Καταγγελία της ΔΑΣ για τον τρόπο που ξεπερνούν οι εργοδότες τις ...αγκυλώσεις της «ψηφιακής κάρτας»
Από την κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση στα KFC |
Οι Συλλογικές Συμβάσεις που υπογράφει η διοίκηση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΤ) σε Εστίαση και ξενοδοχεία εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, όπως κάνουν και κλαδικά Σωματεία στα οποία πλειοψηφούν ανάλογες συνδικαλιστικές δυνάμεις, έχουν ενταφιάσει χρόνια τώρα το 5ήμερο. Δίνουν τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απασχολούν το προσωπικό μέχρι και 7 μέρες τη βδομάδα, ορίζοντας ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εργαστούν σε μέρες ανάπαυσης, με την επίκληση της «εποχικότητας» και του «αυξημένου φόρτου εργασίας». Ωστόσο, η ψηφιακή κάρτα εργασίας που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στα ξενοδοχεία και στην Εστίαση από 1η Μάρτη 2025 δεν μπορεί να «χτυπηθεί» από τον εργαζόμενο την έβδομη μέρα της βδομάδας. Οι εργοδότες ζητούν να διευθετηθούν οι σχετικές «αγκυλώσεις» και «περιορισμοί», και μέχρι τότε βρίσκουν τρόπους να συνεχίσουν να αξιοποιούν την πρόβλεψη για επταήμερη δουλειά που έχουν επιβάλει μέσα από τις Συμβάσεις.
«Η δουλειά με όρους σύγχρονης σκλαβιάς δεν θα περάσει!», τονίζει η ΔΑΣ. «Ενώ οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στον Επισιτισμό σφίγγουν τα δόντια τους για να αντέξουν τη σεζόν που ξεκίνησε, οι ηγεσίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και του Εργατικού Κέντρου Ρόδου πανηγυρίζουν επειδή με τη δική τους υπογραφή οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν και τις 7 μέρες τη βδομάδα», σχολιάζει στην ανακοίνωσή της. Οσο για τους ισχυρισμούς τους ότι με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δουλεύουν νόμιμα «εφόσον το επιθυμούν», η ΔΑΣ ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν επιθυμούν την ασταμάτητη δουλειά αλλά «εκβιάζονται από την εργοδοσία και από την ίδια την κατάσταση που ζουν».
Τη συγκεκριμένη ...πατέντα, μάλιστα, ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν κι άλλοι κλάδοι και περιοχές. Στην κατεύθυνση αυτή, «ο πρόεδρος του ΕΚΡ έλεγε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον Εμπορικό Σύλλογο», καταγγέλλει η ΔΑΣ, προειδοποιώντας πως η συγκεκριμένη Σύμβαση έχει στόχο «να αποτελέσει τον "λαγό" και για άλλες περιοχές αλλά και κλάδους».
«Ο ρόλος των σωματείων είναι να βγάζουν μπροστά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, όπως είναι το 5ήμερο, το 8ωρο, με αυξημένο μισθό, τα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Να οργανώνουν την πάλη εκεί που δουλεύουν οι εργαζόμενοι και να παίρνουν αυτές οι διεκδικήσεις σάρκα και οστά στην πράξη. Οχι να προβάλλουν ως "ρεαλισμό" τα "θέλω" της εργοδοσίας και να της δίνουν ακόμα περισσότερα όπλα για να τυλίγει τους εργαζόμενους σε μια κόλλα χαρτί», υπογραμμίζει η ΔΑΣ και απευθύνει κάλεσμα: «Τώρα είναι η ώρα να βγάλουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες, τις ζωές μας. Η καλύτερη απάντηση είναι η οργάνωση για να δυναμώσει η φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα, κόντρα στη λογική της ταξικής συνεργασίας».
Σε άλλο χώρο δουλειάς, σε κινητοποίηση στο κατάστημα της αλυσίδας KFC στο εμπορικό κέντρο «Athens Metro Mall» προχώρησε χθες το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, απαιτώντας να ανακληθεί η απόλυση εργαζόμενου στην οποία προχώρησε η εργοδοσία το Σάββατο. Ο εργαζόμενος βρέθηκε στο στόχαστρο όταν διεκδίκησε να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να μπει φρένο στην εντατικοποίηση και στις καθημερινές απλήρωτες υπερωρίες, ενώ την εργοδοσία είχε «ενοχλήσει» και η συμμετοχή του στις απεργίες του προηγούμενου διαστήματος (28/2 και 9/4).
Το συγκεκριμένο κατάστημα, όπως σημειώνει το Συνδικάτο, λειτουργεί υποστελεχωμένο, «με τους εργαζόμενους να είναι σε όλα τα πόστα ταυτόχρονα, χωρίς διάλειμμα, με τη δικαιολογία ότι υπάρχει πολλή δουλειά». Οι εργαζόμενοι «αναγκαστικά μένουν πέραν του ωραρίου τους για να ολοκληρώσουν τις εργασίες», ωστόσο «δεν πληρώνονται τις υπερωρίες που δικαιούνται», αφού «χτυπούν» την ψηφιακή κάρτα εργασίας την ώρα που θα έπρεπε να σχολάνε και συνεχίζουν να δουλεύουν. Τέλος, τα μέτρα προστασίας είναι ανύπαρκτα, και όταν ο απολυμένος ζήτησε γάντι ασφαλείας για τον καθαρισμό καυτών μηχανών με λάδια, «η απάντηση που του δόθηκε ήταν ότι το γάντι "δεν βολεύει" και ότι "είναι βρώμικο"».
«Οπως σε κάθε χώρο δουλειάς στις μεγάλες επιχειρήσεις του Επισιτισμού, έτσι και στα KFC αποδεικνύεται ότι τα κέρδη τους βγαίνουν πάνω στα καμένα μας χέρια, πάνω στις δικές μας πλάτες, που όσο πιο πολύ τις πατάνε τόσο περισσότερο γεμίζουν οι τσέπες των αφεντικών!», σχολιάζει το Συνδικάτο. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν στις γραμμές του και να δώσουν συνέχεια στη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους με συμμετοχή στην απεργία της Πρωτομαγιάς.
Στο μεταξύ, την προσπάθεια της εργοδοσίας στην επιχείρηση «Metro» («My Market») να βάλει «στο χέρι» το ρεπό των εργαζομένων στην αποθήκη της Μάνδρας καταγγέλλει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπάλληλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Στο Σωματείο έχουν φτάσει διαμαρτυρίες εργαζομένων για την πρακτική διευθυντών και προϊσταμένων να μεταφέρουν τα ρεπό τους την Πέμπτη 1η Μάη. Με αυτόν τον τρόπο η εργοδοσία επιδιώκει να «κάψει» μια μέρα ανάπαυσης, μεταφέροντας τα ρεπό από τις μέρες όπου θα χορηγούνταν κανονικά σε κάθε εργαζόμενο στην Πρωτομαγιά, δηλαδή σε μια μέρα που έτσι κι αλλιώς η αποθήκη δεν θα λειτουργεί. Ετσι, στερεί από τους εργαζόμενους μία μέρα ανάπαυσης που δικαιούνται.
«Αυτές οι πρακτικές είναι γνωστές για τη συγκεκριμένη εταιρεία και δεν είναι η πρώτη φορά που δείχνει το "κοινωνικό της πρόσωπο" απέναντι σε εργαζομένους. Και στο παρελθόν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τέτοια άθλια περιστατικά, που μόνο στόχο έχουν είναι να βγει η δουλειά πάνω στις δικές μας πλάτες», τονίζει το Σωματείο. Προκειμένου να εξασφαλιστούν τα ρεπό όλων των εργαζομένων, θα προχωρήσει σε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας. «Καλούμε κάθε συνάδελφο από κάθε αποθήκη και logistics στη Δυτική Αττική να επικοινωνήσει με το Σωματείο για οποιοδήποτε αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίσει», σημειώνει, και καλεί στην απεργία της Πρωτομαγιάς και στη συγκέντρωση στην Ελευσίνα (10.30 π.μ., πλατεία Ηρώων).
Την άμεση ακύρωση των τυχοδιωκτικών σχεδίων που προωθεί η κυβέρνηση για την ένταξη του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής (πρώην Λοιμωδών) στο «Αττικόν» Νοσοκομείο απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στο «Αττικόν», προβάλλοντας τη διεκδίκηση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων δομών με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που να καλύπτει τις ανάγκες, αλλά και την επαναλειτουργία του Λοιμωδών ως σύγχρονου δημόσιου δωρεάν, πλήρως ανεπτυγμένου νοσοκομείου.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προχωρά σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία μεταφέρει το πρώην Λοιμωδών από το Κρατικό Νίκαιας στο «Αττικόν» Νοσοκομείο, σε μια προσπάθεια να ενταφιάσει οριστικά τη δίκαιη διεκδίκηση του λαού της Δυτικής Αθήνας για πλήρη επαναλειτουργία του νοσοκομείου. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση μεταφέρει από το «Αττικόν» προς το Λοιμωδών την Παιδιατρική κλινική, την Γυναικολογική κλινική, το μαιευτήριο, τη Μονάδα Παίδων και Νεογνών, την Παιδοχειρουργική κλινική, ενώ διατυμπανίζει ότι θα φτιάξει «Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για τη Γυναίκα και το Παιδί». Επίσης, στη θέση αυτών των κλινικών που θα μεταφερθούν από το «Αττικόν» στο Λοιμωδών λέει ότι θα ανοίξει νέες Παθολογικές πτέρυγες, οι οποίες υποτίθεται θα αποσυμφορήσουν το «Αττικόν» από τα ράντζα.
Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες αυτές, το σωματείο του «Αττικόν» ξεκαθαρίζει ότι «δεν προμηνύουν τίποτα καλό για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς», και εξηγεί:
Πρώτον, πρόκειται για επικίνδυνο σχέδιο - σαλάτα, αφού επί της ουσίας «αφορά σε απλή μεταφορά ήδη υπαρχουσών κλινικών και όχι σε δημιουργία νέων δομών. Αν η κυβέρνηση της ΝΔ ήθελε να λύσει το πρόβλημα των ράντζων δεν θα ανακάτευε απλώς την τράπουλα, αλλά θα προχωρούσε σε πλήρη επαναλειτουργία του νοσοκομείου Λοιμωδών ως σύγχρονου νοσοκομείου, πλήρως ανεπτυγμένου και στελεχωμένου με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό - με τον δικό του οργανισμό - και θα ενίσχυε τις αναγκαίες δημόσιες δομές στο επίπεδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
Δεύτερον, η μεταφορά των παραπάνω κλινικών από το «Αττικόν» προς το πρώην Λοιμωδών «συνιστά υποβάθμιση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης, παρά τον βαρύγδουπο τίτλο ίδρυσης "Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου για τη Γυναίκα και το Παιδί". Αλήθεια, πού στον πλανήτη Γη υπάρχει τέτοιο αυτόνομο κέντρο χωρίς να υποστηρίζεται από άλλες ειδικότητες; Πού θα αντιμετωπιστεί ένα παιδί π.χ. με ΩΡΛ προβλήματα όταν δεν υπάρχει ΩΡΛ στο Λοιμωδών; Πόσο μάλλον όταν στις συγκεκριμένες κλινικές γίνονται μοναδικές σε επίπεδο λεκανοπεδίου ιατρικές πράξεις από εξειδικευμένα ιατρεία. Πώς θα κάνει ένα παιδί βρογχοσκόπηση ή γαστροσκόπηση; Πού θα κάνουν οι παιδιατρικοί ασθενείς των Μονάδων τομογραφίες και εργαστηριακό έλεγχο όταν δεν υπάρχουν ακτινολογικά τμήματα και εργαστήρια σε 24ωρη βάση; Μήπως έχουν στο μυαλό τους αλλεπάλληλες μετακινήσεις γιατρών από τη μία δομή στην άλλη ή νέες "συνεργασίες" με τον ιδιωτικό τομέα;».
Τρίτον, το Σωματείο θέτει το ερώτημα: «Οι νέες Παθολογικές πτέρυγες που θα φτιαχτούν στο "Αττικόν" με τι προσωπικό θα λειτουργήσουν; Ενημερώνουμε ότι για να λειτουργήσει μία Παθολογική πτέρυγα με 35 κρεβάτια, χρειάζονται τουλάχιστον 16 νοσηλευτές. Αρα χρειάζονται από αύριο 32 νοσηλευτές αν υποθέσουμε ότι θα ανοίξουν δύο νέες κλινικές. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στο "Αττικόν" των χιλιάδων οφειλόμενων ρεπό και αδειών, της υπερεξόντωσης του νοσηλευτικού προσωπικού υπάρχει κενό 130 νοσηλευτών για να λειτουργήσουμε στα όρια της ασφάλειας. Αρα από αύριο χρειάζονται περί τους 170 νοσηλευτές. Μας δουλεύουν; Οι μέχρι τώρα προσλήψεις δεν φτάνουν ούτε για να καλύψουν τις συνταξιοδοτήσεις και τις παραιτήσεις».