ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2024
Σελ. /24
Τον Αύγουστο το πρώτο πακέτο όπλων της ΕΕ με τόκους από «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια

Με αμοιβαιότητα και «πολύ σκληρή απάντηση» απειλεί η Ρωσία

Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

European Union

Από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
Την καταβολή της πρώτης δόσης στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο με χρήματα από τις αποδόσεις των «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων στις αρχές Αυγούστου, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η ΕΕ, με τη Ρωσία να απαντά απειλώντας με ισχυρά αντίποινα, σε μία ακόμα έκφραση της ολομέτωπης έντασης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, καθώς τα αντίπαλα στρατόπεδα προετοιμάζονται για μακρόχρονη και πιο γενικευμένη αντιπαράθεση, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για τον επιμερισμό του δανείου ύψους 50 δισ. ευρώ προς το Κίεβο, το οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες του G7 και το οποίο επίσης προορίζουν να αποπληρωθεί από τα έσοδα που προκύπτουν από τα περίπου 300 δισ. ευρώ ρωσικών κεφαλαίων που έχουν «παγώσει» στη «Δύση», στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Οι ανακοινώσεις της ΕΕ

Μετά την ολοκλήρωση του προχθεσινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ, ανακοίνωσε ότι η πρώτη δόση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ύψους 1,4 δισ. ευρώ από τις αποδόσεις των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα καταβληθεί στις αρχές Αυγούστου.

Οπως δήλωσε, τα χρήματα αυτά «θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της απόκτησης στρατιωτικού εξοπλισμού προτεραιότητας (αεράμυνα, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά), καθώς και για προμήθειες από την ουκρανική αμυντική βιομηχανία».

Στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ παρενέβη με τηλεδιάσκεψη και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, μεταφέροντάς τους τις τελευταίες εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο και τις πιο επείγουσες ανάγκες του Κιέβου, «ιδιαίτερα όσον αφορά τα συστήματα αεράμυνας και την ενεργειακή υποδομή», όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ «εστίασαν στη στρατιωτική υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, θίγοντας την ανάγκη να ξεμπλοκαριστεί η υποστήριξη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη».

Επιπλέον αναφέρεται ότι η σύνοδος «συζήτησε τα επόμενα βήματα μετά τη Διάσκεψη για την Ειρήνη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ελβετία» και ότι «σε αυτό το πλαίσιο, ο ύπατος εκπρόσωπος τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να δεσμεύσει παγκόσμιους εταίρους σε όλο τον κόσμο και ότι η Φόρμουλα Ειρήνης του Ζελένσκι παραμένει το μόνο πραγματικό σχέδιο ειρήνης που υποστηρίζεται από την ΕΕ».

Την ίδια ώρα που η ΕΕ ρίχνει «λάδι στη φωτιά» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, στέλνοντας κι άλλα όπλα στο Κίεβο και εντείνοντας συνολικότερα την πολεμική της προπαρασκευή, ο Μπορέλ ισχυρίστηκε ότι «ο μόνος που είναι υπέρ του πολέμου είναι ο Πούτιν, ο οποίος ζητά τη διχοτόμηση και την παράδοση της Ουκρανίας ως προϋποθέσεις για οποιεσδήποτε συνομιλίες και οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός. (...) Επομένως, αν θέλετε να μιλήσετε για το κόμμα του πολέμου, μιλήστε για τον Πούτιν, όχι για την ΕΕ».

Παζάρια ΗΠΑ - ΕΕ για το δάνειο των 50 δισ. ευρώ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «Politico», ΕΕ και ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για να μοιραστούν εξίσου μεταξύ τους τις συνεισφορές για ένα δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων προς το Κίεβο.

Οι ηγέτες του G7 τον Ιούνη συμφώνησαν να παράσχουν το δάνειο, το οποίο θα αποπληρωθεί χρησιμοποιώντας τα έσοδα που θα προκύψουν από την επένδυση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν ακινητοποιηθεί στη «Δύση». Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων, κυρίως ομόλογα και άλλου είδους χρεόγραφα στα οποία έχει επενδύσει η ρωσική κεντρική τράπεζα, κατέχεται από το αποθετήριο τίτλων Euroclear με έδρα τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο οι μέχρι τώρα διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο καταμερισμού του δανείου έχουν καθυστερήσει την πρόοδο.

Σύμφωνα με το «Politico», οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον προσανατολίζονται τελικά να παράσχουν από 20 δισ. δολάρια, βάσει ενός πλαισίου συμφωνίας που θα συζητηθεί σήμερα σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Βρετανία, Ιαπωνία και Καναδάς σχεδιάζεται να καλύψουν το υπόλοιπο του δανείου.

Οι ηγέτες του G7 έχουν δηλώσει ότι το δάνειο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, συμπεριλαμβανομένων της «άμυνας» ή των ανθρωπιστικών αναγκών.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει να λάβει διαβεβαιώσεις από την ΕΕ ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν δεσμευμένα έως ότου αποπληρωθεί ολόκληρο το δάνειο.

Το μπλοκ έχει προτείνει να γραφτεί σε νομοθεσία ότι τα περιουσιακά στοιχεία θα ακινητοποιηθούν μέχρι η Ρωσία να αποπληρώσει μελλοντικές μεταπολεμικές αποζημιώσεις στην Ουκρανία, δήλωσαν δύο διπλωμάτες της ΕΕ στο «Politico».

Απειλές και «προειδοποιήσεις» από τη Ρωσία

Η Ρωσία από την πλευρά της αποκάλεσε χτες «κλοπή» το σχέδιο της ΕΕ να χρησιμοποιήσει τους τόκους από τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο και είπε πως θα προβεί σε ενέργειες για την ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται στη λήψη και την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων.

«Τέτοιες ληστρικές ενέργειες δεν μπορούν να παραμείνουν χωρίς αμοιβαιότητα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ. «Τα χρήματα αυτά όχι μόνο έχουν ουσιαστικά κλαπεί, αλλά και θα δαπανηθούν για την αγορά όπλων», τόνισε, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, παραβίαση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας».

Αντίστοιχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Ζαχάροβα, δήλωσε πως η Μόσχα θα δώσει «πολύ σκληρή απάντηση» στη χρήση από την ΕΕ οιωνδήποτε εσόδων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες επίσης την επιβολή απαγόρευσης εισόδου σε 15 Βρετανούς, στελέχη μισθοφορικών εταιρειών που εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες, στελέχη πολεμικών βιομηχανιών που προμηθεύουν με όπλα το Κίεβο, καθώς και δημοσιογράφους «με αντιρωσικές θέσεις».

Ανακοινώθηκε επίσης αντίστοιχη επιβολή απαγόρευσης εισόδου σε 13 Ιάπωνες (κυρίως επιχειρηματικά στελέχη), σε αντίποινα για ιαπωνικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, σε συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ρωσικού Λογιστικού του Κράτους, Μπ. Κοβαλτσούκ, τόνισε πως παρότι «τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξάνονται και το έλλειμμα είναι ελάχιστο (...) δεν υπάρχουν περισσευούμενα χρήματα», και «ως εκ τούτου, αναμένω πολύ ότι θα παρακολουθείτε στενά την οικονομική πειθαρχία».

Ουγγαρία: Συνεχίζει το μπλοκάρισμα του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη»

Στο μεταξύ, ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Π. Σιγιάρτο, δήλωσε χτες ότι η Ουγγαρία θα μπλοκάρει τα κεφάλαια του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη» που δίνονται στα κράτη - μέλη της ΕΕ που προμηθεύουν με πυρομαχικά την Ουκρανία, μέχρι το Κίεβο να επιτρέψει τη διέλευση πετρελαίου της ρωσικής Lukoil μέσω αγωγού που περνά από τη χώρα.

Η Σλοβακία και η Ουγγαρία ανέφεραν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι σταμάτησαν να λαμβάνουν πετρέλαιο από τη Lukoil μέσω του αγωγού Druzhba, καθώς το Κίεβο απαγόρευσε τον προηγούμενο μήνα τη διαμετακόμιση πόρων από τη ρωσική εταιρεία.

«Εφόσον αυτό το ζήτημα δεν επιλυθεί από την Ουκρανία, θα πρέπει όλοι να ξεχάσουν την πληρωμή της αποζημίωσης ύψους 6,5 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη για τις μεταφορές όπλων», δήλωσε ο Σιγιάρτο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ATV.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία ζήτησαν τη Δευτέρα από την Κομισιόν να μεσολαβήσει σε μια διαδικασία διαβούλευσης με το Κίεβο για την τροφοδότησή τους μέσω του πετρελαιαγωγού Druzhba, ο οποίος παρέμεινε σε λειτουργία στα δυόμισι χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Βουδαπέστη, επικαλούμενη διάφορα ζητήματα, εμποδίζει εδώ και πάνω από έναν χρόνο την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα χρήματα του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη» για τα κράτη που στέλνουν όπλα στο Κίεβο.

Στην Κίνα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα έφτασε χτες Τρίτη στην Κίνα για συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, με στόχο, όπως λέει, την επίτευξη μιας «δίκαιης ειρήνης» στον πόλεμο με τη Ρωσία και τη συζήτηση θεμάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Η επίσκεψη του Κουλέμπα είναι η πρώτη επίσκεψη Ουκρανού υπουργού στην Κίνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φλεβάρη του 2022 και η πρώτη επίσκεψη Ουκρανού ΥΠΕΞ στη χώρα από το 2012.

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι η διεξαγωγή «εκτενών, λεπτομερών, ουσιαστικών διαπραγματεύσεων» με τον Κινέζο ομόλογό του, προσθέτοντας ότι «πρέπει να αποφύγουμε την ύπαρξη ανταγωνιστικών ειρηνευτικών σχεδίων. Είναι πολύ σημαντικό το Κίεβο και το Πεκίνο να διεξάγουν έναν άμεσο διάλογο».

Η Κίνα, η οποία δεν συμμετείχε στην «ειρηνευτική σύνοδο κορυφής» που στήριξε το ευρωατλαντικό μπλοκ τον περασμένο μήνα στην Ελβετία, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικές «ειρηνευτικές» συνομιλίες χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, έχει παρουσιάσει από τον Φλεβάρη του 2023 ένα σχέδιο «12 σημείων» για «πολιτική διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, το οποίο προβλέπει κατάπαυση πυρός και επανέναρξη «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων, χωρίς να θέτει θέμα αποχώρησης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Ρωσία.

Με φόντο ωστόσο τη μεγάλη όξυνση των αντιθέσεων και των διεργασιών στις ΗΠΑ ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, όπως και τη δυσμενή κατάσταση για τις ουκρανικές δυνάμεις στο στρατιωτικό πεδίο, αναθερμαίνονται διάφορες διεργασίες για το ενδεχόμενο «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS αναφορικά με τις προσδοκίες του Πεκίνου από την επίσκεψη του Ουκρανού ΥΠΕΞ και το αν διαπιστώνεται κάποια θετική αλλαγή στη στάση του Κιέβου σχετικά με τις προοπτικές «ειρηνικής διευθέτησης» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι δύο ΥΠΕΞ θα ανταλλάξουν απόψεις για «την προώθηση της συνεργασίας Κίνας - Ουκρανίας και θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ενώ σχετικά με την «κρίση στην Ουκρανία», η Κίνα «πιστεύει πάντα ότι μια έγκαιρη κατάπαυση του πυρός και μια πολιτική διευθέτηση είναι προς το συμφέρον όλων των μερών».

«Η Κίνα», πρόσθεσε, «θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της ειρήνης και του διαλόγου και θα υποστηρίζει τη διεθνή κοινότητα για την οικοδόμηση περισσότερης συναίνεσης και την από κοινού αναζήτηση βιώσιμων τρόπων για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης της κρίσης».

Επίθεση με ουκρανικό drone σε ρωσικό λιμάνι

Την ίδια ώρα, στο στρατιωτικό πεδίο εντείνεται η πίεση που ασκούν οι ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία, οι ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drone στην υπόλοιπη χώρα, αλλά και οι ουκρανικές επιθέσεις εντός της Ρωσίας.

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την κοινότητα Ivano-Daryevka στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ενώ Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι ρωσική αεροπορική επίθεση προκάλεσε ζημιά σε εγκαταστάσεις υποδομής κρίσιμης σημασίας στην περιφέρεια Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, χωρίς να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Από την άλλη, επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου οχήματος (drone) προκάλεσε ζημιά σε οχηματαγωγό πλοίο στο ρωσικό λιμάνι Καφκάζ, στην περιφέρεια Κρασνοντάρ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους πέντε, ανακοίνωσαν οι τοπικές ρωσικές αρχές.

Επιπλέον, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν πάνω από 60 οβίδες και σχεδόν 50 drones εναντίον της ρωσικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, προκαλώντας καταστροφές σε συνοριακούς οικισμούς, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους.

Ο δε Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι κατέθεσε στο κοινοβούλιο νόμους για την παράταση του στρατιωτικού νόμου και της επιστράτευσης για άλλους 3 μήνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ