορίζουν τις καινοτομίες με αύξηση των κρατικών επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών.

Εχει, ωστόσο, ενδιαφέρον ότι το ίδιο 24ωρο ο επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες επενδύσεων στην Ευρώπη, ο Γκάι Χάντι, από την «Τerra Firma», μιλώντας στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», προέβλεψε μείωση της πραγματικής αγοραστικής αξίας του μισθού των εργαζομένων κατά 30% την επόμενη 20ετία, εκτιμώντας επιπλέον πως οι μετανάστες από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ (νότια και κεντρική Ευρώπη) θα αντικατασταθούν από μετανάστες πρώην αποικιών της Βρετανίας, όπως η Ινδία και χώρες της Αφρικής, οι οποίοι θα δεχθούν ακόμη πιο χαμηλές αμοιβές από τις ήδη υπάρχουσες.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Η Βουλή ενέκρινε οριστικά το νέο Σύνταγμα

Ανοιξε ο δρόμος για το δημοψήφισμα της άνοιξης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εγκρίθηκαν οριστικά όλα τα άρθρα που αφορούσαν τη μεταρρύθμιση μεγάλου μέρους του Συντάγματος της Τουρκίας, ανοίγοντας το δρόμο για το δημοψήφισμα που θα γίνει την άνοιξη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επικύρωση των αλλαγών.

Το σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 339 ψήφους και τη στήριξη (εκτός από τις δυνάμεις του κυβερνώντος ΑΚΡ) και μεγάλου μέρους των βουλευτών του εθνικιστικού ΜΗΡ.

Οι αλλαγές αφορούν καταρχήν τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικό, καταργώντας τη θέση του πρωθυπουργού και προβλέποντας τη δυνατότητα διορισμού υπουργών και χωρίς να είναι εκλεγμένοι βουλευτές, διευκολύνοντας έτσι και νέες ενδοαστικές συνεργασίες.

Βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών της αναθεώρησης είναι να διασφαλιστεί η «σταθερότητα» της κρατικής εξουσίας. Αναλυτές σημειώνουν ότι με βάση τη νέα συνταγματική αναθεώρηση, ο Ρ. Ταγίπ Ερντογάν μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στην εξουσία έως το 2029.

Στο μεταξύ, χτες συνελήφθη ένας ύποπτος για τις επιθέσεις που έγιναν αργά τη νύχτα της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ενάντια και στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος AKP και στο κτίριο που στεγάζεται η αστυνομική διεύθυνση της πόλης. Ο ύποπτος εμφανίζεται να ανήκει στην οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο - Κίνημα (DHKP-C) που σε Τουρκία, ΕΕ και ΗΠΑ έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση.

Τις δύο επιθέσεις με ρουκέτες ακολούθησε και άλλη, με έναν άνδρα να πυροβολεί ενάντια σε αστυνομικό όχημα.

Νέα πολυήμερη περιοδεία στην Αφρική ξεκίνησε ο Τούρκος ηγέτης Ρ. Τ. Ερντογάν, σηματοδοτώντας το αυξημένο ενδιαφέρον των τουρκικών μονοπωλίων για τη «Μαύρη Ηπειρο». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επαφές σε Τανζανία, Μοζαμβίκη και Μαδαγασκάρη, όπου εκτός από τις επενδυτικές συνεργασίες, ο Ερντογάν έθεσε και την τεράστια αξία που αποκτά η άμεση «αντιμετώπιση» του δικτύου του Φετ. Γκιουλέν, ισλαμιστή επιχειρηματία και πρώην στενού συμμάχου του στο ΑΚΡ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ