ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εμειναν πάλι από ... κονδύλια!

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για νέες πλημμύρες στην Αττική, όπως αποκαλύφτηκε στη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με θέμα «Αντιπλημμυρική Προστασία Αττικής»

Σημαντικό είναι το πρόβλημα των αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική. (φωτό από πλημμυρισμένους δρόμους στην Αθήνα το Γενάρη του 2004)

ICON

Σημαντικό είναι το πρόβλημα των αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική. (φωτό από πλημμυρισμένους δρόμους στην Αθήνα το Γενάρη του 2004)
Ούτε ευρώ δεν έχει εξασφαλιστεί για την κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική, προφανώς γιατί και η σημερινή κυβέρνηση - όπως και οι προηγούμενες - θεωρεί ότι τα έργα αυτά δεν αποτελούν «έργα βιτρίνας» και δε φέρνουν ψήφους, ούτε υπερκέρδη στους εργολάβους, παρότι καλύπτουν επείγουσες ανάγκες των εργαζομένων! Εκτός αυτού όμως, πολλά από τα έργα που κατασκευάστηκαν στην Αττική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως για παράδειγμα το τραμ αλλά και οδικοί άξονες, αποτελούν υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για να προκληθούν πλημμύρες, αφού έγιναν χωρίς αντιπλημμυρική πρόβλεψη.

Αυτό αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια χτεσινής ημερίδας με θέμα: «Αντιπλημμυρική προστασία Αττικής», που διοργάνωσε το ΤΕΕ, κατά σύμπτωση 27 χρόνια ακριβώς από τις 2 Νοέμβρη 1977, μέρα που η Αθήνα και ο Πειραιάς έζησαν μία από τις χειρότερες μεταπολεμικές πλημμύρες με 36 θύματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλος παραδέχτηκε ότι οι πιστώσεις δεν έχουν εξασφαλιστεί, παρότι, όπως είπε τα αντιπλημμυρικά έργα είναι σπουδαιότερα από άλλα προγράμματα, όπως για παράδειγμα αυτά της εξασφάλισης της επιχειρηματικότητας. Ο Θ. Ξανθόπουλος κατέφυγε στο γνωστό αρχαίο ρητό «δει δη χρημάτων», προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη να γίνει άλμα σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής, το κόστος των οποίων, για την πλήρη θωράκισή της, προσδιόρισε στο 1 δισ. ευρώ.

Την αναγκαιότητα να υπάρξει επιτέλους ένας συνολικός σχεδιασμός, να καταρτιστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες πιστώσεις για την ομαλή χρηματοδότηση των αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική, επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Αλαβάνος. Επίσης, πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των έργων που έγιναν και της αλόγιστης επέκτασης της πόλης υπήρξε συνέπεια να τετραπλασιαστούν οι ποσότητες νερών που πρέπει να διοχετευτούν στους τελικούς αποδέκτες και ταυτόχρονα να τριπλασιαστεί η ταχύτητα απορροής τους, γεγονός που μοιραία οδηγεί σε πλημμυρικά φαινόμενα στις χαμηλότερες περιοχές.

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ ουσιαστικά φωτογράφισε ότι κίνδυνος για πλημμύρες υπάρχει και λόγω του τρόπου κατασκευής πολλών Ολυμπιακών έργων. «Προστατεύσαμε - είπε - τις Ολυμπιακές και άλλες παραλιακές εγκαταστάσεις στον Φαληρικό Ορμο. Αντιμετωπίσαμε τους κινδύνους πλημμυρών στην Αττική Οδό και το αεροδρόμιο. Δε λύσαμε - πρόσθεσε - αν δεν οξύναμε κιόλας, τα προβλήματα πλημμύρας π.χ. στις περιοχές εκατέρωθεν του ρέματος Ραφήνας ή πέριξ του αεροδρομίου. Οπως δεν έχουμε επιλύσει τα προβλήματα στην ευρύτερη παραλιακή ζώνη του Σαρωνικού. Σε ορισμένες περιπτώσεις - κατέληξε - δημιουργήσαμε νέες προϋποθέσεις, για παράδειγμα με τα έργα κατασκευής του τραμ που δε συνοδεύτηκαν από τα απαραίτητα και ανάλογα αντιπλημμυρικά έργα».

Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ημερίδας Κ. Σαββίδης επισήμανε ότι η κύρια αιτία των πλημμυρικών φαινομένων δεν είναι, στην περίπτωση της Αττικής, η μέσης ή υψηλής έντασης βροχόπτωση, αλλά ο χώρος υποδοχής της και το σύστημα μεταφοράς των υδάτινων μαζών. Με αυτά τα δεδομένα - τόνισε - «το μεταβαλλόμενο τοπίο του Λεκανοπεδίου και της Αττικής γενικότερα, με κίνητρο τη μετατροπή αγροτικής και δασικής γης ή και δάσους, σε οικιστική, αποτελεί την κύρια και βασική αιτία των πλημμυρών των τελευταίων ετών». Σύμφωνα με την ίδια εισήγηση - και παρά τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια - από τα 120 χιλιόμετρα διαθέσιμων βασικών ανοιχτών ρεμάτων, έχει διευθετηθεί περίπου το 55% και από τα 3.000 χιλιόμετρα απαιτούμενων αγωγών ομβρίων έχει κατασκευαστεί περίπου το 60%.

Οπως ανέφερε στην εισήγησή του ο διευθυντής Αντιπλημμυρικών Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Κίτσος, την περασμένη επταετία εκτελέστηκαν έργα συνολικού κόστους 700 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η μερίδα του λέοντος (400 εκατ. ευρώ) έγιναν στην Αττική Οδό, που όμως λόγω έλλειψης συνολικού σχεδιασμού, προκαλούν πλημμύρες είτε στα Μεσόγεια, είτε στο Θριάσιο, είτε στον Κηφισό! Ο ίδιος ανέφερε ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και πριν ολοκληρωθεί η εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας της Αττικής, απαιτείται να γίνουν έργα και μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 682 εκατ. ευρώ. Από το σχεδιασμό αυτό ως πρώτης προτεραιότητας έργα έχουν κριθεί: Ο νέος παραλιακός συλλεκτήρας ομβρίων Μοσχάτου - Καλλιθέας και η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών καναλιών στην παραλιακή Λ. Ποσειδώνος. Η διευθέτηση του Ερασίνου στα Μεσόγεια. Η διευθέτηση των ρεμάτων Χαλανδρίου, Αγίου Αντωνίου στα Βριλήσσια, Εσχατιάς. Η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στους δήμους Ν. Ερυθραίας, Ρέντη, Ταύρου, Μοσχάτου, Αγίας Παρασκευής, Σαλαμίνας, Αχαρνών και Αλίμου. Τα έργα γύρω από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και του νυν στα Σπάτα, καθώς και τα συμπληρωματικά έργα στο Σαρανταπόταμο του Θριασίου.

Συγκλονιστική ήταν η εισήγηση του Σ. Δάλλα, ο οποίος επισήμανε ότι βασικά αντιπλημμυρικά έργα της δεκαετίας του 1955 - 1965 εκτελέστηκαν με μελέτες του 1934, ενώ μέχρι πρότινος προγραμματίζονταν και εκτελούνταν έργα με προβλέψεις και μελέτες της εποχής του 1960 - 1980 και μάλιστα με νοοτροπία και γνώσεις που έχουν ξεπεραστεί! Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του είδους, αναφέρθηκε από άλλους εισηγητές, το έργο του Κηφισού...

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΖΗΣ
Βαθιά πολιτικό το πρόβλημα

«Το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι πρόβλημα βαθιά πολιτικό». Αυτό επισήμανε κατά την παρέμβασή του στην ημερίδα του ΤΕΕ για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής. Και συμπλήρωσε πως είναι επιτακτικά αναγκαία η λήψη σειράς μέτρων, όπως:

  • Να καθοριστεί ένα εύλογο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των απαιτούμενων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους.
  • Τα έργα αυτά και η προτεραιότητά τους να προέλθουν από ένα συνολικό και επικαιροποιημένο σχεδιασμό για τη συνολική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, με μακροχρόνιο ορίζοντα προβλέψεων, που θα περιλαμβάνει μέτρα για τις δασοκαλύψεις, τις αναδασώσεις, την απαγόρευση επεκτάσεων σχεδίων πόλεων, ορθολογικών χρήσεων γης, την προστασία ρεμάτων και ειδικά έργα.
  • Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με αρχή από τον προϋπολογισμό του 2005.
  • Απαιτείται ένας φορέας που θα έχει την ευθύνη για να τηρηθεί αυστηρά η επιβαλλόμενη χρονική ιεράρχηση, να περιφρουρηθούν από την επίσημη και ανεπίσημη αυθαιρεσία, να εκτελεστεί ενιαία και όχι αποσπασματικά το σύνολο των έργων.
  • Απαιτείται η ύπαρξη ενός επικαιροποιημένου και αξιόπιστου σχεδίου δράσης σε κάθε διοικητική περιφέρεια, που θα εφαρμόζεται στην περίπτωση εμφάνισης τέτοιων φαινομένων και με τη διάθεση του αναγκαίου τεχνικού και ανθρώπινου δυναμικού.
  • Είναι φανερό ότι η ύπαρξη σχεδιασμού, μελέτης και κατασκευής έργων, οργάνων υλοποίησης, ελέγχου και λήψης εκτάκτων μέτρων, απαιτεί την ανασυγκρότηση, ενίσχυση, αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του Δημόσιου Τομέα. Εναν εκσυγχρονισμένο σε μέσα και προσωπικό Δημόσιο Τομέα και όχι έναν επίτηδες αποψιλωμένο, ανίκανο να ανταποκριθεί στις ανάγκες, προετοιμαζόμενο να πουληθεί σε ιδιώτες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως «αποτελούν προσβολή στη νοημοσύνη του λαού οι τυπικά επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των εκπροσώπων όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων για δήθεν προγραμματισμό και κατασκευή έργων». Ιδιαίτερα μάλιστα -συνέχισε - τη στιγμή που οι κυβερνήσεις αυτές:

  • Προώθησαν συνειδητά την αλόγιστη επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων.
  • Νομιμοποίησαν την καταπάτηση των ρεμάτων.
  • Νομιμοποίησαν την αυθαίρετη δόμηση.
  • Νομοθέτησαν δασοκτόνα νομοθεσία, αντί να προστατεύσουν και να αναπτύξουν το δασικό πλούτο.
  • Τσιμεντοποίησαν αντί να προστατεύσουν τους ελεύθερους χώρους.
ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ
Προκαταρκτική εξέταση για τα νεκρά ψάρια

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε ο Δήμος Λαγκαδά για τα χιλιάδες νεκρά ψάρια που βρέθηκαν τις τελευταίες μέρες σε κανάλι της λίμνης Κορώνεια. Ακολούθησε παρέμβαση του εισαγγελέα ο οποίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί το θέμα της μόλυνσης.

Στη μηνυτήρια αναφορά τονίζεται ότι «η περιεκτικότητα της λίμνης σε επιβλαβείς τοξικούς οργανισμούς είναι σε υψηλά επίπεδα». Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι πιθανά κάποια λύματα από βιομηχανία της περιοχής μαζί και η υψηλή θερμοκρασία ευνόησαν τη δημιουργία τοξικού φυτοπλαγκτόν. Οπως επισημαίνεται από τους κατοίκους της περιοχής, η κατάσταση είναι οριακή, πρόκειται για μεγάλη οικολογική καταστροφή που καθιστά αναγκαία την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων.

Ο Δήμος Λαγκαδά διευκρινίζει ότι η τελευταία καταστροφή σε καμία περίπτωση δεν είναι συνέπεια των αστικών λυμάτων, τα οποία δεν πέφτουν στο συγκεκριμένο κανάλι του Κωπηλατικού Κέντρου, άλλα έχουν πολύ διαφορετικό, απομακρυσμένο σημείο εκροής. Ωστόσο, επισημαίνεται για μία ακόμη φορά η έλλειψη αποχετευτικού συστήματος στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ