Πάντως, οι τέσσερις υπουργοί εξέφρασαν, για άλλη μια φορά, την ανησυχία τους για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ (από τις 12 Φλεβάρη φέτος) και ζήτησαν να υπάρξει αποστρατιωτικοποίηση της σύγκρουσης. Στο κοινό ανακοινωθέν που τελικά βγήκε αναφέρεται: «Χαιρετίζουμε τη συνεδρίαση της ομάδας επαφής (σ.σ. κυβέρνησης, εκπροσώπων των πολιτοφυλάκων των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) που έχει προγραμματιστεί για τις 2 Ιούλη, και παροτρύνουμε τα μέρη να συμφωνήσουν σχετικά με την αρχή απόσυρσης των αρμάτων μάχης και πυροβόλων όπλων πάνω από τα 100 χιλιοστά από τις 26/6 με υλοποίηση μέσα στις επόμενες βδομάδες». Ως «πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας ευρύτερης αποστρατιωτικοποίησης κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής» κατονομάζεται η απόσυρση από την πόλη Σιροκίνο, κοντά στη Μαριούπολη στην επαρχία του Ντονέτσκ.
Το ζήτημα του τερματισμού του βομβαρδισμού κατοικημένων περιοχών από τον ουκρανικό στρατό έθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενώ οι ομόλογοί του της Γερμανίας και της Γαλλίας, Φ. Β. Στάινμαϊερ και Λ. Φαμπιούς επέμειναν στη διευκόλυνση της πρόσβασης των εκπροσώπων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης (ΟΑΣΕ) σε όλες τις περιοχές της γραμμής αντιπαράθεσης.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ρωσική κυβέρνηση απάντησε στην πρόσφατη παράταση των κυρώσεων για άλλους έξι μήνες που αποφάσισε στις αρχές της βδομάδας η ΕΕ. Ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Τκατσόφ, δήλωσε χτες ότι «η λίστα (σ.σ. των "αποκλεισμένων" προϊόντων) βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση. Θεωρώ ότι δεν θα διευρυνθεί. Το πιθανότερο είναι ότι θα κάνουμε μεμονωμένες διορθώσεις και ο στόχος είναι σε καμία περίπτωση προϊόντα από τις χώρες οι οποίες υποστηρίζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας να μην περνούν με οποιαδήποτε δικαιολογία μέσα από "τρύπες", μέσω τρίτων χωρών, στο έδαφος της Ρωσίας». Από αυτό προκύπτει ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην αντιμετώπιση και των ελληνικών προϊόντων, από τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση έβαλε την υπογραφή της στη νέα παράταση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Ετσι, καθίσταται άνευ περιεχομένου και η συμφωνία του υπουργού ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνη, με τον Ρώσο υπουργό Γεωργίας, Α. Τκατσόφ, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, την περασμένη Κυριακή, για διμερείς επαφές, προκειμένου να εξεταστούν μια ποικιλία συγκεκριμένων μέτρων και εναλλακτικών λύσεων που έχουν προταθεί, για τη νόμιμη ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, κατά παράκαμψη του ρωσικού εμπάργκο.
ΠΑΡΙΣΙ.--
Την ενόχληση της γαλλικής κυβέρνησης προκάλεσαν τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Προέδρου της Γαλλίας, από το 2006 ως το Μάη του 2012. Πρόκειται για το διάστημα, κατά το οποίο στη θέση του Προέδρου υπηρέτησαν διαδοχικά οι Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ (ο τελευταίος ανέλαβε τον Οκτώβρη του 2010). Τις σχετικές αποκαλύψεις έκανε η γαλλική «Λιμπερασιόν» και η ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Μεντιάπαρ», επικαλούμενες έγγραφα του «Wikileaks», του γνωστού ιστότοπου του πρώην Αμερικανού πράκτορα Σνόουντεν.
Χτες το πρωί, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας (συμμετέχουν υπουργοί με συναφείς αρμοδιότητες). Μετά τη συνεδρίαση εκδόθηκε ανακοίνωση, που μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «απαράδεκτα γεγονότα» και σημειώνεται ότι «οι αμερικανικές αρχές είχαν αναλάβει δεσμεύσεις (σ.σ. αντίστοιχες αποκαλύψεις για τη NSA είχαν γίνει και πριν από ενάμιση περίπου χρόνο), πρέπει να τις θυμούνται και να τις σέβονται. Η Γαλλία, που ήδη ενίσχυσε τα διαθέσιμα εργαλεία για τον έλεγχο και την προστασία της (σ.σ. αναφέρεται στο πρόσφατο νομοσχέδιο για την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης), δε θα ανεχτεί κανένας να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υπεράσπιση των συμφερόντων της».
Ακόμα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς, κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη για να ζητήσει εξηγήσεις.
Οσον αφορά την αντίδραση της Ουάσιγκτον, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είχε περιοριστεί σε μια δήλωση του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Νεντ Πράις, στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν είχαμε στόχο και δε θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του Προέδρου Ολάντ» δήλωσε ο Πράις. «Γενικότερα δεν πραγματοποιούμε επιχειρήσεις παρακολούθησης στο εξωτερικό, εκτός κι αν υπάρχει ένας συγκεκριμένος και έγκυρος στόχος εθνικής ασφάλειας... Αυτό εφαρμόζεται στους απλούς πολίτες και στους παγκόσμιους ηγέτες».
Ουσιαστικά, ο Πράις επιβεβαίωσε μια πάγια τακτική των κρατικών μηχανισμών, που οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις «αξιοποιούν» και απέναντι σε στενούς «εταίρους» τους. Η τακτική αυτή φυσικά και δεν είναι άγνωστη στους ιμπεριαλιστικούς κύκλους, ωστόσο αποκαλύπτεται και καταδικάζεται κατά το δοκούν κάθε φορά, με τη συμβολή και διαφόρων «ανεξάρτητων» ΜΜΕ.
Οσον αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών που φέρονται να υπέκλεψαν οι Αμερικανοί, προκύπτει ότι ο Ολάντ είχε συγκαλέσει κρυφά υπουργικό συμβούλιο, για να συζητήσει για τις πιθανές συνέπειες ενός «grexit», από το Μάη του 2012. Ακόμα, ο ίδιος ηγέτης εμφανίζεται να είχε απογοητευτεί από την πρώτη του συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, ζητώντας επαφές με ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), κόμμα με το οποίο άλλωστε ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια. Ακόμα, το «Wikileaks» έγραψε ότι η Γαλλία υποστήριζε την υποχρέωση της Ελλάδας να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά επίσης και την ανάγκη να σταματήσει η «υπερβολική λιτότητα» που δεν είναι η σωστή τακτική.
ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--
Το ζήτημα των μεταναστών και προσφύγων, που ξεριζώνονται από τις χώρες τους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, της φτώχειας και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που βιώνουν, - θέμα που οξύνεται και στην Ελλάδα, ως πύλη εισόδου - έγινε αφορμή για να δημιουργηθεί αντιπαράθεση ανάμεσα σε αστικές κυβερνήσεις της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας - που στη συνέχεια ανακάλεσε - να αναστείλει την ισχύ της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, η οποία προβλέπει ότι όσοι επιχειρούν να μπουν στην ΕΕ και συλλαμβάνονται σε άλλη χώρα από αυτή που εισήλθαν, θα επιστρέφονται στη χώρα εισόδου. Η Ουγγαρία, με την κίνηση αυτή, ήθελε να αποφύγει την επιστροφή μεταναστών που συλλαμβάνονταν στη γειτονική Αυστρία. Το φαινόμενο αυτό είναι συχνό, καθώς το τελευταίο διάστημα, μέσω Σερβίας, πληθαίνουν τα καραβάνια των προσφύγων που μπαίνουν στην ΕΕ μέσω Ουγγαρίας και κατευθύνονται προς την Αυστρία και τη Γερμανία.
Τελικά, χτες, ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιζάρτο, και κατόπιν πιέσεων από την ΕΕ, διαβεβαίωσε τον αυστριακό ομόλογό του, Σεμπάστιαν Κουρτς, ότι η χώρα του δεν αναστέλλει την ισχύ κανενός κανόνα της ΕΕ. Ταυτόχρονα, η Ουγγαρία ζήτησε από την αυστριακή πλευρά να κάνει «υπομονή» και να μην επιταχύνει την επαναπροώθηση μεταναστών, «ωσότου προετοιμαστούν υποδομές φιλοξενίας». Ακόμα, οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν να ζητήσουν από την ΕΕ να δώσει ειδική προσοχή στο «δρόμο των δυτικών Βαλκανίων».
Η Ουγγαρία είχε ανακοινώσει, επίσης, στις 17 Ιούνη, ότι θα κατασκευάσει έναν τοίχο ύψους 4 μέτρων και μήκους 175 χιλιομέτρων, στα σύνορά της με τη Σερβία. Βεβαία, όσα τείχη και αν σηκώσουν οι αστικές κυβερνήσεις της ΕΕ, όσα μέτρα και αν πάρουν, οι ξεριζωμένοι δεν πρόκειται να σταματήσουν, όσο οι επεμβάσεις τους και το σύστημά τους τούς σπρώχνουν να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον γι' αυτούς και τα παιδιά τους, διακινδυνεύοντας και τη ζωή τους σε διάφορες διαδρομές.
ΝΑΪΡΟΜΠΙ.--
Νέο «αντιτρομοκρατικό» πρόγραμμα με υποτιθέμενο στόχο την αντιμετώπιση τζιχαντιστών, όπως τα μέλη της σομαλικής οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» που δρουν στο Κέρας της Αφρικής, και την αποτελεσματικότερη διενέργεια διασυνοριακών ελέγχων και ερευνών, ανακοίνωσε πως ξεκινά από τις αρχές του 2016 η Ευρωπαϊκή Ενωση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αφρικής.
Οπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια έως το 2021 και θα προβλέπει την αντιτρομοκρατική εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων ασφαλείας και δικαστικών λειτουργών από την Κένυα, την Αιθιοπία, την Ερυθραία, το Τζιμπουτί, το Νότιο Σουδάν, το Σουδάν, την Ουγκάντα και την Υεμένη. Το συνολικό κόστος του προγράμματος αναμένεται να φθάσει τα 11.000.000 ευρώ.
Οι ανακοινώσεις έγιναν χτες στο πλαίσιο τριήμερης συνδιάσκεψης για την ασφάλεια στην Ανατολική Αφρική από αξιωματούχους της ΕΕ στο Ναϊρόμπι της Κένυας.