ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλήρης ενσωμάτωση στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Συζητιέται σήμερα στη Βουλή, το μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο το έδαφος και οι θάλασσες, ακόμα και το έμψυχο υλικό της χώρας, τίθενται υπό ΝΑΤΟική διεύθυνση στις επιχειρήσεις της λυκοσυμμαχίας

Ελληνική αποστολή σε παλιότερη αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στο Στρασβούργο
Ελληνική αποστολή σε παλιότερη αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στο Στρασβούργο
Μια ακόμη προκλητική συμφωνία που εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς προωθεί σήμερα η κυβέρνηση στην Βουλή και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. Στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, συζητείται η κύρωση Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του Ανώτατου Στρατηγείου Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE) που αφορά την υποχρέωση της χώρας για πλήρη υποστήριξη σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή.

Οι «διευκολύνσεις» περιλαμβάνουν την χρήση του εδάφους και του εναέριου χώρου της Ελλάδας, μετατρέποντάς την απροκάλυπτα σε «ξέφραγο αμπέλι» για την δράση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Καθόλου τυχαία, η συγκεκριμένη συμφωνία έρχεται προς κύρωση την ίδια μέρα που στην Ελλάδα βρίσκεται ο νέος ΓΓ του ΝΑΤΟ για να προωθήσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και την ενεργότερη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτά. Ενδεικτικά παραθέτουμε τις προβλέψεις και τις κατευθύνσεις του εν λόγω μνημονίου. Σύμφωνα με αυτές:

  • «Η Φιλοξενούσα Χώρα (σ.σ. εν προκειμένω η Ελλάδα) παρέχει υποστήριξη με κάθε δυνατό τρόπο προς τις δυνάμεις που αναπτύσσονται στα πλαίσια επιχείρησης υπό την διοίκηση του ΝΑΤΟ». Οι λεπτομέρειες της «υποστήριξης» αυτής ορίζεται να καθοριστούν σε «μεταγενέστερα έγγραφα». Στον όρο «δυνάμεις» - όπως σαφώς ορίζεται στο μνημόνιο - περιλαμβάνονται εκτός από τα φυσικά πρόσωπα «όλα τα πλοία, αεροσκάφη, οχήματα, αποθήκες, υλικά και πυρομαχικά καθώς και όλα τα μέσα εναέριας, χερσαίας και θαλάσσιας μεταφοράς μαζί με τις υπηρεσίες υποστήριξής τους συμπεριλαμβανομένων εργολάβων που αναπτύσσουν ή υποστηρίζουν την δύναμη και πολιτικού προσωπικού με το οποίο έχουν συναφθεί συμβόλαια και το οποίο έχει αναπτυχθεί ή υποστηρίζει τη δύναμη».
  • Εξειδικεύοντας το είδος των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων στις οποίες αναφέρεται το μνημόνιο, σημειώνεται πως «είναι δυνατόν να απαιτούν πολυεθνική αεροπορική υποστήριξη από αεροσκάφη σταθερών πτερύγων και ελικόπτερα στην περίπτωση δε των λιμένων από εμπορικά και πολεμικά πλοία υποστήριξης. Η φιλοξενούσα χώρα αποδέχεται ότι η κίνηση τέτοιων αεροσκαφών, ελικοπτέρων και πλοίων και των πληρωμάτων τους εντός και μέσω της επικράτειας της Φιλοξενούσας Χώρας, θα γίνεται κάτω από μια γενική άδεια την οποία εκδίδει για όλη την διάρκεια της επιχείρησης». Με άλλα λόγια, η χώρα μας δέχεται άπαξ και δια παντός ότι το ελληνικό έδαφος, οι θάλασσες, ο αέρας, τα λιμάνια και κάθε άλλη στρατηγική εγκατάσταση είναι στη διάθεση του ΝΑΤΟ για κάθε εγκληματική του επιχείρηση.
  • Αποσαφηνίζεται ότι το εν λόγω μνημόνιο βρίσκεται σε ισχύ «σε περιόδους ειρήνης, καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, κρίσης και σύγκρουσης ή σε περιόδους έντασης όπως μπορεί να καθορίζονται από κοινού από τις αρμόδιες αρχές της Φιλοξενούσας Χώρας».
  • Σε άλλο άρθρο τονίζεται ότι οι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ «ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις υπό την διοίκηση του ΝΑΤΟ και να αποδέχονται τις διατάξεις του παρόντος Μνημονίου Κατανόησης» ενώ σημειώνεται ότι «ξεχωριστές διμερείς συμφωνίες με συγκεκριμένες χώρες είναι δυνατόν να λαμβάνονται υπόψη από την Φιλοξενούσα Χώρα κατά περίπτωση».
  • Στο οικονομικό σκέλος του μνημονίου ορίζεται πως οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις «απαλλάσσονται από φόρους, δασμούς, διόδια, εισφορές και λοιπές συναφείς χρεώσεις» ενώ δεν θα υπάρχουν φορολογικές επιβαρύνσεις και για τις οικονομικές συναλλαγές που θα απαιτηθούν.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δε θέλει προσκόμματα στην ιμπεριαλιστική μηχανή

Η «γεφύρωση» των διαφορών Ελλάδας - Τουρκίας, ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ στο επίκεντρο των σημερινών διαβουλεύσεων

Με πρόθεση να ασκήσει πιέσεις, κυρίως στην ελληνική πλευρά, για τη διευθέτηση των «εκκρεμοτήτων» που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία και οι οποίες στέκουν εμπόδιο στη λειτουργία του ΝΑΤΟ και στη συνεργασία του με την ΕΕ για τους κοινούς ιμπεριαλιστικούς στόχους, εμφανίζεται ο γενικός γραμματέας της λυκοσυμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, που έφθασε χθες το απόγευμα στην Αθήνα και σήμερα θα έχει σειρά επαφών με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αγκυρα.

Σήμερα, στις 9.30 π.μ. θα επισκεφθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Ε. Μεϊμαράκη, ενώ στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με την υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη. Στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Ο γγ του ΝΑΤΟ εξαπολύοντας ένα είδος προειδοποιητικών πυρών, σε συνέντευξή του στην επίσημη ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για Αθήνα και Αγκυρα, αφού αναφέρεται στην ανάγκη καλύτερης συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, προκειμένου, όπως λέει, να λειτουργήσει καλύτερα το έργο της Συμμαχίας στην Αφρική (Σομαλία) και στο Αφγανιστάν, κάνει λόγο για «διμερείς διαφορές» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διαφορές που δημιουργούν προβλήματα στις αποστολές του ΝΑΤΟ.

«Τόσο το ΝΑΤΟ, αναφέρει, όσο και η ΕΕ έχουν πλοία που περιπολούν στην περιοχή, αλλά ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία για το ποιος θα κάνει τι (...) Στο Αφγανιστάν το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία για να στηρίξει το αστυνομικό σώμα της ΕΕ». Τα προσκόμματα που επικαλείται ο γγ του ΝΑΤΟ ξεκινάνε από τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στη συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ (κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική) επειδή η Κύπρος συμμετέχει στην ΕΕ αλλά όχι και στο ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία μπλοκάρει τη συνεργασία μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Πρόθυμη δηλώνει η κυβέρνηση

Στην επίσκεψη του γγ του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, ο οποίος είπε ότι «τα θέματα που θα συζητήσουν αναμένεται να είναι η διαδικασία εκπόνησης του νέου στρατηγικού δόγματος της Συμμαχίας, οι επιχειρήσεις και οι αποστολές της, όπως στο Αφγανιστάν, το Κόσοβο και η αντιμετώπιση της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας, οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσία, η διεύρυνση του Οργανισμού αλλά και ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος».

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Ολα τα ζητήματα θα τεθούν κι αυτό για το οποίο ο ίδιος ο γενικός γραμματέας έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το θέμα της συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την ΕΕ. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτήν τη στιγμή συμβαίνουν παράδοξα στη συνεργασία των δύο οργανισμών. Η στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ και η πολιτική αποστολή της ΕΕ βρίσκονται πλάι - πλάι στο Αφγανιστάν, αλλά δε συνεργάζονται. Βρίσκονται πλάι - πλάι στα ανοιχτά της Σομαλίας και δεν μπορούν να συνεργαστούν». Πρόσθεσε δε ότι «επιθυμία της Ελλάδας είναι αυτά τα προβλήματα να λυθούν» για να συμπληρώσει ότι «αφετηρία όλων αυτών των προβλημάτων είναι το παράδοξο της μη αναγνώρισης από την Τουρκία ενός κράτους - μέλους της ΕΕ».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ακόμα ότι η ελληνική πλευρά θα ενημερώσει, μεταξύ άλλων, τον γγ του ΝΑΤΟ για την συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και το ζήτημα των Σκοπίων.

Ενδοκυβερνητικές επαφές στην Κύπρο

Διευκρινίσεις για τα έγγραφα που έχουν ετοιμασθεί στις συνομιλίες του προέδρου Δ. Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έδωσε χτες στη Λευκωσία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου επισημαίνοντας ότι τα 30 έγγραφα στα οποία αναφέρεται ο Μ. Ταλάτ δεν είναι έγγραφα καταγραφής συγκλίσεων μόνο, αλλά καταγραφής τόσο των συγκλίσεων όσο και των αποκλίσεων στα διάφορα θέματα που συζητήθηκαν στις συνομιλίες. Πρόσθεσε δε ότι αυτά τα έγγραφα έχουν ήδη δοθεί στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μ. Κυπριανού δήλωσε ότι στον ένα χρόνο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υπάρχει σύγκλιση απόψεων σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό θεμάτων, κατά κύριο λόγο όμως σε δευτερεύοντα ζητήματα, αφού στα βασικά υπάρχει ακόμη μεγάλη διάσταση απόψεων.

Την ίδια ώρα καταβάλλεται προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων με το συγκυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, τόσο από τον πρόεδρο Δ. Χριστόφια, όσο και το ΑΚΕΛ, το μεγαλύτερο κόμμα του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού. Η αναταράξεις εδράζονται σε ενστάσεις για τους χειρισμούς του Δ. Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Ο Δ. Χριστόφιας θα έχει αύριο συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μ. Καρογιάν. Θα προηγηθεί, σήμερα, συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Αν. Κυπριανού με τον Μ. Καρογιάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ